Podle různých rumours by Win12 měly úplně překopat update systém, měly by mít readonly systémovou partition, A/B updaty, a emulaci těch starých nesmyslů jako registry, program files atd pomocí nějaké containerizace aplikací.
To by taky mělo umožnit přesun na nativní ReFS partition, co bude mnohem rychlejší, měla by podporovat block cloning (kopírování stejných souborů jen zapsáním metadat do "FAT" tabulky), deduplikaci existujících, mnohem větší iops...
jenže to je MS, takže bych se nedivil, kdyby to ti kreténi jako několikrát zase z 80% scratchli a dali nám jen víc bloatwaru, sraček a problémů.
už to začíná bejt fakt unbearable do té míry, že po linuxu pokukuju i já... mega se mi líbí to, co tu teď někdo zmiňoval, že novej update přináší vylepšení a optimalizace, ne zpomalení systému a víc kktin co musím vypínat nějakým pofidérním skriptem...
Ryzen 9800X3D | RTX 5080 16GB | 64GB DDR5 6000 CL30 | Gigabyte B650 Aero G | Samsung 990 PRO 2TB | LG BX 4K
MS hlavně potřebuje novej systém ne nabalovat další bloat na NT6. Pokud by konečně udělali tlustou čáru, přišli s NT7 co by byl nejoptimalizovanější co dovedou na moderní věci, a vše legacy by se částečně emulovalo v ňákym hypervizoru, tak by to byla asi optimální cesta. Snaha MS nedělat větší zásahy do kernelu a zároveň dávat čím dál více bloatwaru nad něj je dovedla tam kde teď jsou. NT6 byly cool od doby win7 do win8 ale později prostě fail, ten systém nikdy nedokázal správně pracovat s numou, s CPU s různejma cache, big/little, i blbej power management/ parkování jader u CPU co maj tunu jader, problémy na systémech co maj více jak 64 threadů, problémovej modern standby, už se to jen nabaluje, maj OS na základu co byl vydanej 20 let dozadu, to už se prostě musí změnit.
Já se ale obávám že už nemaj ten skill/knowhow/ty lidi co by dovedli udělat něco od základu opravdu dobrého. Už jen to jak se chovaj/běhaj win 11 a jejich neřešení zjevencjh bugů/problémů co jsou tam roky něco znamená. Zbylo tam pár Indů a vibecoderů, osobně si myslim že jsou v hajzlu.
marek16 píše: ↑včera, , 10:48
jenže to je MS, takže bych se nedivil, kdyby to ti kreténi jako několikrát zase z 80% scratchli a dali nám jen víc bloatwaru, sraček a problémů.
už to začíná bejt fakt unbearable do té míry, že po linuxu pokukuju i já...
Za me, muzu doporucit, urcite to zkus. Mam z toho lehci euforii, ze jsem byl schopnej si nastavit vsechno co potrebuju. Akorat je linux vic amd friendly, lidi s nv hlasi vic problemu.
DOC: Jak pises, je to jejich posledni moznost s tema win neco udelat. Pokud opravdu vydaji minimalistickou superoptimaliz. verzi, tak je to jeste muze zachranit, ale to by to nesmel byt MS. Taky si myslim, ze jsou v hajzlu, stejne jako intel.
AMD 9800x3D, Asus X670E ProArt, Dark rock 4, 64GB DDR5 CL30 Patriot Viper Venom. Saphire 9070 XT Pulse, Fractal Define C, Seasonic focus gold+ 650W, samsung evo plus 970 2TB, 8TB HDD, X52 Pro, LG OLED 32GX850A-B, WMR HP Reverb G1
marek16 píše: ↑včera, , 10:48
Podle různých rumours by Win12 měly úplně překopat update systém, měly by mít readonly systémovou partition, A/B updaty, a emulaci těch starých nesmyslů jako registry, program files atd pomocí nějaké containerizace aplikací.
To by taky mělo umožnit přesun na nativní ReFS partition, co bude mnohem rychlejší, měla by podporovat block cloning (kopírování stejných souborů jen zapsáním metadat do "FAT" tabulky), deduplikaci existujících, mnohem větší iops...
už to začíná bejt fakt unbearable do té míry, že po linuxu pokukuju i já... mega se mi líbí to, co tu teď někdo zmiňoval, že novej update přináší vylepšení a optimalizace, ne zpomalení systému a víc kktin co musím vypínat nějakým pofidérním skriptem...
Pohádka.. To se nikdy nestane Refs měl být snad náhrada za ntfs už ve vistach a jak dopadl..
Edit: rozumný vývoj u ms skončil s win7 od té doby jen experimentuji. A nic nevede k dobrému výsledku. Win12 měl být původně "cloudovy" os s předplatný.. Ty plány se stále mění = a představy MS co by lidé chtěli a realita co skutečně lidé chtějí je na opačném konci nekonečne přímky.
PC - R9 7945HX, BD795i SE, 2x48GB 5600 CL46, Kolink Rocket Heavy Vented, 2TB PM9A1, 2TB XG7000, Pulse RX7900GRE, ROG LOKI 1000W -> Endeavour OS - Hyprland NB1 - China Laptop 18.5" FullHD, N150, 16Gb RAM, 256GB SSD -> Endeavour OS - MangoVC NB2 - HP Zbook Fury 16 G11 4K, i9-14900HX, RTX 5000 Ada, 128GB RAM, 2TB SSD + HP G4 280W -> Win 11 Hell NAS - 12450H ES, Erying QXZR , 8GB DDR4, A09S 4.2L + 120W ITX, 2x5TB 2,5 HDD, 2+4TB P3 Plus, 5Gbps M2 LAN -> Endeavour OS