Sestavu naleznete popsanou v popise... jen pro doplnění: deska má dva SATA konektory
Samsung T166 (HD403LJ) problém při startu
Moderátoři: morke, Igoreso, Loki5567
- Trunda
- Začátečník

Samsung T166 (HD403LJ) problém při startu
Ahoj lidi, potřeboval bych poradit. Mám TENHLE disk a když zapnu Pc, tak se zobrazí BIOS jak hledá CD-ROMky a HDD. CD-ROMky detekuje dobře a pak se zastaví asi na 15-20s, poté ukáže že našel jenom můj starší disk Hitachi 160GB SATA. Toho samsunga to nenajde a pokračuje to v načítání Win. Ale po pár vteřinách načítání se celej Pc restartuje, ale tentokrát už BIOS bez sebemenšího zpomalení nalezne vše tak jak má a pokračuje v načítání Win. Samsung je přeplej do režimu 1,5Gb/s. Zaslechl jsem že by to mohlo být nekompatibilitou.
Nevíte někdo čím by to mohlo být?... Na netu jsem našel i nějakou utilitu, kterou jsem dal na BOOT-disketu a když jsem ji spustil, tak tam byly nastavení co se týče toho HDD. Ale nic co by napovídalo jak problém vyřešit. Pokud někdo víte co s tím tak prosím poraďte.... předem díky všem
Sestavu naleznete popsanou v popise... jen pro doplnění: deska má dva SATA konektory
Desktop: MB:MSI KT880 Delta FSR sc.A, CPU:Athlon 2500+@2,31GHz, RAM:Dual DDR Kingston HyperX 400@420 CL2 (2*512) 2-3-2-6-1T, GK:Sapphire X1650Pro DDR3, HDD:Hitachi 160GB/8MB SATA + Samsung 400GB (HD403LJ), ZDROJ:Fortron 400W(ATX-400PNF).
NTB: Šasi:Compal FL90v1, CPU:Core2Duo T7500-2,2GHz/L2-4MB , RAM: 2x 1GB, HDD: Seagate Momentus 120GB, 7200rpm, SATA II, NCQ, GK:Nvidia 8600M GT 256MB.
NTB: Šasi:Compal FL90v1, CPU:Core2Duo T7500-2,2GHz/L2-4MB , RAM: 2x 1GB, HDD: Seagate Momentus 120GB, 7200rpm, SATA II, NCQ, GK:Nvidia 8600M GT 256MB.
- Muad'Dib
- Červená karta

-
- Bydliště: Sobôtka 98/6, Rimavská Sobota, 97901, Slovenská republika, EÚ
1 stará moudrost říká, že pokud nemám co říct, měl bych raději mlčet...
Ale snad mi to pro tuto chvíli prominete...
Hm, vypadá to opravdu jako nějaká nekompatibilita... ;-)
Jinak, doufám, že tam máš nejnovější BIOS. Dle těchto informací bys tam měl mít verzi asi nejméně 1.9.
A jak to vypadá, pokud ten počítač zapneš, ale ještě před načtením Windows se ho pokusíš restartovat - mám na mysli "teplý start" , jako pomocí klávesnice, resp. jejího řadiče kompatibilního s i8042. Prostě něco jako (intelovská konvence)
Najde pak bios řadiče ten disk bez problémů? Pokud nikoliv, pak to vypadá tak, že Windows zřejmě načte ovladač, ten se ho pokusí zinicializovat, nějak si ho možná "osahá", nu a pak to po restartu funguje a hlásí se normálně.
Ovšem, jsou známy i takové případy, kdy se disk bez úspěšné komunikace nerozběhne, to platí zejména pro ta "Serial ATA-II" zařízení. Ale tohle by zase neměl být ten případ.
Osobně mám zkušenost s diskem od WD, "Serial ATA-II", který bylo nutné můstkem nastavit do režimu 1,5 Gb/s. Ale to zase není tento případ...
