Je disk vadný? Rady + výpisy ze SMARTu

Pevné disky a SSD, optické a výměnné mechaniky, řadiče IDE, SCSI, SATA a jejich nastavení.

Moderátoři: morke, Igoreso, Loki5567

Odpovědět
Mr Lucas
Čestný člen
Čestný člen
Kontaktovat uživatele:

Re: Je disk vadný? Rady + výpisy ze SMARTu

Příspěvek od Mr Lucas »

Dle mě je disk OK. Ty propady při testu rychlosti čtení, jsou způsobeny běžícím systémem a zaplněným diskem. Pokud nejsou až k nule, tak je to normální.
... Don't give the noise a chance ...
ULN PC: MB: Asus P8P67 B3 CPU:Core i5 2500K / 4,5GHz@1,3V - passive cooled by Phanteks PH-TC14PERAM: Kingston HyperX Genesis Grey 8GB 1600MHz GPU: Sapphire HD 6850 775/4000MHz@0,975V cooled by Accelero S1 + 2x Noiseblocker PL1 (380-700rpm) SSD,HDD: Crucial M4 64GB + WD Green WD20EARS in Silentmaxx HDD Silencer PSU: Enermax PRO82+ 385W cooled by Noctua NF-S12-800 (390-700rpm) CASE: Cooler Master Cosmos II - Silent mod with two exhaust fans - rear Noctua NF-A14 ULN (400-700rpm), top Noctua NF-S12-800 (390-700rpm) + 2,5-5cm soundproofing material Gumex Type 500, Type 503, Type 505 AUDIO: Onkyo Wavio SE-200PCI -> Yamaha RX V559 -> Eagle Cable Silverline -> Yamaha NS 777, NS 444, NS 333 + Velodyne EQ-Max 12 LCD: 27" Asus VE278Q + 50" Philips 50PFL5008K/12 with Ambilight
cameroncz
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od cameroncz »

CPU: 9900k @ 5Ghz @ D15 GPU: EVGA 980ti SC+ MB:ASUS ROG STRIX Z390-H RAM: 32GB HDD: WD Red 2TB SSD: 970 EVO 500GB, 850 PRO 1TB CASE: CM Storm Stryker Monitor: 27" PG279Q PSU: Corsair RM750i
DOC_ZENITH
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od DOC_ZENITH »

Vypadá OK.
junglist
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od junglist »

Ahoj. Chtel bych poprosit o radu ohledne 2 HDD. Zacnu tim, ze jsem si u jednoho disku vsiml, ze mi smart hlasi hodnotu 3 (v RAWu) u polozky "Current Pending Sector Count" viz. http://i.imgur.com/62WMPiS.png
Trochu jsem tedy pogooglil, hodil na flashku EStool, tam jsem zvolil Low Level Format a v tom jsem zvolil opet Low Level Format. Rozjelo se "testing" to trvalo neco prez 3 hodiny, dojelo v poradku na 100% a napsalo, ze disk neobsahuje zadne chyby. Cekal jsem ze probehne i neco v procentech kde bude psano low level format, ale to se nestalo. Tak jsem tedy v zakladnim menu ESTool zvolil Low Level Format a v tom jsem zvolil "Process". Rozjel se proces, kde uz aspon byl Low Level format zminenej, jenze pak mi doslo, ze na to muzu 3 hodiny obetovat zase zitra :) Stopnul jsem to tedy, najel s diskem do windows kouknu na smart a vidim http://i.imgur.com/PQ6kRFt.png . Je tedy disk v poradku?

