Spatny zdroj, ale kde?
- NEONET
- Středně pokročilý
Spatny zdroj, ale kde?
Takze, rozebral jsem jeden stary PC:
CPU Intel Celeron 500Mhz, 3x32Mb RAM, 8.4 Gb disk, zvukovka, grafika, CD-ROM a FDD...
Toto napajel ZCELA NONAME (UPLNE BEZE JMENA) zdroj o vykonu 250W - proc by ne ale prestal fungovat...
Narval jsem do toho PC Desku ASUS TUSL2-M , Celera Tualatin 1.2Ghz, 512Mb RAM, HDD 30Gb, CD-RW a jednu ZIP-ku ale je problem s onim zdrojem:
Pri zapojeni site a zmacknuti power tlacitka (prez desku) se pootoci vetrak a zdroj nic, pri opetovnem pokusu o start PC zacne v zdroji piskat civka a frekvence zvuku stoupa (nabiji se kondik)
Po rozebrani jsem byl prekvapen, ani ne moc prachu, vsechny kondy v pohode, vse ostanni taky v pohode, kde muze byt chyba?
CPU Intel Celeron 500Mhz, 3x32Mb RAM, 8.4 Gb disk, zvukovka, grafika, CD-ROM a FDD...
Toto napajel ZCELA NONAME (UPLNE BEZE JMENA) zdroj o vykonu 250W - proc by ne ale prestal fungovat...
Narval jsem do toho PC Desku ASUS TUSL2-M , Celera Tualatin 1.2Ghz, 512Mb RAM, HDD 30Gb, CD-RW a jednu ZIP-ku ale je problem s onim zdrojem:
Pri zapojeni site a zmacknuti power tlacitka (prez desku) se pootoci vetrak a zdroj nic, pri opetovnem pokusu o start PC zacne v zdroji piskat civka a frekvence zvuku stoupa (nabiji se kondik)
Po rozebrani jsem byl prekvapen, ani ne moc prachu, vsechny kondy v pohode, vse ostanni taky v pohode, kde muze byt chyba?
MB: Gigabyte P35-DS3R *|*CPU: Intel C2D E6850 @ 3.6Ghz *|*RAM: 4GB @ 800Mhz CL4 *|*GPU:Radeon HD3850@730/2048MHz *|* Windows 8 x64
- OndraSter
- Středně pokročilý
- Kontaktovat uživatele:
Re: Spatny zdroj, ale kde?
Zdroje buď: reklamovat anebo vyhodit, pokud na něj není záruka. (Anebo ještě rozebrat ze srandy.)
Se zdrojem bych si nehrál, jednou jsem při výměně pojistky málem přišel o oči ("Vyměnil jsem pojistku, jen ho bez krytu zapojim do zásuvky.."). Zdroje neopravovat, nevyplatí se to (300W Fortron je za asi 350,- nový).
Se zdrojem bych si nehrál, jednou jsem při výměně pojistky málem přišel o oči ("Vyměnil jsem pojistku, jen ho bez krytu zapojim do zásuvky.."). Zdroje neopravovat, nevyplatí se to (300W Fortron je za asi 350,- nový).
PC: i5-2500k 4.5GHz/24GB RAM/GTX560 Ti 1GB/>5TB - W7 Prof x64; Microsoft SideWinder X3 notebook: HP 6715b (4GB RAM) - W7 Prof x64;
mobil: Nokia Lumia 800 Cyan, 16GB; tablet: Toshiba Portege M200 (2GB, 64GB SSD, GeForce FX5200) - W7 Prof x32
Nahraďte Arduino výkonnější variantou!
Vývojová prostředí a nástroje | Webové prohlížeče | Seznam freehostingů
mobil: Nokia Lumia 800 Cyan, 16GB; tablet: Toshiba Portege M200 (2GB, 64GB SSD, GeForce FX5200) - W7 Prof x32
- Trinom
- Čestný člen
- Kontaktovat uživatele:
Dovolím si Ondru trošku poopravit: Pokud tomu nerozumíš, tak se v tom nevrtej a rovnou kup novej. (Celer 600 už v záruce nebude nějakej ten pátek...)
Measure With Micrometer, Mark With Chalk, Cut With Ax.....................TDI = Ten Dým Ignoruj
- OndraSter
- Středně pokročilý
- Kontaktovat uživatele:
Trinom: ono to ani za to nestojí se hrabat ve zdroji za 50Kč, když za 350,- můžeš mít nový, s vyšší účinností a kvalitnější. Co jsem vyměňoval zdroje tak jsem vždy kupoval 300/350W Fortrony, akorát zapadaly do prachů, které za to byli schopni poskytnout. 1000x lepší možnost, než zdroj rozebrat a pájet v něm.