Jinak, disk s touhle elektronikou používám na Sil3112A (Abit AN-7) a žádný problém, jak s nastavením 1,5 Gb/s, tak i s 3 Gb/s, v pohodě se domluví. Jistě, je známé, že řadiče VIA měly jisté problémy v komunikaci s 3 Gb/s zařízeními, ale tohle bylo přeci přepnuto, ne?
Jinak, zajímalo by mne, proč se vlastně Windows restartuje, kvůli jaké chybě...
Omlouvám se, ale v této chvíli fakt nevím...
Ale snad mi to pro tuto chvíli prominete...
Hm, vypadá to opravdu jako nějaká nekompatibilita... ;-)
Jinak, doufám, že tam máš nejnovější BIOS. Dle těchto informací bys tam měl mít verzi asi nejméně 1.9.
A jak to vypadá, pokud ten počítač zapneš, ale ještě před načtením Windows se ho pokusíš restartovat - mám na mysli "teplý start" , jako pomocí klávesnice, resp. jejího řadiče kompatibilního s i8042. Prostě něco jako (intelovská konvence)
Kód: Vybrat vše
mov dx,64h
mov al,FEh
out dx,alOvšem, jsou známy i takové případy, kdy se disk bez úspěšné komunikace nerozběhne, to platí zejména pro ta "Serial ATA-II" zařízení. Ale tohle by zase neměl být ten případ.
Osobně mám zkušenost s diskem od WD, "Serial ATA-II", který bylo nutné můstkem nastavit do režimu 1,5 Gb/s. Ale to zase není tento případ...
Jinak, disk s touhle elektronikou používám na Sil3112A (Abit AN-7) a žádný problém, jak s nastavením 1,5 Gb/s, tak i s 3 Gb/s, v pohodě se domluví. Jistě, je známé, že řadiče VIA měly jisté problémy v komunikaci s 3 Gb/s zařízeními, ale tohle bylo přeci přepnuto, ne?
Jinak, zajímalo by mne, proč se vlastně Windows restartuje, kvůli jaké chybě...
Omlouvám se, ale v této chvíli fakt nevím...
- Trunda
- Začátečník

Verzi BIOSu mám 2.0Muad'Dib píše:...
No a chtěl bych ještě doplnit to co jsem napsal: To že se při každém prvním startu pozastaví na těch 15-20s platí stále, akorát ne vždy se při načítání restartuje (prostě někdy jo a někdy ne- tipuju že to ovlivňuje nálada Win
Pokud Zapnu Pc a ještě před načítánim Win ho restartuju, tak mi najde vše bez problémů a pokračuje v načítání Win bez sebemenšího problému.
Přepnutí do 1,5Gb/s režimu jsem provedl jumperem na HDD, takže ano bylo to přepnuto. Ale dyž ten disk nepřepnu, tak se přece nedomluví s žádnou deskou která má jen SATA I. Nebo jo?
Desktop: MB:MSI KT880 Delta FSR sc.A, CPU:Athlon 2500+@2,31GHz, RAM:Dual DDR Kingston HyperX 400@420 CL2 (2*512) 2-3-2-6-1T, GK:Sapphire X1650Pro DDR3, HDD:Hitachi 160GB/8MB SATA + Samsung 400GB (HD403LJ), ZDROJ:Fortron 400W(ATX-400PNF).
- Muad'Dib
- Červená karta

-
Předně se omlouvám se za poněkud opožděnou odpověď...
Jenomže ono to vypadá tak, že zde je propast mezi teorií a praxí zvláště obrovská. A vypadá to tak, že je asi až nepřeklenutelná...
Jinak... nevím, vážně nevím, co s tím.
Třeba já mám také tohoto Samsunga na SATA řadiči 1. generace (1,5 Gb/s) a funguje bez problémů. V mém případě jde o Silicon Image 3112A (verze BIOSu: 4.2.83) (Abit AN-7). Je nastaven na SATA 3,0 Gb/s a v pohodě se s ním domluví, bez náznaku jakýchkoliv problémů. Nejdříve jsem si myslel, že to budu muset použít ten můstek (jumper), ale jen tak ze švandy jsem ho zapojil a ono to fungovalo.
