-!- Radeon X1900 XT/XTX - problémy a jejich řešení -!-

Grafické karty s libovolným GPU firmy AMD/ATI (např. Rage, Radeon).

Moderátoři: morke, Walker1134, Wilik

Odpovědět
noway
Nováček
Nováček

Příspěvek od noway »

btw da se ta teplota nejak sledovat pri hrani ?? jedine misto kde jsem nasel teplotu je ati catalyst control center ...
Lukfi
Mírně pokročilý
Mírně pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Lukfi »

jestli ti uznaj reklamaci, to asi jak kde. Zkus kartu ještě podtaktovat (případně stačí v services.msc nadobro odstřelit ati hotkey poller, tím se pos... přepínání 2D/3D taktů a i ve 3D to pojede na 2D takty), pokud to přestane dělat tak se karta asi přehřívá (výměna teplovodivé hmoty pod chladičem?)
teplota se dá sledovat, potřebuješ ati tray tools
Výkaly prosím umisťujte do záchodové mísy a nikoliv diskuzního fóra.
prf.KuBA
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od prf.KuBA »

V ATi Tray Tools se pomocí grafu dá zaznamenat několik minut průběhu teplot, mohu doporučit.

//Lukfi byl rychlejší. :)
Apple MacBook Pro 16" M1 MAX 24/32GB/1TB // Nillkin ProDesk Adjustable Laptop Stand // Apple Magic Keyboard & Logitech MX Master // Apple iPhone 13 Pro 512GB // Microsoft Xbox Series X + LG CX65 OLED
noway
Nováček
Nováček

Příspěvek od noway »

no tak momentik panové ste se do toho nějak opřeli... to s tím podtaktováním bude asi jednodušší,nicméně jsem pochopil že to znamená že grafika se stane slabší .... to je jasné... co není jasné je jak moc podtaktovat to musím a jestli to jde v tom programu ati tools.... nicméně to zítra otestuju a rád se podělím o zkušenosti.... bože jak já bych jí rad vyreklamoval :-) dostal bych zpátky 10 710,-kč...... dneska nemá ta karta cenu ani poloviny ... a to je rok stará ... ale tak to je mimo mísu.zitra se určitě ozvu ..
prf.KuBA
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od prf.KuBA »

v ATT to samozřemě podtaktovat jde. Vytvoříš si profil s nižšími takty, třeba 500 MHz jádro a 510 MHz paměti a zkusíš kartu ve vhodných podmínkách (průvan v case, otevřená case...) otestovat. Jestli je chladič a pasta v pořádku a karta by stále chybovala, tak bych ji neváhal na reklamaci poslat.
Apple MacBook Pro 16" M1 MAX 24/32GB/1TB // Nillkin ProDesk Adjustable Laptop Stand // Apple Magic Keyboard & Logitech MX Master // Apple iPhone 13 Pro 512GB // Microsoft Xbox Series X + LG CX65 OLED
noway
Nováček
Nováček

Příspěvek od noway »

takže.... dneska jsem ztlačeným vzduchem vyfoukal chladič... měli jste pravdu byl zaneseny...což mě udivilo,vzhledem k tomu jak často Pc rozebírám... protože to vyfoukávám docela pravidelně.... pak jsem nahral to ATT ale po nahrátí se mi hry začly výrazně sekat .. a protože se mi to nechtělo nastavovat tak jsem to zase odinstaloval... hry pak zase zlepšily ... ale i tak se mi zda že mi crysis jel plynuleji.. ale bude to i tím že jsem mám v PC bordel kvůli tomu,že už tam bylo tak aspoň 5 nainstalovaných ovladačů.Jinak co se týče teploty tak to jsem v tom ATT nenašel.. nevím jestli na to třeba nemá být nějaký plugin nebo tak,nicméně v po 10minutach hrani crysis jsem měl teplotu podle Catalyst CC 58 stupnu... a to podstatné kromě těch čar,které jsou asi problémem všech jsem nezaznamenal žádné lítající textury nebo jak se to jmenuje ... tedy zatím .. lépe to prověří bratr až si něco zahraje pořádně.zatím vám tedy moc děkuji!
prf.KuBA
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od prf.KuBA »

