Správné nastavení virtuální paměti
- Beerykiss
- Nováček
-
Správné nastavení virtuální paměti
Ahoj,
Může mi někdo prosím poradit jak správně nastavit velikost virtuální paměti ve windows vista? Mám HDD 160GB a 2 GB RAM
Moc dík
Může mi někdo prosím poradit jak správně nastavit velikost virtuální paměti ve windows vista? Mám HDD 160GB a 2 GB RAM
Moc dík
- Myloš
- Nováček
Re: Správné nastavení virtuální paměti
Pokud nechceš nechat správu VP na systému (výchozí hodnota), doporučuje se nastavit její velikost VP na 2násobek velikosti RAM v případě menší kapacity, v případě větší 1,5násobek.
Já mám taky 2 GB RAM a VP jsem si nastavil na 3 GB.
Protože mám v počítači 2 harddisky (fyzické, nikoli oblasti na jednom), alokoval jsem na druhém disku pro VP 3 GB.
Windows ale zaskučely, že není na systémovém disku nic, tak jsem přidal na C: ještě 128 MB.
Systém si od té doby na nedostatek VP nestěžoval a mně přijde výkon mého PC adekvátní železu.
Já mám taky 2 GB RAM a VP jsem si nastavil na 3 GB.
Protože mám v počítači 2 harddisky (fyzické, nikoli oblasti na jednom), alokoval jsem na druhém disku pro VP 3 GB.
Windows ale zaskučely, že není na systémovém disku nic, tak jsem přidal na C: ještě 128 MB.
Systém si od té doby na nedostatek VP nestěžoval a mně přijde výkon mého PC adekvátní železu.
- bonavox
- Začátečník
-
Správné nastavení virtuální paměti? Vypnout
Mám notebook s ULV Core2Duo (čili výkonově nic moc). Dokud byla virtuální paměť zapnutá, Visty v podstatě nepřetržitě něco zapisovaly na disk. Virtuální paměť jsem vypnul, všechno funguje jak má bez nejmenšího problému a disk je hlavně v klidu, žádný šílený chroustání ...
Stejně tak mám virtuální paměť vypnutou i na hudebním PC, na druhém notebooku doma a i v práci (na všech zmiňovaných běží WinXP), kde kreslím hlavně v AutoCADu, ePLANu, pak několik oken Wordu a Excelu zároveň a nikdy nebyl jediný problém kvůli tomu, že je virtuální paměť vypnutá.

Mám notebook s ULV Core2Duo (čili výkonově nic moc). Dokud byla virtuální paměť zapnutá, Visty v podstatě nepřetržitě něco zapisovaly na disk. Virtuální paměť jsem vypnul, všechno funguje jak má bez nejmenšího problému a disk je hlavně v klidu, žádný šílený chroustání ...
Stejně tak mám virtuální paměť vypnutou i na hudebním PC, na druhém notebooku doma a i v práci (na všech zmiňovaných běží WinXP), kde kreslím hlavně v AutoCADu, ePLANu, pak několik oken Wordu a Excelu zároveň a nikdy nebyl jediný problém kvůli tomu, že je virtuální paměť vypnutá.
Podpis může být maximálně “50 bodů vysoký”, akorát že už nikdo neřekne, kolik řádků těch 50 bodů je. Tak raději pro jistotu nic … PRAVIDLA VIVAT!
- Caderom
- Začátečník
To je sice pravda, ale s pouze 2GB RAM bych to nevypínal (buď budeš mít jen spuštěnou práci nebo jen novou hru typu Crysis nebo ti něco spadne, nastav to na 1GB-2GB), se 3GB podle využití PC a se 4GB a více určitě.
- Beerykiss
- Nováček
-
Ahoj díky moc za odpovědi. Ale zajímalo by mě jak přesně nastavit Počáteční a Největší velikost...Nebo je lepší to nechat na systému? Když se ale pokoušim to nastavit aby to určoval systém, tak se objeví hláška "Soubor s názvem c:\pagefile.sys již existuje. Chcete existující soubor přepsat stránkovacím souborem ?" A tak nevim abych něco nezkazil, když dám Ano. Ještě jednou dík moc
- Maxtor
- Začátečník
-
1 - Napis nam kolik mas RAM..
2 - Ano.. muzes zmacknout "Ano".. nic se nestane.. proste se jen starej swap prepise tim novym..
3 - Vubec to nenechavej na systemu.. Swap nastav vzdy tak, aby byla pocatecni i konecna velikost stejna!!! ..napr. 1024/1024.. nikdy to nenechavej na systemu a nikdy nenechavej hodnoty rozdilne..