Prográmek HUTIL od výrobce žádné další možnosti v tomto směru nenabízí. Dá se pouze zkontrolovat nastavení (mně ukazuje 300 MB/s).
Jenom z čiré zvědavosti jsem se pokusil toho Samsunga připojit na svůj přídavný řadič VIA VT6421, verze BIOSu 4.50 (pro jistotu jsem totiž nechtěl Sil3112) - opět bez jakýchkoliv problémů! Čili tatáž verze BIOSu... a ono to u mne jede! Čili něco dost podobného, jako máš Ty...
Jinak - to, že některé čipy od VIA Technologies a Silicon Integrated Systems mají takové problémy s domluvou (autonegotiation) je vcelku známá věc...
Týká se to prý zejména následujících čipů:
VT8237
VT8237R
VT6420
VT6421L
SIS760
SIS964.
Nejsi ovšem sám s tímto problémem, jsou toho spousty, viz třeba (nejenom) zde:
VT8237 and SATA-II jumpered to 150 STILL not detected
SP13000 - Samsung Spinpoint SATA - boot problem
Kdyby nefungovaly optické SATA mechaniky (co se týče DVD vypalovaček, tak takovou má tuším pouze NEC), tak to bych pochopil - to je přeci zcela běžné, že na řadičích 1. generace prostě nechodí (i když výrobci řadičů mohou tvrdit něco jiného.) (Narážím na všechny ty dětinské stížnosti na fórech.) Ale tohle???!
Jestli se mi někdy v budoucnu podaří ukrást si trochu času, pak to možná i zkusím vyzkoušet, na stejném řadiči, jako máš Ty. Zatím s ním mám pouze jedinou zkušenost: tuším, že to byl WD Caviar SE 80 GB, SATA-300, který bez propojení tím můstkem se ani nerozběhl - znak selhání komunikace disku s řadičem.
Byl bych zvědavý, zda by s tímhle nastavením ten Samsung šel...
Narazil jsem také na skvělý a velice zajímavý článek na tohle téma:
Южный мост VIA VT8237 не поддерживает Serial ATA-II
Prý by to měli vyřešit výrobci disků aktualizacemi mikrokódu (firmwaru).
Samsung ale vysloveně prohlašuje, že žádné takové aktualizace nenabízí a evidentně ani nebude.
Co k tomu dodat...
Ovšem i kdyby snad vyšel nějaký aktualizovaný BIOS od VIA Technologies, tak velikou a už zřejmé asi nikdy nezodpovězenou otázkou by bylo, zda by společnost MicroStar International byla ochotna vydat aktualizované BIOSy pro tak "staré" desky.
A jelikož je to AMI BIOS, tak ten se mi s úspěchem nepodařilo modifikovat, vždycky to po přeflashování nenajelo - následné flashování původního BIOSu poslepu z diskety. Mluvím z vlastní zkušenosti, protože jsem se s tímto problémem setkal v srpnu loňského roku a naivně jsem si myslel, že by to aktualizací BIOSu šlo.
Ostatně, i zde:
http://forum.ixbt.com/topic.cgi?id=11:35466
je nějaká diskuse na tohle téma, kde 1 tvrdí, že by to prý mělo jít nastavit tou "utilitkou" od Samsungu, o kousek níže mu to ale lidé vyvracejí, že tam takové nastavení není... Tak nevím, zdalipak to tak původně nebylo a zda to pouze později změnili... Ale nyní je to tak, jak to ten namítač popisuje, ověřil jsem si to osobně.
Ehm, teorie i specifikace říkají, že by se domluvit měl.Trunda píše:Přepnutí do 1,5Gb/s režimu jsem provedl jumperem na HDD, takže ano bylo to přepnuto. Ale dyž ten disk nepřepnu, tak se přece nedomluví s žádnou deskou která má jen SATA I. Nebo jo?