Teplota 58 °C při hraní se mi nezdá, skoro tolik mám v klidu ve Windows, při hraní se hodnoty v náročných scénách blíží i ke stovce. Jinak pro příště, až ATT zase někdy nainstaluješ, ten graf získáš kliknutím v menu ATT "Hardware" -> "Monitoring Graphs" a tam si zaškrtneš konkrétní grafy, tedy teploty a případně takty grafické karty.
noway
Nováček
Nováček

Příspěvek od noway »

no jasnéé jako ta teplota byla hned po vypnutí té hry.. a sám vím,že když se hrajou náročnější hry tak se zapne ten ventilátor na maximum a to mám pak pocit že nemám PC a turbínu z boingu 747!! uvažoval jsem o pasivním chladiči

Kód: Vybrat vše

http://www.alfacomp.cz/php/product.php?eid=10512007N0CA0ANDOV
,
ale nevím jestli si tím ještě nepohorším... ale PC skříň už nechávám otevřenou!má někdo nějaké zkušenosti s jiným chladičem než od výrobce?mám X1900XTX (jen pro jistotu to zopakuju ) :)
Lukfi
Mírně pokročilý
Mírně pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Lukfi »

Accelero S1 mám, ale obávám se že sám by to neutáhl. Mám na něm přidělaný Arctic Fan 9 připojený přes potenciometr.
Kollda
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od Kollda »

Zdravim, před nějakou dobou se mi dostala do rukou tato karta(Asus X1900XTX), původní majitel tvrdí, že jemu nic podobného nedělala. Po tom co jsem jí posadil na správné místo, nainstaloval přiložené ovladače(6.12) a spustil gametu, začli se z karty ozývat nepříjemné a hlasité zvuky v podobě těžko popsatelných zvůků(něco jako pískání, pištění, šumění). Zvuk se začíná objevovat již v menu hry a s načtením scény ještě zasílí, paradox je že nejhlasitější je zvuk u Hidden and Dangerous 2, a např: u CoD4 se prakticky nevyskytuje. U her jako WiC, Gothic3, CoH jsou zvuky pronikavé, ale o něco slabší než u HaD2.

Tyto zvuky jsem u žádné ze svých předešlých grafik neslyšel, proto mě to celkem ze začátku vyděsilo. Po tom co jsem se informoval to může být způsobeno velkou zátěží použitých polovodičů.

Zvuky jsou i přes „startující vrtulník“ slyšet a je to nepříjemné.

V souvislosti s tímto problémem se objevil tenký nafialovělý pruh při přehrávání DVD.

Možná to s ti má něco společného, ale zvláštní zvuky se ozývají i při srolování, ale jsou o řád tišší a nevyskytují se pořád.
Něco podobného se děje i při vyjetí zprávy u icq o přihlášení, kde se ozve svištivý(pisklaví) zvuk, tentokrát to ale pravděpodobně jde z HDD.

Zajímavé skore mi ukazal 3DMark05 a to cca 9700, což mi přijde málo, zkusil jsem zkouknout jestli nemám náhodou někde zapnuto vyhlazování, ale nic. Ještě jsem nahral catalisty 7.9 a skore se hnulo ku předu asi o 200.

Teploty se stock chladičem jsou na uvaření, po cca 15minutách hraní cca 100C na mosfetech a jádře, dýl jsem zatím nestoval z časových důvodů.

Jinak karta je ještě v záruce.

Ještě pro úplnost uvedu, že jsem předtím vlastnil X1800GTO ve 3D provozovanou na 700/700(1,35V/2,15V), zkoušel jsem i 1,45V/2,2V, což jsou i schodou okolností hodnoty X1900XTX a karta se chovala stabilně. Asi už trošku tušíte kam mířim, vlastním zdroj LC Power 420W (12V1-14A, 12V2-15A) začal jsem přemýšlet jestli tohle už nemá na svědomí zdroj ale je to ještě jeden z těch prvnějších, kdy byla kvalita ještě celkem dobrá. Bohužel nemám možnost vyzkoušet silnější zdroj.

