GeorgeDOA píše:Mám sestavu viz popis BIOS jsem dal 1004 a teplota CPU mě přijde vzhledem k chladiči dost vysoká a to mám v bytě poměrně chladno. Telpotu jsem sledoval v BIOSu, ASUS Probe a Everestu a vsude +/- stejný. Jinak je comp stabilní CPU Load mě to ukazuje i přes 80°C . Jinak zatím všechno běhá v pohodě. Akorát mám drobnej problém s BOOTováním. HDD mám v SATA 3-4 a při BOOTu to píše, IDE Primary Master not found, dam F1 a jede to v poho dál, pak jsem teda v BIOSu zapnul aby to nestálo při nějaký chybě a nečekalo to na F1.
Neví někdo jak na to?
Díky
A s čím teď chceš poradit? S bootováním či tou teplotou? Píšeš,že při bootu si to už nastavil(FI,atd) je ještě nějaký problém?
Jinak s tou teplotou...sundat chladič,vše vyčistit,znova namáznout a usadit
1. k BOOTování - myslel jsem jestli se toho nedá zbavit ikdyž nechám zapnutý to F1, ale to je jen takovej kosmetickej detail
2. s tou teplotou nevím, nechal sem přes noc bežet 3DMark03 a ráno hlásilo ASUS Probe přes 90°C, ale když bych při takový teplotě sahnul na chladič tak se spálím, což se nestalo a byl poměrně studenej, spíš mě to přijde jako chyba v BIOSu nebo v čidle. Comp se neseká a všechno jede v pohodě
3. chtěl jsem zkusit starší BIOS, ale přes ten 1004 to nějak nejde ASUS píše, že se to má flashnout buď přes EZ Flash nebo AFUDOS a nezabralo nic. Přes ASUS Update ve Woknech sem to nezkousel
CPU: Intel Core i7-6700K + Noctua NH-U14SRAM: Kingston HyperX Fury Black 16GB (2x8GB) DDR4 2666MB:ASUS Z170 PRO GAMINGVGA: MSI N760 TF 2GD5/OC GamingHDD: WD Black 3TBSSD: Samsung SSD 850 EVO - 250GB, BasicPSU:Corsair RM750i 750WLCD: 23" EIZO FORIS FS2333-BK OS: W10 x64 Pro CASE: CoolerMaster Storm, Trooper Edition
2 GeorgeDOA: Chladič je studenej, protože, protože se k němu teplo z procesoru nedostane (špatně nasazenej, málo/moc pasty), takže jak radí izerS18, sundat, znovu nanést pastu a zase nasadit.
Ad bootování: podívej se do biosu jak máš nastavenu bootovací sekvenci. Btw, pro nemáš system HDD v SATA 1?
Max Casper píše:2 GeorgeDOA: Chladič je studenej, protože, protože se k němu teplo z procesoru nedostane (špatně nasazenej, málo/moc pasty), takže jak radí izerS18, sundat, znovu nanést pastu a zase nasadit.
Ad bootování: podívej se do biosu jak máš nastavenu bootovací sekvenci. Btw, pro nemáš system HDD v SATA 1?
JJ na ten chladič vlítnu hned jak bude chvilka.
Jinak BOOTování mám nastavený na 1. HDD a ostatni Disabled a pak na řadiči
1. HDD Primary master Bootovací a 2. HDD SS
CPU: Intel Core i7-6700K + Noctua NH-U14SRAM: Kingston HyperX Fury Black 16GB (2x8GB) DDR4 2666MB:ASUS Z170 PRO GAMINGVGA: MSI N760 TF 2GD5/OC GamingHDD: WD Black 3TBSSD: Samsung SSD 850 EVO - 250GB, BasicPSU:Corsair RM750i 750WLCD: 23" EIZO FORIS FS2333-BK OS: W10 x64 Pro CASE: CoolerMaster Storm, Trooper Edition
Ten boot neřeš...já to mám jak ty...zapojeno v SATA portech 3,4...F1 dis a běhá to úplně v poho... ale ten chladič vyřeš...určo ti půjde teplota razantně dolu
izerS18 píše:Ten boot neřeš...já to mám jak ty...zapojeno v SATA portech 3,4...F1 dis a běhá to úplně v poho... ale ten chladič vyřeš...určo ti půjde teplota razantně dolu
Tak teplota vyřešena, bylo to fakt tím. Očistil jsem chladič a CPU, dal novou pastu a po zátěži v Everestu byla max teplota 63°C, když budu hodně přísnej řek bych tak 60°C průměr. Chlapci z CZC me v tomhle trošku zklamali Dřív jsem si dycky dával comp dohromady sám, ale už jsem na to celkem línej a o taktění ani nemluvě
V IDLE mám teď cca 40°C
GeorgeDOA píše:...a po zátěži v Everestu byla max teplota 63°C, když budu hodně přísnej řek bych tak 60°C průměr...
