Slíbil jsem že otestuji a napíšu něco o svém posledním testu s Radeonem HD7970, který proběhl poslední dny.
Jednalo se o tuto kartu která chvíli byla za naprosto mimózní cenu zhruba 6600kč než se vyprodala.
http://www.czc.cz/vtx3d-hd7970-3gb-gddr ... 94/produkt
Superlevná karta, supercheap vše, ale ta cena.... a stock výkon nad 7970Ghz edition? Tak jsem jí zkusil. Zde budu hodnotit věci hlavně z mého pohledu, nebude mě teda zajímat výkon v x-počtu her s driverama na defaultu, na to sere pes jsou toho plné recenze a správnej hráč tak stejně nehraje.
1. Zpracování. Karta je od pohledu šíleně levná, chladič je custom a dobrý není. Nicméně regulace fanů je nastavena rozumně, čip drží pod 80 a v idle je to naprosto tiché. V loadu na defaultu pokud je dobře větraná skříň zůstává karta poměrně tichá, pokud jí dusíte nebo hodně taktujete, už se stává hlučnou, celkově ale furt lepší jak reference. Co se PCB týče, je to referenční návrh ale výroba + součástky vypadaji levnější než třeba na Asusu 7970 stock. + Kaskáda píská při zátěži.
2. Spotřeba. Je velká, celkem jak se očekávalo. Karta má default vcore 1,068v. Idle je spotřeba super. Core I5 2500k default + deska + starý 7200rpm disk idle 78W celek (na zásuvce, takže neúčinnost zdroje je už v tom, ale jednalo se o velice kvalitní Seasonic 750W. Full load 1 CPU jádra 105W, tím se dozvíme, jakej je odběr při většíně testů protže zhruba takovej v nich bejvá CPU load, takže zbytek je grafika. Takže
- Furmak: 410W.
- Běžné hry, zde se to pohybuje mezi 270W-320W.
- Bohužel narozdíl od Nvidie je mizerná idle spotřeba při připojení více jak jednoho monitoru a to i když jsou v režimu klonování. U NV už ňákou dobu karta jede v low power bez ohledu na počet monitorů, takže v praxi idluju na většim odběru než jsem doma idloval s GTX480 = bůůůůů.
- Tahle karta co jsem měl má komplet nefunkční powertune. Vůbec tam neni, je jedno jestli se nastaví -20 nebo +20, karta jede stále na full power, žádnej throtling, žádné ochcávky. Kolaps a auto shutdown napájecí kaskády nastal když spotřeba stroje přerostla 540W, což byl Furmark při 1200Mhz a 1,2v. Díky bohu se jednalo o safe shutdown a nic se nepoškodilo.
3. Kvalita analogovejch výstupů. - Překvapivě docela dobrá. Nadprůměrně dobrá, což se u této generace grafik moc nevidí. Karta nedělá ani moc velké rušení okolo sebe (GTX480 jsem ve zvukovce při loadu slyšel, tuhle kartu ne.). Obraz plně stabilní, duchy minimální.
4. AF filterning. No... Fermi to neni ale stěžovat si nebudu, moje supershimmer textura v UTčku shimerrovala ale jen málo. Navíc, při nastavení z hQ na performance stoupl výkon docela citelně (+- 15%) a ve spostě her to vidět ani nebylo.
5. Oc karty. Žádnej bůh overclockingu to neni, ještě aby při té ceně a zpracování, ale je to plnohodnotné 7970 jádro, takže výsledek je 1175Mhz jádro a 6800Mhz paměti. Kupodivu jádro si neřeklo více bez ohledu na voltáž, k 1175 stačilo 1,125v, a pro 1200 nepřineslo stabilitu ani 1,2v. Přehříváním to nebylo tak jsem to dál nehrotil. Spotřebna Furmark po OC stoupla zhruba na 480W, a při běžném hraní 320 - 360W. Spotřeba tudiž +- stejné, možná o něco horší jak na Oclé GTX480.
