kompakt ci zrdcadlovku?

Foťáky, kamery, DVD a DivX přehrávače, TV karet, web kamery, satelity a dalších.

Moderátoři: CageJ, Dzin

Wuuduu
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Re: kompakt ci zrdcadlovku?

Příspěvek od Wuuduu »

neviem preco mam ten dojem, ale podaktori trepete somariny.

1. clovek moze mat rozne konicky, niekto foti, niekto jazdina aute (nie pre kazdeho ma nejaka trapna fotka trapnej kvetinky nejaku hodnotu, rovnako ako nejake somarinky do auta pre fotografa)
2. zarabat sa da aj fotenim, ale aj autom - v tom nie je absolutne ziadny rozdiel, treba byt sikovny (btw. spickovi jazdci F1 nezarabaju autom? Myslim, ze podstatne viac, ako najlepsi fotograf na svete)
3. porovnavat znecistenie autami a fotakmi... no neviem, ale tie vyvojky a ustalovace narobili vo svete riadnu galibu tiez. Ci uz pri vyrobe, alebo likvidacii, rovnako tak teraz rozne naplne do digitalnych tlaciarni, detto vyroba fotiek z dog. fotakov tiez nie je "suchou cestou".
4. auta zabijaju ludi? Som myslel ze to soferi, alebo nezodpovedni ucastnici nehody su na vine, nie auto... Ked ti 15 kilovy digital s teleobjektivom jebne na hlavu, tiez ta mozno zabije - takze fotaky zabijaju?

atd. atd. fotografovanie je rovnaky konicek, ako miliony inych, nepovysujte ho na nieco viac.

Howgh!
Lenovo ThinkPad EDGE E520, intel i3-2310M, 8GB RAM, intel HD graphics / Ati Radeon 6630M 1GB, HDD 500GB, Windows7 HP 64bit
intel pentiumMMX 200MHz, 64MB EDORAM, TsengLabs ET6000 2MB PCI, SoundBlaster AWE32 ASP 8MB ISA, HDD 4GB+850MB, DOS 6.22
ATARI 1024STFM, 1MB RAM, 3.5" FDD SingleSide, TOS
Apple iMac, i5 3,1GHz, 4GB RAM, Ati Radeon 6970M 1GB, 27" LED panel 2560x1440, Seagate 1TB HDD, Magic Mouse, Thunderbolt, audio-technica ATH-T44, Mac OSX 10.6.8
STEAM uubuuW ... EVE Online H00d

MACINTOSH – Most applications crash. If not, the operating system hangs.
Smith
Pokročilý
Pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Smith »

Myslím, že Wuuduu to vystihnul naprosto přesně.
# Desktop [Ryzen 9 7950X, 128 GB RAM, GeForce GTX 1660 Ti, 4x SSD, 3x Dell UP2716D(A), W11 Pro]
# Notebook Dell XPS 13 [i7-7500U, 16 GB RAM, 512 GB SSD, W11 Pro], Apple MacBook Air 13" [M2, 16 GB RAM, 512 GB SSD]
# Home Server [2x E5-2630 v3, 128 GB RAM, WS2019] # Storage Synology DS1815+ [24 TB RAID6], Synology DS1819+ [24 TB RAID6, 10 GbE]
# Samsung Galaxy S23 Ultra # Canon EOS R5, Canon EOS 3, Canonet QL17 G-III, Bronica SQ-A # www.photosmith.cz
no-X
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od no-X »

Wuuduu: Původní myšlenka ale byla úplně jiná. Nešlo tu o srovnávání koníčků, ani o možnosti výdělku, ale o prostý fakt, že investice např. 100k Kč do fototechniky je zajímavější, než investice téže částky do hardwaru nebo do aut. Jedna je to jednorázová záležitost (na rozdíl od auta, které bez neustálého doplňování benzínu nepojede) a za druhé cena fototechniky neklesá tak rychle, jako cena hardwaru. Bonus je ten, že po prodeji staré fototechniky ti krom vyššího množství peněz zůstanou i fotky, které jsi s ní pořídil - po prodeji auta nebo hardwaru ti nezůstane nic.