2 - Ano.. muzes zmacknout "Ano".. nic se nestane.. proste se jen starej swap prepise tim novym..
3 - Vubec to nenechavej na systemu.. Swap nastav vzdy tak, aby byla pocatecni i konecna velikost stejna!!! ..napr. 1024/1024.. nikdy to nenechavej na systemu a nikdy nenechavej hodnoty rozdilne..
- Wuuduu
- Středně pokročilý
To je spravne akurat tak pre teba.bonavox píše:Správné nastavení virtuální paměti? Vypnout
Nie kazdy pouziva PC v takej skromnej miere ako ty, co myslis...
Tiez som si tak raz nastavil virtualnu pamet, stalo ma to 8 hodin roboty, ked mi koli tomu spadol Photoshop a otvoreny subor, na ktorom som robil cely den sa nenavratne znicil.
Lenovo ThinkPad EDGE E520, intel i3-2310M, 8GB RAM, intel HD graphics / Ati Radeon 6630M 1GB, HDD 500GB, Windows7 HP 64bit
intel pentiumMMX 200MHz, 64MB EDORAM, TsengLabs ET6000 2MB PCI, SoundBlaster AWE32 ASP 8MB ISA, HDD 4GB+850MB, DOS 6.22
ATARI 1024STFM, 1MB RAM, 3.5" FDD SingleSide, TOS
Apple iMac, i5 3,1GHz, 4GB RAM, Ati Radeon 6970M 1GB, 27" LED panel 2560x1440, Seagate 1TB HDD, Magic Mouse, Thunderbolt, audio-technica ATH-T44, Mac OSX 10.6.8
STEAM • uubuuW ... EVE Online • H00d
MACINTOSH – Most applications crash. If not, the operating system hangs.
intel pentiumMMX 200MHz, 64MB EDORAM, TsengLabs ET6000 2MB PCI, SoundBlaster AWE32 ASP 8MB ISA, HDD 4GB+850MB, DOS 6.22
ATARI 1024STFM, 1MB RAM, 3.5" FDD SingleSide, TOS
Apple iMac, i5 3,1GHz, 4GB RAM, Ati Radeon 6970M 1GB, 27" LED panel 2560x1440, Seagate 1TB HDD, Magic Mouse, Thunderbolt, audio-technica ATH-T44, Mac OSX 10.6.8
STEAM • uubuuW ... EVE Online • H00d
MACINTOSH – Most applications crash. If not, the operating system hangs.
- Mr. Dirk
- Středně pokročilý
Otázka je kolik máš v PC ram ty. Já mám 4GB, dělám celkem složité sestavy v Catii, sem tam nějaký rendering a ještě se mě nestalo že by mě to při 4GB spadlo. Jinak tebe neučili že máš rozdělanou práci co 5 min ukládat?Wuuduu píše: To je spravne akurat tak pre teba.
Nie kazdy pouziva PC v takej skromnej miere ako ty, co myslis...
Tiez som si tak raz nastavil virtualnu pamet, stalo ma to 8 hodin roboty, ked mi koli tomu spadol Photoshop a otvoreny subor, na ktorom som robil cely den sa nenavratne znicil.

Hän tuli minulle eräänä aamuna, Yksi yksinäinen sunnuntaiaamuna, Hänen pitkät hiukset virtaava, Kun keskitalvi tuuli, En tiedä, miten hän löysi minut, Saat pimeässä olin kävely, Ja tuhoaminen antaa noin minulle, Luota taistelua en voinut voittaa...
- Scatman
- Začátečník
-
Kašli na nějaké nastavování VP ve Vistách!
1) Vista mají předělanou kompletní správu paměti (a tedy neplatí staré poučky o VP z windows XP) a po většinu času mají paměť skoro celou zabranou tím, co předpokládají, že uživatel bude používat za aplikace a data (Super-prefetch funkce)
2) Pokud chceš přesto VP vypnout, tak bych o tom uvažoval pouze u PC, kde je alespoň 4GB a víc a používá se úplné minimumstále stejných programů - typicky kancelářské PC.
3) "Šílené chroustání" disku ve Vista většinou nebývá způsobené swapováním (jak se uživatelé často milně domnívají) ale úplně jinou funkcí - a to "Windows Search" funkcí (dá se vypnout), která systematicky prohledává disky a indexuje si data pro zrychlené vyhledávání (po kliknutí na Start hned tam, kde skončí automaticky kurzor). Pokud už dojde k odswapování, tak je to poznat v uvolnění většího paměťového prostoru - typicky třeba při vytváření image DVD apod.
