maximální zvuk z PC

Zvukové karty, reproduktory, mikrofony, zesilovače a další.

Moderátor: CageJ

Odpovědět
ttx
Začátečník
Začátečník

Re: maximální zvuk z PC

Příspěvek od ttx »

DSD je len transport v seriovom tvare. Do vzoriek sa v transporte nezasahuje akurat sa pridavaju dodatocne informacie (napr.clock). Velmi podobne ako televizny MUX. Prevodnik mozes mat ako s vystupom paralelnym, tak aj seriovym. Ten prvy pouziva na vystupe zachytny latch a kompletizaciu vsetkych vzoriek hlasi signalom data_ready.
Nejde ani tak o ten samotny oversampling ako o architekturu modernych DAC's. Oversamplingom pouze stratime povedomie o tom ako to bolo povodne nazvzorkovane. To, ci je prevzorkovanie lepsie, alebo horsie je debatovatelne a to aj z tohoho dovodu, ze v sucastnosti sa nepouziva na vystupe decimator na povodnu sampling rate, lec vystup bezi na fixnej sampling rate napriklad 192KHz.
Spominali ste PCM1792, ktory je predstavitelom modernej 1-bitovej ery DAC's v sucastnosti vylepsenej o viacbitovu architekturu, pretoze sa zistilo, ze 1-bit DAC je totalna katastrofa. V 80-tych rokoch min.storocia bola vychvalovana do superlativov a patricne cenena sumami v stovkach a tisicoch US$ za CD player. Kuknite na blokovu schemu a zbadate, ze to nieje prevodnik D/A v pravom slova zmysle. Nezachrani to ani fakt, ze sa jedna o Burr-Brown produkt v podani TI.
To, co v skutocnosti robi kuzla so vzorkami digitalneho prudu dat (DSD) je blok oznaceny ako DAC modulator. Pre jednoduchost si odmyslite slovicko DAC a dostanete sa k tomu, ze prevod je robeny modulaciou. Ano, v skutocnosti sa jedna o modulatory. Takze nie klasicky prevod, ale modulacia. V sucastnosti mame 2,3,4 alebo aj 6-bitove (stupnove) modulacne prevodniky. O tych 6-stupnovych sa hovori, ze su to 32-bitove DAC's (napr.Sabre32 Ultra DAC od ESS). Oznacuju sa aj ako multi-level DAC's. Existuju aj ine architektury 1-bit DAC's napr. starsia "bitstream". Ak sa niekto chcete hlbsie pozriet do problematiky mozem poskytnut odkazy. Ale to co zistite je na depku ako sa aj taka jednoducha operacia ako je D/A prevod urobila tak komplikovanou ako to len zkomplikovat je mozne, takze opatrne.
Podanie zvuku sucastnych DAC's je robene pre konzumentov, ktori nepocuvaju skutocne hudobne nastroje na zivo a mozu len spekulovat o tom ci to znie tak ci onak.
Samozrejme sa bavime o komercnej sfere, pretoze ta profi je predsa len niekde inde a to aj cenou.

Ak niekto chce skutocny zvuk a nie ten virtualny, ako je to teraz moderne takmer v kazdej oblasti, je dobre sa poohladnut na skutocne DAC, trebars PCM1704. Starsia vec, ale neskutocne dobra v nespojitom digitalnom svete plnom chaosu a nahody. Tento DAC je pravy nefalsovany R2R DAC o akom ste sa ucili v skole. R2R je starsia technologia, ale asi jedina, ktora sa dostatala zase tam, kam malokto trafi a to do High-Endu. Ano, jednoduche (a vyrobne lacne) veci na ktore sa zabuda skoncia v High-End triede (napr.elektronkovy zosilovac).

