Vyplatí se mi nová zvuková karta?

Zvukové karty, reproduktory, mikrofony, zesilovače a další.

Moderátor: CageJ

Odpovědět
zombux
Odborník PCT
Odborník PCT

Re: Vyplatí se mi nová zvuková karta?

Příspěvek od zombux »

jen pro informaci - už třetí poslechovej večer bez ekvalizéru mi naprosto stačil ke zvyknutí na "novej" zvuk, i když ze začátku to znělo dost "divně". dost dobrý :listen:
ignorelist: kremrole a dezoláti
dexterav
Mírně pokročilý
Mírně pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od dexterav »

to je práve rozdiel medzi integráčami a lepšími zvukovkami...
zrazu tam hrá všeličo navyše,a nemyslím tým lupance a šum ;-)
Intel Ultra 7 265k 5,6/4,9GHz,Apex Z890, 2X24GB 8,73GHz CL40 Corsair, Asus TUF 5090 3.2/34GHz , H2O + Carbide 600Q,SS Noctua Edition, 10TB 850X, Topping D50s + Tilia + T5, StrixPG32UCDP, Fold7, ITX 13700k + 5070Ti + Audinst Hud-Mx2 + THX-M50X
zombux
Odborník PCT
Odborník PCT

Příspěvek od zombux »

externí zvukovka má pravda jednu nevýhodu - když ji na noc vypnu, tak zmizí ze systému, programy které ji používají jsou najednou v háji i potom co ji zapnu (foobar tohle nerozchodí a nechce přes nic přehrávat), a nepamatuje si to jakékoli nastavení - defaultuje na 44kHz, jakékoli nastavení hlasitosti je zase na defaultních hodnotách, nic moc :|
myom
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od myom »

nekde je chyba, ja ji zapinam/vypinam jak chci. i pod XP mi to v pohode slo.

nechce to nekdo vydelit do http://pctforum.tyden.cz/viewtopic.php? ... hilit=0202?
*:-.,_,.-:*'``'*:-.,_,.-:*'``'*:-.,_,.-:*'``'*:-.,_,.-:*'``'*:-.,_,.-:*
prave si ctete krasny, uzasny, inteligentni, gradiozni podpis a velice ho obdivujete! touzite po nem! chcete ho! uz bez nej nemuzete byt a radi byste ho videli i pod svymi prispevky! a co ja udelam? napisu: ol rajt ryzvd (c) myom :-P
zombux
Odborník PCT
Odborník PCT

Příspěvek od zombux »

hm, už nejde přehrát vůbec nic, pokus o jakýkoli zvuk v jakémkoli programu skončí skoro zatuhnutím OS, restartovat kvůli tomu fakt nebudu. nevím jestli jsem s externí zvukovkou neudělal chybu, řešit tyhle problémy mě fakt nebaví :| jestli se to nespraví tak to rozšlapu a koupím minimálně něco s hardwarovým "master volume" ovladačem přímo na zvukovce a hlavně co nemá 2 roky starej driver (Tapco Link Firewire?)
edit: a něco co má víc než jeden kanál při použití ASIO by se hodilo taky. takhle stejně musím hrát přes WDM, protože více zvuků najednou tohle neumí a přepínat programy abych slyšel je hodně nepraktická věc. ach jo :|
myom
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od myom »

jsem ti rikal, ze mas prehravace davat pres direct out... jinak nobody porad prodava tu svou mayu, kdyz ti ta emu nesedla.
prave si ctete krasny, uzasny, inteligentni, gradiozni podpis a velice ho obdivujete! touzite po nem! chcete ho! uz bez nej nemuzete byt a radi byste ho videli i pod svymi prispevky! a co ja udelam? napisu: ol rajt ryzvd (c) myom :-P
zombux
Odborník PCT
Odborník PCT

Příspěvek od zombux »

nojo, jenže interní zvukovka mě zas nechá bez možnosti hardwarově regulovat výstup - když vezmu jak to blbě funguje, tak přece jen možná budu uvažovat o tom Tapcu. no uvidíme, možná to ve W7 bude fungovat líp.
myom
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od myom »

hardwarove regulovat nejde zadna zvukovka, protoze to je blbost. pokud neco funguje dobre, tak to funguje jako DA prevodnik, ne jako zesilovac/predzesilovac, aby sel regulovat. funkci regulace ma zesilovac, nic jeho. pokud ma nejaky DA predovnik regulaci, tak softwarovou, tj. pres OS... to je dan za lepsi zvukovku, ty maji za ukol fungovat, ne poskytovat SW ficury... jak jsme si psali, tak v\chodisko je regulace pres multimedialni klavesnici.
NobodyLovesMe
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od NobodyLovesMe »