Mas CPU pretaktovany?
Ja mam na nepretaktovanom E6600 v zatazi (Prime 95) teplotu 48-51C (merane CoreTemp). Mas dobry airflow v case?
Taktováno nemám. Teď jsem zkoušel Prime 95 a teplota max 69°C. Koukám, že proti tobě dost rozdíl . Case mám tenhle http://www.czechcomputer.cz/product.jsp?artno=39379. Možná by pomohlo dát ještě jeden ventilátor pod zdroj.
Jak máš na chladiči na CPU danej ten ventilátor?Já zatím tak aby foukal z case směrem ven. Řek bych, že jsou v podstatě akorát 2 možnosti buď tak jak to mám teď, nebo aby to foukalo zespodu směrem ke zdroji. Ještě vyzkouším. Další problém je možná ten, že nemám moc dobře vyřešenej stůl a dole se mě teplej vzduch celkem točí.
Tak skus dokupit ten ventilator dozadu (neviem ci to ale az tak pomoze - mozno par stupnov...).
Skusil by som ale na tvojom mieste najprv polozit case niekam inam, aby mala dost vzduchu, a testnut to tak - to by mohlo pomoct viac...
Este ma tak napadlo... Dali ti z CC aj povodny intelacky BOX chladic? Mozno by si ho mohol skusit aby si vylucil moznost, ze je Ninja vadna...
CPU: Intel Core i7-13700K, CPU cooler: Noctua NH-D15S chromax.black, GPU: GAINWARD GeForce RTX 4090 Phantom 24GB, MB: ASUS ROG STRIX Z790-E GAMING WIFI, RAM: Kingston FURY 32GB KIT DDR5 6400MHz CL32, SSD: Crucial P5 Plus 2TB, CASE: Fractal Design Torrent Compact White TG Clear, PSU: ASUS ROG STRIX 1000W GOLD, LCD: ASUS 27" PG279Q, KB: Corsair K70 Cherry Brown, MOUSE: Logitech G502 Proteus Spectrum, NTB: ASUS Zephyrus G14 (RTX2060),
kupco píše:Tak skus dokupit ten ventilator dozadu (neviem ci to ale az tak pomoze - mozno par stupnov...).
Skusil by som ale na tvojom mieste najprv polozit case niekam inam, aby mala dost vzduchu, a testnut to tak - to by mohlo pomoct viac...
Este ma tak napadlo... Dali ti z CC aj povodny intelacky BOX chladic? Mozno by si ho mohol skusit aby si vylucil moznost, ze je Ninja vadna...
JJ mám i BOX chladič tak to testnout můžu a uvidím. Ten case zkusím vzít k našim mám to přes chodbu, ale to je jen tak pro test já to doma nevyřeším, nemám kam do dát jinam
Highlander píše:
njn za to nemuzu ale neco cesky napsany je tady: http://www.pctuning.cz/index.php?option ... &Itemid=44
Sice to neni tak dobre popsany jako tam na tom prvnim linku ale pro vsechny na tomhle foru by to mohlo stacit..
Díky
Jinak docela zajímavá věc... CPU v ORTHOSU po 5hod20min STABLE,RAM v memtestu 1.65+ po 3,5hod STABLE...Marky taky stable...ale pustím Orthose a stress CPU+RAM a po 3 až 10 min chyba... nechápu
Highlander píše:
njn za to nemuzu ale neco cesky napsany je tady: http://www.pctuning.cz/index.php?option ... &Itemid=44
Sice to neni tak dobre popsany jako tam na tom prvnim linku ale pro vsechny na tomhle foru by to mohlo stacit..