Mozem spomenut este zosilovace, ktore sa v sucastnosti tlacia konzumentom ako spickovy vyrobok na multimedia v podani koncoveho stupna v D-triede.
Tomuto by som radil oblukom sa vyhnut. Kvalita zvuku pri THD 1% je niekde pod urovnovnou toho, cy by si zvuk a usi posluchaca zasluzili. Ak niekto co i len uvazuje o takomto niecom (napr.Onkyo HTX-22HDX), tak je dost komicke ak si ten isty posluchac vylepsuje zvuk pokial mozno co najlepsou zvukovou kartou a rozmyslanim ci je lepsi digital, alebo optical SPDIF.
dohnalik
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od dohnalik »

O PCM1704 jsem slyšel hodně...a momentálně si mi nasadil dost velkého brouka do hlavy, že bych se vyflákl na AD1955 v dual monu a hodil do svého DAC tohle...ale zase čím do toho sypat data...
napadá mě ještě AD1865 a jemu podobné, co ty, jsou použitelné?
bonavox
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od bonavox »

dohnalik píše:nepropojovat v žádném případě optikou z integrované
Proč ne?
Podpis může být maximálně “50 bodů vysoký”, akorát že už nikdo neřekne, kolik řádků těch 50 bodů je. Tak raději pro jistotu nic … PRAVIDLA VIVAT!
dohnalik
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od dohnalik »

Je to tu probírané na několika stranách, proč ne.
Exp
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Exp »

Bonavox už má sestavu, kde by to mohlo být slyšet. Možná by stálo za to udělat si test.
dohnalik
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od dohnalik »

Já si naopak myslím, že toho moc neuslyší. Má v tom digitálu hromadu DSP a ASRC, který si to srovnají (jinak řečeno poserou zvuk i přes koax). Jinak musím říct, že tyhle digitály ala class D nehrají vůbec špatně (navíc takto plně diskrétní a vyladěné). Samozřejmě to nemá na analogové DPA, ale zvuk z toho je dost solidní. Za ty prachy si to však můžou strčit tam, kam slunce nesvítí. Zkreslení to má dost humus, velmi často se to nedostane pod 0.1 THD+N...
ttx
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od ttx »

AD1865 tiez nieje spatny a urcite bude lepsi ako tie modulatory zvuku co si hovoria prevodnik.
Niekto ma rad grafy a meranie, ale ani tak to nieje az tak presvedciva technologia s tymi modulatormi. Da sa odmerat, ze pri -60dB maju multibit dost problem a R2R maju hodne navrch.
Ono to bude asi tak, ze v sucastnosti sa navrhuju rozne komponenty napr.DAC's metodou simulacie na pocitacoch, ktore su zalozene na matematickom popise technologie.
Nemozem sa zbavit pocitu, ze aj super moderne ADC/DAC v skutocnosti malokto hodnoti kriticky a to posluchom. Tazko chciet od ing.aby mal predstavu ako ma zniet zvuk. To co vyprodukuje ako navrh hodny patentu sa nemusi velmi priblizovat tomu co pocuje zkuseny hudobnik.
Pre komercnu sferu je podstatne, ze to sumi menej ako konkurencia a to musi stacit.

Nestaci mat na to len zostavu. Je nutne rozlisit co sa blizi originalnemu podaniu viac.
Bohuzial 99.99% posluchacov vcitane mna nevie ako skutocne ma zniet zvuk, pretoze nema zafixovanu dostatocnu predstavu o charakteristike a prejave klasickych hudobnych nastrojov.

Porovnavat DAC's na syntetizovanej hudbe nevedie k nicomu.
Exp
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Exp »

dohnalik píše:Já si naopak myslím, že toho moc neuslyší. Má v tom digitálu hromadu DSP a ASRC, který si to srovnají (jinak řečeno poserou zvuk i přes koax). Jinak musím říct, že tyhle digitály ala class D nehrají vůbec špatně (navíc takto plně diskrétní a vyladěné). Samozřejmě to nemá na analogové DPA, ale zvuk z toho je dost solidní. Za ty prachy si to však můžou strčit tam, kam slunce nesvítí. Zkreslení to má dost humus, velmi často se to nedostane pod 0.1 THD+N...
Může bejt, otázka je pak ale zkreslení reproduktorů, nezřídka se pohybuje o řád výš. Na druhou stranu ale nepochybuju, že mu to hraje líp než mně :) Vulkány bych si doma dokázal představit, Lyngdorfa sem neslyšel, nemůžu soudit. Ale musím říct, že mě to k těmto digitálům taky netáhne. To ale můžou bejt jen předsudky.
ttx píše: Nestaci mat na to len zostavu. Je nutne rozlisit co sa blizi originalnemu podaniu viac.
Bohuzial 99.99% posluchacov vcitane mna nevie ako skutocne ma zniet zvuk, pretoze nema zafixovanu dostatocnu predstavu o charakteristike a prejave klasickych hudobnych nastrojov.
Upřímně, mně je celkem jedno jak to má znít, hlavně mě to musí bavit poslouchat. Pokud pro mě maj kytary šťávu a kopák kope jak má, tak je to v pořádku :)
dohnalik
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od dohnalik »

