Samsung 830

Vše kolem disků bez pohyblivých částí - SSD, flash, nand, atp.

Moderátoři: morke, Igoreso, Loki5567

Odpovědět
Zamek
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Re: Samsung 830

Příspěvek od Zamek »

Opravdu je to znát. Vše je skoro bleskové. S tím Kingstonem to bylo už nic moc. Určitě jsem mu hodně pomohl, jelikož se na něj moooooc zapisovalo (torrenty). Nyní už takhle SSD nezprasim. Začal jsem i používat SSD Tweaker 1.9.9.
CPU: Ryzen 9 5900X H2O MB: ASUS ROG CROSSHAIR VIII DARK HERO+ EK Monoblock RAM: G.Skill 2x16GB DDR4 3200@3600MHz 16-16-16-34, TridentZ VGA: Asus RTX 4080 Strix 16GB H2O , SSD: Samsung 990 Pro 1TB, Samsung 970 Pro 512GB, Samsung 870 EVO 2TB CASE: Lian Li PC-O11 Dynamic XL ROG + EK-Quantum Reflection PC-O11D XL D5 PWM D-RGB - Plexi Zdroj: Corsair RM750X Monitor/TV: 32" ASUS ROG Swift PG329Q, LG OLED B9 55" OS: Windows 11
Jája
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od Jája »

Přístupovou dobu kolem 0,1ms má skoro každý dnešní "normální" SSD když je nový a prázdný, ale po zaplnění třeba ze 3/4 a pár měsících provozu už to může vypadat jinak...
Core i7 8700K , Asus Prime Z370-A, 2x8GB DDR4 3200 G.Skill TridentZ, GTX1060 6GB, Adata SX 8200 Pro 512GB, 120GB Intel SSD 320, 2x Crucial MX500 1TB, X-Fi Titanium, 22" LG W2252TQ, EK water blocks (CPU+GPU, DDC1+EKtop, NexXxos Pro III+II), Avance C001 Terminator, Seasonic Focus GX-650
holoway
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od holoway »

A má člověk opravdu schopnost poznat rozdíl 0,500ms vs 0,100ms...?
Jelikož to první je hodně použitý SSD disk, tak po sečtení všeho se to rozhodně pozná oproti novému SSD.
Přístupovou dobu kolem 0,1ms má skoro každý dnešní "normální" SSD když je nový a prázdný, ale po zaplnění třeba ze 3/4 a pár měsících provozu už to může vypadat jinak...
To je pravda u čtení, u zápisu to je 0,2 - 0,3 ms běžně. Opačně je to u Intel 510 SSD, které mají přístup rychlejší na zápis. A u těch nejnovějších (Samsung 830, OCZ Octane apod) je přístupová doba pro čtení i pro zápis pod 0,1 ms.
mi_ho
Nováček
Nováček

Příspěvek od mi_ho »

Ahoj mam jednu otazku. Koupil jsem SSD Samsung 830 128GB a chci ho pripojit k ASUS Crosshair V Formula a OS je Win7 64b. Je mi jasne ze v UEFI musim nastavit radic na AHCI ale otazka je jestli ma ve W7 pouzit nativni ovladac a nebo ovladac od AMD. Jde mi predevsim o funkci TRIM. Dik za radu.
Zamek
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Zamek »

mi_ho píše:Ahoj mam jednu otazku. Koupil jsem SSD Samsung 830 128GB a chci ho pripojit k ASUS Crosshair V Formula a OS je Win7 64b. Je mi jasne ze v UEFI musim nastavit radic na AHCI ale otazka je jestli ma ve W7 pouzit nativni ovladac a nebo ovladac od AMD. Jde mi predevsim o funkci TRIM. Dik za radu.
Sice AMD nemam, ale urcite bych tam dal AMD AHCI Driver, ale radsi pockej na odpoved nejakeho mistniho odbornika.
CPU: Ryzen 9 5900X H2O MB: ASUS ROG CROSSHAIR VIII DARK HERO+ EK Monoblock RAM: G.Skill 2x16GB DDR4 3200@3600MHz 16-16-16-34, TridentZ VGA: Asus RTX 4080 Strix 16GB H2O , SSD: Samsung 990 Pro 1TB, Samsung 970 Pro 512GB, Samsung 870 EVO 2TB CASE: Lian Li PC-O11 Dynamic XL ROG + EK-Quantum Reflection PC-O11D XL D5 PWM D-RGB - Plexi Zdroj: Corsair RM750X Monitor/TV: 32" ASUS ROG Swift PG329Q, LG OLED B9 55" OS: Windows 11
holoway
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od holoway »