Z pohledu Vista je potřeba si uvědomit jednu věc - pokud se nechá nastavení systému na defaultních hodnotách po instalaci systému, po několik dnech mají Vista "naučené" charakteristiky spouštění aplikací uživatelem, dokončené naindexování dat na disku a pak si lze všimnout, že dochází k úplnému minimu přístupu na disk...
Komu se tohle přesto nezdá, stačí několik dní pozorovat přidělování prostředků - především přístup na disk z různých služeb - a lze snadno vidět celé chování systému...
V zásadě lze po několik dnech vidět to, že dochází k nárůstu rychlosti spouštění aplikací. Nejde mi o to obhajovat Vista, ale kdo byl na nějakém technickém školení o nastavení Vista, moc dobře ví, o čem mluvím a že je nesmyslem dělat úpravy ve správě pamětí a aplikací tak, jak bylo zvykem z windows XP.
1) Vista mají předělanou kompletní správu paměti (a tedy neplatí staré poučky o VP z windows XP) a po většinu času mají paměť skoro celou zabranou tím, co předpokládají, že uživatel bude používat za aplikace a data (Super-prefetch funkce)
2) Pokud chceš přesto VP vypnout, tak bych o tom uvažoval pouze u PC, kde je alespoň 4GB a víc a používá se úplné minimumstále stejných programů - typicky kancelářské PC.
3) "Šílené chroustání" disku ve Vista většinou nebývá způsobené swapováním (jak se uživatelé často milně domnívají) ale úplně jinou funkcí - a to "Windows Search" funkcí (dá se vypnout), která systematicky prohledává disky a indexuje si data pro zrychlené vyhledávání (po kliknutí na Start hned tam, kde skončí automaticky kurzor). Pokud už dojde k odswapování, tak je to poznat v uvolnění většího paměťového prostoru - typicky třeba při vytváření image DVD apod.
Z pohledu Vista je potřeba si uvědomit jednu věc - pokud se nechá nastavení systému na defaultních hodnotách po instalaci systému, po několik dnech mají Vista "naučené" charakteristiky spouštění aplikací uživatelem, dokončené naindexování dat na disku a pak si lze všimnout, že dochází k úplnému minimu přístupu na disk...
Komu se tohle přesto nezdá, stačí několik dní pozorovat přidělování prostředků - především přístup na disk z různých služeb - a lze snadno vidět celé chování systému...
V zásadě lze po několik dnech vidět to, že dochází k nárůstu rychlosti spouštění aplikací. Nejde mi o to obhajovat Vista, ale kdo byl na nějakém technickém školení o nastavení Vista, moc dobře ví, o čem mluvím a že je nesmyslem dělat úpravy ve správě pamětí a aplikací tak, jak bylo zvykem z windows XP.
Asus P5E (Intel x38); C2D 8400 - 3.0GHz@3.6GHz - 1.25V bios; SCYTHE Andy Samurai Master (400RPM idle, 800RPM burn), A-Data EE 800+@1066 (2.1V, 5-5-5-18); Sapphire HD3870; Samsung 320GB (AHCI mode), DVD SH-S203B (Sata); CoolerMater Elite-331; Fortron 450W
- Beerykiss
- Nováček
-
Ahoj všichni,
Díky, že se mi snažíte pomoc:-) Tak teda mám 2 HDD. 160GB a 320 GB. Na tom menším je naistalovaný OS. Paměť mám 2GB. Jak teda nastavit ty hodnoty? Moc dík
Díky, že se mi snažíte pomoc:-) Tak teda mám 2 HDD. 160GB a 320 GB. Na tom menším je naistalovaný OS. Paměť mám 2GB. Jak teda nastavit ty hodnoty? Moc dík
- Scatman
- Začátečník
-
Nech to na default velikosti dle Windows, jen by možná pomohlo přesunout swap soubor na ten druhý disk (kde není systém). Pokud ale zpracováváš na PC nějaká videa a ten druhý disk máš jako datový, význam to mít nebude (tady by se pak hodilo mít ještě o jeden disk navíc).
Jinak je povětšinou výhodnější nemít swap soubor na stejném fyzickém disku jako je OS.
Jinak je povětšinou výhodnější nemít swap soubor na stejném fyzickém disku jako je OS.
