Ono je taky DB a DB, když napíše jen velikost, tak co od toho čekat.
Taky jsem stavěl stroj kde běží obrovská DB, ale jde jen o rychlé načtení, takže se z DB vezmou data, ty se nalejou do RAM a pak to drtí CPU. A až je to hotovo tak se to napíše zpět. Takže DB ano, ale nic extra kritického.
Pozor! Tento příspěvek může obsahovat stopy: ironie, mléka, čokolády, sarkazmu, oříšků a cynizmu...
Jen tak BTW.
WD tady u 1TB disku ma nasobne deklarovanou vyzsi zivotnost nez ostatni SSD?
Jako jadny muze to byt marketing ale RED byl vzdy spojovany s NAS storagem. Jen by me zajimalo co si o tom myslite: https://www.alza.cz/wd-red-sn700-nvme-1tb-d6998050.htm
Jako na 1TB tento disk ma 2000TBW. Ale Ano je to "jen" Gen3, ale to by pro nase potreby MySQLka nevadilo.
Ale zaruka je standartnich 60 mesicu. To maji i ostatni.
Epidot píše: ↑ned 12. kvě 2024, 07:30
Můžeš mrknout na web storage review. Tam testují vše možné včetně enterprise workload na běžných SSD. Třeba z těch grafů něco přečteš. Jak to ale pojede dlouhodobě u vás budeš muset zjistit asi jen empiricky.
Minuly tyden jsem stavel dva pocitace s timto diskem, prave kvuli tem cislum u zivotnosti, do kanclu s levnou a520 + 5600G, dal jsem na to passiv a teploty na obou pri benchmarku do 39 stupnu, graf maji oba stejny.
Ahoj, prosím o radu. V problematice se moc nepohybuji. Mám disk nvme m2 - nevím jak přesně dlouho, ale asi už to bude cca 7 let minimálně. Počítač se nikdy neformátoval. Jedná se o systémový disk. Aktuálně zaplněno asi 50% (promázaval jsem teď dost věcí). Je tohle dobrý výsledek nebo bych měl raději koupit nový? Trošku se bojím "náhlé smrti", abych nepřišel o data. Dost se mi zpomalil počíač, tak jsem myslel, že to bude diskem, ale ty výsledky se nezdají být tak špatné.
Zajimavé je, že v biosu mi ukazuje m2 slot jako n/a. A v programu hDtune mi to nenačte žádné infromace v záložce "Health".
Disk je v pohodě. Pokud má sedm let, je ještě že starý školy odolnějších pamětí. Míň vrstev, větší výrobní proces. Jestli ale máš jen jeden disk, něco s tím dělej.
Díky moc za odpovědi. Už jsem raději všechno přesunul na externí disk. Zálohuju. Jen to není na denní bázi. Šlo mi spíš o to, jestli koupit nový disk, nebo to není zatím úplně potřeba. S tím zálohováním na pravidelnejší bázi něco udělat musím, to je pravda. Můžu se ještě zeptat, jak se pozná podle toho benchmarku a těch křivek (grafu), jak moc je vlastně disk KO? U těch vadných clusterů to asi nějak chápu...
HW stav disku jako takový z toho nepoznáš. Jen čitelnost zapsaných dat. Čím pomalejší čtení v daný okamžik, tím větší degradace dat v buňce. Jednoduše hůř čitelné musí brát pomaleji.
Ty clustery jsou ještě z doby ploten. Speedmapa jen obarví pomalejší červeně a rychle čitelné zeleně. Pokud bys měl červené i bez speedmapy, jsou vadné. Můžeš mrknout na Crystal disk info na hodnotu náhradního prostoru. Pokud už čerpá náhradní buňky, je dobré něco podniknout. Klidně si kup nový na OS a tenhle jako sekundár. Jenže ten nový bude mít méně trvanlivé buňky. Aspoň si dáš upgrade kapacity.
Pokud graf rychlosti padá poměrově hodně dolů, lze to pořešit třeba přes secure erase a znovu zapsání dat. Takových refreshů už tady bylo dosti.
A je dobrý nápad například koupit jeden klasický SATA disk, na který se z toho hlavního SSD bude automaticky všechno zrcadlit? Musí mít asi stejnou kapacitu? Na ten crystalDisk ještě mrknu. Díky za tip!
Druhý disk na na nějaké hry ležící data proč né. Všechno nemusí být nvme.
Jen bych se vyhnul tomu, že v PC je jen jediný disk a ještě tak starý, což nemusí znamenat že odejde :-)
Souhlasím, měl jsem to udělat už dřív ale člověk se učí. Spíš jsem si nebyl jistý, jestli můžu dát automatický mirror z SSD na SATU. A nemusí to být SSD -> SSD. V každém případě ještě jednou moc díky za pomoc!
Epidot : vim stahoval jsem novou verzi a ta se koukam neprepla na puvodni nastaveni, minuly mesic jsem to mel v desitkovy soustave. Tak zas prepnu na dalsi mesic.
MB: Asus ROG Strix Z690-A D4CPU: i7-13700K @P5.6/E4.5GHz Cooling:Water block RAM: 128GB Crucial DDR4 3200MHz@3600MHz CL18Čerpadlo:EKWB D5 Vario Motor + Alphacool D5 TOP Radiator:MO-RA3 420 black 4x NF-A20 PWM Chromax @500rpm VGA: EVGA RTX 3080TI FTW3 Ultra EK Vector FTW3 HDD: FireCuda 530 2TB + 970 EVO 1TB, 5x HPE Samsung Enterprise PM883 3.84TB Case: Chieftec BigToWER + Corsair AX1600i Monitor: MSI G274QPF + EIZO FlexScan EV2460BK
SSD disk Gigabyte AI TOP 100E má neuvěřitelnou výdrž 219 000 TBW - 183× více než úctyhodný Samsung 990 Pro
Téměř 17 hodin denně nepřetržitého zápisu rychlostí 2 TB/s po dobu pěti let. https://www.gigabyte.com/SSD/AI100E2TB#kf