Teda pokud tomu rozumíš tak to můžeš zkusit, ale ve starém zdroji brzo odejde další součástka stářím atd.
Věř mi, nevyplatí se to.
Teda pokud tomu rozumíš tak to můžeš zkusit, ale ve starém zdroji brzo odejde další součástka stářím atd.
Věř mi, nevyplatí se to.
PC: i5-2500k 4.5GHz/24GB RAM/GTX560 Ti 1GB/>5TB - W7 Prof x64; Microsoft SideWinder X3 notebook: HP 6715b (4GB RAM) - W7 Prof x64;
- NEONET
- Středně pokročilý
takez pro informaci elektronice da se rict rozumim, delam elektrotechnickou skolu, slaboproud... cili jsem student, kurak, a opravdu nemam jen tak v kapse 430Kc na fortrona, i kdyz se mi libi , takze tento zdroj to musi rozchodit, ale v nem od pohledu vypada vse ok, kondiky, trafa, pojistka, mustek taky, civky... leda ze by byl tistak v haji, du se podivat
e// odhalena prvni zavada, jeden rezistor byl utrzeny, napajel jsem jej znovu, problem ale stale pretrvava
e// odhalena prvni zavada, jeden rezistor byl utrzeny, napajel jsem jej znovu, problem ale stale pretrvava
MB: Gigabyte P35-DS3R *|*CPU: Intel C2D E6850 @ 3.6Ghz *|*RAM: 4GB @ 800Mhz CL4 *|*GPU:Radeon HD3850@730/2048MHz *|* Windows 8 x64
- Maranov
- Mírně pokročilý
Ber to takhle, ušetříte i za stromeček na vánoce, svítit budeš ty...
Spíš zajdi někde do bazaru a kup nějaký starý zdroj, když chceš levnější.
Spíš zajdi někde do bazaru a kup nějaký starý zdroj, když chceš levnější.
DESKTOP: C2D E8200 (pasivně); ATI HD 3870 (AC S1, 120 fan@5V); 4GB RAM; OCZ Vertex2 SSD 64GB; 320+320+250GB JBOD (odhlučněno); 2x FSC P19-2 (2056x1024)
MOBILE: Lenovo Thinkpad T420 4177 CTR, Crucial M4 SSD 128GB, 6GB RAM; FSC P19-2; Logitech G400
POCKET: Nokia Hulmia 800; Hitachi 500GB@Scythe Kamazo 2 (eSATA); Creative EP-630
AUDIO: Sennheiser HD 555 (foam mod), NuForce Icon µDAC, FLAC, ReplayGain, f2k
"A Man's mortality is a compass that points his way in life."
MOBILE: Lenovo Thinkpad T420 4177 CTR, Crucial M4 SSD 128GB, 6GB RAM; FSC P19-2; Logitech G400
POCKET: Nokia Hulmia 800; Hitachi 500GB@Scythe Kamazo 2 (eSATA); Creative EP-630
AUDIO: Sennheiser HD 555 (foam mod), NuForce Icon µDAC, FLAC, ReplayGain, f2k
"A Man's mortality is a compass that points his way in life."
- NEONET
- Středně pokročilý
ehm, pardon, nemam ani korunu proste oprava stavajiciho ted je jedina moznost, a proc bych mel svitit? pokud se nedotykam nabitych kondu na filtraci za mustkem tak se nic nestane
- M4r1hu4n3
- Mírně pokročilý
a nejen kondiku, ale i chaldicu, nektere na sobe maji napeti
ale to jako mas pristup k soucastkam zadarmo?
ale to jako mas pristup k soucastkam zadarmo?
"Lepší než za ženštinami hampejznými se píditi, jest plodníkem svým dvakrát týdně řádně zatřásti." Jan Amos Komenský
- Highlander
- Začátečník
- Kontaktovat uživatele:
bože.... kde by se na kostře od chladiče vzalo napětí?M4r1hu4n3 píše:a nejen kondiku, ale i chaldicu, nektere na sobe maji napeti
Jak tak koukám, všichni jste tady z elektroprůmek - zajimálo by mě , co vás v té škole učí.
Btw není lepší jít na brigádu za 50kč/h a ten zdroj si po jednom dni práce prostě koupit? Stejně ten zdroj bez chématu neopravíš (pokud to nebude naprostá prkotina).
