Zdravím,
mám tak trochu dotaz, tak trochu možná vysvětlení vašich neshod ohledně aktivace Win10 na jiném HW, než původně. Tedy pokud bude moje úvaha správna je to vysvětlení
jinak dotaz
Jak to chápu já, tím, že nám MS poskytne "upgrade zdarma" (řekl bych, že po právní stránce bude tohle spojení hrát ještě roli), tak nezávisle na tom z jaké verze Win upgrade provedete (OEM, FPP) dostanete OEM Win10 svázanou s vaším HW, na kterém jste upgrade provedli, dle HWID. To podle mě není obejití EULy, protože novou verzi sw dostanete zdarma, a tedy MS není nijak povinen zachovat vaše licenční práva z předchozí verze Windows. Prostě "je to zdarma za podmínek x, ber nebo nech být" Problémy však nastanou po výměně HW. Opět, jak já to chápu.
OEM postup
Takže dejme tomu, že upgrade provedu z OEM instalace Win7/8.1. kde již mám u MS vygenerováno HWID. Vyměním MB a CPU a automatická aktivace samozřejmě nepůjde, protože dojde ke změně HWID. Mělo by jít využít aktivaci přes telefonní automat ALE už je to "vyšší" krok v aktivačním procesu a nemusí projít. NAROZDÍL od následujícího.
FPP postup
Upgrade provedu z FPP instalace Win7/8.1 kde HWID nehraje roli (při aktivaci). Vyměním MB a CPU, NEJDŘÍVE nasinstaluju FPP verzi Win7/8.1, kterážto mě opravňuje k aktivaci na jakékoliv sestavě, tím tedy dojde ke spárování klíče z krabičky s novou sestavou, pak provedu upgrade na Win10. A pak lze případně udělat čistou instalaci. Sice těžkej oser a piráti to budou mít zase jednodušší ale pokud upgrade komponent stihnete do 7/2016 (do kdy platí nabídka bezplatného upgradu), mělo by vše fungovat.
A ohledně generování HWID, jisté změny máte povolené, generuje se tuším z 10-ti skupin HW, kde alespoň 7 musí zůstat stejných, takže výměna GPU, HDD a RAM jakožto "spotřebních" věcí by vám aktivaci zrušit neměla. Deska a CPU ano
Mám pravdu??