Asus P5E (Intel x38); C2D 8400 - 3.0GHz@3.6GHz - 1.25V bios; SCYTHE Andy Samurai Master (400RPM idle, 800RPM burn), A-Data EE 800+@1066 (2.1V, 5-5-5-18); Sapphire HD3870; Samsung 320GB (AHCI mode), DVD SH-S203B (Sata); CoolerMater Elite-331; Fortron 450W
- bonavox
- Začátečník
-
Já ti nevím. Zrovna včera jsem nahodil nové Visty, stále to chroustalo jak o život, v podstatě nepřetržitě. Jakmile jsem vypnul swap, okamžitě te přestalo a dál disk nijak nechroustal bez dalšího vypnutí indexování. Zkoušeno na stále stejném NB. Moje zkušenosti jsou zcela opačné než tvrdíš - šílené chroustání je IMHO primárně způsobené swapováním ...Scatman píše:3) "Šílené chroustání" disku ve Vista většinou nebývá způsobené swapováním (jak se uživatelé často milně domnívají)...
Podpis může být maximálně “50 bodů vysoký”, akorát že už nikdo neřekne, kolik řádků těch 50 bodů je. Tak raději pro jistotu nic … PRAVIDLA VIVAT!
- Scatman
- Začátečník
-
bonavox: Nech to běžet několik dní a uvidíš, že to po čase přestane... Visty se naučí co potřebují, naindexují si co potřebují a pak na disk téměř nešáhnou... Občasné bliknutí disku může být klidně způsobené komunikací řadíče a disku (NCQ apod.)
Teď mi tady jedou Visty 64-bit, v nich IE, Outlook, Miranda, WinAmp a ve virtuálu Server 2003 a dve XP stanice, zabraná je celá 4GB ramka a disk ani tuk... prostě pohoda. Jo, teď lehce bliknul a zase nic...
Teď mi tady jedou Visty 64-bit, v nich IE, Outlook, Miranda, WinAmp a ve virtuálu Server 2003 a dve XP stanice, zabraná je celá 4GB ramka a disk ani tuk... prostě pohoda. Jo, teď lehce bliknul a zase nic...
- Petan_lama
- Začátečník
Mno,moje zkušenost je taková,že mi po vypnutí stránkovacího souboru dvakrát spadla hra kvůli nedostatku paměti.Mám Vistu 64-bit a 4GB ramky je pro tohle nastavení zřejmě málo...
- MSRp
- Nováček
Zdravím všechny ve foru, abych nezákládal extra novy topic zeptám se zde.Mám Windows XP SP3 2 GB RAM.Jak velkou virtuální paměť bystemi doporučily nastavit pro mě.
- Petan_lama
- Začátečník
[quote="MSRp"]Zdravím všechny ve foru, abych nezákládal extra novy topic zeptám se zde.Mám Windows XP SP3 2 GB RAM.Jak velkou virtuální paměť bystemi doporučily nastavit pro mě.[/quot
Na compu co mám s XP 2GB,tak ji mám úplně vypnutou a v poho...
Na compu co mám s XP 2GB,tak ji mám úplně vypnutou a v poho...
- zombux
- Odborník PCT
to je pořád dokola. virtuální paměti je třeba nastavit tolik, aby všechen software měl dost.
Pfizer & Moderna inside
ignorelist: mimo jiné všechny kremrole (danny1691, Lokomotiva, CZECHYa, pavel2003, shorty25, ajtak, stepan001, ulver, brambora81, CZ_viper, tielka a pár dalších exotů)
ignorelist: mimo jiné všechny kremrole (danny1691, Lokomotiva, CZECHYa, pavel2003, shorty25, ajtak, stepan001, ulver, brambora81, CZ_viper, tielka a pár dalších exotů)
- MSRp
- Nováček
nastavil jsem tedy 512 MB je to OK ?zombux píše:virtuální paměti je třeba nastavit tolik, aby všechen software měl dost.
- zombux
- Odborník PCT
to zjistíš hned to začneš PC normálně používat - windows mají ve zvyku říct že mají málo paměti a tak ji můžeš zvětšit.MSRp píše:nastavil jsem tedy 512 MB je to OK ?zombux píše:virtuální paměti je třeba nastavit tolik, aby všechen software měl dost.
Pfizer & Moderna inside
- mkmt
- Nováček
-
nastavovanim velkosti pagefile neziskas nic. jedine to, ze ak nastavis pevnu velkost tak nebude dochadzat k fragmentaciiMSRp píše:Zdravím všechny ve foru, abych nezákládal extra novy topic zeptám se zde.Mám Windows XP SP3 2 GB RAM.Jak velkou virtuální paměť bystemi doporučily nastavit pro mě.
ak chces presnejsie zistit kolko miesta v pagefile system potrebuje, tak skus vykonavat na PC vsetky aktivity, ktore bezne robis a potom si v task manager-i pozri hodnotu Commit Charge -Peek
kazdopadne nech ja aj strankovaci subor prilis velky, neznamena to, ze ho system viac alebo menej pouziva a nema to ziadny dopad na vykon, znamena to iba, ze system moze mat viac zverenej virtualne pamate