Manuální objektivy na DSLR - Rady s výběrem

Foťáky, kamery, DVD a DivX přehrávače, TV karet, web kamery, satelity a dalších.

Moderátoři: CageJ, Dzin

Odpovědět
Warhawk
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Re: M42 a jiné manuální objektivy na DSLR

Příspěvek od Warhawk »

No hlavně já jsem rozebraný objektiv dost dobře ani neviděl, takže do toho hrabat nebudu. Na fotkách to nemá vliv (aspoň já to nepoznám).

Dále bych se rád zeptal - jak bojujete v těchto případech s prachem ? Teda né, že bych bydlel ve stodole, ale vím, že pokud dělám něco podobného (např. lakování RC modelů atd.) je prach silný nepřítel. Dost dobře si nedokáži představit sestavování takového objektivu, aby na skle nebylo smetí, případně otisky atd. Je tady někdo z oboru ?

Co snímače a zrcadla na foťácích ? Necháváte odborníkovi ? Podle toho co jsem četl, docela záleží i na tom, kdo to dělá. Máte nějaké doporučení na firmu v Brně ?

-- jen večerní myšlenka --
Mám stránku, kde je nahraný wordpress , avšak nemám tam takřka co dát. Neměl by někdo zájem (no-x) napsat nějaké ucelené povídání (redukce, čemu se vyhnout, osobní preference objektivů atd.) ? Nebo raději zůstaneme u plánu s tou diskuzí, jak je uvedeno výše.

Jiří
JvtDeSiGn
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od JvtDeSiGn »

Prachu se člověk nikdy nevyhne. Dělat to ve sterilním prostředí je téměř nemožné. Při skládání je vždy lepší pokládat objektiv obráceně, a každý optický člen před vložením očistit a honem s nim do objektivu. Jinak ty otisky se dají ohlídat krásně.

Čištění snímače, četl jsem zkušenosti, že si je nechaly očistit, a stejně si je pak čistily doma. Nechávat čistit snímač ofukem se dá krásně i doma, a je vždy dobré to dělat průběžně a pravidelně. Jednou za čas je dobré čistit stěrkou. Ty se prodávají i u nás, a dnes už není tak těžké je sehnat. Je to dražší, a jednorázová záležitost. Také je to choulostivější, a s tím by se už dalo uvažovat nad tím, najít odborníka. Ale i tady platí pravidlo, to, když že se tím živí, neznamená, že je v tom dobrý.

K té večerní myšlence, spolu se Smithem a no-x teda budeme dělat to forum, a součástí by měl být i web (chtěl bych to jako databázi skel, ale taky články). Takže to do budoucna bude :)
All I know is that I know nothing. ~Socrates

Intel Pentium II 233 MHz, Nvidia GeForce2 MX 200, 192 MB RAM
Warhawk
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Warhawk »

Jvt - koukal jsem na tvé WWW stránky a zaujal mě objektiv "Fernobjektiv 8/500 CARL ZEISS JENA" , jelikož jsem tady o něm ještě neslyšel, můžeš o něm něco napsat ? Přecijen je to specialitka.
BRunner
Nováček
Nováček

Příspěvek od BRunner »

no-X píše:Komine 28/2.8 nemá MC vrstvy, pokud to na něm není uvedeno (to měly jen některé pozdější verze s bajonetem). Jinak je single-coated.

Pentacon 29/2.8 má taktéž MC vrstvy jen je-li to na něm uvedeno. Velmi záleží na kopii, jak bylo vidět i tady v threadu, některé kusy mohou být výborné.

Nižší kontrast není chromatická vada, ale prostě nižší kontrast :-) Chromatická vada ( =chromatická aberace) znamená, že jednotlivé barvy spektra jsou zaostřené v různých bodech, takže kolem kontrastních hran u krajů je vidět barevné lemování.
Jak ten Komine, tak Pentacon by MC vrstvy mít měly, je to na nich napsané. Jinak vím, jaký je rozdíl mezi CA a kontrastem, ale u toho Vivitaru si nějak nejsem jistý, čím je to způsobeno více, proto to bylo z otazníkama. Nebo jestli je to kombinace obou vad na těch f2.8?

Ještě mně napadalo s tím Pentaconem, jestli se v něm někdo nevrtal a neobrátil třeba některou čočku. Mělo by smysl ho rozebírat a zkusit porovnat s optickým schématem?

