Maximální napětí CORE 2 DUO

Vše o procesorech Integrated Electronics.

Moderátoři: Eddward, Baneshee

Odpovědět
fat4l
Mírně pokročilý
Mírně pokročilý

Příspěvek od fat4l »

:lol: :lol: :lol: ..tak to si ma rozosmial...si myslis ze som az taky blby...??....no niektore dosky maju vyberatelny cmos...nie vsetky..tvoj problem ze si to este nevidel.... 8-) ...
CPU: Intel i7 4790K 5.1Ghz MB: Asus Maximus VII Formula RAM: 4*4GB Corsair Dominator Platinum 2666CL10 VGA: Palit GTX 1080 SDD: 2x Samsung 840 PRO 256GB(RAID0) + Samsung 850 EVO 500GB PSU: SuperFlower Leadex Platinum 1200W
OBR
Černá karta
Černá karta
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od OBR »

Lidi nastaveni biosu a oc profily a podobne NEJSOU ulozene v BIOS chipu! Ale v male neoznacene epromce nekde na desce - blizko BIOSu ...

Treba desky Gigabyte VUBEC NEMAJI Bios chip, maji jen tu flashku ...
Highlander
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Highlander »

No právě.....všechny dnešní moderní desky už ten klasickej "Cmos" neboli bios chip nemají....Jedinej zpusob je vyletovat tu tzv (cmosku,flasku) a strcit do programatoru a tam to prekopat.....coz sice pro nekoho (me)neni problem ale pro 99.9% smrtelniku jo...
Takze, jak vyrušit nějakym rozumnym zpusobem OC profily ? netusim.....
Naposledy upravil(a) Highlander dne stř 28. bře 2007, 20:01, celkem upraveno 1 x.
h4__
Žlutá karta Bazar
Žlutá karta Bazar

Příspěvek od h4__ »

Počkej. Když vyndám z desky baterku, co napájí paměť oné epromky? To je jako stálé uložistě bez potřeby energie?
Highlander
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Já přesně nevim co se používa za typ paměti pro ukládání biosu,ale vím že část dat bude v nejaké Flash paměti,která nepotřebuje trvalé napajení z baterky.....a tam jsou uloženy právě ty OC profili,ktere se nevymazou po vyndani baterky....Dneska se už nepoužíva "Epromka ani Cmoska",ale možná nějakej jinej typ pameti kterej je kombinovanej s technologii podobnou Flash pametim..
shadow
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od shadow »

Highlander píše:Shadowe nic proti ale takova dedukce je sice logicka,ale není pravdivá....Spousta desek umožnovalo vysoké napětí do chipsetu a spousta jich taky díky tomu chcipla,kdyby jsi četl stary posty o DFI na XS foru tak to budeš vědet....

Jinak u te reklamace,nevím jak to chodí ale od te doby co desky mají funkci ukladat veškeré OC nastaveni....tzv "OC profily", tak se dá jednoduše zjistit jaky napětí atd do toho onen uživatel pouštel a co s tím dělal....A řekl bych,že výrobce tohle muže použít proti tobě jako padnej argument k neuznání reklamace.Takže bych doporučil tuhle funkci radši nepoužívat....
dobře, ale to je pak nesolidnost výrobce, pokud samotná deska umožňuje pustit sama pro sebe vyšší napětí, než dlouhodobě bezpečně zvládá - pokud tedy výslovně neuvádí, že takové napětí už je "na vlastní nebezpečí" a že při něm nemůže garantovat stabilní a bezpečný provoz. Myslím, že pokud by to člověk chtěl hrotit a měl schopného právníka, tak by dosáhl uznání takové reklamace jako oprávněné - i třeba prostřednictvím soudního rozhodnutí.

Ostatně, když nastavím auto, tak ani nevím nebo nemůžu vědět, kolik tam deska automaticky hází. O defaultním napětí se manuál ani readme k BIOSu nezmiňují. A neznám diagnostický software, který by to aspoň u nforce650i uměl detekovat.

Co se týče případného zachování OC profilů i po výmazu CMOS ...

....(což slyším poprvé, kam se tedy ty profily ukládají? Je to hodnota, kterou můžeš měnit, takže se to musí podle mě ukládat do CMOS Ram a ta je energeticky závislá, takže když se vyndá baterie, tak by se to mělo smáznout i s profilama, ale je to pouze můj "odhad", píšeš, že se to nevymázne, dobře, budu ti věřit, asi to máš ozkoušené, ale až budu flashovat nový BIOS s následným výmazem CMOS tak si to ověřím :) )...

tak to ale nehraje roli, protože užití toho kterého profilu by mně stejně nedokázaly - aktuálně nastavený profil se totiž výmazem cmos paměti smaže a já můžu mít uloženy profily jakékoli chci, to ještě nedokazuje, že jsem je musel používat :).

edit: tvůj poslední post už jsem před odesláním této mé odpovědi nečetl.
show must go on..
OBR
Černá karta
Černá karta
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od OBR »

BIOS uchovava informace dvojim zpusobem ... prvni je nastaveni - hodnoty, ty se uchovavaji v eprom ktera se po vyjmuti napajeni vymaze - ClearCMOS a nektere desky vyuzivaji prave jeste navic (a patricne se tim maketingove pochlubi) Flash rom, ktera se ale po odpojeni napajeni nevymaze, ale jsem si jist ze tohle ma Gigabyte, DFI a MSI, ostatni nevim.