Ahoj mam jednu otazku. Koupil jsem SSD Samsung 830 128GB a chci ho pripojit k ASUS Crosshair V Formula a OS je Win7 64b. Je mi jasne ze v UEFI musim nastavit radic na AHCI ale otazka je jestli ma ve W7 pouzit nativni ovladac a nebo ovladac od AMD. Jde mi predevsim o funkci TRIM. Dik za radu.
Ahoj. Nemám otestované aktuální AHCI ovladače AMD, ale vždy byly o něco pomalejší (reálně nepoznatelně). Každopádně já testuji a můj SSD jede pořád na msahci.sys a není problém. TRIM běží, jak má. Až budu mít chvíli, otestuji aktuální ovladače, jak to vypadá a jak to jede.
tielka
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od tielka »

:) Disk je doma 8-) max spokojenost :roll: po půl roce používání
Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory.
Naposledy upravil(a) tielka dne ned 10. čer 2012, 10:42, celkem upraveno 3 x.
holoway
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od holoway »

Pěkné. A nech tam to msahci, protože jsem testoval aktuální AMD AHCI ovladače a počítač mi nechtěl občas nabíhat, a to na dvou SSD nezávisle. Většinou v poho a pak nic, černo, hardreset a naběhlo to. Po odinstalovaní a běhu na msahci bez potíží. Prostě AMD mělo s AHCI vždycky problémy, ale asi jim to nepřijde tak závažné, že by to udělali aspoň slušné a ne na takovéto úrovni :evil:

EDIT: :lol: teď mi došlo, že nejsi ten, co se ptal na ty AMD ovladače, ale neva.
tielka
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od tielka »

tož sem vyzkušal disk v praxi a 7 Gigový soubor zkopírován na disk za 37 sekund,zdroj ssd . 8-)
Deegr
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od Deegr »

Tak jsem si také pořídil tento disk ve verzi 128GB a chci se zeptat někoho znalejšího. V softwaru dodávanému k tomuto disku Samsung SSD Magician v záložce over Provisioning je věc nazvaná Shrink. Když toto dám, disk se zmenší o 22GB, tak mě zajímá, k čemu je ten Shrink dobrej,že mi to ze 128GB udělá 100GB disk.

Také by mě zajímalo,co vše bych měl nechat zapnuté v záložce OS Optimization. Dal jsem u všeho Tune. Přiznám se,že v SSD se tolik nevyznám,je to pro mě novinka,proto uvítám každou výpomoc. Naštěstí TRIMM řešit nemusím,disk je totiž chytřejší,než já :)
Goldmax X7, Core i 7 4800MQ 2.7Ghz (Turbo 3.9Ghz@4.1Ghz), 8GB RAM 1600Mhz CL8,
GeForce GTX 780M 4GB (770/5000Mhz@980/6000Mhz), 750GB HDD 7200, 17.3" LED 90% NTSC GAMUT,
Samsung SSD 830 Series 128GB,
tielka
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od tielka »

Z praxe ti mohu říct že je nejlepší se vysrat na všelijaké prográmky co optimalizují SSD disk, prostě a jednoduše ho měj v režimu ahci mode a připojený na sata 6G/s ... 8-)
godlike
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od godlike »

Pokud si nekdo chcete postelovat Samsung jejich softem, tak zde je link.Instalator je v en, dont panic :)
http://www.freeware-base.de/freeware-we ... 26627.html
Mac...
Zamek
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Zamek »

godlike píše:Pokud si nekdo chcete postelovat Samsung jejich softem, tak zde je link.Instalator je v en, dont panic :)
http://www.freeware-base.de/freeware-we ... 26627.html
Radsi bych to sosal od Samsungu, je tam novejsi verze 3.1 (6.1.2012 ):

http://www.samsung.com/us/support/downl ... 7PC128D/AM

Jinak sost celkem slusny.
Naposledy upravil(a) Zamek dne pon 9. led 2012, 18:24, celkem upraveno 1 x.
mir77
Začátečník
Začátečník