Muj druhy problem je, ze kdyz jsem si pred par dny postavil novou PC sestavu, nechtela najizdet, najela az treba na paty pokus. Pozdeji jsem zjistil, ze to bylo proto, ze se mi neroztacel jeden HDD. Jeho smart z teto sestavy a po par pokusech o uspene nabootovani je zde. http://imgur.com/Z5QsLEu,JssDVSf#0
Po dalsim vypnuti se mi uz s nim nabootovat nepodarilo. Vzal jsem disk, pripojil ho do jiny sestavy, tam najel, data jsem zalohoval, vse ok. Smart z druhyho PC vypada takto http://i.imgur.com/9X1oVsZ.png . Co me trochu "trapi" je, ze od te doby kdyz tenhle disk pripojim do svoji novy sestavy, tak se neroztoci, ale kdyz ho pripojim do ty druhy (zkousneno asi 3x), tak tam normalne bez problemu najede. Je to nahoda, ze v jednom PC najede a v druhym ne? Nebo to muze jeste neco ovlivnovat? Jinak predpokladam, ze tenhle disk je na odpis...

dekuji za rady
DOC_ZENITH
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Ad disk 1:

Prosím už nikdy nedělej tzv low level formaty. To se na dnešních HDD nedělá a akorát mu škodíš. Pedding sektor = podezřelej sektor (většinou vadnej) ale nemusí. Problém je že v tu chvíli to chce povrchovej scan třeba hdtunem.

Tim že uděláš low level format uděláš defakto zero-fill a nic moc sektor se může zahlásit zpět jako OK protože po zero-fillu jsou tam nuly takže OK že? Ale nemusí to tak bejt... proto je lepší udělat test povrchu před přepsánim. Já bych tomuhle disku nevěřil, disk co jednou vykáže pending sektory už prostě neni 100%.

Co se druhé sestavy týče, některé disky Samsung F2 a F3 řady byly nekompatibilní s některými Sata3 řadiči, tehdy se to řešilo upgrade firmwaru. Poznáš to tak že když jej zapojíš, ale jen napájení, tak se vždy rozjede OK, a když za chodu připojíš satu jakohotswap normálně se chytne. Pokud se to bude chovat takhle, ala problém jen když je sata připojená při startu, tak je to ono a chce to novej firmware, pár už jsem jich takhle flashoval.
junglist
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od junglist »

Diky za rady.
Ohledne prvniho disku. Ridil jsem se podle rad z clanku http://www.svethardware.cz/kdyz-disk-neco-boli/11178-2 . Je fakt, ze jsem si nevisml, ze je 10 let starej a taky je pravda, ze najit na netu EStool nebylo tak pohodlny, jak bych cekal :) Ale osobne si nemyslim, ze by se toho na poli HDD tolik zmenilo. Mylim se? Udelal jsem tedy s low level formatem chybu, a nemohl tudiz detekovat chyby? Pomohlo by, kdyz bych disk znovu zaplnil a projel to tim scanem z HDtune?

Disk 2.
WOW, tak tohle me teda vubec nenapadlo. Jeste k tomu, kdyz mam tyhle disky 2 a druhej chodi bez problemu (podle cisla se starsim firmwarem nez ten co nechodil). Flashnul jsem na ten "vadnej" novej firmware a uz nabiha jak ma (zkouseno zatim 2x :) ).
Jeste jednou diky!
cameroncz
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od cameroncz »

Můžu zase poprosit? :D
Omlouvám se za kvalitu, lépe to opravdu nešlo a screen nebyl možný.
http://imgur.com/l126cu0
CPU: 9900k @ 5Ghz @ D15 GPU: EVGA 980ti SC+ MB:ASUS ROG STRIX Z390-H RAM: 32GB HDD: WD Red 2TB SSD: 970 EVO 500GB, 850 PRO 1TB CASE: CM Storm Stryker Monitor: 27" PG279Q PSU: Corsair RM750i
DOC_ZENITH
Středně pokročilý
Středně pokročilý

robuTEKK : Jde o to že u moderních HDD se low-level format prostě nedělá, nepotřebujou ho a nic pozitivního nepřináší, naopak to ten disk může i při troše štěstí zabít. To samé používání 10 let starejch toolů na dnešní HDD.

