Peltier-funkčnost

Chlazení pomocí dusíku, kompresoru, Peltierem a další.

Moderátor: morke

Odpovědět
baumann
Nováček
Nováček

Peltier-funkčnost

Příspěvek od baumann »

Dobrý den mám dotaz ohledně chlazení peltier.
chci si koupit http://www.ges.cz/?page=index&or=sort&i ... ES05600291

slabí ale na testy to postačí, chci se zeptak to funhuje u nižší výkonosti.
jestly i tento na jedné straně má teploty kolem 0° (+-5°) nebo jestly má teploty pod 0°

máma na mysli ničím nezatížený. chci si na slabé sestave vyskoušet funkčnost.
abych zjistil jak funguje.

na tohoto peltira budu mít zdroj pro monitory 15V 5A
a ještě by me zajímalo hodnoty ve watech jsou udávány jako přikon nebo výkon chladící strany.
tento peltier má totiž pak účinost 55% 55% chladí a 45% topí.
srna
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Re: Peltier-funkčnost

Příspěvek od srna »

hodnoty jsou udavany jako maximalni mnozstvi preneseneho tepla

a zdroj si sezen silnejsi, at mas aspon nejakou rezervu...tohle je malo
Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek
baumann
Nováček
Nováček

Příspěvek od baumann »

aha. dík zdroj snad najdu lepsi.
a takze když má výkon 50 tak chladíci je jen 25W ?

a z tim účinkem ohledne toho mrazení nevíš jak je to stim
Lord_Paprika
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od Lord_Paprika »

asi pred rokem jsem to chtel peltierem chladit taky, teda jenom zkusit, jak by to chladilo moje C2D E8500, ale celkem rychle jsem prisel na to, ze peltieruv clanek neni na toto vhodny.
Je to strasne slabe(chladici ucinek) u bezne dostupnych peltieru a kdyz uz potom nejaky opravdu silnejsi, tak ten stoji (a nebo se neda skoro vubec sehnat) hodne penez. A to nemluvim ani o tom, kolik to vydava tepla => strasne vysoka spotreba proudu a narocnost na zdroj.
Osobne to ani nedoporucuju ;)
myom
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od myom »

Lord_Paprika: velke peltiery se daji sehnat uplne normalne a jestli ti prijde 250 kc moc, tak nevim...
*:-.,_,.-:*'``'*:-.,_,.-:*'``'*:-.,_,.-:*'``'*:-.,_,.-:*'``'*:-.,_,.-:*
prave si ctete krasny, uzasny, inteligentni, gradiozni podpis a velice ho obdivujete! touzite po nem! chcete ho! uz bez nej nemuzete byt a radi byste ho videli i pod svymi prispevky! a co ja udelam? napisu: ol rajt ryzvd (c) myom :-P
STEVE5
Nováček
Nováček

Příspěvek od STEVE5 »

Ahojky všem,
V reakci na trochu starší příspěvek ohledně chladícího výkonu peltiera, bych si dovolil předvést jak silný chladící výkon v kombinaci s vodním chlazením muže tento článek mít.
Šest průměrně výkonných (89W) TEC článků jsem poskládal mezi dva HDD vodní bloky a zařadil do standartního vodního PC okruhu chladnou stranou. Dále jsem přidal druhý vodní okruh na chlazení horké strany Peltu. K tomu jsem sestavil řídící jednotku pro napájení a regulaci výkonu článků.
Otočením knoflíku se do deseti minut ochladí voda v prvním okruhu cca o 10°C! Když se mi podaří udržet teplotu druhého (horkého) okruhu v přijatelném rozmezí (do 50°C) je médium na vstupu do chlazení cca na 15 - 20°C a po ohřátí na CPU, GPU a desce zůstává stále pod teplotou okolí a z PC přes radiátory fouká STUDENÝ VZDUCH!
Všechno jinak nepotřebné teplo z celého počítače je přesunuto do druhého vodního okruhu mimo PC a volně k využití, např. jako radiátor pro přitápění malé místnosti, či k akumulaci a ohřevu vody pro běžnou spotřebu.
Přikládám odkaz na nicmoc fotky, ale časem budou určitě lepší i s podrobným popisem a videem.
Vývojem jsem strávil téměř jeden rok, ale výsledky mne příjemně překvapily.http://www.modsrigs.com/detail.aspx?BuildID=26946
Flegy
Mírně pokročilý
Mírně pokročilý

Příspěvek od Flegy »

klasicke chiller je na to podle me o dost lepsi

http://www.alphacool.cz/Vyhledat?arg0=Hailea :roll:
STEVE5
Nováček
Nováček

Příspěvek od STEVE5 »

Dražší, hlučnější, pomalejší a teplo se k ničemu nevyužje. Před Peltem jsem si to taky myslel.
myom
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od myom »

klidne si vytvor potom vlastni tema. nicmene zivit pres 500W navic, abych mel o 8-10°C chladnejsi vodu mno, kazdeho vec... ale zajimave.
prave si ctete krasny, uzasny, inteligentni, gradiozni podpis a velice ho obdivujete! touzite po nem! chcete ho! uz bez nej nemuzete byt a radi byste ho videli i pod svymi prispevky! a co ja udelam? napisu: ol rajt ryzvd (c) myom :-P
STEVE5
Nováček
Nováček

Příspěvek od STEVE5 »

Proto právě uvažuji o využití oněch cca 500+W ne jen pro chlazení, ale i pro smysluplný ohřev. Toho vygenerovaného tepla je opravdu hodně a byla by škoda ho jen tak vyhodit. Navíc mám regulaci, takže 500W je maximální výkon, který není vždy potřeba (system idle/load). A těch 10°C je v zátěži na teploměru pod procákem, tzn. po odečtení ztrát, atd.. Kombinace zařízení jako je ohřívač vody klimatizace a chlazení PC, vše v jednom už zase tak nákladné na provoz podle mě nevypadá. navíc si pro ohřev přičtu teplo z celého PC, takže zužitkuji co jde. Vše otočením knoflíku a hned.
STEVE5
Nováček
Nováček

Příspěvek od STEVE5 »

Jinak přidám pár naměřených údajů. V teplotách měřených a reálných je trochu rozdíl. Se standatním vodníkem, tj. pumpa - CPU blok, GPU blok, deska bloky, mosfet bloky - 4x120 radiátor je teplota vody na vstupu (za pumpou) cca 32°C, ale systém měří pod procesorem, takže výsledná teplota je cca 42°C na všech komponentech a při zátěži jde samozřejmě nahoru k 50°C.
Se zapnutým peltem se teplota do deseti minut srazí na vstupu cca na 15°C a systémové teploty jsou cca 30°C! Přičemž je třeba počítat s tím, že se voda v radiátorech ohřívá okolním vzduchem tzn. že chladí vzduch vystupující z PC! Je to sice jen malinko pod okolní teplotu, ale chladí!
Navíc rozdíl mezi idle a load je cca 3°C takže téměř nic! Myslím že by to chtělo otestovat nějakým overclockerem. Podle mě by tento pelt v klidu zvládl jakoukoli sestavu (2xCPU, 4xGPU) a možná i dvě!
Odpovědět

Zpět na „Ostatní metody chlazení“