Za rady, nápady budu rád.
Lukfi
Mírně pokročilý
Mírně pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Lukfi »

Mně karta taky vydává v zátěži různé zvuky, jak popisuješ (syčení, pískání, prskání). To dělají napájecí obvody. Startující vrtulník, to naopak dělá ten chladič.
ViperCZ
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od ViperCZ »

Karta vyfoukana, cista instalace win,novy ovladace,mereno v ATI Tool 0,27 teplota jede stabilne na nejakych 95°C (pri zakladnich taktech pri zatezi) a pak hup a nasleduje tvrdej restart cca na nejakych 120-125°C, nevim proc tak topi ale na reklamaci mi to pravdepodobne neuznaj, jinak to ze to dela cary sem jiz psal-na cisty instalace win jen v crysis, ale s tou kamosovou ATI X1900GT nic :( nvm co s tim

Kód: Vybrat vše

http://img174.imagevenue.com/img.php?image=31927_nejakmoc_123_236lo.JPG
Intel Core2 Quad Q6600 (Thermalright 120 eXtreme+Scythe 120mm 3000rpm); ASUS STRIKER EXTREME ; 4GB Patriot 800MHz 4-4-4-12 2T ; Gainward GTX285 1GB; 400 GB HDD WD S-ATAII; 2x 750 GB SATAII WD ; 600W XILENCE ; Win 7 64bit Ultimate CZ
ViperCZ
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od ViperCZ »

jinak s tema stupnema a restartem to bylo jen v tom ATI Tools, jinak u her podle CC teplota 95°C a restart zadnej jen "hezky" caaaaary pres monitor
Intel Core2 Quad Q6600 (Thermalright 120 eXtreme+Scythe 120mm 3000rpm); ASUS STRIKER EXTREME ; 4GB Patriot 800MHz 4-4-4-12 2T ; Gainward GTX285 1GB; 400 GB HDD WD S-ATAII; 2x 750 GB SATAII WD ; 600W XILENCE ; Win 7 64bit Ultimate CZ
Kollda
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od Kollda »

Lukfi píše:Mně karta taky vydává v zátěži různé zvuky, jak popisuješ (syčení, pískání, prskání). To dělají napájecí obvody.
Ale X1800GTO nic podobného nedělala, přitom PCB je hodně podobné, jedině polovodiče budou výše dimenzované. Navíc ani po OC GTO(viz podpis, nebo výše) sem nic podobného byť jenom v náznaku nezaslech. Podle toho jak je to slyšet ve 3D s tou vrtulí, tak už jenom při pomyšlení na to, že tam pujde Accelero(z GTO) trhá uši.

Předpokládám, že při OC se ty zvuky ještě zhorší že?

Jinak není tohle už důvod k reklamaci?
Lukfi píše:Startující vrtulník, to naopak dělá ten chladič.
jj to bylo už myšleno jako alternativní označení stock chladiče:)

Jinak co si myslíte o těch ostatních problémech...nevyjímaje nízké skore v 3Dmarku?
Lukfi
Mírně pokročilý
Mírně pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Lukfi »

Jj, když se karta podtaktuje, tak to nedělá nebo dělá tišeji, takže asi analogicky při OC to může být horší. Jestli je to důvod k reklamaci, nevím... zkus se zeptat svého obchodníka.
Jinak, nízké skóre v 3DMarku může dělat procesor, sice to není nijak slabý model, ale k tomu na čem se GK běžně testují to má daleko...
prf.KuBA
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od prf.KuBA »

Jak píše Lukfi, pískání je naprosto normální. I mě píská uplně stejně, jak popisoval výše Kollda a samotné pískání určitě není důvod k reklamaci.

