Taktování procesorů Intel
- Spo.On
- Začátečník
-
Re: Taktování procesorů Intel
Pokud vím tak na 64bitovém systému Ortos odhalí nestabilitu mnohem dříve než na 32bitovém.... Takže bych to neviděl tak tragicky....
- pensilvania
- Začátečník
kolik pouštíte voltu do svého q9650 já jedu na 9x400 při 1.4250,desku mam asus p5q.nemam teď čas si s tím moc hrát.
cpu: I9-9900KS mb: Asus ROG STRIX Z390 gaming-f, ram: 2x16GB Gskill 3600Mhz CL16, hdd: 2x SSD NVMe Samsung 970PLUS 1TB + SSD Sata Samsung 860EVO 1TB + Samsung 870EVO 2TB gpu: Asus ROG STRIX 3080 12GB case: Fractal Design Define R6 Blackout, zdroj: Fractal Design ION+760P audio: Sennheiser PC 373D LCD: Samsung Odyssey G9 NEO
- Lokomotiva
- Začátečník
Taktování ovšem potřebuje mít na něj čas a trpělivost.
Při chlazení vzduchem je 1,45V rozumné maximum.
Ovšem na tvoji frekvenci by to nemělo být potřeba.
Při chlazení vzduchem je 1,45V rozumné maximum.
Ovšem na tvoji frekvenci by to nemělo být potřeba.
- pensilvania
- Začátečník
jo jasně dobrý oc rovná se spousta času stráveného u compu...
teď jedu na 420x9 chladím thermalightem+120fanem pouštím do něj nyní 1.425v
dostal jsem se na tu frekvenci hned na první pokus tak to asi ještě nebude konec jinak taktoval jsem muj q9650 na dfi dk p45-t2rs plus a s asuskou co mam teď je to jako nebe a dudy.
Asus p5q byla dobra volba
teď jedu na 420x9 chladím thermalightem+120fanem pouštím do něj nyní 1.425v
dostal jsem se na tu frekvenci hned na první pokus tak to asi ještě nebude konec jinak taktoval jsem muj q9650 na dfi dk p45-t2rs plus a s asuskou co mam teď je to jako nebe a dudy.
Asus p5q byla dobra volba
cpu: I9-9900KS mb: Asus ROG STRIX Z390 gaming-f, ram: 2x16GB Gskill 3600Mhz CL16, hdd: 2x SSD NVMe Samsung 970PLUS 1TB + SSD Sata Samsung 860EVO 1TB + Samsung 870EVO 2TB gpu: Asus ROG STRIX 3080 12GB case: Fractal Design Define R6 Blackout, zdroj: Fractal Design ION+760P audio: Sennheiser PC 373D LCD: Samsung Odyssey G9 NEO
- Lokomotiva
- Začátečník
Že to je dobrá deska je bez diskuze.
Ovšem já jsem měla na mysli, že kdybys zvýšil napětí té části sběrnice FSB, která spojuje obě dvoujádra tvého 4-jádrového procesoru (Termination Voltage, CPU VTT nebo VFSB bývá v BIOSu pojmenované) a přizpůsobil tomu i referenční napětí obvodů GTL (ono se totiž od stejného napětí odvozuje), mohl bys na stejnou frekvenci procesoru snížit jeho napětí.
Bývá to mezi 67 až 70 % napětí VTT (u 45 nm technologií vyrobených 4-jádrových procesorů) a docela dlouho trvá, než natestuješ správnou hodnotu.
Např. když zvýšíš napětí VTT ze standartních 1,1 V (u 45 nm procesorů) na 1,25V (za žádných okolností nenastavuj víc než 1,36V!), bude správná hodnota CPU GTL REF někde mezi 0,8375 V a 0,8750V.
Možná ti pak na stejnou frekvenci stačí 1,35V napětí procesoru...
Loadline Calibration bys ovšem měl nastavit Enabled hned i tak.
Ovšem já jsem měla na mysli, že kdybys zvýšil napětí té části sběrnice FSB, která spojuje obě dvoujádra tvého 4-jádrového procesoru (Termination Voltage, CPU VTT nebo VFSB bývá v BIOSu pojmenované) a přizpůsobil tomu i referenční napětí obvodů GTL (ono se totiž od stejného napětí odvozuje), mohl bys na stejnou frekvenci procesoru snížit jeho napětí.