Jenomže ono to vypadá tak, že zde je propast mezi teorií a praxí zvláště obrovská. A vypadá to tak, že je asi až nepřeklenutelná...
Jinak... nevím, vážně nevím, co s tím.
Třeba já mám také tohoto Samsunga na SATA řadiči 1. generace (1,5 Gb/s) a funguje bez problémů. V mém případě jde o Silicon Image 3112A (verze BIOSu: 4.2.83) (Abit AN-7). Je nastaven na SATA 3,0 Gb/s a v pohodě se s ním domluví, bez náznaku jakýchkoliv problémů. Nejdříve jsem si myslel, že to budu muset použít ten můstek (jumper), ale jen tak ze švandy jsem ho zapojil a ono to fungovalo.
Prográmek HUTIL od výrobce žádné další možnosti v tomto směru nenabízí. Dá se pouze zkontrolovat nastavení (mně ukazuje 300 MB/s).
Jenom z čiré zvědavosti jsem se pokusil toho Samsunga připojit na svůj přídavný řadič VIA VT6421, verze BIOSu 4.50 (pro jistotu jsem totiž nechtěl Sil3112) - opět bez jakýchkoliv problémů! Čili tatáž verze BIOSu... a ono to u mne jede! Čili něco dost podobného, jako máš Ty...
Jinak - to, že některé čipy od VIA Technologies a Silicon Integrated Systems mají takové problémy s domluvou (autonegotiation) je vcelku známá věc...
Týká se to prý zejména následujících čipů:
VT8237
VT8237R
VT6420
VT6421L
SIS760
SIS964.
Nejsi ovšem sám s tímto problémem, jsou toho spousty, viz třeba (nejenom) zde:
VT8237 and SATA-II jumpered to 150 STILL not detected
SP13000 - Samsung Spinpoint SATA - boot problem
Kdyby nefungovaly optické SATA mechaniky (co se týče DVD vypalovaček, tak takovou má tuším pouze NEC), tak to bych pochopil - to je přeci zcela běžné, že na řadičích 1. generace prostě nechodí (i když výrobci řadičů mohou tvrdit něco jiného.) (Narážím na všechny ty dětinské stížnosti na fórech.) Ale tohle???!
Jestli se mi někdy v budoucnu podaří ukrást si trochu času, pak to možná i zkusím vyzkoušet, na stejném řadiči, jako máš Ty. Zatím s ním mám pouze jedinou zkušenost: tuším, že to byl WD Caviar SE 80 GB, SATA-300, který bez propojení tím můstkem se ani nerozběhl - znak selhání komunikace disku s řadičem.
Byl bych zvědavý, zda by s tímhle nastavením ten Samsung šel...
Narazil jsem také na skvělý a velice zajímavý článek na tohle téma:
Южный мост VIA VT8237 не поддерживает Serial ATA-II
Nó, takže skvělé, na nějaké aktualizace BIOSu se těšit zřejmě nemůžeme.Самое интересное, что VIA и производители материнских плат самоустраняются от решения проблемы: никаких обновлений BIOS, а уж тем более бесплатной замены материнских плат на "исправленную" версию. За помощью следует обращаться к производителям жёстких дисков, которые предложат обновление микрокода винчестера, способное устранить проблемы с совместимостью.
Prý by to měli vyřešit výrobci disků aktualizacemi mikrokódu (firmwaru).
Samsung ale vysloveně prohlašuje, že žádné takové aktualizace nenabízí a evidentně ani nebude.
Co k tomu dodat...
Ovšem i kdyby snad vyšel nějaký aktualizovaný BIOS od VIA Technologies, tak velikou a už zřejmé asi nikdy nezodpovězenou otázkou by bylo, zda by společnost MicroStar International byla ochotna vydat aktualizované BIOSy pro tak "staré" desky.
A jelikož je to AMI BIOS, tak ten se mi s úspěchem nepodařilo modifikovat, vždycky to po přeflashování nenajelo - následné flashování původního BIOSu poslepu z diskety. Mluvím z vlastní zkušenosti, protože jsem se s tímto problémem setkal v srpnu loňského roku a naivně jsem si myslel, že by to aktualizací BIOSu šlo.
