SSD do notebooku - vyber
Moderátoři: morke, Igoreso, Loki5567
- zombux
- Odborník PCT
Re: Upgrade laptop na SSD
a proč to tady znovu pořád dokola psát? týdně se na to ptá x lidí, odpověď je vždycky stejná, těch pár řadičů co lze doporučit se dá spočítat na prstech jedný ruky, stačí se porozhlédnout po sekci SSD, hned vedle je thread "jaký 120GB disk vybrat"
Pfizer & Moderna inside
ignorelist: mimo jiné všechny kremrole (danny1691, Lokomotiva, CZECHYa, pavel2003, shorty25, ajtak, stepan001, ulver, brambora81, CZ_viper, tielka a pár dalších exotů)
ignorelist: mimo jiné všechny kremrole (danny1691, Lokomotiva, CZECHYa, pavel2003, shorty25, ajtak, stepan001, ulver, brambora81, CZ_viper, tielka a pár dalších exotů)
- Richelieu
- Nováček
-
Uz jsem to precetl takze OCZ a SandForce take NE!
Jasne.
Jasne.
- tmaven
- Začátečník
-
- Kontaktovat uživatele:
Tak sandforce bych mozna nezakopaval uplne.. ale OCZ ano
ASUS ROG STRIX B550-I GAMING ~ AMD Ryzen 7 5800X3D ~ GeForce RTX™ 3070 Ti GAMING OC 8G ~ G.SKill Trident Z RGB 32GB (2x16GB) DDR4 3600 CL17 ~ Corsair SF750W ~ Samsung 980 PRO 1TB ~ Cooler Master MasterBox NR200P ~ Scythe Fuma 2 ~ Dell S2721DGF + BenQ XL2411Z + Samsung 2233RZ ~ www.flyingbbq.cz - Blog o BBQ!
- Richelieu
- Nováček
-
Rozhodnul jsem se pro http://komplett.ie/Komplett/product/ZKB ... fault.aspx
Je teda o trochu drazsi ale co.
Je teda o trochu drazsi ale co.
- tmaven
- Začátečník
-
- Kontaktovat uživatele:
az je mi toho disku lito, ze ho budes poustet v sata1... mozna s2 intel 120gb by byla rozumnejsi volba (nevim jak to vychazi cenove).. jinak jestli hodlas upgrade notesu (nejaky se sata3) tak ten crucial vsemi 20
ASUS ROG STRIX B550-I GAMING ~ AMD Ryzen 7 5800X3D ~ GeForce RTX™ 3070 Ti GAMING OC 8G ~ G.SKill Trident Z RGB 32GB (2x16GB) DDR4 3600 CL17 ~ Corsair SF750W ~ Samsung 980 PRO 1TB ~ Cooler Master MasterBox NR200P ~ Scythe Fuma 2 ~ Dell S2721DGF + BenQ XL2411Z + Samsung 2233RZ ~ www.flyingbbq.cz - Blog o BBQ!
- Sněmovník
- Nováček
-
Proč ocz vyrábjí stejný disk pro sata2 a sata3 jako 2 různé?
Mám sata2 7200ot disk a chci ho nahradit ssd. Ocz vyrábjí: http://www.ocztechnology.com/ocz-octane ... 5-ssd.html a http://www.ocztechnology.com/ocz-octane ... 5-ssd.html. Četl jsem že do konektoru po vyjmutí starého disku připojím kterýkoliv z nich a i rychlostně a funkčně budou stejné. Proč tedy výrobce nabízí zvlášť model pro sata2 a zvlášť pro sata3 když by stačilo vyrábět jen sata3 co jde do obojeho? Je teda lepší koupit ten pro sata3 abych při nákupu nového notebooku za 2-3 roky měl sata 3 do sata3? Jaký je mezi nima rozdíl a který je pro mě lepší?
- Lokomotiva
- Začátečník
Re: Proč ocz vyrábjí stejný disk pro sata2 a sata3 jako 2 různé?
To je dobrá otázka, jen není dobře ji klást nám, nýbrž výrobci.
Ten bude jistě dobře vědět proč co vyrábí.
My se můžeme jen domýšlet proč.
Já za sebe můžu doporučit tenhle SSD disk:
http://www.alza.cz/crucial-m4-128gb-d238304.htm
Mimořádně vysoký výkon, rozumná cena, žádný průšvih výrobce.
Ale nevím, jestli ho chceš takhle velký, jestli má přijít do PC nebo do noťasu (teď) a kolik peněz na to máš.
Ten bude jistě dobře vědět proč co vyrábí.
My se můžeme jen domýšlet proč.
Já za sebe můžu doporučit tenhle SSD disk:
http://www.alza.cz/crucial-m4-128gb-d238304.htm
Mimořádně vysoký výkon, rozumná cena, žádný průšvih výrobce.