Obecne vymazani OC profilu z biosu ale funguje vzdy ...
Highlander
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Jo je to,tak jak říká OBR....Každopadně si myslím(nevím to), že všechno bude obsaženo v jednom Chipu....tzn, že čast Cmos(Eprom)+Flash bude v jednom "brouku"...
U Asusů to tak teda je určitě,P5B dlx,commando.....

//edit: Tedka si uvedomuju,že flasovaním "cmosky" se OC profili zachovávají .....teda aspon U P5B deluxe a commandu...
Naposledy upravil(a) Highlander dne stř 28. bře 2007, 18:45, celkem upraveno 1 x.
fat4l
Mírně pokročilý
Mírně pokročilý

Příspěvek od fat4l »

co ja viem...tak bios ako samotny je ulozeny v eprom(erasable ROM) alebo eeprom(electrically erasable ROM)..alebo flash.....dalej nastavenia biosu su ulozene v pamati typu ram(zavisle na napajani),presny druh newiem....v ziadnom pripade nemozu byt ulozene v pamati eprom....pretoze ta sa po odpojeni napajania nevymaze....tato pamat je pravdepodobne pouzita na ulozenie profilov...dalej sa moze este pouzit seeprom...pouziva ju napriklad DFI na ulozenie profilov z polozky cmos reloaded....
Highlander píše:Každopadně si myslím(nevím to), že všechno bude obsaženo v jednom Chipu....tzn, že čast Cmos(Eprom)+Flash bude v jednom "brouku"...
U Asusů to tak teda je určitě,P5B dlx,commando.....
tak na tom nieco bude.... :wink:
CPU: Intel i7 4790K 5.1Ghz MB: Asus Maximus VII Formula RAM: 4*4GB Corsair Dominator Platinum 2666CL10 VGA: Palit GTX 1080 SDD: 2x Samsung 840 PRO 256GB(RAID0) + Samsung 850 EVO 500GB PSU: SuperFlower Leadex Platinum 1200W
shadow
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od shadow »

Data z Eprom se neztrácejí vyndáním baterie, protože "eprom" je energeticky nezávislou pamětí. Stejně jako flash paměť. Oba dva druhy, tj. eprom i flash paměť, jsou ROM pamětmi, tedy read-only a nepotřebují k zachování svých dat zdroj el. energie. Z daného imho vyplývá, že veškerá data, která zadáte pomocí setupu, se zapisují jen do CMOS RAM paměťových odvodů v tzv. Real Time Clock (RTC) chipu, které read-only nejsou, tedy do žádného "BIOS chipu" nebo "epromky". edit: Ostatně "BIOS chip" je jen formou ROM paměti, ať už v podobě EPROM nebo FLASH paměti.

Vyndáním baterky se vymažou tedy pouze data z CMOS Ram paměti na RTC chipu, která je energeticky závislá.

http://computer.howstuffworks.com/question319.htm

Do ní se ukládají podle mě i ty OC profily, protože jinam prostě uložit z principu ani nejdou, protože jen tato paměť je read-able (edit). A to do její nějaké už energeticky nezávislé části (viz odkaz výše - "non volative ram") - To je i odpověď na ty OC profily, které se nemají vymazat ani vyndáním baterie.

Nicméně se ještě ptám, když bude deska dead, a nepůjde ani SETUP, jak ty OC profily zjistí? Možná mají nástroje, jak zjistit její obsah i jinak, ale tady fakt nevím.
show must go on..
Highlander
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

No,kdybych ja byl pracovnikem u nějake firmy,třeba Gigabyte....tak bych vzal prislusnou desku,která mě přisla na reklamaci, během 1 minuty vypajel tu "Cmosku"(flasku...newim jak to budem uz nazyvat :-D),strčil ju do programatoru a pomocí nejakeho dalsiho programu, kterej jednodušeji přečte a přeloži data v cmosce(flasce) bych zjistil co je nastaveno v OC profilu......Všechno tohle bych zvládl sám doma :wink:
shadow
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od shadow »

Highlander píše:Všechno tohle bych zvládl sám doma :wink:
Řekněme :).

Ale jinak, jak jsem napsal výše, uložený profil ještě neznamená, že jsi ho musel i používat :). Já si nastavím hodnoty, jaké chci, uložím si je jako profil a pak dám Exit & Discard Changes, uloženého profilu by se to němělo dotknout, protože ten se ukládá do CMOS individuálně předtím. Popř. dám save changes a aktuálně nastavené hodnoty hodím na default po dalším restartu. Samozřejmě pravda by to nebyla, že jsem ten OC profil nepoužíval, ale nikdo mi neprokáže opak. Deska mohla odejít z všelijakých jiných důvodů.

