s tou deskou kdyz jsem ji koupil tak jsem se po chvili zdesil jak je vrely chipset ... neslo na nem udrzet chvili prst .. tak jsem tam vrazil malinkej vetracek kterej to krasne drzi na nizke teplote a jsem spokojenej i kdyz jsem se pak docetl ze ty vysoky teploty pres 70 stupnu jsou "pry " normalni ... jinak bezvadna deska za takovou cenu
Gigabyte K8N Ultra-9 /XP-9 /F9 Ultra (nF4 Ultra) - rady
Moderátor: Eddward
- Nemonic
- Začátečník

- Kontaktovat uživatele:
PET5: jj mas asi pravdu .. ja jsem se v tom nestoural .. me staci z to jede stabilne na 2,5 ghz a dal to neresim ... 
s tou deskou kdyz jsem ji koupil tak jsem se po chvili zdesil jak je vrely chipset ... neslo na nem udrzet chvili prst .. tak jsem tam vrazil malinkej vetracek kterej to krasne drzi na nizke teplote a jsem spokojenej i kdyz jsem se pak docetl ze ty vysoky teploty pres 70 stupnu jsou "pry " normalni ... jinak bezvadna deska za takovou cenu
C2Q6600(G0)@ 3,3GHz & 1,36V | CoolerMaster Gemin II | MSI P35 Neo2-FIR | A-Data 2GB EE 800MHz+@880MHz (4-4-4-12) |Sapphire x1950GT @ 600/700 | SB Live! 5.1 Digital | 250+320+500GB | Samsung SM 2232BW | Chieftec LBX-01B-B-B
NB: Barbone Tomahawk SE High- Compal FL90 v.2
- romano
- Nováček

bios f6
na off.strankach sa uz nachadza bios F6. uz ste ho niekto skusali
MB MSI K9N SLI Platinum,CPU AMD 64 X2 5200+ EE, soc.AM2, RAM 2x1024MB 800 ,GPU SAPPHIRE HD2900PRO 512 DDR3 , HDD WD 250 GB SATA II, LCD PRESTIGIO P1710, DVDRW SAMSUNG SH-S183A sata, SB Creative Live 5+1 Digital, repro Genius SW 5.1 Home Theater
- PET5
- Čestný člen

- Kontaktovat uživatele:
Podle toho popisu u nového biosu F6 nepředpokládám, že dojde k nápravě problému s přetaktováním. Večer ho vyzkouším.
CPU: Intel i9-10900K, MB: NZXT N7 Z590, AIO: NZXT Kraken X63 RGB, RAM: Kingston 2× 32GB DDR4 3200MHz CL16 Fury, Disky: 1× SSD 1TB + 2x WD HDD 3TB, GPU: EVGA GeForce RTX 3080 FTW3 ULTRA, PSU: Cooler Master V1200 Platinum, CASE: NZXT H7 FLOW, OS: Windows 10 PRO 64 bit, Repro: Creative GigaWorks T20 Series II, Monitor: DELL UltraSharp 30" PremierColor UP3017 2560x1600. Alternativně: Apple MacBook Air / iPad Pro + Apple Pencil / iPhone 12 Pro Max
- PET5
- Čestný člen