- Maddogg
- Čestný člen
To by ses divil, jednou sem zkoušel nějaký starý zdroj co se tvářil dobře ale dával dost podívné napětí, sáhl sem na chladič jestli aspoň trošku hřeje a už sem ji měl. Naštěstí ale jen 12VHighlander píše: bože.... kde by se na kostře od chladiče vzalo napětí?
.
Mainboard Asus P7P68 CPU Intel I5 2500k@4.2ghz+Xigmatek Achilles RAM Kingston 2x4GB 1333Mhz GPU Asus r7 370 1100/6000Mhz HDD Samsung F1 500GB DVD-RAM Samsung Case&PSU Fractal Desing Define R2+ Enermax PRO82+ 385W
- NEONET
- Středně pokročilý
napeti 12V si ani nemohl pocitit, a jestli jo, tak tam teda musel byt dost velkej prout ktery tebou protekl, ale ovsem to uz bys tu nebyl ne? samo ze pred rypanim vse peclive vyiju a nedelam kdyz je to pod proudem
- M4r1hu4n3
- Mírně pokročilý
Uz jsem tu takovej zdroj mel, chladic nebyl odizolovan nicim, zadnou podlozkou nebo slidou od pripojeneho prvku, a regulerne na nem bylo napeti...
"Lepší než za ženštinami hampejznými se píditi, jest plodníkem svým dvakrát týdně řádně zatřásti." Jan Amos Komenský
- Highlander
- Začátečník
- Kontaktovat uživatele:
Jo? to je ale pěkná blbost, 12V na dotyk nepoznáš, jedině, že by jsi na to šahal jazykem. Na chladič nemůže být přivedeno žádné napětí, všechny tranzistory(fety),diody atd... jsou od chladiče odizolované elektroizolační podložkou. Pokud se náhodou na tom chladiči co ochlazuje všechny tyhle výkonové součastky vyskytne napětí, tak došlo k jasné závadě - rozhodně to tak není navrhnutý od výrobce.Maddogg píše:To by ses divil, jednou sem zkoušel nějaký starý zdroj co se tvářil dobře ale dával dost podívné napětí, sáhl sem na chladič jestli aspoň trošku hřeje a už sem ji měl. Naštěstí ale jen 12VHighlander píše: bože.... kde by se na kostře od chladiče vzalo napětí?
.
To NEONET:
Ty by ses měl hlavně naučit ohmův zákon, pac podle toho co jsi napsal, jsi ho vůbec nepochopil.NEONET píše:napeti 12V si ani nemohl pocitit, a jestli jo, tak tam teda musel byt dost velkej prout ktery tebou protekl, ale ovsem to uz bys tu nebyl ne?
- NEONET
- Středně pokročilý
http://cs.wikipedia.org/wiki/Ohm%C5%AFv_z%C3%A1kon
ale furt tady jdeme OT... nekdo mozna uz neco podobneho vyresil, co zpusobuje ve zdroji to, ze piska nejaka civka nebo trafo a frekvence se stupnuje, kdyz kondenzatory vypadaji OK? leda ze by byl nektery prorazeny
ale furt tady jdeme OT... nekdo mozna uz neco podobneho vyresil, co zpusobuje ve zdroji to, ze piska nejaka civka nebo trafo a frekvence se stupnuje, kdyz kondenzatory vypadaji OK? leda ze by byl nektery prorazeny
- arxeiss
- Začátečník
- Kontaktovat uživatele:
Přestaň kuřit, a místo toho aby sis za den kupil pakel za 50, tak za týden máš na zdroj. Bude to lepší pro tebe i pro počítač. A já osobně bych se v tom zdroji fakt nevrtal.
Těch 12V jsi nemohl cítit!
Těch 12V jsi nemohl cítit!
PC : CPU: C2D E5200 2500Mhz @ 3750Mhz a AC Freezer 7PRO MB: Gigabyte GA-P31-DS3L rev.2,1 GPU: ATI Radeon 3650HD 256MB RAM: A-Data Vitesta 2x2GB Zdroj: Forton OEM 400W HDD: Samsung F2 500GB
Netbook : Asus EEE CPU: Intel Atom N270 1,6GHz RAM: A-Data 2GB HDD: 250GB 5400ot/min
Netbook : Asus EEE CPU: Intel Atom N270 1,6GHz RAM: A-Data 2GB HDD: 250GB 5400ot/min
- Highlander
- Začátečník
- Kontaktovat uživatele:
No je fajn, že sis našel vztah pro ohmův zákon, ale snaž se ho pochopit, aby jsi nepsal "napeti 12V si ani nemohl pocitit, a jestli jo, tak tam teda musel byt dost velkej prout ktery tebou protekl, ale ovsem to uz bys tu nebyl ne? " - takovyhle podobny zhovadilostiNEONET píše:http://cs.wikipedia.org/wiki/Ohm%C5%AFv_z%C3%A1kon
No jinak pískání ve zdroji způsobují cívky, kondenzátor pískat nemůže, nemá tam co. Pískání vzniká určitou rezonancí mezi jednotlivými závity cívky. Hodně to záleží na protékájícím proudu cívkou a taky kvalitě té cívky. S pískáním nic neuděláš, protože ty velké tlumivky, které nejvíc pískají jsou navinuty na feritovém jádře a jsou zalité v laku. Samozřejmě také může pískat - bzučet trafo, ale s tím taky nic neuděláš.