A potom opět uvedu další věc: musí být výslovně výrobcem uvedeno, že takové napětí nepokrývá záruka. Jinak má výrobce imho smůlu. A může si pájet a zjištovat, co chce.
show must go on..
Joži
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Joži »

btw, spytam sa tu, aku hodnotuv CZK/SK maju tie procaky s oznacenim B? Napr taky E6400 ak existuje
h4__
Žlutá karta Bazar
Žlutá karta Bazar

Příspěvek od h4__ »

Jako normální Fko, nebo Ačko. Koupíš si ho opravdu jen náhodou. 1/xxxx.
imatrix
Nováček
Nováček
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od imatrix »

OBR píše:Tvuj CPU je L637F... to znamena opravdu jeden z absolutne nejnovejsich = OC sunt! Skoda ...

Nejlepsi revize pod sluncem je L6xxB... pokud tohle mas, dostanes se na 4GHz pri 1.6V a nebo dokonce pri 1.5V ...
Zdarek, chci se zeptat na tvuj nazor, kdyz mi beti E6400 na 3,3 GHz pri defaultnm napeti a AIR chlazeni (burn 70C), kolik bych mohl dostat s vodnikem a zvysenym napeti? Pripada mi ze by to mohl byt dobrej kousek.
h4__
Žlutá karta Bazar
Žlutá karta Bazar

Příspěvek od h4__ »

Nikdo není věštec. Může to být 3.6GHz, ale může to být třeba jen o pár MHz navíc.
busy
Pokročilý
Pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od busy »

imatrix píše:Zdarek, chci se zeptat na tvuj nazor, kdyz mi beti E6400 na 3,3 GHz pri defaultnm napeti a AIR chlazeni (burn 70C), kolik bych mohl dostat s vodnikem a zvysenym napeti? Pripada mi ze by to mohl byt dobrej kousek.
a ako si prisiel na to ze je to nejaky dobry kusok? mam E6300 na 3,3GHz pri napati nizsom ako default a teploty tak o viac ako 10°C nizsie tiez so scythe ninja plus
.........:::::::::: shit happens ::::::::::...........
Mik3cuk
Nováček
Nováček

Příspěvek od Mik3cuk »

shadow píše:
Highlander píše:Všechno tohle bych zvládl sám doma :wink:
Řekněme :).

Ale jinak, jak jsem napsal výše, uložený profil ještě neznamená, že jsi ho musel i používat :). Já si nastavím hodnoty, jaké chci, uložím si je jako profil a pak dám Exit & Discard Changes, uloženého profilu by se to němělo dotknout, protože ten se ukládá do CMOS individuálně předtím. Popř. dám save changes a aktuálně nastavené hodnoty hodím na default po dalším restartu. Samozřejmě pravda by to nebyla, že jsem ten OC profil nepoužíval, ale nikdo mi neprokáže opak. Deska mohla odejít z všelijakých jiných důvodů.

A potom opět uvedu další věc: musí být výslovně výrobcem uvedeno, že takové napětí nepokrývá záruka. Jinak má výrobce imho smůlu. A může si pájet a zjištovat, co chce.
Muzes byt uplne klidny napr. u zminovaneho Gigashitu normalne vemou nadstavec ( programator + default bios) a ten vyradi stavajici BIOS z cinnosti a najedou do toho defaultniho biosu a prehraji z disku nebo disketovky default bios do normal flash poskozeneho biosu a pokud je tam i Dual BIOS tak jeste do nej.Na nejake zjistovani co si zakaznik po*rdal se nikdo nediva na to neni cas !!!! Jsou to tchajvanci jich zajimaji kusy a ne kvalita ... Cau byvaly zamestnanec Gigashitu ...
radikator
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od radikator »

Už jedu 14 dní E6600 na 3.6Ghz 400x9 a napětí 1.8V !!!
Orthosem to neprojde ani 3min. Dal jsem komprimovat 3x WinRar najednou a ještě jsem převáděl DivX a nechal projíždet antivir a chvílema surfoval na netu. To vše najednou asi 3 hod a vše OK.
CPU:E8600 4.41Ghz (465 x 9.5) D-Tek FuZion V2 Deska: Asus Striker Extreme Paměť: 4x1GB DDR2 PC8500 A-DATA Extreme Edition Vitesta 1066+ VGA: 2 x BFG GTX280 OC2 SLI Aqua AquaGraFX - GTX 280 Zvuk:SOUND BLASTER X-Fi XtremeGamer HDD: 2x WESTERN DIGITAL Raptor 150GB RAID0 2 x SEAGATE Barracuda 320GB RAID1, Case: CoolerMaster Cosmos S Zdroj: CoolerMaster Real Power M1000W
Highlander
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

radikator píše:Už jedu 14 dní E6600 na 3.6Ghz 400x9 a napětí 1.8V !!!
Orthosem to neprojde ani 3min. Dal jsem komprimovat 3x WinRar najednou a ještě jsem převáděl DivX a nechal projíždet antivir a chvílema surfoval na netu. To vše najednou asi 3 hod a vše OK.
Ty asi ten procesor chceš zničit co ?Takový napetí do něj cpát s nedostatečným chlazením co máš je hodně velkej risk i na krátkodobý použití.
Odpovědět

Zpět na „Procesory Intel“