Tohle není srovnávání koníčků, tohle je jen ukázka toho, že investice do fototechniky není takové šílenství, jak si spousta lidí myslí a zůstane po ní víc, než po hardwaru něbo autě, nad jejichž nákupem se nikdo nepozastavuje.
Nejlepší moderátor ve výslužbě
Smith
Pokročilý
Pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Smith »

no-X píše:Jedna je to jednorázová záležitost
tak tohle nemusí být zrovna pravda... místo benzínu/dieslu někteří doplňují kinofilm
# Desktop [Ryzen 9 7950X, 128 GB RAM, GeForce GTX 1660 Ti, 4x SSD, 3x Dell UP2716D(A), W11 Pro]
# Notebook Dell XPS 13 [i7-7500U, 16 GB RAM, 512 GB SSD, W11 Pro], Apple MacBook Air 13" [M2, 16 GB RAM, 512 GB SSD]
# Home Server [2x E5-2630 v3, 128 GB RAM, WS2019] # Storage Synology DS1815+ [24 TB RAID6], Synology DS1819+ [24 TB RAID6, 10 GbE]
# Samsung Galaxy S23 Ultra # Canon EOS R5, Canon EOS 3, Canonet QL17 G-III, Bronica SQ-A # www.photosmith.cz
no-X
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od no-X »

Bral jsem v potaz digitální techniku, ale i tak mi připadá, že cena benzínu a kinofilmu je řádově jinde :-)
Smith
Pokročilý
Pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Smith »

no-X píše:Bral jsem v potaz digitální techniku, ale i tak mi připadá, že cena benzínu a kinofilmu je řádově jinde :-)
tak kinofilm stojí +/- 150 Kč, 50 Kč vyvolání, 100 Kč skenování ... to je 300 Kč za jeden film ... a nebo je to 10-11 l benzínu, tzn. na 100-200 km dle spotřeby ... to mi zrovna jako "řádově jinde" nepřijde :)

Navíc i to auto může vytvářet hodnoty ... co třeba člověk, který závodí ... po tom autě mu zůstanou výsledky/různé ceny, které získal.

Po hardwaru ti zůstane třeba program, web... který jsi na něm vytvořil ... a nebo právě ty fotky, které bys bez PC těžko udělal.

A to nemluvím o tom, že bez toho hardwaru a softwaru, bych si sotva pořídil tu techniku, kterou mám.

Moc to zjednodušuješ :)
Wuuduu
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od Wuuduu »

jednostranny pohlas... pohlad fotografa :razz:
Lenovo ThinkPad EDGE E520, intel i3-2310M, 8GB RAM, intel HD graphics / Ati Radeon 6630M 1GB, HDD 500GB, Windows7 HP 64bit
intel pentiumMMX 200MHz, 64MB EDORAM, TsengLabs ET6000 2MB PCI, SoundBlaster AWE32 ASP 8MB ISA, HDD 4GB+850MB, DOS 6.22
ATARI 1024STFM, 1MB RAM, 3.5" FDD SingleSide, TOS
Apple iMac, i5 3,1GHz, 4GB RAM, Ati Radeon 6970M 1GB, 27" LED panel 2560x1440, Seagate 1TB HDD, Magic Mouse, Thunderbolt, audio-technica ATH-T44, Mac OSX 10.6.8
STEAM uubuuW ... EVE Online H00d

MACINTOSH – Most applications crash. If not, the operating system hangs.
crashPC
Mírně pokročilý
Mírně pokročilý

Příspěvek od crashPC »

Wuuduu: akorát že po neukázněných uživatelích fotoaparátu nemáme v neděli jenom v čechcách pět mrtvejch :lol:

Jinak dnes jsem se bavil zas s pár lidma, a ač zatvrzelej Canonista musím uznat, že Nikon přes svůj průměrně vyšší šum a ovládání co se mi tolik nelíbí, má hezčí obraz a živější barvy.
Lenovo ideapad 16“, Ryzen 5800H (8C/16T) 16GB DDR4 @ 3200MHz, 1TB M.2 SSD
We are not here because we're free, we are here because we're not free...
no-X
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od no-X »

