Ztišení,lepší chlazení zdroje-mřížka jako překážka proudění?

Vše co se týká chlazení vzduchem - větráčky, ventilátory, žebrované pasivy, atp.

Moderátor: morke

Odpovědět
Skim
Začátečník
Začátečník

Ztišení,lepší chlazení zdroje-mřížka jako překážka proudění?

Příspěvek od Skim »

Ahoj, nedávno jsem trocha vylepšoval pc a s novou grafikou přišel i zákonitě silnější zdroj. Bohužel byl od počátku dosti hlučný a i po reklamaci původního (chrčení) za nový se mi zdálo, že otáčky ventilátoru jsou příliš vysoké (cca 3000 bez zátěže - prohlížení webu atd..). Začal jsem proto dumat co s tím.
Nakonec se ukázalo, že na vině je špatná/ nadměrně citlivá termoregulace (zdroj byl umístěn vodorovně nad vertikálním chladičem CPU (kdy horký vzduch od CPU proudíil přímo do větráku - zdroje). Zajímavé ale je, že s minulým zdrojem problém s hlukem nebyl (ale je taky možné, že se díky tomu se pravděpodobně přehříval a neudržel pak napětí na větvích.)
Druhým problémem je pak mřížka chránící větrák - viz foto:
Obrázek
myslíte, že je mřížka poměrně málo a nedostatečně perforovaná pro korektní ariflow (proudění) zdrojem a efektivní chlazení jeho součástek (kdy se fan musí pro průchod stejného množství vzduchu točit zákonitě rychleji..), nebo je to jen mé zdání.. pač skutečně stačilo 5 až deset minut po zapnutí pc a z neslyšného vrnění se stal nesnesitelný hluk (rozhodně nesplňující avizovanou prodejní 19 db normu). Jako náhradní řešení jsem zatím zvolil umístění zdroje mimo pc (viz obr)
Obrázek
kdy se situace radikálně zlepšila (hlučnost v klidu cca na úrovni původního Erurocase 350X v zátěži) ale nevím co s tím dál uvidím, na jednu stranu vím, že kvůli hrozícími porušení záruky bych zdroj neměl (kvůli případné demontáži mřížky - půjde-li?) otevírat (záslepka), na druhou stranu, je takovéto řešení stejně dlouhodobě neúnosné (myslím obojí ať už se zdrojem venku - porušené airflow či uvnitř - nensesitelný hluk i bez zátěže..) navíc je zdroj při zátěži stejně poměrně výrazně slyšet, i když jen asi z 40-ti až 50-ti % než byl původní při běhu nevytíženého pc) Díky moc
S pozdravem S.
O'old PC MB MSI 865PE Neo2-P CPU Intel P4 Prescott 2.8 GHz (800/1MB/1.35V) Spire SP450B0 RAM DDR 2GB PC3200 A-DATA CL3, VGA Leadtek Winfast A7600 GT TDH 256MB DDR3 (G73,128 bit,560/1400)+Primecooler PC-VGAHG2 AL (5V) Audio Sblive! 5.1 HDD Hitachi HDS722516VLAT80 (164,7 GB), DVD LG 4160B Case E-case BT C808 PSU Seasonic SS-400ET LCD NEC MultiSync EA191M (19"/PVA)
Woyta
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od Woyta »

1) Tipuju nejakej levnej zdroj od noname vyrobce.
2) Ty mrizky jsou prisernost. Obvzlast ta pred fanem zpusobuje hodne hluku.
3) Bez otevreni ho neztlumis.
AMD Ryzen 7 5800X, XFX Radeon RX 7900 GRE, Asus ROG STRIX B550-A Gaming, 2x8GB Corsair Vengance LED 3200mhz, 2x8GB G.SkillRGB 3200mhz, 1TB SSD Patriot Viper VP4300, 2TB1TB SSD Samsung 970 EVO, 1TB SSD Samsung 840 EVO, 3TB Western Digital, 4TB Western Digital,Creative Sound Blaster Z, Seasonic Focus+ 650W, 31,5" MVA 4k LCD Samsung , myš Logitech G602, klávesnice Tesoro Colada, volant Logitech G25

Intel C2Q Q9400@3,3ghz, Saphire RX 550, DFI Blod Iron P35, 4x2GB G. Skill PI Series 1066mhz, 640GB Seagate,Creative Sound Blaster Audigy, Seasonic S12 550W

It is better to live dangerously for 34 years than to be bored for 84 years. (Adelaide Siffert)
Skim
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od Skim »

