Výběr objektivu pro Canon

Foťáky, kamery, DVD a DivX přehrávače, TV karet, web kamery, satelity a dalších.

Moderátoři: CageJ, Dzin

Odpovědět
no-X
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Re: Výběr objektivu pro Canon

Příspěvek od no-X »

Jak se prohrabávám M42 objektivy, prošlo mi rukama několik různých a různě starých UV filtrů a pár věcí mě překvapilo - třeba staré UV a skylight filtry Hoya měly všechny oboustranný antireflex a mnohem lepší objímky, než ty dnešní. A některé noname, které vypadaly pochybně, blokovaly více UV záření, než značkové od Hoyi (alespoň co jsem mohl vyzkoušet s UV lampou). :)
Nejlepší moderátor ve výslužbě
Holda
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od Holda »

takze prvni ukazka F/4 zadne doostreni
Obrázek
.
crashPC
Mírně pokročilý
Mírně pokročilý

Příspěvek od crashPC »

Sigma jde z domu:
http://pctforum.tyden.cz/viewtopic.php?f=52&t=128191
Není kompatibilní s mým 400D a chybějící IS jí zarazilo hřebíček do rakve :D
Lenovo ideapad 16“, Ryzen 5800H (8C/16T) 16GB DDR4 @ 3200MHz, 1TB M.2 SSD
We are not here because we're free, we are here because we're not free...
JvtDeSiGn
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od JvtDeSiGn »

njn, stane se :)

ono já dneska taky něco nafotil, a světlo nic moc. Takže sem pálil iso 400-1600, takže šum, a stejně moc neostrý. Na 300mm závěrky 1/200-1/300 s monopodem, a stejně hodně šrotu :(

Hlavně na to vyhrání, já ani IS nechci, ale světelnost. Už aby byl 70-200/2.8, to bude jiný kafe :), s TC 140-400/5.6, a to taky ujde :), i když bych rád něco k 300/4, ale člověk nemuže mít všechno :lol:

Hlavně si poslední dobou vůbec nerozumím s AWB (ručně nastavovat je u mě na dlouho, takže to dělám jen když je to opravdu nutný). Taky mi vadí výpočet expozice, furt se netrefuju, a na slunci to nepoznám. Asi se budu muset naučit jet jen a jen podle histogramu :x
All I know is that I know nothing.
Obrázek
Intel Pentium II 233 MHz, Nvidia GeForce2 MX 200, 192 MB RAM
Holda
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od Holda »

ta svetelnost neni samospasna, na tom Tamronu je sice 2,8 pekny, ale DOF je tak malinka, ze je to na neco jinyho nez portrety skoro nepouzitelny
.
JvtDeSiGn
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od JvtDeSiGn »

Co se týče DOF, já nepotřebuju ostré pozadí, a miluju bokeh. Tak nízké HO vítám s plnou náručí :)

Ono IS je na udržení, to je perfektní věc, ale často bych využil tu závěrku, kterou dostanu díky světelnosti. IS ti objekt nezpomalí :)

Nechal bych si líbit 70-200/2.8L IS, ale to by mě peněženka zabila, a určitě nejen ona :lol: . Takže připadá v úvahu Sigma 70-200/2.8 HSM Macro II. Kdybych nechtěl tu světelnost, hlavně taky kvůli tomu bokehu, tak budu vysmátej s S100-300/4 (údajně nej sklo od sigmy), ale pak těch 2,8 na cca 150mm ti jen tak nikdo nedá :wink:
Obrázek
crashPC
Mírně pokročilý
Mírně pokročilý

Příspěvek od crashPC »

no ono to už u tý sigmy bylo vidět. ty teleobjektivy s velkou světelností pro mě taky nebudou. potřebuju dost ostrý, a abych Lko pořád zavíral na F/16, to ho nemusim přece kupovat. Ten odhad expozice u mě taky kulhá :-)
JvtDeSiGn
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od JvtDeSiGn »