- Kontaktovat uživatele:
Po nainstalování nového biosu F6 musím konstatovat, že možnosti přetaktování přímo v biosu se vůbec nezlepšily, ba naopak. S předchozími verzemi biosu jsem se dostal přes 212 MHz FSB při nastavení násobiče HT na 2,5. Nyní to už nefunguje ani s tímto nastavením.
Vyzkoušel jsem nový bios i na druhém PC s jednojádrovým procesorem, a tam to původně jelo s násobičem HT na 3 a nyní to s ním jede také. Problém bude tedy asi ve spolupráci s dvoujádrovým procesorem.
Změnilo se také chování kontrolní funkce Intelligent Tweakeru, kdy při startu biosu s nastavením, které tato funkce neakceptuje, neprobíhají již opakované pokusy o nové spuštění v původním nastavení, ale bios automaticky podtaktuje FSB na 193 MHz a spuštění se s touto podivnou frekvencí provede.
Zdá se, že výrobce se vůbec nesnaží korektně upravit chování kontrolní fukce biosu tak, aby bylo možné správně přetaktovat již v biosu, ale vymýšlí všechno možné, aby přetaktování zkomplikoval
Vyzkoušel jsem nový bios i na druhém PC s jednojádrovým procesorem, a tam to původně jelo s násobičem HT na 3 a nyní to s ním jede také. Problém bude tedy asi ve spolupráci s dvoujádrovým procesorem.
Změnilo se také chování kontrolní funkce Intelligent Tweakeru, kdy při startu biosu s nastavením, které tato funkce neakceptuje, neprobíhají již opakované pokusy o nové spuštění v původním nastavení, ale bios automaticky podtaktuje FSB na 193 MHz a spuštění se s touto podivnou frekvencí provede.
Zdá se, že výrobce se vůbec nesnaží korektně upravit chování kontrolní fukce biosu tak, aby bylo možné správně přetaktovat již v biosu, ale vymýšlí všechno možné, aby přetaktování zkomplikoval
CPU: Intel i9-10900K, MB: NZXT N7 Z590, AIO: NZXT Kraken X63 RGB, RAM: Kingston 2× 32GB DDR4 3200MHz CL16 Fury, Disky: 1× SSD 1TB + 2x WD HDD 3TB, GPU: EVGA GeForce RTX 3080 FTW3 ULTRA, PSU: Cooler Master V1200 Platinum, CASE: NZXT H7 FLOW, OS: Windows 10 PRO 64 bit, Repro: Creative GigaWorks T20 Series II, Monitor: DELL UltraSharp 30" PremierColor UP3017 2560x1600. Alternativně: Apple MacBook Air / iPad Pro + Apple Pencil / iPhone 12 Pro Max
- Nemonic
- Začátečník

- Kontaktovat uživatele:
PET5: spis uz maji asi dost tech zakazniku co jim porad vraci spalene jak zakladky tak procesory me napada ... to je jako u mobilu kdyz oskar customizoval jeden typ telefonu tak aby mu nesel nahrat novy firmware protoze je zakaznici nosili zpet do prodejen hromadne nefunkcni protoze jako lamy tam neumeli dat novy firmware ...
C2Q6600(G0)@ 3,3GHz & 1,36V | CoolerMaster Gemin II | MSI P35 Neo2-FIR | A-Data 2GB EE 800MHz+@880MHz (4-4-4-12) |Sapphire x1950GT @ 600/700 | SB Live! 5.1 Digital | 250+320+500GB | Samsung SM 2232BW | Chieftec LBX-01B-B-B
- eSurikaty
- Nováček

-
Zdravim, mám takovej problém. Taky mám tuhle desku a jakmile začnu taktovat přes BIOS tak je vždycky nějakej problém. Nejdřív když jsem zvyšoval FSB tak mi po nějaký době už nanabíhali windows. tak jsem to chtel hodit zpátky ale comp se vždycky zasekal(myslim že na "Detecing device...") a nic s tim neslo tak sem vyndal baterku od BIOSu a bylo to v poho. Ale pak jsem zkoušel snižovat napětí a asi na 1.150V už nenabihal a zase ten samej problem jako pred tim, ale po vyresetovani CMOS pak chtel porad bootovat z CD. Tak sem nastavil aby bootoval pouze z HDD ale nepomohlo to(ani preinstalovani windowsu, proste nic). Tak pak sem už jen nahodně zkousel zapinat a vypinat volby v BIOSu a nakonec pomohlo, že sem vypnul myslim neco s RAID. A pak uz to nabihalo v pohode. ALe pekne me to stve... Prosim nevi nekdo co delam spatne, nebo čím to je(přece sem na desce nemohl neco znicit pohym snizovanim napeti). Diky moc
Gigabyte GA-K8N Ultra-9, AMD Athlon 64 3000+ Venice, nVidia GeForce 6600, 2*512MB RAM
- axloth
- Začátečník