Díky
Jinak docela zajímavá věc... CPU v ORTHOSU po 5hod20min STABLE,RAM v memtestu 1.65+ po 3,5hod STABLE...Marky taky stable...ale pustím Orthose a stress CPU+RAM a po 3 až 10 min chyba... nechápu
Tak sem zkoušel ORTHOS a udělalo mě to to samé 2x do 10xmin chyba a vypadá to, že zabralo Memory Remap Feature - DISABLED
Prečítal som si celé toto vaše vlákno od začiatku a chcem sa vám poďakovať všetkým za podnety a nápady. Pretaktuvávam už asi môj štvrtý počítač a viem aká je dôležitá takáto výmena informácii.
Mám asi týždeň novú zostavu (viď.podpis) a snažil som sa ju "lehce" pretaktovať, tak aby mi dávala väčší výkon, ale zasa tak aby som tam nemusel rvať ďalšie ventilátory, či väčšie chladiče, aby som nemusel mať opäť otvorený celý case a v lete znižovať takt kôli väčšej ambient temperature(hi). Proste chcel som to mať pekne zatvorené v bedni a s default hardware (orig.chladič priložený k CPU) ale pritom z toho niečo málo navyše vyždímat. Dnes sa mi na tom zrejme podarilo dosiahnuť strop. Len pre upresnenie, pred overclockingom som tam flashol posledný BIOS 1004.
Na takt CPU po 3.0GHz (FSB=333) som sa dostal v podstate v pohode, keď som akurát nastavil napätie pamäti manualne na 1,9V inak to bolo nestabilné vo Windowsoch (modré obrazovky smrti) a napatie na jadre procesora som dal manualne na 1.3375V. Občas bol problém po zapnutí PC (na druhý deň), že to nechcelo bootovať, ale to sa vyriešilo manuálnym nastavením ostatných hodnôt:
FSB Term.=1.40V
NB core = 1.45V
SB core = 1.60V
ICH chipset = 1.215V
Pamate: 1,9V (5-5-5-15)
Teplota CPU: 37°C Iddle 53°C Orthos CPU test
Keď som však začal prekračovať 3.0GHz tak už to začalo byť hodne citlivé. Pamäte som nechal na default hodnotách (5-5-5-15) a venoval som sa len procáku. Postupne som dvíhal v BIOS-e FSB a hneď som išiel do Windowsov spustiť Orthos. Ak test neprešiel tak som zdvihol napätie jadra a znova pokračoval testami. Ak Orthos zbehol O.K. tak som napatie nechal a išiel vyššie s FSB a takto dookola.
Večer som sa zastavil zrejme na konečnej hodnote a síce FSB=353 (CPU 3.176MHz) a napatie jadra 1.375V. V tomto stave bežal Orthos 1hodinu bez chyby a aj 3D Marky zbehli všetky v pohode. Viac to už asi nedám pretože ak zdvihnem FSB čo len na 354 tak už mi asi po 20min. hodí Orthos chybu. Ak naopak zdvihnem napätie, čo len o jeden krok na 1.3825V tak už mi "Asus Probe 2" alarmuje teplotu 65°C(?)
Prosím, chcel sa vás opýtať do akej teploty by som ešte mohol ten môj CPU vyhnať v špičkách, tak aby sa mi neodparil všetok kremík do 2 rokov(hi) ? Koľko stupňov by ste tam ešte tolerovali ?
Ale už aj takto je to celkom bomba. Som dosť hrajko a táto zostava v spojení s tou GeForce 8800 ide jak ďábel. Ak mi poviete, že už s pretaktovaním CPU vzhľadom na teplotu stačí, tak ešte trošku ponamáham pamäte, ktoré vyzerá, že majú hodne rezervu lebo ešte stále šlapú a napätie je len na 1.9V. Skúsim ich vyhnať na 2,1V a zlepšiť časovanie.
Prajem pekný deň a prosím poraďte mi s tou teplotou ...
Intel Core 2 Duo E6600 2,4@3,4GHz / Asus P5B DeLuxe Wi-Fi / Asus GeForce 8800 GTS 640MB 513/1584@618/2000MHz / RAM 4GB A-Data 800MHz / SB X-Fi Fidel1ty Gamer Pro / Enermax 535W / LCD 22" Samsung 226CW / OS: Windows Vista x64 Ultimate