- Jan16
- Začátečník
-
- Kontaktovat uživatele:
Tak to bacha pánové. Ve spínanym zdroji z kompu nemůžete slyšet nic pískajícího, protože jejich pracovní frekvence bývají od 40 do 80kHz, a to mi netvrďte, že to slyšíte.
Pokud tam něco opravdu píská, tak je to známka toho, že zdroj asi trochu dost blbne. Otázka je, proč to dělá, když pracovní frekvence je tak vysoká. V měniči se napětí regulují pomocí změny střídy, tj poměr, kdy se energie ze síťové části zdroje přelévá do části s nízkým napětí. Čím je střída menší, tím se tam jakoby dostane energie méně (hodně zjednodušeně řečeno). Pokud zdroj spustíte naprázdno, tak u některých zdrojů je třeba slyšet, že každou sekundu (například) vevnitř něco cvakne. To je způsobené tím, že střída je stažená na minimum (velmi kratičký puls), a opakovací frekvence 60kHz těchto pulsů by byla příliš vysoká (vytvořilo by se na výstupu přepětí), tak se některé periody kmitů oscilátoru vynechají, tj třeba 50000x nic, a pak pár impulsů. Pokud se zdroj zatíží, přestanou se pulsy vynechávat, a střída trochu povyleze.
To samé u tvého zdroje. Píská, protože vynechává kmity tak, že to vnímáš jako pískání => zdroji se něco opravdu hodně nelíbí. Já tipuju závadu z 90ti % na to, že je zdroj přetížený, nebo zdroj přetížený byl, a něco tam odešlo.
To že se větrák jen pootočí je známka přetížení zdroje. Zapne se, chvilku dodává proud, a pak zjistí, že je silně přetížený, a vypne se.
Zdroji by nic nemělo být. Strč tam jiný zdroj s větším výkonem. Na tu sestavu, kterou si napsal, se 250W zdroj NEhodí. 250W zdroje jsou o docela dost jiné svým interním provedením, než moderní zdroje 300 a wíc watové.
Zkus s tím zdrojem udělat tohle: http://jan16.czela.net/index.php?id=26& ... z-pocitace
ad "ATX zdroje se nevyplácí opravovat" - já bych řek že jo. Už jsem jich pár opravil. Vyteklé elektrolyty, přepálené odpory. Stačí vyměnit, za nějaké kvalitnější, a je po problémech.
"frekvence zvuku stoupa (nabiji se kondik)" = kravina
Pokud tam něco opravdu píská, tak je to známka toho, že zdroj asi trochu dost blbne. Otázka je, proč to dělá, když pracovní frekvence je tak vysoká. V měniči se napětí regulují pomocí změny střídy, tj poměr, kdy se energie ze síťové části zdroje přelévá do části s nízkým napětí. Čím je střída menší, tím se tam jakoby dostane energie méně (hodně zjednodušeně řečeno). Pokud zdroj spustíte naprázdno, tak u některých zdrojů je třeba slyšet, že každou sekundu (například) vevnitř něco cvakne. To je způsobené tím, že střída je stažená na minimum (velmi kratičký puls), a opakovací frekvence 60kHz těchto pulsů by byla příliš vysoká (vytvořilo by se na výstupu přepětí), tak se některé periody kmitů oscilátoru vynechají, tj třeba 50000x nic, a pak pár impulsů. Pokud se zdroj zatíží, přestanou se pulsy vynechávat, a střída trochu povyleze.
To samé u tvého zdroje. Píská, protože vynechává kmity tak, že to vnímáš jako pískání => zdroji se něco opravdu hodně nelíbí. Já tipuju závadu z 90ti % na to, že je zdroj přetížený, nebo zdroj přetížený byl, a něco tam odešlo.
To že se větrák jen pootočí je známka přetížení zdroje. Zapne se, chvilku dodává proud, a pak zjistí, že je silně přetížený, a vypne se.