Ostatně, i zde:
http://forum.ixbt.com/topic.cgi?id=11:35466
je nějaká diskuse na tohle téma, kde 1 tvrdí, že by to prý mělo jít nastavit tou "utilitkou" od Samsungu, o kousek níže mu to ale lidé vyvracejí, že tam takové nastavení není... Tak nevím, zdalipak to tak původně nebylo a zda to pouze později změnili... Ale nyní je to tak, jak to ten namítač popisuje, ověřil jsem si to osobně.
- Trunda
- Začátečník

No docela mě to mrzí že je to tak nekompatibilní. Kupoval jsem si schválně KT880, protože narozdíl od NForce má integrovanej ten SATA řadič v chipsetu. A prý to u těch NForce desek(který ho neměly integrovanej v chipsetu) bylo kolikrát pomalejší než ATA (nemluvím s vlastní zkušenosti, vyčetl sem to někde na fóru).
Jinak jsem si s tím ještě zkoušel chvilku hrát. V HUTILu jsem změnil ze SATA přenosu na ATA 133 a nepomohlo. Pak jsem oddělal ten jumper (co to má přepnout do režimu 1,5Gb/s), a HDD se choval úplně stejně jako před tím, takže v BIOSu nebyl nalezen a ve Win opět byl a šlo z něj normálně číst(zajímalo mě, zrovna tak jak tebe, co to udělá). Takže tam bude opravdu chyba v nějakém tom (autonegotiation) jak jsi říkal.Sice jsem to teď četl poprvé, ale z překladu(automatické-dohodnutí) jsem pochopil co to má za význam.
Pěkně mě dostal jeden z těch odkazů kde psali, že: VT8237 + ten disk = 0.0% kompatibilita. A rusky neumím, takže ten jeden článek pro mě zůstává tajemstvím...
Jak jsi psal s tím BIOSem na moji desku, tak taky pochybuju že ještě někdy vyjde aktualizovanej BIOS na moji desku... už jsem ani neočekával verzi 2.0 která defakto ani nic nezměnila (změna nějakého defaultní nastavení se nepočítá). S tím už se ale bohužel musí počítat....hold už mám trošku postarší PC no...
Při koupi toho Samsunga jsem vybíral mezi dobrou cenou a výkonem a místem, ale nenapadlo mě, že se s mojí deskou nedomluví... tak vím že se příště mám dívat i po kompatibilitě. Hold chybama se člověk učí...
PS: Do téhle problematiky nevidím tak hluboko jako Ty, tak se případně omlouvám za nějaké nesmysly.
Jinak jsem si s tím ještě zkoušel chvilku hrát. V HUTILu jsem změnil ze SATA přenosu na ATA 133 a nepomohlo. Pak jsem oddělal ten jumper (co to má přepnout do režimu 1,5Gb/s), a HDD se choval úplně stejně jako před tím, takže v BIOSu nebyl nalezen a ve Win opět byl a šlo z něj normálně číst(zajímalo mě, zrovna tak jak tebe, co to udělá). Takže tam bude opravdu chyba v nějakém tom (autonegotiation) jak jsi říkal.Sice jsem to teď četl poprvé, ale z překladu(automatické-dohodnutí) jsem pochopil co to má za význam.
Pěkně mě dostal jeden z těch odkazů kde psali, že: VT8237 + ten disk = 0.0% kompatibilita. A rusky neumím, takže ten jeden článek pro mě zůstává tajemstvím...
Jak jsi psal s tím BIOSem na moji desku, tak taky pochybuju že ještě někdy vyjde aktualizovanej BIOS na moji desku... už jsem ani neočekával verzi 2.0 která defakto ani nic nezměnila (změna nějakého defaultní nastavení se nepočítá). S tím už se ale bohužel musí počítat....hold už mám trošku postarší PC no...