Bývá to mezi 67 až 70 % napětí VTT (u 45 nm technologií vyrobených 4-jádrových procesorů) a docela dlouho trvá, než natestuješ správnou hodnotu.
Např. když zvýšíš napětí VTT ze standartních 1,1 V (u 45 nm procesorů) na 1,25V (za žádných okolností nenastavuj víc než 1,36V!), bude správná hodnota CPU GTL REF někde mezi 0,8375 V a 0,8750V.
Možná ti pak na stejnou frekvenci stačí 1,35V napětí procesoru...
Loadline Calibration bys ovšem měl nastavit Enabled hned i tak.
- pensilvania
- Začátečník
ok zkusím díky za radu
- miyšák
- Nováček
-
Zdravim, mam už obstarožní CPU Intel Core2 Duo E6320, 1.86GHz,1066FSB,4MB,LGA775 na desce Gigabyte P35-S3 Sc 775 P35-S3 a po jakémkoli taktování se mě stane, že po zmáčknutí tlačítka PC tak ani ne na vteřinu naskočí, vypne se a pak se normálně rozjede. Nevíte čím by to mohlo být a jestli to nějak vadí nejakým součástkam? Na standardní BOX chladič jsem taktoval zatím na 2,8 GHz. Teď se chystám osadit arctic freezer 7 pro a zkusit jít ještě o něco víš, tak bych chtěl vyřešit tanto problém. A ještě jeden dotaz, chladič jsem sehnal od kamaráda a nebyla na něm pasta. Jak moc záleží na typu pasty a na její vrstvě, tedy rozetření? Nehodlám se pouštět do žádnych extrémů, jen mírnější navíšení, spíš pro lepší pocit Děkuji za odpovědi, miyšák
- Lokomotiva
- Začátečník
Ad1: Vadí to obvykle pevnému disku.miyšák píše:1)...a po jakémkoli taktování se mě stane, že po zmáčknutí tlačítka PC tak ani ne na vteřinu naskočí, vypne se a pak se normálně rozjede. Nevíte čím by to mohlo být a jestli to nějak vadí nejakým součástkam?
2) Teď se chystám osadit arctic freezer 7 pro a zkusit jít ještě o něco víš, tak bych chtěl vyřešit tanto problém.
3) A ještě jeden dotaz, chladič jsem sehnal od kamaráda a nebyla na něm pasta. Jak moc záleží na typu pasty a na její vrstvě, tedy rozetření?
Někdy to odstraníš novějším BIOSem, někdy mírným zvýšením napájecího napětí procesoru.
Někdy to neodstraníš ničím...
Ad2: To není moc dobrý chladič, ale když už ho máš, tak se nic nedá dělat. Snad byl aspoň zadarmo.
Ad3: Na typu pasty moc nezáleží. Klidně kup levnou.
Na vrstvě pasty záleží velice:
Kov má cca 10x lepší přestup tepla než pasta a pasta má cca 10x lepší přestup tepla než vzduch. Takže ideální by to bylo bez pasty - kov na kov.
Protože to díky drobným nerovnostem obou dosedacích ploch není možné, tak ať se pouzdro procesoru a chladič dotýkají pokud možno kov na kov a tam kde to nejde ať není vzduch, ale pasta.
Velmi špatné je oddělit pouzdro procesoru a chladič pastou zcela.
- miyšák
- Nováček
-
Ok, dík za odpověď. Nu chladič byl za děkuju, ale lepší než BOX snad je, ne? Jak říkam, žádný extrémy od něj nečekam. Jo a ještě s tím přeflashováním biosu, je tam nějaký podstatnější riziko, že se to nějak nepovede, nebo je to v pohodě? A nebude mít novější bios třeba nějaký výraznější omezení v taktování atp. A sehnat bych ho měl předpokládám na stránkách výrobce zákl. desky. Vim že mám asi blbý otázky, ale všechno znám jen tak okrajově teoreticky a někdy člověk začít musí a chtěl bych se pokud možno vyvarovat nějakých zásadních chyb, jelikož nový komponenty se mě nějak kupovat nechce.
