Zdravím všechny,
chci se jen pozeptat, zda ADSL jde jen po stejných dvou drátech, jaké používá telefon, popř. zda-li využívá více jak dva dráty z RJ-11. Zjistil jsem, že bydlim v baráku, který pamatuje snad ještě holubí poštu, takže jsou tu do RJ-11 zavedeny pouze dva dráty a víc ani ň, tudíž se děsím toho, že adsl mi nepůjde.
Nemá někdo schéma - foto té chytré krabice, do které je strčený kabel od telefonu, popř. rozbočovače. Tedy hlavní telefoní krabice - zástrčka v bytě?
Předem díky az pomoc!
net O2, připojení RJ 11
Moderátor: Don
- birddy
- Nováček

-
- Ladia
- Nováček

-
Re: net O2, připojení RJ 11
ADSL jde pouze po dvou drátech, jsou připojeny na vnitřní dva kontakty RJ11, na polaritě nezáleží, v zásuvce ve zdi bývá pár pasivních součástek (odpor, dioda), jež slouží pouze k dálkové diagnostice stavu tf. vedení ze strany ústředny a na funkci přenosu hlasu a dat nemají vliv, takže vlastně ta zásuvka ve zdi je pouze redukce z těch dvou drátů na RJ11.
Jinak ADSL si proti vžitým představám nechá docela dost líbit, dělal jsem připojení známému ve starém baráku, kde byla linka pospojovaná z několika různých druhů kabelů a fungovala dobře, jenom v jedné spojce byl špatný kontakt, ten bylo potřeba opravit.
Nashle
Jinak ADSL si proti vžitým představám nechá docela dost líbit, dělal jsem připojení známému ve starém baráku, kde byla linka pospojovaná z několika různých druhů kabelů a fungovala dobře, jenom v jedné spojce byl špatný kontakt, ten bylo potřeba opravit.
Nashle
- birddy
- Nováček

-
Díky moc ... to mne uklidnilo, měl jsem obavu, že je třeba zapojit tu změť drátu, co mi koukala v garáži ze zdi, ale pokud je to pouze o dvou, tak to je dobrý, protože ty jediný dva jsou zapojeny
Takže díky moc! 
- Ladia
- Nováček

-
Ještě jedna věc, kabel, kterým to budete z té garáže prodlužovat (jestli jsem to pochopil dobře), musí být k tf. lince impedančně přizpůsoben, tzn. měl by se použít originální telefonní kabel s kroucenými páry vodičů nebo, což je v praxi nejschůdnější, prodloužíte to normálním UTPčkem, kterým se realizují LAN rozvody (k dostání ve všech prodejnách s PC HW , pár korun za metr), kde použijete libovolný z párů vodičů, zbytek necháte nezapojený nebo použijete k jinému účelu.