5. AA a TRAA. Takže, tahle kapitola sama o sobě v sobě. Takže, co asi nejvíce lidí chce slyšet. Funguje TRAA? Odpověď je: ANO FUNGUJE. A teď detaily. Dost často poslední dobo ujsem byl celkem zamtenej, někomu fungovalo to co mě vůbec, určité nastavení jim na Radeonech dělalo něco jiného než mě, atd. Prostě jsem něvěděl jak a proč a teď už vim. Jak jsem s launchem odhadoval že se AMD rychle vysere na podporu pro všechny starší architektury jako to udělali v minulosti a podpora už bude jen paírová, ala drivery to podporujou ale je to na h*vno a v praxi má ten driver v sobě vícero jader a to pro tu starou architekturu se už moc nemění. Tak přesně to se totiž teď děje, mnohem rychleji než jsem čekal, čekal jsem že se to stane brzy, ale ne teď kdy AMD má své APU na těchto starých architekturách postavené, a zatim jen GPU na GCN architektuře, vše ostatní je WLIV.
O co mi konkrétně jde? TRAA funguje, ale jen na GCN. Kartu jdem dnes testoval doma, ještě předtím v práci a práci jsem měl ňákej divej 12.6 beta driver, no ani jsem se neobtěžoval jej reinstalovat, prostě jsem jen osadil 7970 tam kde jsem předtim zkoušel 5970 a nechal vše při starym. A ouala, to co předtim na 5970 nefungovalo, nyní jede. Konrétně TRAA. Ba dokonce, celek controll panel v CCC se chová naprosto jinak, ačkoliv vypadá stejně heh. Naprostá pí....
Konrétně. Dolní posuvník kde se ovládá typ AA? Je tam normal /msaa. Pak veprostřed je adaptive AA (což má bejt TRAA a dříve to i fungovalo), a vpravo je supersampling, typu celoobrazovkovej supersampling.
Tak. Na Radeonu 58xx série (ale je to tak i na 6900, atd, prostě VLIV architektury od 2900 do 6900) to funguje tak že MSAA je tam furt, adaptive ala TRAA nefunguje vůbec a supersampling zapne celoobrazovkovej supersampling jak má a jak bylo v době těchto karet propagováno. Toto byl standard, nefunkční TRAA u AMD již mnoho let. Celoobrazovkovej SS pomalej, rozmazávající ostré 2D objekty, atd.
U GCN je to ale nyní úplně jinak (nevim kdy se to přesně změnilo, protože při launchi 7970 jsem jí testoval a bylo to jak u Radeonů 5800) ale nyní, nyní je to tak, že když nastavíte multisampling je tam normálně MSAA, adaptive zapne MSTRAA, a supersample zapne SSTRAA, ne celoobrazovkovej SS. Toto je naprosto neoznámená a obrovská změna. Pro mě k lepšímu, celoobrazovkovej SS nemam rád, je to nejhorší nouzová forma AA, co žere výkon a výsledky za to nestojí. Jde v podstatě o interní render ve vyššim rozlišení ,atd. Je mi fuk že zmizela.
Takže nyní na GCN TRAA funguje. Zkušel jsem Crysis, zkoušel jsem Skyrim prostě funguje.
Je zde jediné - a tím je výkon. Je to prostě zabiják výkonu. Při 4X AA se to ještě dá, a většina her jede stále solidně a vypadá to krásně. 8x už je naprosto nehratelné (a to se bavíme o 7970 na 1175Mhz). Je to taky hra od hry, některé maj více shaderů (které v tuto chvíli u AMD hodně ovlivŇují výkon, protože TRAA se dělá přes shadery) a pak samo sebou jak hodně transparentních textur tam je. Obecně se ale dá říci, že 4x MSAA + 4xSSTRAA ( u AMD jej nelze nastavovat nezávisle na sobě) má ještě akcetovatelnej výkon. Výkon je ve Skyrimu +- stejnej jak s Oclou GTX480 při stejném nastavení. To už je samo o osbě debakl, ale je to dobře hratelné, fps se pohybuje 35 -50 (Crysis warhead zhruba to samé 40 - 55), nezapomínejte že mam modnutou hru s high res texturama a upravenou dohledností, LOD, atd. to se bavíme o SSTRAA. Pokud jde o MSTRAA tak tam jde dát 8x, ale vypadá to prostě hůře, jak později ukážu na screenech. V Crysis to samé vesměs, tam MSTRAA nevypadá tak zle, ale zase tam ani neni o tolik rychlejší aby se vyplácelo a na 8x je to stejně nehratelné.