Woyta píše:1) Tipuju nejakej levnej zdroj od noname vyrobce.
2) Ty mrizky jsou prisernost. Obvzlast ta pred fanem zpusobuje hodne hluku.
3) Bez otevreni ho neztlumis.
1) Právě že ne, jedná se o model Black Power od německé renomované firmy LEVICOM (od jednoho uživatele, tuším DigitalDooma, co měl jeden jejich model rozebraný, jsem se navíc tady na foru dočetl, že obsahuje součástky totožné, co se montují do zdrojlů ENERMAX (thread klidně dohledám), a tento model (i firmu) jsem (krom dalšího hlediska a to jediné, ale co nejsilnější 12V větve (kvůli tomu svému žravému Prescottovi)) vybríral právě podle Ampérů na dvanáctce (tento dává 22A - celkem 264W (30A na +3.3V a 38A na + 5V) - tj. celkem 400W na 3.31 5 a 12V celkem, zatímco modely od firem Chieftec, Forton, Seasonic a další dávají jen kolem 18 - 20 A). Navíc zdroj je při zátěži studený (možná i proto, že není ze železa, ale z hliníku, které poměrně dobře pohlcuje teplo..), takže nevím kde je chyba.. ale asi fakt předimenzovaná termoregulace (vyfukovaný vzduch je opravdu relatině chladný)..takže váhám i co se účinnosti týče (výrobce deklaruje přes 70 % a kdyby tolik topil, tak z něj musel - jako tehdy z Eurocasu vycházet fén..)
2) Dobrá, uvidím.. taky si ještě ťukám na čelo, proč to tam výrobce dával, když by stačilo obyčejné perforování zezadu a kulatá mřížka za dvacku zvrchu (i když tady je 13.5 cm fan a ne 12-ti cm..)
3) To jsi mně nepotěšil, ale když nebude jiného zbytí. dtto není nějaký tip jak opatrně nenápadně odstranit tu nálepku(z hliníku)? napadlo mně nahřát fénem, ale nevím..
O'old PC MB MSI 865PE Neo2-P CPU Intel P4 Prescott 2.8 GHz (800/1MB/1.35V) Spire SP450B0 RAM DDR 2GB PC3200 A-DATA CL3, VGA Leadtek Winfast A7600 GT TDH 256MB DDR3 (G73,128 bit,560/1400)+Primecooler PC-VGAHG2 AL (5V) Audio Sblive! 5.1 HDD Hitachi HDS722516VLAT80 (164,7 GB), DVD LG 4160B Case E-case BT C808 PSU Seasonic SS-400ET LCD NEC MultiSync EA191M (19"/PVA)
srna
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od srna »

1) material krytu zdroje nema zadnou souvislost s tim jestli je horkej nebo ne....pres obal zdroje se to nechladi :)
Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek
Skim
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od Skim »

srna píše:1) material krytu zdroje nema zadnou souvislost s tim jestli je horkej nebo ne....pres obal zdroje se to nechladi :)
Skvělé, díky za radu :-) ale to pořád neřeší můj problém alias jak obejít tu bezpečnostní pečeť či co to je.. no ale jak říkám, ve zdroji problém nebude, ale asi se do toho dobrodružství pustím, fén už jsem vyzkoušel a skutečně to jde :-) i když to bude práce na dlouho.. pač se ten přístroj fénovatý přímo děsivě přehřívá.. pak po odlepení tu pásku jen popatlám vteřiňákem, rozetřu a zalepím zpět (nebo totéž udělám až před případnou reklamací, o které pochybuju, že bude třeba :-) ).. pač 12.6 v bez zátěže a 12.4 v v zátěži (GPU + CPU + neustále swapující disk..) je dobré.. zkrátka bych neměnil, ale (jak už to tak bývá bude i u něj ještě spusta tunění :-) )
busy
Pokročilý
Pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od busy »

no ztisis ho jedine nejakym pomalobeznym ventilatorom len pozor na to aby sa ti potom zdroj neprehrieval. inak ako uz pisal woyta ta mriezka nieje tiez idealna pre ticho.

btw. tento zdroj sa mi az velmi podoba (povedal by som ze je rovnaky) ako eurocase 500W black. to ze ma udavane vyssie hodnoty na 12V ako seasonic je sice pekne ale v zivote to nedosiahne. vysoka cena seasonicu, enrmaxu ci corsairu nieje len poplatok za znacku :wink:
.........:::::::::: shit happens ::::::::::...........
srna
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od srna »

taky se podoba EC 450W silent v AL bedne....

jak psal busy, hodnoty na stitku jsou sice hezky, otazka je jestli jich dosahuje, nikde jsem nevidel test zdroju teto znacky :)

az ho otevres, nafot schvalne streva at vudime jak to vevnitr vypada
Skim
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od Skim »

srna píše:taky se podoba EC 450W silent v AL bedne....