SSD disk, pomalý boot

Příspěvek od mir77 »

Ahoj,
SSD disk Samsung SSD830 64GB na desce MSI H67MS-E33. Disk je v AHCI módu, SATA 6 Gb/s. Vše perfektní. Přidal jsem další dva disky a doba bootování se prodloužila řekněme na standardní stav, jaký je s plotnovým diskem.
Dá se s tím něco udělat? Je tam Win7 64-bit, žádný speciální drivery jsem nenahrával. Odhadnul bych to tak, že přidané disky zdržují, než že by bylo něco špatně. Uvažoval jsem, zda by nešly nějak připojovat až po bootu Windows, ale asi to je nereálné a hlavně nesmyslné řešení :)
Dell Inspiron 7720, HP Compaq 6530b
X-COM
Pokročilý
Pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Re: SSD disk, pomalý boot

Příspěvek od X-COM »

Zdržuje to BIOS, nebo nahrávání Windows?
Ryzen 7950X, RTX4090, 96GB RAM, 2TB NVMe SSD system, 2TB NVMe SSD data, 112TB RAID 6
Kyselinka
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od Kyselinka »

Skus nainstalovat IRST: http://downloadcenter.intel.com/Detail_ ... nloadType=
..popripade zapnut v biose Hot Plug (ak to tam mas).
mir77
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od mir77 »

BIOS to nezdržuje, samotné nahrávání Windows trvá dýl. Před přidáním dvou SATA disků se nestačilo ani sformovat logo Windows, ani se ve většině případů neobjevila obrazovka "Vítejte". Nyní se logo stihne zformvoat a dokonce několikrát zazáří, nebo jak bych to napsal. Obrazovka "Vítejte" se ukáže na asi 8 vteřin.
Hot Plug možnost tam je a zkusím jí. Také mě to napadlo, i když nevím, jak to může ovlivnit. Ale je to asi jediná volba, která u disků je. Krom změny módu na IDE nebo AHCI.
Driver také prubnu. Ale předpokládám, že poté přijdu o TRIM, co?

//EDIT:
Tak jsem popřepínal na Hot Plug. Nejprve jen dva plotnový disky a změna žádná. Poté i SSD disk a mechaniky. Vše při starém.
Zítra prubnu ty drivery, jen bych rád, aby mi někdo vysvětlil co přesně dělají a co od nich mohu čekat. Nerad bych tím něco "rozhnípal", když už tam je čistej systém. Děkuju.
Naposledy upravil(a) mir77 dne pát 6. led 2012, 00:59, celkem upraveno 1 x.
Kyselinka
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od Kyselinka »

Nie, preco by si mal prist o TRIM? :)
Je to klasicky driver, ktory sa dava skoro ku vsetkym doskam so SATA.
Praveze by si ho mal mat nainstalovany.
mir77
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od mir77 »

Tak driver jsem nainstaloval a žádná změna. Tak jsem si ještě trošku hrál a porůznu jsem odpojoval jednotlivý zařízení. Nakonec jsem došel k tomu, že ten start nebrzdí disk, ale DVD mechanika Pioneer DVR-216D.
Zde jsem se snažil zachytit rozdíl ve spouštění systému:
Když je připojená:
http://www.youtube.com/watch?v=B2hTVF58ZrU
Když je odpojená:
http://www.youtube.com/watch?v=t1R_PxJY6tQ

Když jsem odpojil naprosto všechny zařízení, tak byl boot ještě rychlejší. Ale největší rozdíl provedla právě tato DVD mechanika. Nakonec jsem ještě popřejoval kabílky tak, že na 6 Gb/s SATA řadiči je právě jen SSD disk, zbývající dva plotnové disky a dvě DVD mechaniky jsou na řadiči druhém.

Ještě zkusím popřehazovat kabely. Všiml jsem si, že na jedněch je psáno SATA 6 Gb/s a na mých starších ne. Ale nevidím důvod, proč by to měli zdržovat, když samotná zařízení jsou pro pomelejší SATA a ještě k tomu by neměly mít vliv na boot systému.
tielka
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od tielka »

asi bych zakázal v biosu bootování mechaniky.
Odpovědět

Zpět na „SSD a flash disky“