-
snizovanim napeti jsi nic moc pokazit asi nemohl, ale zjevne sis taktovanim (o kterym toho asi moc nevis) podelal instalaci woken, nahodne zapinat a vypinat volby v biosu taky neni nejlepsi reseni (tim uz jsi neco posrat mohl)
jinak moc nevim na co se teda ptas, jestli chces vedet jak se taktuje tak tu toho na foru je hromada... staci hledat
jinak moc nevim na co se teda ptas, jestli chces vedet jak se taktuje tak tu toho na foru je hromada... staci hledat
- eSurikaty
- Nováček

-
ja toho zas tak moc nezkousel - zameroval sem se hlavne na veci s HDD. Ptal sem se na to proc to ted musim mit vypnuty abych nabootoval. a taky proc musim vzdycky resetovat CMOS aby me to pustilo do BIOSu, po te co uz comp nenabiha... (mas pravdu s taktovanim zacinam ale uz sem tu toho precet dost)
Gigabyte GA-K8N Ultra-9, AMD Athlon 64 3000+ Venice, nVidia GeForce 6600, 2*512MB RAM
- axloth
- Začátečník

-
do biosu se nedostanes pokud se pc nedostane pres POST, nevim jak by ses chtel dostat do biosu kdyz ti nenabehne vubec comp
mazani cmosu je prave k tomu urceny, aby se obnovil standartni bios a zrusili se praseciny, ktery se tam napachaly, pokud se po OC nedostanes do biosu tak neco delas spatne
k tomu bootovani: s default biosem bys nemel mit problem bootovat, kdybys napsal co konkretne musis mit vypnuty bylo by to fajn
k tomu bootovani: s default biosem bys nemel mit problem bootovat, kdybys napsal co konkretne musis mit vypnuty bylo by to fajn
- eSurikaty
- Nováček

-
- axloth
- Začátečník

-
neriklas zes toho hodne precetl a zjistil o pretaktovavani?eSurikaty píše:comp nabehne ale zaseka se hned na druhy obrazovce a stoji na "Detecing device...". Promin ale co je OC? Ja se na to mrknu a zejtra zkusim napsat co sem tam vypnul.
OC = OverClocking = pretaktovavani
opet opakuju ze pokud po tvym blbnuti v biosu nenajede pocitac ani do/pres post/bios tak neco delas spatne... parvdepodobne moc velka frekvence, spatny delicky HT a dram, nizky napeti...
- eSurikaty
- Nováček

-
- Nemonic
- Začátečník

- Kontaktovat uživatele:
Pokud taktujes tak sniz HT na 4x nebo 3x .. s 5x nemas moc velkou sanci uspet .. u voltaze pro jistotu nedelej moc velky skoky napeti .. a kdyz chces taktovat tak zkousej po malych kouscich fsb ... a kdyz nenabehne Detecting devices ( to se me stava taky casto
) tak ho nech at se sam resetuje .. me to z 90% nabehne az se sam restartuje .. kdyz ani potom ne, tak reset Cmos a nastaveni nove ... taky delicku pameti bys mohl dat .. at se to drzi na 400 +- mhz ... zkousej co se da 
edit: nemas stejnou desku jak vidim, vsiml jsem si po odeslani prispevku.. ale snad budou podobne.
edit: nemas stejnou desku jak vidim, vsiml jsem si po odeslani prispevku.. ale snad budou podobne.
- eSurikaty
- Nováček