Při koupi toho Samsunga jsem vybíral mezi dobrou cenou a výkonem a místem, ale nenapadlo mě, že se s mojí deskou nedomluví... tak vím že se příště mám dívat i po kompatibilitě. Hold chybama se člověk učí...
PS: Do téhle problematiky nevidím tak hluboko jako Ty, tak se případně omlouvám za nějaké nesmysly.
- Muad'Dib
- Červená karta

-
OT: No vidíš - a já jsem (byl) odkázán na nForce 2 Ultra 400, poněvadž jsem chtěl Radeona, nu a ty nebyly na VIA čipsetech stabilní. Přišel jsem tím ale o FID_change_detect... :-( Což by mi ale stejně nepomohlo, jelikož to byla deska od MSI, čili AMI BIOS, čili startovní násobič by byl ten nejvyšší. Takže předělání procesoru mi bylo k ničemu... Ale zas mám SoundStorm, který to všechno bohatě převyšuje.Trunda píše:No docela mě to mrzí že je to tak nekompatibilní. Kupoval jsem si schválně KT880, protože narozdíl od NForce má integrovanej ten SATA řadič v chipsetu. A prý to u těch NForce desek(který ho neměly integrovanej v chipsetu) bylo kolikrát pomalejší než ATA (nemluvím s vlastní zkušenosti, vyčetl sem to někde na fóru).
Píši to pouze proto, že mám tentýž disk a měl jsem tentýž řadič (i desku, než jsem ji přesunul jinam - ale pořád mám k ní přístup)...
Jinak, již asi tak před 3 lety jsem chtěl na tohle téma "pomalosti" SATA řadičů na nForce 2 založit i zvláštní téma, jelikož zde jde dle mého mínění o pouhou pověru.
Většinou se říká, že prý je to katastofa, že to může zahlcovat sběrnici PCI, prý limit 133 MB/s a bla-bla-bla...
Obvykle se na těchto deskách totiž používají řadiče od Silicon Image, konkrétně Sil3112, příp. Sil3112A. Na mé desce (Abit AN-7) je tento řadič ovšem na samostatné PCI sběrnici (i dle výpisu z lspci), navíc nemá taktovací frekvenci 33 MHz, nýbrž 66 MHz, tudíž teoretická propustnost je 266 MB/s. A to je, myslím, docela slušné a vcelku dostačující i pro disky v zapojení "RAID 0".
Výjimkou je snad společnost MicroStar Intenational, která používala řadiče od Promise Technology. Zvláštní je, že mezi nimi "automatické dohodování" funguje bez problémů. Ale tam jsou zase problémy jinde - Hitachi Feature Tool jej nezná, žádná SMART data přes ovladače (alespoň ve Windows nikoliv), při použití "RAID 0" pole podává sice nadprůměrný výkon, ale si za to jeho obladače ukousnou poměrně značnou část procesorového času, takže to pak někdy není až taková veliká sláva.
Pozdější verze "jižních můstků" od nVidie už sice obsahovaly i integrovaný řadič SATA, ale nebyl to už onen MCP-T, čili žádná APU, žádný SoundStorm. :-(
To mě mrzí... Ostatně, já už jsem to také vzdal a ani jsem se o to nepokoušel. Tuším, že to bylo na tom ruském fóru, co 1 psal, že pokud to přepneš na SATA-150, pak budeš mít volbu mezi těmi různými režimy Ultra ATA a SATA-150, ale nikoliv SATA-300 a SATA-150. A mně to také dávalo na výběr pouze mezi SATA-300 a těmi režimy Ultra ATA.Trunda píše:Jinak jsem si s tím ještě zkoušel chvilku hrát. V HUTILu jsem změnil ze SATA přenosu na ATA 133 a nepomohlo. Pak jsem oddělal ten jumper (co to má přepnout do režimu 1,5Gb/s), a HDD se choval úplně stejně jako před tím, takže v BIOSu nebyl nalezen a ve Win opět byl a šlo z něj normálně číst(zajímalo mě, zrovna tak jak tebe, co to udělá). Takže tam bude opravdu chyba v nějakém tom (autonegotiation) jak jsi říkal.Sice jsem to teď četl poprvé, ale z překladu(automatické-dohodnutí) jsem pochopil co to má za význam.