//pro ViperCZ: Jestli ta karta stále dělá čáry, zkusil bych jentak pro jistotu zkontrolovat DVI kabel. Když se stav nezmění, nevidím důvod, proč ji na reklamaci neposlat. Grafika dělající bez zjevné příčíny čáry přes obraz evidentně není v pořádku.
ViperCZ
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od ViperCZ »

prf.KuBA píše:Jak píše Lukfi, pískání je naprosto normální. I mě píská uplně stejně, jak popisoval výše Kollda a samotné pískání určitě není důvod k reklamaci.

//pro ViperCZ: Jestli ta karta stále dělá čáry, zkusil bych jentak pro jistotu zkontrolovat DVI kabel. Když se stav nezmění, nevidím důvod, proč ji na reklamaci neposlat. Grafika dělající bez zjevné příčíny čáry přes obraz evidentně není v pořádku.
Problem je ze treba v ATI Tools v testu tu ani po 2 hodinach zadny problemy nedela-pokud se to neprehreje a nerestartne (bych videl spis na poblem odvodu tepla ven, akorat VZDY v crysis dela cary (viz screen z drivejska) a OBCAS ve FEARu a HL.Kdyz jim to poslu na reklamaci tak jim jako napisu "hrajte si FEAR dokud vam nenaskocej cary, nebo crysis-me poslou do p*ce a reknou mi ze chyba je jinde.
Ja budu pul mesice bez karty a tim padem bez hlavniho kompa a jeste si zaplatim postovny a naklady...to me prave odrazuje-kdybych vedel stoprocentne ze je to tim ze je karta vadna a ze az ji u nich zapojej tak to bude delat to samy co u me tak posilam hned a nevaham...
Kollda
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od Kollda »

Osobně jsem tedy pískání považoval ze docela větší problém (Zprvu jsem se domníval že karta odchází a měl obavy aby při odchodu nevzala něco s sebou, ale co se tak dozvídám, tak je to asi opravdu u těchto karet „normální“ , přitom se najdou i lidi, kterým to nedělá(nebo v podstatně nižší míře), nehledě na to, že v noci to člověku přijde ještě horší(klid….a pod.).

for prf.KuBA:
Proč myslíš že to není důvod k reklamaci? Toto už by šlo možná označit za použití méně kvalitních polovodiču, které jsou nadměrně přetežovány a s tím spojené produkované zvuky(takže eventuálně chyba na straně výrobce)?

Jinak procesor jede na default, ale i tak mi to přijde málo…….viz podpis usera Vipercz, ten má s X2(vypadá to na default) skoro11 500 v 3D05.
ViperCZ
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od ViperCZ »

Kollda píše: Jinak procesor jede na default, ale i tak mi to přijde málo…….viz podpis usera Vipercz, ten má s X2(vypadá to na default) skoro11 500 v 3D05.
jj, defaultne na 2,0GHz-shit deska
prf.KuBA
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od prf.KuBA »

ViperCZ píše:... akorat VZDY v crysis dela cary (viz screen z drivejska) a OBCAS ve FEARu a HL... Ja budu pul mesice bez karty a tim padem bez hlavniho kompa...
Uznávám, je to nepříjemná situace. :( Ale pokud i s různými ovladači chybuje, nedá se svítit. Pokud můžeš, ještě ji přecijen otestuj na jiném PC.
Kollda píše:Proč myslíš že to není důvod k reklamaci?
Protože je to vlastnost těch karet. Když jsem měl před Radeonem doma dva týdny GF 7900GTO, taky jsem se bál proč píská, ale pak jsem na fóru zjistil, že píská všem. Stejné je to i zde. Podobná situace nedávno byla i s některými základními deskami. Můj Radeon si takhle vesele píská už víc jak rok a nevypadá, že by pracoval špatně. Jestli odejde měsíc po záruce se říct nedá, ale takovej už je HW business.
Odpovědět

Zpět na „AMD/ATI grafické karty“