- Lokomotiva
- Začátečník
Trochu lepší je. Ne moc.
Flashování BIOSu je vždycky riziko. Není nijak velké, ale je.
Novější BIOS mívá spíš odstraněné různé chyby a tak bývá pro taktování spíš lepší.
Přidat 0,05V nebo 0,1V napětí procesoru jsi zkoušel?
Flashování BIOSu je vždycky riziko. Není nijak velké, ale je.
Novější BIOS mívá spíš odstraněné různé chyby a tak bývá pro taktování spíš lepší.
Přidat 0,05V nebo 0,1V napětí procesoru jsi zkoušel?
- Cyrus Virus
- Začátečník
- Kontaktovat uživatele:
MSI Eclipse SLI + Intel Core i7-920
Zdravím, nemáte někdo zkušenosti s taktováním procesoru i7-920 (SLBEJ) na desce MSI Eclipse SLI? Díky
PC1: CPU: Intel Core i7-920 (SLBEJ) Noctua NH-C12P SE14 RAM: Kingston 6GB (kit 3x 2GB) DDR3, frekvence 1333 MHz, časování CL 9, 1.5V GPU: MSI N560GTX-Ti Twin Frozr II/OC SLI MB: MSI Eclipse SLI HDD: 2x WD CAVIAR BLACK WD1001FALS 1TB SATA/300 7200 RPM, 32MB cache PWS: Thermaltake ToughPower W0131 850W CASE: KME 0762 LCD: HP w2558hc 25,5"
PC2: CPU: Intel Pentium 4 HT 3,4GHz RAM: A-Data 2GB (kit 2x 1GB) DDR400 GPU: Sapphire ATI Radeon HD3850 512MB DDR3 MB: MSI 865PE Neo2-V HDD: WD 250GB SATA/150, 8MB cash PWS: SeaSonic SS-650HT 650W 80plus CASE: KME LCD: HP w2558hc 25,5"
NTB: Acer TravelMate 8003LMi
MDA: HTC Touch Diamont 2
PC2: CPU: Intel Pentium 4 HT 3,4GHz RAM: A-Data 2GB (kit 2x 1GB) DDR400 GPU: Sapphire ATI Radeon HD3850 512MB DDR3 MB: MSI 865PE Neo2-V HDD: WD 250GB SATA/150, 8MB cash PWS: SeaSonic SS-650HT 650W 80plus CASE: KME LCD: HP w2558hc 25,5"
NTB: Acer TravelMate 8003LMi
MDA: HTC Touch Diamont 2
- 1pelokar1
- Nováček
-
Dobry den, mam problem s pretaktovanim cpu q9400 na doske asus p5q/se-r. problem je v tom ze predtym bezal tento procesor bezproblemov na starsej doske gygabite ep31-ds3l na 3,3ghz. v biose vsetko nastavene na AUTO iba som zvysil FSB.
v doske p5q/se-r som mal predtym cpu pentium dual core e5200 (3,0 ghz a tak isto vsetko v biose nastavene na AUTO)
ked som vsak dal do dosky p5q/se-r cpu q9400 ide maximalne na 3ghz bez zvysovania napatia a inych tych "blbosti" v biose.
mam to brat tak ze ta doska asus s novsim chipsetom p45 je este horsia ako ta stara gygabite kde cpu slapal na 3,3ghz?
alebo moze byt problem aj v tom ze som nepreinstaloval win ked som vymenil q9400 za e5200.
myslite ze by pomohol reinstal win tomu taktovaniu. lebo sa mi nechce verit ze sa na doske so starsim a horsim chipsetom dokaze lepsie taktovat.
v doske p5q/se-r som mal predtym cpu pentium dual core e5200 (3,0 ghz a tak isto vsetko v biose nastavene na AUTO)
ked som vsak dal do dosky p5q/se-r cpu q9400 ide maximalne na 3ghz bez zvysovania napatia a inych tych "blbosti" v biose.
mam to brat tak ze ta doska asus s novsim chipsetom p45 je este horsia ako ta stara gygabite kde cpu slapal na 3,3ghz?
alebo moze byt problem aj v tom ze som nepreinstaloval win ked som vymenil q9400 za e5200.
myslite ze by pomohol reinstal win tomu taktovaniu. lebo sa mi nechce verit ze sa na doske so starsim a horsim chipsetom dokaze lepsie taktovat.