Zdroji by nic nemělo být. Strč tam jiný zdroj s větším výkonem. Na tu sestavu, kterou si napsal, se 250W zdroj NEhodí. 250W zdroje jsou o docela dost jiné svým interním provedením, než moderní zdroje 300 a wíc watové.
Zkus s tím zdrojem udělat tohle: http://jan16.czela.net/index.php?id=26& ... z-pocitace
ad "ATX zdroje se nevyplácí opravovat" - já bych řek že jo. Už jsem jich pár opravil. Vyteklé elektrolyty, přepálené odpory. Stačí vyměnit, za nějaké kvalitnější, a je po problémech.
MB: Asus P5KR CPU: Core2Duo 2,66GHz RAM: 6GB DDR2 CL5 800MHz HDD: 320GB+1000GB SATA2 WDC; GPU: nVidia 8500GT &: čtečka karet, DVD RW + Lightscribe @legal Win XP Home; Zdroj Fortron Blue Storm II 500W, PFC, FSP500-GLN; NET: optika rulezzz
http://jan16.czela.net/
- Highlander
- Začátečník
- Kontaktovat uživatele:
no to co jsi napsal není tak docela pravda. Je spousta typů zdrojů, které "bzučí" (pískají) naprosto běžně a není to jejich žádná závada, např. většina zdrojů od Seasonicu mírně bzučí a naprosto nezáleží jak je zdroj vytížený.
Rezonance (tj. pískající,bzučící zvuk) tlumivek, které jsou ve zdroji umístěné je sice závislý na kmitočtu, který těma tlumivkama prochází, ale je hlavně ovlivněný konstrukcí cívky a jeho spouštěcí mechanickou rezonancí. Zkrátka řečeno, cívkou může procházet kmitočet 40Khz, ale mechanická rezonance, kterou ty slyšíš jako pískání nebo bzučení může bejt např. 5Khz
Nemůžeš spojovat mechanickou rezonanci mezi jednotlivými zavity cívky s procházejícím budícím kmitočtem, kterej samozřejmě nejde slyšet lidským uchem.
Rezonance (tj. pískající,bzučící zvuk) tlumivek, které jsou ve zdroji umístěné je sice závislý na kmitočtu, který těma tlumivkama prochází, ale je hlavně ovlivněný konstrukcí cívky a jeho spouštěcí mechanickou rezonancí. Zkrátka řečeno, cívkou může procházet kmitočet 40Khz, ale mechanická rezonance, kterou ty slyšíš jako pískání nebo bzučení může bejt např. 5Khz
Nemůžeš spojovat mechanickou rezonanci mezi jednotlivými zavity cívky s procházejícím budícím kmitočtem, kterej samozřejmě nejde slyšet lidským uchem.
- Jan16
- Začátečník
-
- Kontaktovat uživatele:
bzučí... to bude asi tim, že tam bzučí špatně dotažená síťová tlumivka. Pokud myslíš bzučení, které je tak kolem 50Hz
ad mechanická rezonance: jo, to je možné, na to jsem nepomyslel.
Rukama mi prošlo už přes 30 zdrojů, žádný v běžném režimu práce nepískal (freq > 1kHz). Některé sice bzučely, ale to bylo síťovou tlumivkou. Pískající jsem tu měl jen jeden, byl to starý AT, závada způsobená zničeným řídícím IO.
ad mechanická rezonance: jo, to je možné, na to jsem nepomyslel.
Rukama mi prošlo už přes 30 zdrojů, žádný v běžném režimu práce nepískal (freq > 1kHz). Některé sice bzučely, ale to bylo síťovou tlumivkou. Pískající jsem tu měl jen jeden, byl to starý AT, závada způsobená zničeným řídícím IO.
MB: Asus P5KR CPU: Core2Duo 2,66GHz RAM: 6GB DDR2 CL5 800MHz HDD: 320GB+1000GB SATA2 WDC; GPU: nVidia 8500GT &: čtečka karet, DVD RW + Lightscribe @legal Win XP Home; Zdroj Fortron Blue Storm II 500W, PFC, FSP500-GLN; NET: optika rulezzz
- NEONET
- Středně pokročilý
Jan16 píše:Tak to bacha pánové. Ve spínanym zdroji z kompu nemůžete slyšet nic pískajícího, protože jejich pracovní frekvence bývají od 40 do 80kHz, a to mi netvrďte, že to slyšíte.
Frekvence zvuku stoupa? - nabiji se nektery kondik - u LC obvodu neobvykle??
jinak, zdroj jede naprazdno!!! (ATX zdrojum by to vadit nemelo) bez jakekoliv zateze a nic... - nenecham si prece uvarit desku na tulene, ne?