Ad. Ennaston - to taky nechápu, jedině snad že by měl význam pro nějakého sběratele... Navíc podle různých testů vypadá docela zajímavě Polar/Vivitar/Samyang 1,4/85mm, který vychází skoro na polovic a třeba u Pentaxu člověk ještě získá plnou funkčnost měření a clony na DSLR.
no-X
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od no-X »

S tím Komine máš teda štěstí, MC verze není moc častá :-) CA to určitě nebude, má jí opravdu nízkou. Nižší kontrast může způsobit víc faktorů. Antireflex na zadních čočkách si nemusí sedět s antireflexem na senzoru, co máš v zrcadlovce, design může obsahovat dvě čočky vedle sebe, které mají nižší zakřivení, takže se mezi nimi může odrážet víc světla, než je obvyklé, může to být částečně i sférická aberace (ale to asi moc ne). Zkoušel jsi ten objektiv zezadu prosvítit, jestli na čočkách není nějaký povlak nebo stopy po čištění? Další věc taky je, že MC vrstvy zpočátku nebyly příliš extra, může jít třeba o 2-3 vrstvý antireflex. Taky byly drahé, takže se používaly jen na některé povrchy, přičemž ostatní nesly jen jednu vrstvu.

Ad pentacon - může to být otočená čočka, tři prostřední vypadají poměrně souměrné, takže by nebylo divu. Ale taky to může být blbě vyrobená čočka nebo mechanická část, ve které je čočka usazena (nějaká deformace např.). Ale pokud je hodně špatný i po zaclonění, tak je asi vážně špatně složený.
Nejlepší moderátor ve výslužbě
JvtDeSiGn
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od JvtDeSiGn »

Warhawk - Je to teda moje jediná pětistovka, co jsem měl v ruce. Tak kvalitu obrazu nemohu moc posuzovat. Nicméně takové klasické 50mm se nemůže rovnat, ale stežovat si rozhodně nemohu. Ukázku jsem tu už dával, tady je jedna fotka z něj. Měl jsem tam problém se stavivoým závitem, protože měl nějaký vlastní standart, a 1/4" ani 3/8" to nebyly. Tak jsem si to musel předělat na 1/4" :)

Jinak zkoušel jsem ho s TC 2x, na APS-C jsem tedy ekvivalentně dostal 1600mm. Poměrně hodně slušné ohnisko, ale na kvalitě se to už velice odráželo. Takže asi TC půjde o dům dál, ale nejdřiv chci vyfotit úplněk :lol:
All I know is that I know nothing. ~Socrates

Intel Pentium II 233 MHz, Nvidia GeForce2 MX 200, 192 MB RAM
parizov
Nováček
Nováček

Příspěvek od parizov »

Jak přibližuje ohnisko 1600mm si dost dobře nepředstavím :sad: . Kdysi mne ale zaujala tato kombinace: http://www.svoboda.com.cz/telefoto/
Ten zámek v Mělníku je prý na 20km...
Warhawk
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Warhawk »

Jvt - No to zase není špatný výsledek na takovou "krávu". V jakých cenových relacích se pohybuje tohle sklo ?
Trinom
Středně pokročilý
Středně pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Trinom »

Jirko, tak co, kdy spácháme nějaký to porovnání (Heliosy a Jupiter vs TAIR)?
D60ka už je na cestě.
Obrázek
Obrázek Measure With Micrometer, Mark With Chalk, Cut With Ax.....................TDI = Ten Dým Ignoruj
no-X
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od no-X »

Heliosy? Já mám jen MC 44-3 a MS 77M :-)

Jinak mám teď na cestě KMZ 44-2 z aukra. Připadá mi, že lidi vůbec nekoukají po aukcích. Za 300 korun včetně poštovného tělo Zenit + Helios 44-2, jenže ne obyčejný, ale vzorek z KMZ se sériovým číslem začínajícím na 00.

Tři nuly znamenají prototyp, dvě nuly znamenají vzorek vyrobený pro vysoce postavené politické funkcionáře a jedna nula znamená vzorek vyrobený pro vysoce postavené zaměstnance továrny. Teoreticky by mělo jít o opticky velmi dobrý kus, tak jsem na to zvědavej :)

Jinak gratulace k novému tělu :-)
Sinpa
Mírně pokročilý
Mírně pokročilý

Příspěvek od Sinpa »

Je Nikon to "pravé ořechové" na M42 ... ?
AMD RYZEN 5 5600/Noctua NH-U12P, ASUS TUF B450-PRO GAMING, Patriot Viper 4 Series 16GB KIT DDR4 3200Mhz CL16, Sapphire Pulse Radeon RX 9070, Corsair RM750x, Samsung 970 EVO 500GB, Samsung 860 EVO 500GB, Intel SSD 530 120GB, WD AV Green Power 2TB, Chieftec Mesh LCX-01SL-SL-B silver, FiiO E10k OLYMPUS 2, EDIFIER R1280T WOOD
no-X
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od no-X »

