net O2, připojení RJ 11

Problematika připojení - hardware i software.

Moderátor: Don

Odpovědět
birddy
Nováček
Nováček

net O2, připojení RJ 11

Příspěvek od birddy »

Zdravím všechny,

chci se jen pozeptat, zda ADSL jde jen po stejných dvou drátech, jaké používá telefon, popř. zda-li využívá více jak dva dráty z RJ-11. Zjistil jsem, že bydlim v baráku, který pamatuje snad ještě holubí poštu, takže jsou tu do RJ-11 zavedeny pouze dva dráty a víc ani ň, tudíž se děsím toho, že adsl mi nepůjde.

Nemá někdo schéma - foto té chytré krabice, do které je strčený kabel od telefonu, popř. rozbočovače. Tedy hlavní telefoní krabice - zástrčka v bytě?

Předem díky az pomoc!
Ladia
Nováček
Nováček

Re: net O2, připojení RJ 11

Příspěvek od Ladia »

ADSL jde pouze po dvou drátech, jsou připojeny na vnitřní dva kontakty RJ11, na polaritě nezáleží, v zásuvce ve zdi bývá pár pasivních součástek (odpor, dioda), jež slouží pouze k dálkové diagnostice stavu tf. vedení ze strany ústředny a na funkci přenosu hlasu a dat nemají vliv, takže vlastně ta zásuvka ve zdi je pouze redukce z těch dvou drátů na RJ11.
Jinak ADSL si proti vžitým představám nechá docela dost líbit, dělal jsem připojení známému ve starém baráku, kde byla linka pospojovaná z několika různých druhů kabelů a fungovala dobře, jenom v jedné spojce byl špatný kontakt, ten bylo potřeba opravit.

Nashle
birddy
Nováček
Nováček

Příspěvek od birddy »

Díky moc ... to mne uklidnilo, měl jsem obavu, že je třeba zapojit tu změť drátu, co mi koukala v garáži ze zdi, ale pokud je to pouze o dvou, tak to je dobrý, protože ty jediný dva jsou zapojeny 8-) Takže díky moc! ;-)
Ladia
Nováček
Nováček

Příspěvek od Ladia »

Ještě jedna věc, kabel, kterým to budete z té garáže prodlužovat (jestli jsem to pochopil dobře), musí být k tf. lince impedančně přizpůsoben, tzn. měl by se použít originální telefonní kabel s kroucenými páry vodičů nebo, což je v praxi nejschůdnější, prodloužíte to normálním UTPčkem, kterým se realizují LAN rozvody (k dostání ve všech prodejnách s PC HW , pár korun za metr), kde použijete libovolný z párů vodičů, zbytek necháte nezapojený nebo použijete k jinému účelu.
Odpovědět

Zpět na „Sítě, modemy a Internet“