Já reguluju přes multimediální myš, když podržím tlačítko na myši na 5 sekund tak se myš přepne do jiného módu a reguluju tím master volume z pohodlí postele, pokud nejsem zrovna u PC.
Dávat 2k navíc za regulátor mi přijde opravdu zbytečné.
Jinak Maya hraje opravdu dobře, ale já jsem maximalista a chci lepší. Jsem ochoten k tomu dát propojovací kabel Adam Hall zdarma.
"Jen jedna šance mezi dvěma světy:Ohni se mnou pojď "
TomV
Středně pokročilý
Středně pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od TomV »

myom: sice nerad, ale musím ti oponovat. To, co říkáš, vůbec není pravda. Spousta kvalitních externích zvukovek včetně profesionálních má na čelním panelu klasickou analogovou regulaci monitorového výstupu. Můj M-Box 2 Pro má ovladač hlasitosti do monitorů a dva další nezávislé pro sluchátkové výstupy. Například.

Bez regulace jsou zpravidla jen čistě interní zvukovky, kde by to bylo za prvé obtížně realizovatelné (překvapivě :)) a za druhé se s tím u nich vůbec nepočítá - u produktů ze spotřebního sektoru se počítá s připojením k nějakým aktivním repráčkům, které mají regulaci snad všechny (rozhodně se nepočítalo s profi monitory) a u produktů z profi sektoru se zase vůbec nepočítá s přímým připojením k monitorům, bez dalšího zařízení v cestě. U externích zvukovek je to ale zcela běžné.
The problem has been eaten.Obrázek
Vanilkovou do velkýho kornoutu bych prosil... hodně velkýho... hodně vanilkovou
myom
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od myom »

uvedom si, ze jakykoliv prvek mezi DA a reprem skodi, takze ja naopak ocenuji neregulovatelne vystupy. doma jsem s tim napajel receiver a jakakoliv regulace by byla na skodu, protoze by dochazelo k potencionalnimu prebuzeni. ano, jde to poslechem "vytipnou" tu pravou pozici potaku, ale je to z principu blbost. bud mam DA prevodnik, nebo zesilovac, tam nic jineho vymyslet nejde....
TomV
Středně pokročilý
Středně pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od TomV »

myom píše:uvedom si, ze jakykoliv prvek mezi DA a reprem skodi, takze ja naopak ocenuji neregulovatelne vystupy. doma jsem s tim napajel receiver a jakakoliv regulace by byla na skodu, protoze by dochazelo k potencionalnimu prebuzeni. ano, jde to poslechem "vytipnou" tu pravou pozici potaku, ale je to z principu blbost. bud mam DA prevodnik, nebo zesilovac, tam nic jineho vymyslet nejde....
A ty nemáš mezi DA převodníky a repráky zesilovač? To máš ve zvukovce teda vyjímečně schopné převodníky. :roll:

Ale vážně, není to pravda, co říkáš. Škodí každý blbě navržený obvod. Velmi často třeba zdroj hodin pro převodníky i těch na pohled kvalitních karet. Dobře a jednoduše navržená analogová regulace výstupu, postavená z kvalitních součástek, bude to poslední, co by tě v signálové cestě levné zvukovky trápilo. Další věc, jakákoliv analogová regulace signálové úrovně je až na výjimky (předzesilovače, nebo mixážní pulty) variabilní útlumový člen. Nějak mi nelze si představit, jak něco, co umí signál pouze tlumit, může způsobovat přebuzení, zatímco plná palba -10 dBV @ 0 dBFS z netlumeného výstupu převodníku přebuzení způsobovat nebude? :)

Vymyslet toho jde spousta, tedy od okamžiku, kdy zjistíš, že bazírování na maximální zvukové kvalitě z běžného PC za použití spotřebních a poloprofi komponent je stejně smysluplné, jako mlácení hlavou do zdi. :)
myom
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od myom »

ne, ja jsem to bral z pohledu zombuxe. bud mas zesilovat, tj. pasivni repro, nebo mas aktivni repro s integrovanym zesilovacem, nebo mas proste aktivni repro, ktere regulujes ze zdroje zvuku. ale ty jsi mi dal za pravdu. exisuji jenom DA prevodniky, a ty nefunguji jako zesilovac, tj, jsou bez regulace.
TomV
Středně pokročilý
Středně pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od TomV »