Moc ne, s normálním adaptérem se nedostaneš na nekonečno a s těmi s optickým členem jsou jen problémy. Takže se dá ostřit jen na krátké vzdálenosti a makro. Ale na portrét (hlava s rameny) by to ješt stačit mělo. Pokud nemá model/ka hlavu jaxlon.
Metrix1
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od Metrix1 »

Bol som na dovolenke a zapar dni sa tu vela popisalo . Takže ako to skončilo s testom objektivov , je nejaky postup ( testovac obrazes alebo niečo ine ) ?
DSLR ---Sony A 200
AF Sklá ---Voigtländer 19-35 /f3,5 4,5 ,Tokina AT-X pro 270 28-70 / f2,8 ,Minolta 50 f1,7 , Minolta 70-210 (Bercan) f4
MF Sklá ---Pentacon MC electric 29 f2,8 , Pentacon MC eletric 50 f1,8 , Helios 44M 58/f2 Jupiter Optics,Helios 44M-2 58/f2 KMZ ,Helios 44M-5 MC 58/f2 Jupiter Optics ,Meyer Optik Gorlitz - Domiplan, 50/2,8 ,aus Jena DDR T1 50/2,8 , Makinon makro MC 135/2,5 , Meyer Optik Gorlitz - Orestor 135 F2,8
no-X
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od no-X »

Nee, není, ono se to stejně nedá sjednotit :-)
Metrix1
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od Metrix1 »

je mi to jasne len som chcel vedieč čo ma lepšiu vypovednu hodnotu ci ten testovac obrazec alebo nejaka fotka prirody domu atd.
DSLR ---Sony A 200
AF Sklá ---Voigtländer 19-35 /f3,5 4,5 ,Tokina AT-X pro 270 28-70 / f2,8 ,Minolta 50 f1,7 , Minolta 70-210 (Bercan) f4
MF Sklá ---Pentacon MC electric 29 f2,8 , Pentacon MC eletric 50 f1,8 , Helios 44M 58/f2 Jupiter Optics,Helios 44M-2 58/f2 KMZ ,Helios 44M-5 MC 58/f2 Jupiter Optics ,Meyer Optik Gorlitz - Domiplan, 50/2,8 ,aus Jena DDR T1 50/2,8 , Makinon makro MC 135/2,5 , Meyer Optik Gorlitz - Orestor 135 F2,8
no-X
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od no-X »

Nejlepší je na starý praktice zkusit, jestli má ten objektiv přesně nekonečno, a pak to testovat zaostřený na nekonečno. Vyhneš se tak nepřesnýmu zaostření.
xlachtan
Nováček
Nováček

Příspěvek od xlachtan »

Zdravim vsechny uzivatele M42 skel a predem se omlouvam za pripadne OT.

Prodam M42 objektiv Tair 300/4.5. Velmi dobry stav, optika cista a bez kazu. K objektivu originalni slunecni clona, puvodni UV filtr, predni krytka a redukce na klasicky stativovy zavit. Fotky objektivu zaslu na pozadani.

Momentalne pro nej bohuzel nemam vyuziti.
Warhawk
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Warhawk »

Dotaz k mému jupiteru 37A MC - Začal jsem s ním fotit teprve v minulém týdnu, avšak zdá se mi že přesává chodit plynule clona, v určitém okamžiku se jakoby zasekne. Je rovněž normální, že clonový koružek pruží a jde posunout (cca 3mm) směrem k závitu M42 ? Nemohlo někde něco povolit ? Mělo by to návaznost na tu "šponu", která se mi objevla na cloně :-(

no-x : Prosímtě, kam na ty informace chodíš ? ;-)

No a ještě jednou doplním můj post :

Aukro, ebay a konec konců i bazary jsou plné objektivů v lepším či horším stavu. Podle čeho vybíráte , co je považováno za malou vadu a odpovídá stáří a při čem dáváte ruce pryč ať je sebelepší. Popustí někdo zkušenosti ?
:)
no-X
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od no-X »

No ten kroužek musí pružit, protože zároveň funguje jako předvolba. Při stiknutí se nastavuje rozsah, bez stisknutí se cloní :-)
Pípouš
Nováček
Nováček

Příspěvek od Pípouš »

Dobrý večer,
omlouvám se za oslovení profíků, jsem absolutní lama ve věci DSLR, poradí mi někdo, jaký objektiv/objektivy z ruské produkce (Heliosy, Jupitery) by se nejvíc mohly hodit na makro? Nic hardcore, motýli, brouci, nic menšího než centimetr, mám zkušenosti jen se Zenitem.
Moc díky za případnou radu a přeju všem hodně radosti z focení.
Odpovědět

Zpět na „Digitální foto a video“