tak pánové mám to!
určitě se tu najde spousta příspěvků, kde je napsáno jak sdílet,ale sem tam něco chybí a tak se to pokusím popsat vyčerpávajícím způsobem-tak jak se to podařilo mě
návod jak sdílet složky ve windows vista i XP v LAN, tak aby určité složky viděli určití uživatelé:
příklad: Eva chce nasdílet složku "porno" pro Adama

(ne, nebylo to jablko!!)
PC1-počítač, terý se chce podívat na PC2, používá jej uživatel jménem Adam
PC2 - počítač, který chce sdílet složky jenom s PC1, používá jej uživatel jménem Eva
v obou počítačích mám:(start-nastavení-ovládací panely-centrum sdílení)
zjištění sítě -zap.
sdílení souborů - zap.
ostatní vyp.
dále jsou oba počítače ve stejné skupině: start-nastavení-ovládací panely-systém-v sekci název počítače atd...dát změnit nastavení,kde si nastavíte jméno skupiny (raději nepoužívejte diakritiku)
Na PC2:
přihlásíme se jako uživatel Eva
dáme pravý čudl myši na složku, kterou chceme sdílet s PC1-sdílet
v rozbalovacím seznamu dáme vytvořit nového uživatele.
otevře se správa uživatelů
vytvoříme uživatele jménem Adam a musíme mu přiřadit i heslo
znovu dáme pravý čudl myši na složku, kterou chceme sdílet s PC1-sdílet
v seznamu najdeme Adama a dáme "přidat", popřípadě nastavíme práva
kliknem na "sdílet","hotovo"
nyní se z PC1 můžem podívat na PC2:
v PC1 přihlášeni jako Adam otevrem "sít" ať už je ve startu nebo na ploše a otevrem PC2.
Nastane jedna ze 2 situací:
1)vše jde jak má (to je případ, kdy nově vytvořený Adam na PC2 má stejné heslo jako Adam na PC1)
2) se objeví tabulka s přihlášením k PC2 (to je případ, kdy na PC1 má Adam jiné heslo než na PC2 nebo když nemá na PC1 heslo žádné) - zadáme:
A) už. jm. "Adam" a heslo vytvořené na PC2 pro Adama-a měli bychom vidět obsah PC2
B)zadáme jiného uživatele (i neexistujícího) - můžeme prohlížet obsah PC2(pokud tam jsou i soubory sdílené se všemi uživateli),ale v jeho struktuře se nám neobjeví složka, kterou jsme nasdíleli jen pro Adama
sdílené složky uvidíme bud
A) tady: \\PC2\porno
nebo
B) v \\PC2\users\...\porno
po troše bádání jsem přišel na to proč tomu tak je: A) je to proto, protože sdílená složka se nachází mimo plochu (konkrétně mimo C:\users\jméno\desktop\...) a proč tomu tak je za B)...hádejte
logické neduhy:
pokud uživatelské jméno, pro které chceme sdílet(Adam), má různá hesla(na PC1 a na PC2) nebo na PC1 není heslo žádné, budeme neustále, při nahlížení z PC1 na PC2 dotazováni o přihlašovací údaje uživatele Adama vytvořeného na PC2....nepomůže ani to když zaškrtnete "pamatovat si heslo" - to totiž funguje jen pro jednu relaci přihlášení-neboli,když se odhlásíte(resetnete kompa) tak to ty údaje bude chtít znovu.
Tomu zabráníte ne podle postupu, který napsal uživatel FUE
tady , protože tento postup není k eliminaci zadávání údajů uživatele k sítovým složkám, ale k eliminaci zadávání údajů uživatele při logování do PC, u kterého sedí.
Takže zabráníte tomu tak, že na PC1 bude taky u uživatele Adam nastavené heslo a musí to být to samé co u uživatele Adam v PC2.
Vždy, je stále na PC1 přihlášen Adam a na PC2 Eva
mám i hamachi a fakčí to...to je ten důvod proč sem potřeboval heslovat složky-chtěl jsem mít bezpečnější sdílení, když to sdílím skrze net.
XP:
původně je v XP sdílení nastavené jako "jednoduché"-nelze sdílet složky s určitými lidmy...to změníme tak, že si otevřete jakoukoliv složku v průzkumínkovi,nad adresním řádkem dáme nástroje-možnosti složky a ODškrtneme "jednoduché sdílení".
V mém případě byly XP PC1 a dokonce se ty XP ani po znovupřihlášení neptaly na přihlašovací údaje aniž bych měl na vistách nastavené heslo!!(proč visty jo?)...samozřejmě, až po tom co jsem poprvé zadal údaje a zaškrtl "zapamatovat heslo". Pokud se přesto nedokážete podívat z PC1 na PC2(kde jsou XP),tak na tom PC2 chybí nastavení
oprávnění té složky, kterou chcete sdílet jen s někým. To nastavíte tak, že: pravý čudl na tu složku kteroou chcete sdílet-sdílení,záložka zabezpečení a tady právě v tomto seznamu chybí ten uživatel, který se chce do téhle složky kouknout. Takže pokud tento uživatel už je na PC2 vytvořený tak stačí kliknout na "přidat",napíšete přesný název uživatele,enter. Nastavíte práva.
Podle mě postup, který popisuje Pinďoureček nebude fungovat, protože sdílí soubory na PC pro uživatele "share", který (share) není ovšem na žadném jiném PC přihlášený. To je přece bych řekl i logické, proč by soubory sdílené pro uživatele share měl vidět jiný uživatel, i přes to, že na tom samém PC je taky uživatel share přednastavený,ale ne momentálně používaný (nenalogovaný).
...to je esej co?
