OCZ Vertex 2

Vše kolem disků bez pohyblivých částí - SSD, flash, nand, atp.

Moderátoři: morke, Igoreso, Loki5567

Odpovědět
-HoNY-
Středně pokročilý
Středně pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Re: Správné nastavení u SSD (Vertex2 90GB @ Asus P5K)?

Příspěvek od -HoNY- »

Menší velikost bloku by se udělala při nové čisté instalaci v AHCI režimu. Tím, že proběhla v IDE, se nastavila jiná. Zkus si udělat testy po měsíci, třeba to nakonec nebude vadit.
Já bych všechny ty pisálky, co se opravdové práce bojí, nahnal do Mišelinky tahat gumy.
HeadHunter
Začátečník
Začátečník

Pozor na nové OCZ s 25nm NAND flash

Příspěvek od HeadHunter »

Dělal jsem si poslední průzkum před zakoupením Vertexu 2 a zjistil jsem pro mě dost šokující věc: OCZ začalo používat u svých SSD 25nm čipy a v důsledku toho je zápis nekomprimovatelných dat u těchto disků omezen na cca 35 MB/s pro malé kapacity (50 GB a 60 GB) a podobně pro větší kapacity...

Navíc je efektivní kapacita těchto nových disků o cca 5 % menší kvůli většímu over-provisioningu (kvůli menší životnosti menších NAND)

Mluví se o to i na oficiálním fóru OCZ:
http://www.ocztechnologyforum.com/forum ... erformance
http://www.ocztechnologyforum.com/forum ... D.-Q-amp-A

A OCZ už aby se vyhnuli problémům přišlo s tímto:
http://www.ocztechnology.com/images/OCZ ... AS-SSD.pdf

//-HoNY- doplněny odkazy na aktuality:

Povinné čtení před koupí SSD se SandForce:
Laptop: Lenovo Yoga 7 Pro ll AMD Ryzen 7 7840HS ll GeForce 4050 RTX ll 16GB LPDDR5 6400MHz ll 2TB NVME SK Hynix P41 Platinum ll 14.5" 3072x1920 IPS 100% SRGB ll Logitech MX Anywhere 2
-HoNY-
Středně pokročilý
Středně pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Re: Pozor na nové OCZ s 25nm NAND

Příspěvek od -HoNY- »

Díky za info, problém už je popsán v dnešní novince.
Já bych všechny ty pisálky, co se opravdové práce bojí, nahnal do Mišelinky tahat gumy.
Exp
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Exp »

Novinku nějak nemůžu najít :|
E: už je tam.
Igoreso
Moderátor
Moderátor
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Igoreso »

Kdyby jeste nekdo hleda,tak tady:

http://pctuning.tyden.cz/component/cont ... tejna-cena

//-HoNY-: opraven odkaz
AMD Ryzen 7 5800X / 32GB DDR4 3600MHz CL16 / RX 6700 10G / SSD FireCuda 530 2TB - PCI-E 4 / TUF GAMING B550-PLUS /
-HoNY-
Středně pokročilý
Středně pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od -HoNY- »

Tak problém vyřešen: http://www.storagereview.com/ocz_vertex ... d22vtxe60g

Je to samozřejmě demagogie, že by měly 25nm NAND Flash nižší výkon. Je to způsobené větší kapacitou paměti, proto osazuje OCZ méně čipů = je zapojeno méně kanálů řadiče (jako v Intel X25-V nebo Indilnx Amigos), a proto má disk menší výkon. Rada na závěr která se od OCZ nabízí: „O socky zákazníky nemáme zájem. Problém se netýká plně osazených a zapojených (drahých) modelů s kapacitou 240 GB. Ale pokud chcete, tak vám za příplatek 34nm model dodáme.“ :down:
feke
Nováček
Nováček

Příspěvek od feke »