jak psal busy, hodnoty na stitku jsou sice hezky, otazka je jestli jich dosahuje, nikde jsem nevidel test zdroju teto znacky :)

az ho otevres, nafot schvalne streva at vudime jak to vevnitr vypada
Tak jsem problém vyřešil, bylo nutné nejen otevření zdroje a jiné posazení ve skříni (viz foto), ale navíc kompletní demontáž spodního perforovaného plechu před spodním fanem. Zadní jsem pak jen víc proděravěl (přeci jen pojistkou protéká 220V a nechtěl bych být při případné neopatrné manipulaci se zdrojem "sežehnut" na popel, kdyby cyhběla zcela, navíc nemá na hluk takový vliv (zkoušel jsem to i zcela bez ní..) Hlavním, co ale pomohlo ale bylo zalití uvolněných pískajících cívek (tlumivek) prozatím epoxidem, zítra totéž provedu ještě speciálním rozprašovačem, který je zpevní definitivně. Dalším řešením pak bylo pak přidání trimmeru na fan regulovaný též teplotou zdroje (kterým tedy nyní mohu ovládat otáčky ventilátoru, kterou jsou ale zároveň ovlivněny i teplotou, takže je tu dvojí benefit) a mírnou změnou polohy samotného teplotního čidla), takže se nyní fan na 12 V točí na neslyšných cca 5 - 7v (v zátěži kolem 8-9 V), ze zdroje jde studený až mírně vlažný vzduch, nic nepíská a já jsem spokojený. Jen ještě přidat do zadu do místa původního umístění zdroje 12 cm fan na těch 5 -7 v aby ulehčil práci chladiči na CPU a na NB a bude vymalováno úplně :-)
Fotky:
a) Vnitřek Zdroje i s patrnými zalitými cívkami
Obrázek
Obrázek
b) Současná poloha zdroje ve skříni (dočasný stav, zadní část bude kvůli maximáizaci efektivity chlazení v nejbližší době samozřejmě uzavřena )
Obrázek

Zdraví S.
srna
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od srna »

no....vnitrek zdroje imho neodpovida stitkovejm hodnotam :( DPS je ukrutne mrnavy

jo a na ten trimr silne doporucuju plastovej(izolacni) knoflik, kdyby nahodou(z fotek to vypada ze je s kovovou hridelkou)
Skim
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od Skim »

srna píše:no....vnitrek zdroje imho neodpovida stitkovejm hodnotam :( DPS je ukrutne mrnavy

jo a na ten trimr silne doporucuju plastovej(izolacni) knoflik, kdyby nahodou(z fotek to vypada ze je s kovovou hridelkou)
No, je fakt, že ta deska s plošnými spoji by větší být mohla (po kouknutí na foto v poměru k prostoru uvnitř zdroje mi to taky tak nějak dochází, ale za větší minus bych spíš považoval velikost těch dvou černých kondenzátorů (na fotografii nějakého 400 W zdroje níže, byly mnohem větší - [teda pokud se v tomto případě kvalita = kvantitě..])
Obrázek
Ten trimr železný je, až ten plastový kryt někde seženu, osadím.. prozatím to oblepím gumovou izolační páskou, případně urobím něco home-made...
Jo když jsme u toho, neměl bys náhodou nějakou fotku "vnitřku" nějakého kvalitního (Forton, Chieftec, Coolermaster?) či ještě lépe špičkového (Seasonic, Enermax, TAGAN) zdroje? Ať mám alespoň jakous představu, jak střeva takového kvalitního zdroje uvnitř vypadají. Zatím jsem měl rozebraného kvůli výměně fanu jen 350W Erucase.. a tento samozřejmě..
Díky moc
S.
Vivec
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od Vivec »

fotky vnitřků najdeš v recenzích zdrojů na swethardware.cz, nebo zahraniční xbitlabs.com a pod.
faugusztin
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od faugusztin »

Skim píše:Jo když jsme u toho, neměl bys náhodou nějakou fotku "vnitřku" nějakého kvalitního (Forton, Chieftec, Coolermaster?) či ještě lépe špičkového (Seasonic, Enermax, TAGAN) zdroje? Ať mám alespoň jakous představu, jak střeva takového kvalitního zdroje uvnitř vypadají. Zatím jsem měl rozebraného kvůli výměně fanu jen 350W Erucase.. a tento samozřejmě..
Díky moc
S.
Corsair VX450,Seasonic M12II-430, Enermax Modu82+ 625 atd na silentpcreview.com...
Odpovědět

Zpět na „Vzduch“