cameroncz: Tohle je SSD. U SSD neni smart zrovna moc standardizovanej, a nejde podle toho nic moc říci. Už je to jetej SSD ale jak moc či zdali mu něco je se fakt říct nedá, spíš udělej test povrchu a test výkonu a dle toho soudit.
junglist
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od junglist »

Ok, byla to chyba, uz to delat nebudu :) A co to znovuzaplneni a test povrchu. Odhali pripadne chyby?
DOC_ZENITH
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Možná, to se nedá říci s jistotou, test povrchu se musí dělat před formátem či zero-fillem, chyby co tam jsou i po něm jsou už většinou příznaky jisté smrti, hybné bloky co se během něj realokujou značej funkční elektroniku jak má bejt, ale občas chyby zmizej a disk se tváří že tam nikdy nebyly, a to je právě ta mizerná situace na kterou si musíš dávat pozor, protože data pak v ezpečí rozhodně nejsou ačkoliv se disk tváří OK.
Hynda
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od Hynda »

zdravim,
u mati v kompu jsem nasel disk WD500GB, byl nezapojeny v casu. Je v pohode?
Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory.
i5 4690K, 2x8GB DDR3, SSD 250GB Samsung850 EVO M.2 + 1TB WD green 3.5", Seasonic G-550W, Asus Z97I-plus, GTX 1050ti, case silverstone Grandia GD-05b.
Baneshee
Moderátor
Moderátor
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Baneshee »

Disk vypada OK, ale SATA kabel asi nebude uplne ve forme :)
Ryzen 7800X3D | Noctua C12P SE14 | 2x32GB Kingston Fury 6000MHz | Sapphire Pulse 9070XT 16GB | ASRock X870 Pro RS | Micron 2TB NVMe & Kingston KC3000 4TB | FD North Black TG | Seasonic GX 750W | Dell G3223Q
Mr Lucas
Čestný člen
Čestný člen
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Mr Lucas »

Zkontroluj datový kabel, zda je právně zacvaknutý, popřípadě ho vyměň za nový. Pokud i přesto bude narůstat položka u Ultra DMA CRC Error Count, může být vadný řadič disku/desky.
... Don't give the noise a chance ...
ULN PC: MB: Asus P8P67 B3 CPU:Core i5 2500K / 4,5GHz@1,3V - passive cooled by Phanteks PH-TC14PERAM: Kingston HyperX Genesis Grey 8GB 1600MHz GPU: Sapphire HD 6850 775/4000MHz@0,975V cooled by Accelero S1 + 2x Noiseblocker PL1 (380-700rpm) SSD,HDD: Crucial M4 64GB + WD Green WD20EARS in Silentmaxx HDD Silencer PSU: Enermax PRO82+ 385W cooled by Noctua NF-S12-800 (390-700rpm) CASE: Cooler Master Cosmos II - Silent mod with two exhaust fans - rear Noctua NF-A14 ULN (400-700rpm), top Noctua NF-S12-800 (390-700rpm) + 2,5-5cm soundproofing material Gumex Type 500, Type 503, Type 505 AUDIO: Onkyo Wavio SE-200PCI -> Yamaha RX V559 -> Eagle Cable Silverline -> Yamaha NS 777, NS 444, NS 333 + Velodyne EQ-Max 12 LCD: 27" Asus VE278Q + 50" Philips 50PFL5008K/12 with Ambilight
Max Casper
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od Max Casper »

Nějak se mi všechno začíná rozpadat pod rukama. V jednom kompu jsem narazil na toto. Dva disky naráz. Jsou na vyhození?

Obrázek

Obrázek

//edit: Nahodil jsem S.M.A.R.T. výpis i z HD Tune. Zdá se, že tento program si se stavem disků moc starostí nedělá. Health status: OK?