Ale nevím, jestli ho chceš takhle velký, jestli má přijít do PC nebo do noťasu (teď) a kolik peněz na to máš.
- Sněmovník
- Nováček
-
Chci to do notebooku, takže 128 je pro mě malý - to bych musel obětovat cd mechaniku na druhý disk nebo ho přopojit jako externí a to je nepohodlný a pomalý, počítač nemám. Teď tam mám 500GB a ten bych použil na zálohování, takže asi 250GB ssd?
- Lokomotiva
- Začátečník
Pokud strčíš současný disk do externího boxu:
http://www.alza.cz/gembird-ee2-u3s-1-d221545.htm a připojíš ho přes USB 3.0 port noťasu (nevím, jestli ho má), tak to pomalé nebude.
A jestli máš peníze na tenhle SSD disk:
http://www.alza.cz/crucial-m4-256gb-d238305.htm , bude to skvělé.
Má ještě vyšší výkon než ten 128 GB-ový.
http://www.alza.cz/gembird-ee2-u3s-1-d221545.htm a připojíš ho přes USB 3.0 port noťasu (nevím, jestli ho má), tak to pomalé nebude.
A jestli máš peníze na tenhle SSD disk:
http://www.alza.cz/crucial-m4-256gb-d238305.htm , bude to skvělé.
Má ještě vyšší výkon než ten 128 GB-ový.
- Sněmovník
- Nováček
-
USB3.0 nemám, peníze na disk mám i když si nejsem jistej jestli je chci utratit nebo ještě čekat na slevu, a k tý otázce - zeptat se výrobce není vůbec jednoduché, možná prodejce jestli by to věděl? , třeba si to přečte někdo kdo na to dokáže odpovědět, fakt by mě to zajímalo jaký je rozdíl, nebo jestli je to jen reklamní tah na ty co si myslí že je to jinej konektor? mít zástupce v sata2 i v sata3 kolonce na webech prodejců? asi tam nějakej rozdíl bude třeba používaj jiný levnější čipy do 2 než do 3? vůbec netušim.
- Sněmovník
- Nováček
-
Sata 2 maj levnější pomalejší asynchronní mlc protože by sata 2 rychlost těch lepších nevyužila, zatimco sata3 má lepší synchronní. Je to jen o ceně, takže kdo uvažuje o přechodu ze sata2 na sata3 v dohledné době tak sata 3 jsou jasná volba.
Téma uzavírám a souhlasím s jeho smazáním.
Téma uzavírám a souhlasím s jeho smazáním.
- Richelieu
- Nováček
-
Tak dneska prisel ,,muj prvni,, SSD Crucial M4 128GB za 145eur, tak ho jdu nainstalovat.
To jsem zvedav jake problemy mi bude delat Vista 32bit. a protoze mam uz starsiho laptopa nema cenu prechazet na w7 to az z novim.
To jsem zvedav jake problemy mi bude delat Vista 32bit. a protoze mam uz starsiho laptopa nema cenu prechazet na w7 to az z novim.
- DOC_ZENITH
- Středně pokročilý
Win7 a Vista jsou to samé, POKUD SE DOBŘE NAKONFIGURUJE.
Takže nezapomeň ručně swap, vypnout hibernační soubor, superfetch, utodefragmentaci, indexaci, atd, atd. A pak to pojede krásně.
Takže nezapomeň ručně swap, vypnout hibernační soubor, superfetch, utodefragmentaci, indexaci, atd, atd. A pak to pojede krásně.
- zombux
- Odborník PCT
"ručně swap" = co tím chtěl básník říci? vypnout hiberfil proč?
Pfizer & Moderna inside
- Maranov
- Mírně pokročilý
Swap - je IMHO jepší omezit, aby zbytečně nezabíral; pokud máš dost RAM, nech si třeba 512MB. Prakticky jen zabírá místo, jinak nic.
Hibernace - nemá u SSD moc význam, vypnutím ušetříš několik GB, technicky vzato by mělo SSD i o trochu déle pak vydržet, ale pokud ho necháš zapnutý, tak se moc neděje.
SuperFetch, Indexování, další prefetching - může pomoct nebo naopak SSD zpomalit, nechal bych to tak.
Služba Defragmentace Disku - rozhodně zakázat.
Další tweaky (googluj):
Large System Cache - jen pokud máš hodně RAM.
NTFS 8.3 Names - vypnout, pokud nepotřebuješ kompatibilitu s 16bit. aplikacemi.
Last Access Time Date Stamping - vypnout, pokud nepoužívá něco jako synchronizaci/zálohování, které rozpoznává změny v souborech podle data posledního přístupu.