-
Tak uz sem na to koukal a problem je ve funkci "IDE/SATA RAID function". Kdyz je defaultne na Enable tak se do windowsu nedostanu protoze chce porad bootovat z CD. Ale kdyz to hodim Disable tak nabootuju v pohode. JEste se chci zeptat k cemu je funkce "SATA RAID-5 function" - jediny cemho sem si vsimnul kdyz je zapnuta, je ze se mi comp zapina mnohem dyl. (vubec totiz nevim k cemu RAID slouzi). S tim taktovanim sem ted snizil HT na 4, RAMky sem shodil na 166, a FSB sem hodil na 240 a jede to v pohode...
- PET5
- Čestný člen

- Kontaktovat uživatele:
RAID zjednodušeně znamená, že máš v PC víc harddisků, které jsou zapojeny do RAID pole (podle typu pole buď za účelem zrychlení práce s daty nebo pro zvýšení bezpečnosti uložených dat souběžným ukládáním na více disků).
Pokud v PC nemáš více disků pro vytvoření RAID pole, tak v biosu funkci RAID vypni. Nesmíš se divit, že počítač ti nechce řádně naběhnout když máš zvolené RAID pole, které on nemůže najít.
Pokud v PC nemáš více disků pro vytvoření RAID pole, tak v biosu funkci RAID vypni. Nesmíš se divit, že počítač ti nechce řádně naběhnout když máš zvolené RAID pole, které on nemůže najít.
- *EasY_TarGeT*
- Začátečník

- Kontaktovat uživatele:
přesně tak... každopádně k tomu potřebuješ dva disky aby zapisoval na oba buď to stejný a nebo aby na jeden zapisoval data s lichou adresou a na druhej ty druhý a potom když si o ňáký data žádáš, tak ty data dostaneš o dost rychleji ze dvou disků než z jednoho žejo... to je jak s pamětěma v Dualu...
Intel P4 630 3.0GHz Prescott, TT Golden Orb II, Gigabyte 8N-SLI Pro nForce4, Gigabyte nVidia 6600GT silent 128MB DDR3 extreme VIVO PCI-Ex, DIMM DDR2 2048MB (533,CL4) Kingston (4x512), DVD LG GSA-4166B, HDD Maxtor ATA133 120GB 7200ot., EC 8023, Fortron Blue Storm 400W, 2 x modrá katoda
- eSurikaty
- Nováček

-
- Nemonic
- Začátečník

- Kontaktovat uživatele:
Nevim jestli ti pomuzu timto ale podivej se sem http://forum.pctuning.cz/viewtopic.php?t=12057
neni to ono ale mozna aspon neco se dovis
neni to ono ale mozna aspon neco se dovis
- PET5
- Čestný člen

- Kontaktovat uživatele:
To eSurikaty: rozdíl mezi těmi volbami je v tom, že "IDE/SATA RAID function" umožňuje vytvoření RAID pole typu 1 až 4 a "SATA RAID5 function" je určena výhradně pro RAID pole typu 5. Popis jednotlivých druhů polí je uveden v odkazu od Nemonice výše.
To, že ti PC dříve chodilo při aktivované volbě RAID pole a teď ne, bude způsobeno zřejmě odlišným nastavením jiných položek biosu, které souvisí s diskem. Bios používá různé kontrolní mechanismy, které se s dalšími verzemi biosu aktualizují.
Z předchozích příspěvků usuzuji, že jsi v biosu nastavoval položky poněkud živelně. V tom bude pravděpodobně zakopaný pes. Pokud by jsi se chtěl vrátit k původnímu nastavení v biosu, tak k tomu slouží položka "Load Optimized Defaults".
To, že ti PC dříve chodilo při aktivované volbě RAID pole a teď ne, bude způsobeno zřejmě odlišným nastavením jiných položek biosu, které souvisí s diskem. Bios používá různé kontrolní mechanismy, které se s dalšími verzemi biosu aktualizují.
Z předchozích příspěvků usuzuji, že jsi v biosu nastavoval položky poněkud živelně. V tom bude pravděpodobně zakopaný pes. Pokud by jsi se chtěl vrátit k původnímu nastavení v biosu, tak k tomu slouží položka "Load Optimized Defaults".