Teď screeny. Zabejval jsem se tím nejpodstatnějším. Ala transaprentní textury v dálce, ala aby byly ostré, vyhlazené, neshimmerovaly. A pak jak to vypadá zblízka (pár lidí se tím zabjvalo protože tam je vidět ten dithering, ale to já považuji za méně podstatné).
MSAA 4X:
http://i.imgur.com/YsVqL.jpg
http://i.imgur.com/qtsAZ.jpg
4XAA + MSTRAA:
http://i.imgur.com/ZPbxC.jpg
http://i.imgur.com/aZ52V.jpg
8XAA + MSTRAA
http://i.imgur.com/ASUcA.jpg
http://i.imgur.com/z5Fcr.jpg
4xAA + SSTRAA
http://i.imgur.com/zzPNH.jpg
http://i.imgur.com/ggarz.jpg
Takže, jak je vidět, že při MSTRAA je tam ten dithering, ale je vidět jen hodně zblízka. Při 8x už skoro neni pozorovatelnej ani tam. Je zde ale jinej, podstatnější problém. Textury se sice vyhladí, takže tam neni alias, ale vyhaldí se docela hnusně. Vůbec se nezlepší jeho ostrost, nevidíte více detailů, spíš méně. Zbaví vás to shimmeru, ostrejch přechodů transparence, atd, ale SSTRAA je jednozančně lepší, jak zblízka tak z dálky, kde to krásně vyhladí textury a neztrácí detail, naopak jsou jemnější a je nanich vidět více, koukněte na ty větve vs obloha. A vzhledem k tomu že 4x MSAA + SSTRAA je rychlejší jak 8x MSAA + MSTRAA, je zde jednoznačnej závěr, že MSTRAA je, stejně jak na NVidii useless.
Vypadá to tedy dobře, ale jak už jsem řekl, problém je prostě výkon. GTX480 je na tom prostě +- stejně. A navíc žere citelně méně. Proč? No karty samotné žerou +- stejně ale Tahiti je při TRAA full loaded, kdežto Fermi je napůl idle protože ta dělá TRAA přes TMU, těch je tam málo, je to bottleneck té karty, takže shadery napůl idlujou, takže při tomto nastaveí je spotřeba citelně menší. A mít citelně horší výkon/watt než GTX480 to už je zlé, ale tak to pro 7970 při použití TRAA je. Bez TRAA se samo sebou situace otáči, spotřeba podobná ale 7970 je rychlejší. Celkově je ale ten výkon v TRAA mizérie. Při 4x je jako na GTX480, a při 8x dokonce citelně horší. A když porovnam počet TMU na GTX480 a 680.... brr... tam bude při stejném nastavení ten výkon až dvojnásobnej.
Takže, TRAA nyní na moderních Radeonech funguje, ale je furt docela slow. na ocnutejch 7950 a 7970 je to ok provozovatelné ve většíně her krom těch nejnáročnějších v režimu 4x MSAA + 4x SSTRAA. A vypadá to dobře. Bohužel nišší čipy než je Tahiti, ty na to protě nebudou mít výkon. GTX660 non TI bude při použití TRAA rychlejší než 7970GHZ edition.
Karta byla tak levná že si jí nechám a budu na ní ňákou dobu fungovat a zjišťovat jak si stojí, pravděpodobně do doby než přijde GK110. Normálně bych jí určitě nevzal, ale ta cena byla tak nízká že za tuhle možná vyšší cenu jí prodám, a nebo prodam tu 480 vzhledem k Aceleru extreme, prakticky za totožnou cenu také, na uakru takto stupidní kupci jsou....
A poslední zpráva pro majitele starších Radeonů, 5800, 6900..... tyhle řady. Zbavte se toho co nejrychleji. AMD už odstřihla driver support. Nacházej se ve stejné situaci jako Radeony X1xxx po vydání HD2900, prostě jsou na oko podporovány, ale nefunguje to OK, výkon se zvedat nebude, naopak oproti konkurenčním dobovejm kartám v novejch titulech padat, prostě už je to tady, Tahiti má jinej driver support a tam se to vyvíjí k lepšímu, na VLIV Radeonech už chcípnul pes.
//edit Don - Promaz OT, unlock. Test vidím jako přínos, ten zbytečný OT a flame potom už ne. Zdržte se dalších takto "plodných" diskuzí. Nevybírejte za další uživatele, co oni budou potřebovat. Ať si klidně na kartě za 20k hrajou v 800x600 na 13" CRT.