Tak bokeh je dobrá věc, tak větší díra se hodí. Clonit eLko na F16, to je přehnaný, to už solidně ku*ví kresbu. Kdykoliv můžeš 2,8 přiškrtit na 4, a máš exkluzivní kresbičku kterou ti ostatní nenabídnou (low-endy, ty světelný nebývaj)

expozice - jj, slunce je svi*ě, člověk aby si uspořádal 4 variace, foťák displej venku - foťák displej tma - laptop - tisk, všechno je jiný, kdo se pak v tom má vyznat :lol:
Obrázek
crashPC
Mírně pokročilý
Mírně pokročilý

Příspěvek od crashPC »

neříkám že se někdy otevřenější díra nehodí, ale abych pravdu řekl, tak jsem to opravdu ještě nepotřeboval....
JvtDeSiGn
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od JvtDeSiGn »

no nic, tak taky přihodím nový přírůstek do rodiny :)

Sigma 70-200/2.8 Macro II.

Obrázek

zatím co mohu o ní říct, perfektní sklo, a optický výkon. Jinak docela dost zabere místa v brašně :lol: . Ale teď vážně, docela mínus toho čeho jsem se bál, přesnost ostření u objektivů s HSM (rychlost je perfektní). S přesností je něco mezi klasickým DC a Ring-USM. Na manuál člověk může zaostřit exkluzivitku, AF vyhazuje standart a perfektní ostrost, občas teda i zaostří mimo, na to od USM nejsem moc zvyklý :lol: . Takže "fámy", že s HSM je víc odpadu než s kruhovým USM, se zakládá na pravdě :)

Na ukázku fotečka, co jsem ho zatím zkoušel:

Obrázek

a něco 1:1... Echynacea, na F4, foceno s AF (foceny 2 fotky, tahle je ta lepší)

http://img.jvacek.com/img_8003.jpg

Jinak teďkon tu mám teda navíc Canon EF 100-300 USM, asi se ho nakonec rozhodnu prodat (lehké, malé a kvalitní tele, s Ring-USM, se hodí vždycky. Ale peníze by teď bodly :) ), tak kdyby někdo měl zájem, tak můžete napsat ;) . Možná i výměna.
Obrázek
Holda
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od Holda »

To IS ti asi u toho Canon EF 100-300 USM nevypadlo co? :)
.
JvtDeSiGn
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od JvtDeSiGn »

nn, v době kdy C 100-300USM konstruovali, snad ještě nevěděli, co vůbec IS je :lol:
Obrázek
Smith
Pokročilý
Pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Smith »

JvtDeSiGn píše: Ale teď vážně, docela mínus toho čeho jsem se bál, přesnost ostření u objektivů s HSM (rychlost je perfektní). S přesností je něco mezi klasickým DC a Ring-USM. Na manuál člověk může zaostřit exkluzivitku, AF vyhazuje standart a perfektní ostrost, občas teda i zaostří mimo, na to od USM nejsem moc zvyklý :lol: . Takže "fámy", že s HSM je víc odpadu než s kruhovým USM, se zakládá na pravdě :)
Sigmu 70-200/2.8 mam už rok, nafotil jsem s ní takových 5000 fotek a na přesnost ostření s HSM si stěžovat nemůžu... odpadu kvůli špatnému zaostření AF minimum.
# Desktop [Ryzen 9 7950X, 128 GB RAM, GeForce GTX 1660 Ti, 4x SSD, 3x Dell UP2716D(A), W11 Pro]
# Notebook Dell XPS 13 [i7-7500U, 16 GB RAM, 512 GB SSD, W11 Pro], Apple MacBook Air 13" [M2, 16 GB RAM, 512 GB SSD]
# Home Server [2x E5-2630 v3, 128 GB RAM, WS2019] # Storage Synology DS1815+ [24 TB RAID6], Synology DS1819+ [24 TB RAID6, 10 GbE]
# Samsung Galaxy S23 Ultra # Canon EOS R5, Canon EOS 3, Canonet QL17 G-III, Bronica SQ-A # www.photosmith.cz
JvtDeSiGn
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od JvtDeSiGn »

Smith - tak samozřejmě to není nic hrozného, ale jsem zhýčkán kruhovým USM :oops:

zatím co jsem zkoušel, tak celkem se dařilo. Tak už jsem jen zvědav, jak si povede v praxi, při focení sportu apod. :)

jinak, nezkoušel si ho s 2xTC?
Obrázek
Smith
Pokročilý
Pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Smith »