Exp to tak nějak vystihl, ale ten AD1865 už jsem objednal, dám za něj lampy a uvidíme jak to bude znít :) Pak zkusím i aktivní polovodičový I/V a budu porovnávat s dnešníma modulátorama. Já pár digitálů slyšel, nějaký jednoduchý i postavil. Moc se mi ten zvuk líbil, než jsem objevil DPA223, to samozřejmě tyhle šmejdy rozmete na sračky...Dčka přehrajou jednoduchý tranzistoráky nebo oblíbený šváby jako LM3886 naprosto bez problému, ale jak říkám, stačí jednout čichnout k něčemu pořádnýmu a není cesty zpět.
ttx
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od ttx »

A jak vies ako ma kopak kopat a aku maji mat kytary stavu ?
Ono je to ako s potravinami, ktore su tiez uz z velkej casti len virtualne, rovnako s liekmi, ktore su genericke.
To je presne to o com som hovoril, malo kto vie ako zneju nasroje. Hudba sa ruti do horucich pekiel vlivom konzumnej digitalizacie.
Odar
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od Odar »

Ktora je to ta gitara, ktora je ta prava? Gibson? Alebo Fender? A ktore su to husle? A ktory nahravaci mikrofon je ten pravy referencny? Staci, ze nahrate orchester dvomi mikrofonmi od roznych vyrobcov a zvuk bude mat iny charakter. A vcul budte mudri, ked uz na vstupe je to vzdy ine 8-)
Exp
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Exp »

ttx píše:A jak vies ako ma kopak kopat a aku maji mat kytary stavu ?
Ono je to ako s potravinami, ktore su tiez uz z velkej casti len virtualne, rovnako s liekmi, ktore su genericke.
To je presne to o com som hovoril, malo kto vie ako zneju nasroje. Hudba sa ruti do horucich pekiel vlivom konzumnej digitalizacie.
Už sem na to odpovídal, nevim to. Ale musí se mi to líbit na poslech. To dokážu posoudit i když nevim jak to má ve skutečnosti znít. Stejně tak vim, jestli mi jídlo chutná nebo ne :)

Odar: Souhlas, to je další stránka věci.
ttx
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od ttx »

No ved to je to. Tak nejak som cakal takyto nazor na vec.
Ono, ked bude clovek nad tym trocha viac premyslat, moze dosjt k zaujimavej veci. Nenajdete ani jedno zvukove zariadenie nesuce oznacenie Hi-Fi.
Ano, sucastne vyrobky spotrebnej elektorniky sa znazia byt dokonale, bohuzial to co v sebe ukryva toto oznacenie sa z nich vytratilo. Niekto by moholo povedat, ze vysumelo doprazdna. Da sa povedat, ze sucastne audiosystemy su kvalitne, ale nie su Hi-Fi. To suvisi s tym, ze niekomu staci to ako hraju, alebo mu staci to ako mu chuti jedlo. Zaujimavejsie je to potom, ked clovek zacne patrat po podstate veci.
Odar
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od Odar »

Ale bol by som nerad, aby mali ludia, ktori v zivote nepoculi kvalitnejsiu aparaturu, pocit, ze je jedno, ci si kupia plastove kino od Samsungu, alebo zainvestuju. Akurat kazdy to pocuje inak a musi si vybrat sam podla usi. Tu neexistuju testy, ako ked testovac osadi do maticnej dosky 2 CPU a porovna ich vypoctovy vykon (zohladni cenu). Kazdy si to musi na vlastne usiska prebrat sam. Co moze byt pre niekoho nepocuvatelne, pre niekoho moze byt balzam na usi.
ttx
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od ttx »

Nemusi to byt presne tak. Ak sa budes ucit hrat trebars na klavir, tak ta bude kantor drezurovat dovtedy pokial tam nebudes pocut presne to iste co on. Alebo ti povie, chodte radsej robit banika.
Exp
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Exp »