Hibernace - nemá u SSD moc význam, vypnutím ušetříš několik GB, technicky vzato by mělo SSD i o trochu déle pak vydržet, ale pokud ho necháš zapnutý, tak se moc neděje.
SuperFetch, Indexování, další prefetching - může pomoct nebo naopak SSD zpomalit, nechal bych to tak.
Služba Defragmentace Disku - rozhodně zakázat.
Další tweaky (googluj):
Large System Cache - jen pokud máš hodně RAM.
NTFS 8.3 Names - vypnout, pokud nepotřebuješ kompatibilitu s 16bit. aplikacemi.
Last Access Time Date Stamping - vypnout, pokud nepoužívá něco jako synchronizaci/zálohování, které rozpoznává změny v souborech podle data posledního přístupu.
DESKTOP: C2D E8200 (pasivně); ATI HD 3870 (AC S1, 120 fan@5V); 4GB RAM; OCZ Vertex2 SSD 64GB; 320+320+250GB JBOD (odhlučněno); 2x FSC P19-2 (2056x1024)
MOBILE: Lenovo Thinkpad T420 4177 CTR, Crucial M4 SSD 128GB, 6GB RAM; FSC P19-2; Logitech G400
POCKET: Nokia Hulmia 800; Hitachi 500GB@Scythe Kamazo 2 (eSATA); Creative EP-630
AUDIO: Sennheiser HD 555 (foam mod), NuForce Icon µDAC, FLAC, ReplayGain, f2k
"A Man's mortality is a compass that points his way in life."
MOBILE: Lenovo Thinkpad T420 4177 CTR, Crucial M4 SSD 128GB, 6GB RAM; FSC P19-2; Logitech G400
POCKET: Nokia Hulmia 800; Hitachi 500GB@Scythe Kamazo 2 (eSATA); Creative EP-630
- DOC_ZENITH
- Středně pokročilý
Superfetch a indexace na Vistě pracujouu mnohem agresivněji než na 7 proto je doporučuji každopádně vypnout. Jsou jedním z důvodů "lenosti" Visty pri použití klasického HDD.
Jo a úplně jsem zapoměl, okamžitě po instalaci vyřadit defendera, ne jen vypnout, zakázat samotnou službu.
Jo a úplně jsem zapoměl, okamžitě po instalaci vyřadit defendera, ne jen vypnout, zakázat samotnou službu.
- Richelieu
- Nováček
-
Tak jsem omylem nainstaloval Win7, takze kdyz uz tam je tak si to vyzkousim jake to je, mam na to 30dni.
Laptop se nastartuje do 15-20 sec to je celkem super.
Kdyz jsem najel vistu tak sezrala 1GB ram a jinak az 1,5GB web a tady si win7 vezme 650MB po startu a 750MB s web prohlizecem.
Odezva je super.
Takze zatim jsem odstrelil tu hybernaci OS, disku, LCD a Defragmentaci.
Nemam drivery na win7 to bych chtel po sony moc, takze stejne pujdu zpatky na Vistu.
Update firmware na 000f take probehl.
Pokud mam jeste neco udelat tak napiste.
Diky vsem za pomoc.
Laptop se nastartuje do 15-20 sec to je celkem super.
Kdyz jsem najel vistu tak sezrala 1GB ram a jinak az 1,5GB web a tady si win7 vezme 650MB po startu a 750MB s web prohlizecem.
Odezva je super.
Takze zatim jsem odstrelil tu hybernaci OS, disku, LCD a Defragmentaci.
Nemam drivery na win7 to bych chtel po sony moc, takze stejne pujdu zpatky na Vistu.
Update firmware na 000f take probehl.
Pokud mam jeste neco udelat tak napiste.
Diky vsem za pomoc.
- Maranov
- Mírně pokročilý
No... drivery Vista/7 jsou většinou kompatibilní.
DESKTOP: C2D E8200 (pasivně); ATI HD 3870 (AC S1, 120 fan@5V); 4GB RAM; OCZ Vertex2 SSD 64GB; 320+320+250GB JBOD (odhlučněno); 2x FSC P19-2 (2056x1024)
- Kyselinka
- Začátečník
To si ani nemusel, osobne mi to len zdvihlo pristupovu dobu, preto som sa vratil k 0309Richelieu píše:Update firmware na 000f take probehl.
- DOC_ZENITH
- Středně pokročilý
Ano to je pravda protože je to vesměs jeden a ten samej OS. Ale to neplatí pro Sony.... jejich software a support obecně je tragikomedie. Možná možná pokud se tam povede narvat drivery univerzální nebo z jinejch strojů. Ale známej měl soňáka s vistou a ten jejich balast tam ani nedovolil nainstalovat service pack, byl kompatibilní tak leda sám se sebou.... hrůza.Maranov píše:No... drivery Vista/7 jsou většinou kompatibilní.