JvtDeSiGn píše:Smith - tak samozřejmě to není nic hrozného, ale jsem zhýčkán kruhovým USM :oops:
je pravda, že objektiv s USM nemám ... nějak se mi podařilo, že 3 ze 4 objektivu jsou Sigmy a z toho 2 s HSM :-D
JvtDeSiGn píše:zatím co jsem zkoušel, tak celkem se dařilo. Tak už jsem jen zvědav, jak si povede v praxi, při focení sportu apod. :)
Já jej používám téměř výhradně na focení sportu a motorsportu... a jsem spokojen ... jen občas by se hodilo delší ohnisko, ale to už jsem aspoň částečně vyřešil pomocí TC.
JvtDeSiGn píše:jinak, nezkoušel si ho s 2xTC?
s TC 2x jsem ho nezkoušel, mám pouze TC 1.4x
# Desktop [Ryzen 9 7950X, 128 GB RAM, GeForce GTX 1660 Ti, 4x SSD, 3x Dell UP2716D(A), W11 Pro]
# Notebook Dell XPS 13 [i7-7500U, 16 GB RAM, 512 GB SSD, W11 Pro], Apple MacBook Air 13" [M2, 16 GB RAM, 512 GB SSD]
# Home Server [2x E5-2630 v3, 128 GB RAM, WS2019] # Storage Synology DS1815+ [24 TB RAID6], Synology DS1819+ [24 TB RAID6, 10 GbE]
# Samsung Galaxy S23 Ultra # Canon EOS R5, Canon EOS 3, Canonet QL17 G-III, Bronica SQ-A # www.photosmith.cz
JvtDeSiGn
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od JvtDeSiGn »

Smith píše:s TC 2x jsem ho nezkoušel, mám pouze TC 1.4x
já právě bych chtěl kupovat 2x, ale bojím se kvality, na konci to pak chce přiclonit na F8, co jsem koukal. Nemáš nějakou ukázkovou fotečku v originále, s TC1.4 na konci? (280mm, F4)
Obrázek
Smith
Pokročilý
Pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Smith »

JvtDeSiGn píše:já právě bych chtěl kupovat 2x, ale bojím se kvality, na konci to pak chce přiclonit na F8, co jsem koukal. Nemáš nějakou ukázkovou fotečku v originále, s TC1.4 na konci? (280mm, F4)
tady jsou 2 ukázky:
http://temp.slovacek.eu/TC-4366.jpg 280mm, F4
http://temp.slovacek.eu/TC-4350.jpg 280mm, F5.6
foceno ze vzdálenosti cca 5m
JvtDeSiGn
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od JvtDeSiGn »

Díky, dobré :). Je to tak cca jak jsem čekal, takže pohoda ;). Uvidíme, jestli dopadne 1,4x nebo 2x :)
Obrázek
Smith
Pokročilý
Pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Smith »

JvtDeSiGn píše:Díky, dobré :). Je to tak cca jak jsem čekal, takže pohoda ;). Uvidíme, jestli dopadne 1,4x nebo 2x :)
nz
Já chtěl původně 2x, 400mm (na cropu 640mm) hodně láká, ale kresba na f2.8 je docela měkká, takže by si to vyžádalo přiclonit minimálně až někam na f8. Já mám teda první verzi Sigmy 70-200, možná je na tom verze II líp.
JvtDeSiGn
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od JvtDeSiGn »

já právě co jsem koukal, na testík s TC 2x, s verzí Macro I., tak nic moc, ale nebylo to tak hrozné. A na F8 se už dalo ledas co zkousnout :) .

Co se týče Macro I. a Macro II., tak právě já kupoval účelně tu II., jinak bych mohl něco sem tam ušetřit :mrgreen: . Ona Macro II. byla předělána hlavně opticky, a údajně by měla mít lepší optický výkon na plnou díru. Jinak je rozdílná taky ve vylepšení HSM a lepší potlačení chromatické aberace, ale to myslím, že už měla i Macro I. Test verze I. a II. ještě nikdo nedělal, aby byly porovnávany vedle sebe, tak je to stále diskutabilní téma :)
Obrázek
Odpovědět

Zpět na „Digitální foto a video“