Ano, a jak víme ze školy, kantor má vždy pravdu. A když jí nemá, tak jí stejně má :) Zajímalo by mě jaké současné audiosystémy nejsou "hifi", přesněji řečeno co určuje, že něco je "hifi" a něco není. Pokud se budeme bavit o tom, že reproduktor a zesilovač neumí stoprocentně zreprodukovat živou hudbu, lehce se dostaneme na to, že hifi je akorát koncert, který není zesílený přes žádnou aparaturu.
Odar
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od Odar »

Filozoficka debata :) Hi-Fidelity ma byt v prvom rade o co najvacsej vernosti. Cize z Hi-Fi by som vylucil "zosilnovace", ktora maju THD 2% (aj ked je pravda, ze vela hifistov ich preferuje). Na druhu stranu mal som moznost porovnavat (prakticky naslepo) 3 predzosilnovace s roznou suciastkovou zakladnou a prakticky rovnakym THD cca 0,001% (samozrejme v celom pocutelnom pasme). Rozdiely boli pocutelne. Takze to cele nie je len o THD a velicinach. Bedna by mala byt "rovna", to znamena, aby nezvyraznovala ziadne pasmo. Lenze tu bednu das do izby (kazda izba ma specificku akustiku) a zistis, ze v okoli 50 Hz mas povedzme zdvih o 20 db a na 15 kHz o 15 db a z rovnej bedne je "kriva" bedna. Jedina moznost je (profi !!!) uprava akustiky. Nehovoriac o znizeni dozvuku a bla bla bla . . . je to boj.

A co je najdolezitejsie, vela ludi nechce pocuvat Hifi zvuk. Nebavi ich :)
ttx
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od ttx »

Exp: Trafil si kliniec po hlavicke...
Odar: Velky suhlas, az na poslednu vetu.

Ludi by HiFi zvuk bavil ak by nemali kazdodenne starosti zivota a v sucastnosti je to hlavne o zarabani penazi. Mizne stredna trieda a za 10-20 rokov bude len chudoba a bohatsvo. K tomu sa prisposobi aj vyroba. V oblasti audio budu pre spodnu vrstvu stat kompletne audiosystemy povedzme 500 korun, hrajuce streamy zo serverov. Zmizne nahravacia cast. Nebude potreba si kupovat, uchovavat zaznamy doma.

A je tu este jeden problem. Nastupom digitalizacie je mozne povedat, ze sme sa vzdali moznosti vyrobit skutocne hifi. Digi je o diskretnych hladinach tak ako kvantove stavy. Je to velmi podobne (alebo rovnake) tomu ako je to s prepovedanim pocasia. Zda sa, ze nikdy nebudeme vediet predpovedat pocasie uplne presne aj napriek tomu, ze rovnice mame spravne.
Potrebovali by sme k tomu len jednu malickost a to vediet vsetky polohy a rychlosti atomov v celom vesmire. A este nieje iste, ci len v nasom vesmire.

Spat k imaginarnemu kantorovi.
Kantor ziaka uci hrat na hudobny nastroj nielen sluchom ale aj srdcom. To druhe je nieco, co systemy zrejme este dlho prenasat nebudu.
kolemjdoucí
Nováček
Nováček

Příspěvek od kolemjdoucí »

Tady se zas rozjela zajímavá diskuze :wink:

Já bych se z dovolením vrátil k jádru diskuze :-D Bohužel mezi svátky není možnost si nikde nic poslechnout, tak jen přemýšlím, kudy chodím. Buď již zmiňované Monitor Audio Bronze, nebo nějaký regál do 15 od Dali, který mě taky byly doporučeny. Ovšem každý je hodnotí jak hrají metal, rock, případně jazz. Tož to nikdo, kdo poslouchá něco jako Jacob van Hage - Voodoo, nemá nějaký lepší bedny a napsal by jejich názpr, jak tam taková hudba zní..:)
Jinak další blbý dotaz: když obyčejný MP3 formát převedu v PC na formát FLAC, zvýší se mi i kvalita nahrávky??
Exp
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Exp »

Co se ti nezdá na těch Missionech 780?
Převést mp3 na flac smysl nemá. Je to jako když dáš motor z Fabie do Veyrona, taky to líp nepojede.
Odpovědět

Zpět na „Zvuk“