- Spo.On
- Začátečník
-
Chápej to tak že u nového čipsetu je více možností a záleží na vlastním nastavení, než na tím že necháš všechno na Auto...
Reinstal ti v tomhle určitě nepomůže... spíš se koukni po nějakých článkách o OC...
Reinstal ti v tomhle určitě nepomůže... spíš se koukni po nějakých článkách o OC...
- 1pelokar1
- Nováček
-
ja som skusal pridat vcore na tych maximalne odporucanych 1,36... podla intelu aj ponastavovat rozne veci ale nad 3,2ghz mi to stale mrzlo a padalo.pride mi to dost divne.nechal by som si aj tu staru dosku ep31-ds3l ale nejak divne sa tam reguluje chladic cpu a stale dost huci (okolo 1700ot). na asus to ide uplne tichucko(okolo 1100ot). mam ac freezer 7 pro. trochu ma to stve.radsej mam tichsie pc ale aj tych 300mhz naviac co mi da cpu na doske gygabite nieje zlych neviem sa rozhodnut.
- Spo.On
- Začátečník
-
desky od gigabyte mají pořád problémy s regulováním ventilátorů to je častý jev... podle toho co píšeš bych řekl že nestíhaj ramky dej jim tam menší násobič....
Naposledy upravil(a) Spo.On dne ned 25. črc 2010, 17:17, celkem upraveno 1 x.
- 1pelokar1
- Nováček
-
v ramkach to asi nebude. mam 2x2 gb 800mhz. delicku nastavim 1:1 cize po pretaktovani na 3,2ghz idu na 800mhz. ramky daju v pohode 960mhz. tu dosku som chcel hlavne preto ze ma RAID. mozno ze by to islo ked by som sa v tom nejak vrtal trochu hlbsie.mozno to je aj tym ze aj ked je to doska s chipom p45, ale cital ze hlavne asus ma tie dosky serie SE dost slabe.vazne ma to hneva. neviem naco som vobec zohnal tu dosku.
- Spo.On
- Začátečník
-
Ono v praxi těch 300 Mhz navíc, stejně nepoznáš.....
- 1pelokar1
- Nováček
-
tak mi to nedalo a vybral som cpu a znova vlozil do dosky a teraz to uz slape na aj na tej asus-ke na 3,3ghz bez zvysovania napatia.1pelokar1 píše:v ramkach to asi nebude. mam 2x2 gb 800mhz. delicku nastavim 1:1 cize po pretaktovani na 3,2ghz idu na 800mhz. ramky daju v pohode 960mhz. tu dosku som chcel hlavne preto ze ma RAID. mozno ze by to islo ked by som sa v tom nejak vrtal trochu hlbsie.mozno to je aj tym ze aj ked je to doska s chipom p45, ale cital ze hlavne asus ma tie dosky serie SE dost slabe.vazne ma to hneva. neviem naco som vobec zohnal tu dosku.
este by ma zaujimalo ci nie su teploty cpu q9400 v idle 34-37st a v zatazi do 60st. velmi vysoke.
napatie cpu v biose 1,25V(default), v plnej zatazi CPU-Z ukazuje 1,22V. chladic mam freezer 7 pro ten vraj nieje dobry na chladenie pretaktovaneho 4jadroveho cpu.
- Spo.On
- Začátečník
-
teploty jsou v pohodě, kritické jsou až kolem 70°C
- Deutter
- Začátečník
-
- Kontaktovat uživatele:
Ahoj, přetaktoval jsem E2160, teď tam mám 2,6GHZ a Ramky (DDR1) 399MHz, když sem dával 2,7GHz ram byli 414MHz a házeli BSOD. Je to divný, děličku mám nejnižší 1:33 nevím si rady, chladič freezer rev. 2 teploty 31 burn 45C ... poraďte co stim, chci 2,8 GHz