Inu, pokud ale umíš třeba anglicky a umíš se prolouskat azbukou (poněvadž i z toho automatického překladu občas mohou vyjít pořádné nesmysly - ale od toho je zde porovnání s originálem), tak existují i automatické překladače; jelikož je to slovanský jazyk, tak gramatika je velice, velice podobná, pouze některá slovíčka mohou být odlišná, tudíž občasné mrknutí do (on-line) slovníku může být všechno, co je zapotřebí.Trunda píše:Pěkně mě dostal jeden z těch odkazů kde psali, že: VT8237 + ten disk = 0.0% kompatibilita. A rusky neumím, takže ten jeden článek pro mě zůstává tajemstvím... :)
Víš, problém je v tom, že pokud VIA nevydá nějaký novější BIOS, tak se věci asi dál nepohnou. A i kdyby ho VIA vydala, ještě by to musela do toho svého BIOSu zapracovat MSI, jelikož to bych svépomocně nezvládl. Sice by to mělo jít pomocí AMIBCP, ale, bohužel, nešlo mi to, jak už jsem psal (zlatý to Award/Phoenix...). I když zase nějaký ten borec se spoustou času by se jistě našel...Trunda píše:Jak jsi psal s tím BIOSem na moji desku, tak taky pochybuju že ještě někdy vyjde aktualizovanej BIOS na moji desku... už jsem ani neočekával verzi 2.0 která defakto ani nic nezměnila (změna nějakého defaultní nastavení se nepočítá). S tím už se ale bohužel musí počítat....hold už mám trošku postarší PC no...:(
Možná, že by i v MSI podlehli tomu tlaku uživatelů, i když je to již prý "archivní deska" - protože by je to zřejmě moc nestálo.
I když nejsem o tom tak docela přesvědčen... Pamatuji si, že zrovna s jedním takovým případem jsem se setkal na desce MSI KT4 Ultra, (nebo KT4A Ultra), nu a tam byl takový problém, že po připojení pouze 1 SATA disku (původní PATA "odešel", jiný než SATA se již nenašel), tak systém vytuhl při POSTu, tuším při inicializaci řadiče. Pouze připojení dalšího SATA disku k řadiči (nebo dokonce jakéhokoliv jiného na PATA desky!) umožnilo spuštění počítače. Tehdy jsem také ztrávil spoustu času, psal jsem jim do MSI, ptal se na fóru... nic.
Realita ovšem bude zřejmě taková, že VIA žádný aktualizovaný BIOS (firmware) nevydá. A i kdyby snad ano, tak omezení může být asi v samotném čipu VT8237, jelikož na mém VT6421 (ale zřejmě VT6421A, jelikož VT6421L má prý také problémy) všechno funguje a verze BIOSu je tam také 4.5.
Já jsem také měl tyto obavy, ale předtím si to obvykle zvyknu ověřit na Internetu, na fórech a podobně.Trunda píše:Při koupi toho Samsunga jsem vybíral mezi dobrou cenou a výkonem a místem, ale nenapadlo mě, že se s mojí deskou nedomluví... tak vím že se příště mám dívat i po kompatibilitě. Hold chybama se člověk učí...
Ale i takový 500 GB Hitachi (řady T7K500) by prý také měl tyto problémy, protože ti dementi to dodávají už v režimu SATA-300, na rozdíl od předchozí řady T7K250, která byla dodávána v režimu SATA-150 a každý si to mohl přepnout pomocí prográmku Hitachi Feture Tool (třeba z diskety) přepnout do režimu SATA-300. Takhle bys ale neměl ani šanci to přepnout.
Hm, já do toho také moc nevidím, to jsou pouze mé zkušenosti, žádný "velký výzkum"... ;-)Trunda píše:PS: Do téhle problematiky nevidím tak hluboko jako Ty, tak se případně omlouvám za nějaké nesmysly.