Tahle informace o osazených méně kanálech platí i pro 120GB verzi nebo se týká pouze 60GB verze?
Gigabyte GA-MA790FXT-UD5P, Phenom II X4 955BE, 8GB RAM, HD6950unlock@840/1300, Enermax MODU82+ 525W, WIN 7 ULT 64bit, 24"LCD
Broxik
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od Broxik »

tyka se to modelu 60gb 90gb a 120gb. Vetsich uz je to ok.
Okurek!
U toho se nedá honit, kdyby si aspoň sundaly ty nitě z řiti.
chronograph
feke
Nováček
Nováček

Příspěvek od feke »

Broxik píše:tyka se to modelu 60gb 90gb a 120gb. Vetsich uz je to ok.
Díky za odpověd, ale kde jsi prosím zjistil tuto informaci? Mám nám mysli menší počet osazených pamětových čipů. Nenašel sem údaj, že by v nové 25nm verzi byly změny v počtu osazených čipů u 120 GB verze.. pouze u 60GB..
Gigabyte GA-MA790FXT-UD5P, Phenom II X4 955BE, 8GB RAM, HD6950unlock@840/1300, Enermax MODU82+ 525W, WIN 7 ULT 64bit, 24"LCD
Broxik
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od Broxik »

no 1. tu nekdo zminoval ze tim uz netrpi 240gb modely a vyse. A na forech ocz hodne lidi whinovalo prave s temahle 120gb ze maj malo misto a sou pomale. Ja mam 60gb takze predpokladam ze i 90automaticky trpi tady timto. Vse ale stejne zjistis az to pripojis zalezi na FW co mas + kolik ten disk ukazuje mista.
Okurek!
U toho se nedá honit, kdyby si aspoň sundaly ty nitě z řiti.
chronograph
feke
Nováček
Nováček

Příspěvek od feke »

Broxik píše:no 1. tu nekdo zminoval ze tim uz netrpi 240gb modely a vyse. A na forech ocz hodne lidi whinovalo prave s temahle 120gb ze maj malo misto a sou pomale. Ja mam 60gb takze predpokladam ze i 90automaticky trpi tady timto. Vse ale stejne zjistis az to pripojis zalezi na FW co mas + kolik ten disk ukazuje mista.
ano, to souhlasí, v zápisu jsou opravdu pomalejší i 120 GB modely a mají naformátovanou menší kapacitu, to vše je lehce dohledatelné na webu, ale to může být klidně nastavením firmware. Nic to neříká o tom, že by i vyšší modely než 60 GB byly osazeny většimi pamětovými čipy a tedy menším počtem z čehož vyplývá menší počet využitých linek na řadiči.. konkrétně u 60 GB modelu jsou osazeny u 34 nm verze 16x4Gb moduly, kdežto u 25nm jsou osazeny 8x8Gb.
mimochodem, zjistit se to samozřejmě dá i před koupí, podle produktového čísla... u těch nových verzí které jsou osazeny 25nm čipy je v produktovém názvu vloženo písmeno "E", ale to snad všichni víme, tato informace je volně k dispocizi na stránkách OCZ, samozřejmě včetně infa o kapacitě SSD.
Mě jde o to, jestli jste někdo měli rozdělaný ten nový 25nm Vertex2 120GB a jestli je osazen menším počtem čipů.
-HoNY-
Středně pokročilý
Středně pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od -HoNY- »

feke píše: u těch nových verzí které jsou osazeny 25nm čipy je v produktovém názvu vloženo písmeno "E", ale to snad všichni víme, tato informace je volně k dispocizi na stránkách OCZ, samozřejmě včetně infa o kapacitě SSD.
Mě jde o to, jestli jste někdo měli rozdělaný ten nový 25nm Vertex2 120GB a jestli je osazen menším počtem čipů.
To není pravda. E znamená Extended, tedy rozšířené a jsou osazené 34nm čipy.
feke
Nováček
Nováček

Příspěvek od feke »

-HoNY- píše:
feke píše: u těch nových verzí které jsou osazeny 25nm čipy je v produktovém názvu vloženo písmeno "E", ale to snad všichni víme, tato informace je volně k dispocizi na stránkách OCZ, samozřejmě včetně infa o kapacitě SSD.
To není pravda. E znamená Extended, tedy rozšířené a jsou osazené 34nm čipy.
Nechci se přít, ale podle fora na OCZ sem pochopil, že právě ty Extended verze jsou osazeny novými 25nm čipy, proto mají i z důvodů menšího počtu přepisů nastavenou trochu menší kapacitu...