Obrázek

Obrázek
Naposledy upravil(a) Max Casper dne ned 8. úno 2015, 18:30, celkem upraveno 1 x.
CPU: AMD Ryzen 7 5800X MB: GIGABYTE B550 AORUS PRO AX RAM: Crucial 32GB KIT DDR4 3600MHz CL16 Ballistix Red HDD: Samsung 970 PRO 512GB & Crucial m4 128GB & Crucial MX500 1TB SSD VGA: MSI GeForce GTX 1660 Ti GAMING X 6G DVD: Samsung SH-S203B PSU: Corsair RM650x (2018) Case: Bigtower Chieftec BA-01B-B-SL LCD: 2x 27" Iiyama XB2783HSU-B1DP OS: Win 10 64b
BubakB
Mírně pokročilý
Mírně pokročilý

Příspěvek od BubakB »

Prvý vyzerá byť, že sa s tým vysporiadal sám (premapoval si sektor zo zálohy), druhý, ako inak EARS :D, ich má vyznačené ako podozrivé. Max Casper, urob scan povrchu cez HDD Tune alebo inú utilitu. Ak bude chybné "červené" sektory, je to hotové!
Pôvod každej chyby HW: S-T-U-D-E-Ň-Á-K!
mr.qeg
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od mr.qeg »

Mohl by mi někdo zkontrolovat výpis? Ségře na notebooku začala při startu Windows vyskakovat hláška, že by měla proběhnout kontrola disku. Když jsem ručně zkusil vynutit spuštění chkdsk při následujícím spuštění, tak kontrola se zruší a neproběhne, tak jsem zkusil disk projet HD Tune. Díky předem
Baneshee
Moderátor
Moderátor
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Baneshee »

Ta hodnota u Reallocated Event Count je nejaka uplne ulitla, otestuj povrch disku (error scan) a dej vedet, jestli tam bylo neco cervenyho
Ryzen 7800X3D | Noctua C12P SE14 | 2x32GB Kingston Fury 6000MHz | Sapphire Pulse 9070XT 16GB | ASRock X870 Pro RS | Micron 2TB NVMe & Kingston KC3000 4TB | FD North Black TG | Seasonic GX 750W | Dell G3223Q
mr.qeg
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od mr.qeg »

Error scan jsem zkoušel ještě před uploadem fotky výše, a bylo vše zelené.
rusty333
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od rusty333 »

Mám asi 2 týdny starý WD Green 2TB. Často se vypíná třeba po 5min (jak kdy) když brouzdám po netu a nejen tehdy. Ve schématu napájení to nereaguje na žádné nastavení u vypínání HDD. Navíc HDD celkem dost nahlas "hrabe" a často v něm cvaká (parkování hlaviček?). Četl jsem recenze že je téměř neslyšitelný, ale je více slyšitelný než můj starý WD6400AAKS. Smart vypadá v pořádku tak nevím, reklamovat? Né pro nic za nic jsem kupoval 5400rpm :lol:
CPU: Core i7-8700K + SCYTHE Ninja 5 MB: ASRock Z370 Extreme 4 RAM: HyperX Predator DDR4 16GB 3200MHz VGA: MSI GTX1070 GAMING X M.2 SSD: Samsung 970 EVO 500GB SSD: 2x Samsung 840 256GB HDD: WD Green 2TB PSU: Seasonic Focus Plus Gold 550W Case: Fractal Define R4 Monitor: ViewSonic XG2402 + Dell U2412M Mouse: Logitech G403 + Razer Sphex Keyboard: SteelSeries 6GV2 Audio: HyperX Cloud, Microlab Solo 9C NAS: NETGEAR ReadyNAS 312 - 2x WD Red 3TB
gunit1
Nováček
Nováček

Příspěvek od gunit1 »

Ahoj, mohl bych Vás poprosit a sdělení jak je na tom můj disk? Občas se mi sekne PC a pomůže jen tvrdý restart.

SATA 2.6 (3.0GB/s), ST3500418AS, Average speed 99 MB/s, Rotation speed 7200RPM

HDTune
error scan nic nenašel
rychlost čtení 14,3ms

Obrázek

Až budete mít čas a náladu, prosím o pomoc...děkuji
Odpovědět

Zpět na „Disky, mechaniky a řadiče“