Spory Nikon-Canon teď moc nesleduju, ale změnilo se něco v tom ohledu, že Nikon dělal z červený cihlově červenou a Canon zase místo přírodně zelený vytvářel agresivně jedovatou? :-)
Trinom
Čestný člen
Čestný člen
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Trinom »

Kluci, porování Auto vs DSLR už stačilo, mám tu poprskanej celej monitor. Já to vidím z obou stran, takže můžu říct, že když si pořídíš auto a budeš se o něj starat, tak z něj za nějakou dobu bude veterán (tím nemyslím, že hned poběžíte do autosalonu, koupíte nový auto a budete se těšit na to, až zestárne). Napřklad moje auto je na tom s cenou tak, že už zase roste. A to není až zas tak starý, jen je to prostě exot. Koupiš starou nerezavou škodovku za 20 a za 5 - 10 let bude mít hodnotu 50, 60 tisíc, pokud se o ni budete starat a udržovat jí v rozumným stavu (viz ceny starých Felicií). U amerik je to ještě markantnější.

A s fototechnikou je to podobné.
Obrázek Measure With Micrometer, Mark With Chalk, Cut With Ax.....................TDI = Ten Dým Ignoruj
zombux
Odborník PCT
Odborník PCT

Příspěvek od zombux »

osobně dost pochybuju že nějaký digitál bude mít někdy nějakou cenu. za historické veterány se dají považovat leda staré filmáky, zbytek je spotřební zboží. současné filmové zrcadlovky budou mít možná nějakou sběratelskou cenu až kinofilm přestane existovat, ale i o tom dost pochybuju. no a u digitálu to je ještě horší. digitál je spotřebák asi jako počítač nebo tiskárna - za pár let po vydání je to bezcenný šrot, který nová generace totálně semele, a jeho hodnota se časem limitně blíží nule. cenu drží jen skla, eventuelně některé další příslušenství nezávislé na konkrétním modelu aparátu.
Pfizer & Moderna inside
ignorelist: mimo jiné všechny kremrole (danny1691, Lokomotiva, CZECHYa, pavel2003, shorty25, ajtak, stepan001, ulver, brambora81, CZ_viper, tielka a pár dalších exotů)
no-X
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od no-X »

EOS 5D stál před 4 roky jako novinka (a se zárukou) $3000. Dnes se prodávají bazarově použité bez záruky za $1500. To mi jako moc extrémní propad v hodnotě nepřipadá...
crashPC
Mírně pokročilý
Mírně pokročilý

Příspěvek od crashPC »

no-X - ne, nic se zas tak zásadně nezměnilo. Canon má vyblitější barvy a ošklivou zelenou nadále, Nikon dělá z červené cihlově červenou taky stále. Měl jsem ale možnost si za tu dobu sahnout taky na něco jinýho, a jako zarytej Canonista a nVidiot uznávám, že můžou být i jiné funkční alternativy (až na Olympus :twisted: )

zombux: no, u nové spotřebky asi jo, ale věřím že nejstarší digitály budou mít cenu. Dnes je to humus, a za liveview v zrcadlovkách bych výrobcům zpřerážel hnáty až u samý pr... :-) Namísto aby se snažili udělat lepší foťák, namontují mu pračku s vrtačkou, jako příslušenství přidaj tiskárnu a myslej si jak to není cool...
Smith
Pokročilý
Pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Smith »

no-X píše:EOS 5D stál před 4 roky jako novinka (a se zárukou) $3000. Dnes se prodávají bazarově použité bez záruky za $1500. To mi jako moc extrémní propad v hodnotě nepřipadá...
protože EOS 5D je trochu jiný případ než DSLR řad xxxD a xxD.
crashPC píše:Dnes je to humus, a za liveview v zrcadlovkách bych výrobcům zpřerážel hnáty až u samý pr... :-)
Nevím kterou DSLR máš, ale přijde mi, že asi ne s liveview ... kdyby jo, tak bys asi mluvil trochu jinak ... ať se ti to líbí nebo ne, tak liveview má přínos i u DSLR ... co třeba focení v davu s rukama nad hlavou? nebo když se zrovna nechceš válet po zemi? ... hm, jo, liveview je opravdu k ničemu :sarcasm:

Dokud nejsou tyhle nové funkce (liveview, video) na úkor funkcí fotografických, tak mi na nich nic nevadí a vidím v nich jen přínos ... nevšimnul jsem si, že by u některé z nových generací byla jako změna oproti předchozí jen liveview nebo video - pokud by to tak bylo, tak by to bylo špatně...
no-X
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od no-X »

Smith píše:protože EOS 5D je trochu jiný případ než DSLR řad xxxD a xxD.
Netvrdím opak. Je to ukázka toho, že existují DSLR, které nejsou spotřebákem, které se za pár let v bezcenný šrot nezmění, nová generace je nesemele a neposune jejich cenu na nulu :-)

Stejně jako jsou mezi starými zrcadlovkami produkty, jejichž cena spadla na 50 korun (Zenit E) i jejichž cena se dodnes drží (Pentacon Super, Exakta VP2), tak je tomu i u DSLR. Nepřipadá mi, že by mělo smysl takovým způsobem DSLR srážet a staré produkty obecně vyzdvihovat. A obzvlášť mě překvapuje, že k tomu přistoupil právě zombux, který v jiném threadu před pár dny srážel cenu historického hardwaru, který si drží hodnotu 8 let na stejné úrovni a naopak vynášel nový produkt za 25 tisíc, jehož cena bude do roka na 1/4...
zombux
Odborník PCT
Odborník PCT

Příspěvek od zombux »

cože? mě snad šálí zrak. kde jsem ten verk vynášel? jediný co jsem napsal, že každá věc má svého kupce, to je snad rozdíl :!:
Pfizer & Moderna inside
ignorelist: mimo jiné všechny kremrole (danny1691, Lokomotiva, CZECHYa, pavel2003, shorty25, ajtak, stepan001, ulver, brambora81, CZ_viper, tielka a pár dalších exotů)
busy
Pokročilý
Pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od busy »

crashPC píše:....a jako zarytej Canonista a nVidiot uznávám, že můžou být i jiné funkční alternativy (až na Olympus :twisted: )
vieš to aj vysvetliť? myslím ten olympus
.........:::::::::: shit happens ::::::::::...........
Smith
Pokročilý
Pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Smith »

busy píše:vieš to aj vysvetliť? myslím ten olympus
pokud vynecháme oblíbené téma - šum ... tak strategie Olympusu u DSLR je poněkud divná ... poměr stran 4:3 ? crop 2x ? ... myslím, že v dnešní době, kdy jde většina výrobců DSLR po fullframu, jsou celkem mimo ... stačí se podívat na Nikon a kam je dostal fullframe.
crashPC
Mírně pokročilý
Mírně pokročilý

Příspěvek od crashPC »

Jako Smith, a to obvyklé téma není vůbec potřeba vynechávat. Patří esenciálně k typickým průserům Olympusu
no-X
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od no-X »

Já si myslím, že největší průser je současná situace s m4/3 systémem. Ani Olympus, ani Panasonic (a to i přesto, že dosavadní trendy byly u Panasonicu zajímavé) nesplnili to, co se od m4/3 čekalo a to produkt cenově i kvalitou výstupu mezi DSLR a EVF. Absence zrcadla a malý senzor nabízejí možnost mnohem větších možnosti při návrhu optického designu nebo výraznější miniaturizace - nevyužil toho ani jeden. Oba výrobky považuju za předražené, přestože měly být cenově zajímavé... Rozměrově to taky zázrak není - leda Olympus s tím pancakem - jenže to si rovnou můžu koupit kompakt, Sigma DP2 je v podobné cenové relaci, možná i levnější a její objektiv je na úplně jiné úrovni...

Jediné, co mě na nich imponuje, je možnost použití RF objektivů. Bohužel z důvodu cropu 2x ale nic širšího, než (přepočteno) 70mm, moc dobře vytvořit nejde...
Odpovědět

Zpět na „Digitální foto a video“