Tak sem znova koukal na stránky OCZ, ano, máš pravdu, EXTENDED verze mohou být osazeny i 34nm čipy...
-HoNY-
Středně pokročilý
Středně pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od -HoNY- »

Netvrdil bych to, kdybych ten disk neměl doma, ale připouštím, že to ale mohla být příprava na 25 nm s předpřipravenou větší spare area.

Jinak nevím, kde ta kachna o počtu 3000 přepisů vznikla. Intel uvádí v datasheetu 5000 přepisů.

btw: V dohledné době se těště na nové info ohledně 25 nm. Dostal jsem pár informací od svých zdrojů.

http://pctuning.tyden.cz/component/cont ... ravy/20180 (publikace dnes v 7 ráno)
Artoo
Nováček
Nováček

Příspěvek od Artoo »

No mam ten problem taky.Mam OCZ vertex 2 60GB uz asi mesic ale jeste jsem ho nepouzil.(cekam na bord k sandy bridge)Zkratka mam ho do nove sestavy jako systemovy.No na popud dnesniho clanku jsem ho rozdelal a otestoval a bohuzel mam s novymi cipy.Co ted s nim?? Poradte.Premyslim ze ho vyreklamuju,lziva reklama,spatne udaje disku a tak.A poridim neco jinyho.Dyt podle testu tady na PC Tuningu jsem ho kupoval a pokud ma jiny parametry tak to je snad spatny ne??To je jeko bych si koupil mercedes za 2 miliony a oni mi rikali ze tam je preplnovanej 3litr a mezitim po objednavce mi tam supli 1,2ku z fabie.No poradte prosim.
-HoNY-
Středně pokročilý
Středně pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od -HoNY- »

A ten disk neměl záruční pečeť?? Pokud ano, obávám se, že tady bude muset proběhnout reklamace u výrobce - napiš EN e-mail na eryder(at)ocztechnology.com.
R3sidento
Nováček
Nováček
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od R3sidento »

Zdravím vás chtěl bych si koupit Disk od OCZ jde mi přesně o tenhle model

Part number: OCZSSD3-2VTX120G

Zajímá mě jestli tento model používá 34nm nebo 25 nm?
A je li tento disk dobrá volba, popřípadě doporučte altarnativu ?

Díky za informace.
Nemusíte mi pořád psát, že jsem bůh, já to vím.
-HoNY-
Středně pokročilý
Středně pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od -HoNY- »

Z jakéhoobchodu? Je to popis krabičky? Pokud ano, je tam někde datum výroby? Pokud není z Alfy (kde jsou za dobrou cenu), tak to bude nějaký ležák s 34nm NAND Flash.

Alternativa:
Patriot Inferno
Intel X25-M
Kingston SSDNow V+100
R3sidento
Nováček
Nováček
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od R3sidento »

R3sidento
Nováček
Nováček
Kontaktovat uživatele:

Re: Pozor na nové OCZ s 25nm NAND flash

Příspěvek od R3sidento »

Když sem se ptal přímo v obchode tak mi nato odepsaly tohle:

SSD přechází ze 34nm technologie na 25nm

Dodavatel mi k tomu píše:
„je to jen kosmetická změna protože výkon zůstává stejný i počet cyklů zápisu je stejný. PN nechali stejná, takže to od sebe ani nejde poznat“, bohužel víc nevíme.

Tak teď nevím :(
Odpovědět

Zpět na „SSD a flash disky“