Já jen narážel na tvoje kategorické prohlášení, že cokoliv mezi převodníkem a vstupem zesilovače (budeme-li tedy korektní, protože aktivní repráky se od těch pasivních liší především tím, že mají zesilovač na zádech) zvuku škodí. Všechno jde vyrobit více či méně kvalitní. Když vezmeš kvalitní útlumový člen a použiješ ho jako regulátor hlasitosti mezi převodníky a monitory (které se regulují zezadu a navíc každý zvlášť, což je k běžné regulaci hlasitosti nepoužitelné) o kterých je řeč, tak se s největší pravděpodobností na kvalitě signálu vůbec neprojeví. Zvukovka téhle cenové kategorie nemá dostatečně kvalitní převodníky, ani analogovou část, a ty monitory jsou sice skvělé repráky na hifi, ale s referenčními monitory taky nemají moc společného. Tohle je opravdu příliš levný reprodukční řetězec, než aby se u něj mohly řešit takové věci, jako vliv analogového ovladače hlasitosti na kvalitu zvuku.

Mimochodem, ty sice upřednostňuješ digitální regulaci hlasitosti, ale víš o tom, že ta má na kvalitu zvuku mnohem horší vliv, než analogová regulace? :)
myom
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od myom »

neeeeeeee a i anooooo :D. rikam jeste jednou, ze cokoliv mezi prevodnikem a reprem je spatne, to je proste fakt. vsechno se resi, jak pises, utlumovym clenem a to je uplne maximalne spatne, protoze dochazi k potencionalnimu prebuzeni zesilovace. veskery prvek mezi zvukovkou a reprem se projevi. i kabel, ktery funguje jako tlumivka. proste vsechno.

nicmene rikam, ze casem se zase prejde z digitalni regulace zpatky k analogovem, protoze je kvalitnejsi, v tom mas pradu, ale bavime se tedka konkretne, ne obecne. a jelikoz mam tedka zhruba 1,5 promile v krvi, tak budu pokracovat zitra.
TomV
Středně pokročilý
Středně pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od TomV »

Ok, beru. :) Tvůj obsah alkoholu v krvi vysvětluje tu část o útlumovém členu a přebuzení zesilovače. :-D
crashPC
Mírně pokročilý
Mírně pokročilý

Příspěvek od crashPC »

naopak kluci - zesilovač vůbec regulaci mít nemusí a skoro nemá... Ta tam slouží k něčemu jinému, a kdo jí používá na "volume", tak je pěkný prase.
Lenovo ideapad 16“, Ryzen 5800H (8C/16T) 16GB DDR4 @ 3200MHz, 1TB M.2 SSD
We are not here because we're free, we are here because we're not free...
TomV
Středně pokročilý
Středně pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od TomV »

crashPC: máš pravdu, ale záleží na tom, jaký zesilovač myslíš. U hifi zesilovače tento ovladač slouží k ovládání hlasitosti poslechu (jako "volume", jak říkáš), u profi zesilovače slouží k nastavení vstupní úrovně a opravdu není určen k regulaci poslechu. To, co mají zombovo aktivní monitory vzadu, spadá do kategorie profi zesilovače (resp. to alespoň v tomto duchu bylo navrženo) a k ovládání hlasitosti to pochopitelně určeno není (proto je to taky vzadu, kde se to jednou nastaví a pak už se na to nesáhne :)).
Exp
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Exp »

Tome, souhlasím ve všem. Pokud tady má někdo obavy o to, že by mu předzesilovač zkazil zvuk, tak ať si tam dá Dispre 2 od p. Macury nebo P1SE od p. Bunty. Obojí jsou to špičkové stroje za nevelký peníz (hotové Dispre sakumprdum 10k, P1SE dražší - cca 600E), ale zase k nim tady asi téměř nikdo nemá adekvátní zbytek sestavy.
Fox_25
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od Fox_25 »

Pokud jde o tu hlasitost mohlo by pomoct tohle.
Odpovědět

Zpět na „Zvuk“