původně mě s tímto nastavenim muj sempron 2800+ šlapal v pohodě na 2,4...pak jsem jaksi přestal hrát a hodil ho opět na 1,6...po delši době jsem se ho rozhodl na taktovat ,použil jsem tohle osvědčené nastavení...ale nejede tak stabilně jako dřív...občas se mi prostě restartuje,nejen při hraní,ale ikdyž palim dvd třeba...prime v pohodě,3d mark taky..restarty jsou víceméně náhodné...netuším čim by to mohlo být,teplota se zdá ok,nepomáha ani zvednutí v core...celkem mě to štve,hlavně proto,že vim že předtim mě to jelo na 2,4 pul roku uplně bez chyb...některým položkám nerozumim v tom nastaveni,tak prosim poradte jak to řešit,po případě,jak to lépe nastavit...komp jsem celej vyčistil,prach tam není,takže by se tam nemělo nic hřát víc než kdysi...janis píše:Po nějaké době testování této desky musím říct, že na možnosti OC má rozhodující vliv časování pamětí: pokud ponecháte defaultní nastavení a upravíte pouze hodnoty CL-RAS2CAS-TRAS-TRP třeba podle SPD údajů výrobce pamětí, patrně nepřesáhnete FSB 300MHz.Protože jsem na této frekvenci provozoval CPU z podpisu na K8NSNXP od Gigabytu, předpokládal jsem, že totéž půjde (minimálně) i na Epoxu.K mému překvapení jsem se ale nedostal stabilně ani na 300MHz, frekvence končila někde těsně za 290MHz, jinak nenaběhla Windows.K přesáhnutí 300MHz musíte poupravit časování pamětí dle následujících hodnot:
Hodnoty výše uvedené mohou být dle SPD
TRRD 3
TWR 2
TWTR 2
TRC 12
TRFC 14
TRWT 4
TREF 15,6
READ PREAMBLE 7
AS.LAT.VALUE 7
IDLE CYCLE 256
DYN.IDLE CYCLE ENABLED
RW QUEUE BYPASS 8
BYPASS MAX 4
S tímto nastavením jsem už 300MHz hranici překonal a CPU běželo na:
http://valid.x86-secret.com/show_oc?id=72978
na 1,45Vcore.Další testování teprve proběhne, vyzkouším další možné úpravy časování a jejich vliv na stabilitu a možnosti OC.
nevím,esi mam zkusit zvednout v na chipsetu,pomůže to něčemu?a když jo,tak o kolik?abych to nevodvařil.ikdyž je mě divny,že prostě najednou to nejde...
jen pro upřesnění,to stejny se mě děje s grafikou x1600pro 256 iceq od his,předtím 640/850 v pohodě,a ted s tim nehnu,bezh artefaktu
sempron 2800+
2*512ram 400
x1600pro 256
2* hdd 7200ot
dvd palirna
tuner asus 7131(zkoušel jsem i bez tuneru)
epox 8npa7i
cwt 350w