Asus p5k a raid0
Moderátoři: morke, Igoreso, Loki5567
- safrdA
- Začátečník

-
Asus p5k a raid0
Dobrý den,
rád bych zprovoznil systém na dvou discích zapojených v raid0, ale něják se mi to nedaří, je tu někdo, kdo by to dokázal polopaticky vysvětlit?
Mám dva 320gb disky, desku ASUS P5K a os Win7.
nejdřív jsem se snažil najít řešení na netu, pak tady, ale nikde nic. alespoň ne něco, podle čeho bych byl schopen to rozjet. tak snad mi poradíte.
Díky
rád bych zprovoznil systém na dvou discích zapojených v raid0, ale něják se mi to nedaří, je tu někdo, kdo by to dokázal polopaticky vysvětlit?
nejdřív jsem se snažil najít řešení na netu, pak tady, ale nikde nic. alespoň ne něco, podle čeho bych byl schopen to rozjet. tak snad mi poradíte.
Díky
- Igoreso
- Moderátor

-
- Kontaktovat uživatele:
Re: Asus p5k a raid0
nez ti zacnu odpovidat,skusim ti to rozmluvit. 
sam mam vyzkousenejch nekolik RAID poli a to i na systemovej HDD.
Vyzkousene mam i vysokootackove HDD na system.
Raid 0 je na system papirove mozna velmi vhodny,ale prakticky zychleni nebudes pozorovat. jen si ztizis zachranu dat a zadelavas si na dalsi problemy. Nehlede na to ze pravdepodobnost poskozeni pole je o hodne vyssi nez poskozeni 1HDD.
Pokud si chces zrychlit PC,vyprdni se na to,vyprdni se i na vysokootackove HDD a posetri si na nake levne SSD ktere bude az 10x vykonejsi nez RAID 0 pole.
treba INTEL X25-V 40GB SSD disk 2.5'' SATA 34nm
poridis uz za 2800kc a budes ohodne spokojenejsi.
sam mam vyzkousenejch nekolik RAID poli a to i na systemovej HDD.
Vyzkousene mam i vysokootackove HDD na system.
Raid 0 je na system papirove mozna velmi vhodny,ale prakticky zychleni nebudes pozorovat. jen si ztizis zachranu dat a zadelavas si na dalsi problemy. Nehlede na to ze pravdepodobnost poskozeni pole je o hodne vyssi nez poskozeni 1HDD.
Pokud si chces zrychlit PC,vyprdni se na to,vyprdni se i na vysokootackove HDD a posetri si na nake levne SSD ktere bude az 10x vykonejsi nez RAID 0 pole.
treba INTEL X25-V 40GB SSD disk 2.5'' SATA 34nm
Kód: Vybrat vše
http://interlink.tsbohemia.cz/intel-x25-v-40gb-ssd-disk-2-5-sata-34nm_d94478.htmlAMD Ryzen 7 5800X / 32GB DDR4 3600MHz CL16 / RX 6700 10G / SSD FireCuda 530 2TB - PCI-E 4 / TUF GAMING B550-PLUS /
- Lokomotiva
- Začátečník

K tomu je třeba použít desku vybavenou RAID řadičem (pokud ho nechceš kupovat zvlášť).safrdA píše:...rád bych zprovoznil systém na dvou discích zapojených v raid0, ale něják se mi to nedaří, je tu někdo, kdo by to dokázal polopaticky vysvětlit?
Tvoje deska má - bohužel - jižní můstek ICH9 a ne ICH9R, takže nemá RAID řadič ale jen obyčejný řadič.
Na desce je přídavný RAID řadič na chipu JMicron, ale jeden SATA port je na desce a jeden jako eSATA port vzadu na zadním panelu desky.
Moc se mi nezdá skládat ze 2 disků diskové pole RAID 0 a mít jeden disk ve skříni a druhý mimo skříň.
- safrdA
- Začátečník

-
díky za odpovědi.
vím, že ssd by bylo mnohem lepší, ale přeci jen na něj nezbývaji koruny a když mi doma vybyly dva 320gb disky, chtěl jsem to zkusit, samozřejmně, do budoucna o ssd uvažuju, ale nejsem zastánce úplně nejlevnějších řešení, přeci jen by to chtělo aspon 60gb ssd a až budou koruny, půjdu do něj.
pád disků by mě asi netrápil, raid by bylo jen na systém, a ten dám za 2-3 hoďky zas do latě, na ostatní data mám 2tb disk + zálohy.
v noci jsem prostudoval ještě manuály a narazil jsem na to, že jeden disk musí být připojený na SATA2 a druhý na eSATA, jak uvádí Lokomotiva, koupim za 60kč kabel esata-sata a protáhnu ho zpět dovnitř skříne a zkusím to stejně zprovoznit, uvidíme, zda bude nějáký pozorovatelný nárůst výkonu. Mimochodem, tenhle způsob zapojení - skutečně "povedený návrh konstrukce".
vím, že ssd by bylo mnohem lepší, ale přeci jen na něj nezbývaji koruny a když mi doma vybyly dva 320gb disky, chtěl jsem to zkusit, samozřejmně, do budoucna o ssd uvažuju, ale nejsem zastánce úplně nejlevnějších řešení, přeci jen by to chtělo aspon 60gb ssd a až budou koruny, půjdu do něj.
pád disků by mě asi netrápil, raid by bylo jen na systém, a ten dám za 2-3 hoďky zas do latě, na ostatní data mám 2tb disk + zálohy.
v noci jsem prostudoval ještě manuály a narazil jsem na to, že jeden disk musí být připojený na SATA2 a druhý na eSATA, jak uvádí Lokomotiva, koupim za 60kč kabel esata-sata a protáhnu ho zpět dovnitř skříne a zkusím to stejně zprovoznit, uvidíme, zda bude nějáký pozorovatelný nárůst výkonu. Mimochodem, tenhle způsob zapojení - skutečně "povedený návrh konstrukce".
- Lokomotiva
- Začátečník

Já jsem to vždycky používala jinak - koupila jsem desku s jižní můstkem ICH7R (ICH8R atd.) a tady měla RAID 0 (nebo RAID 5 apod).safrdA píše:Mimochodem, tenhle způsob zapojení - skutečně "povedený návrh konstrukce".
A ten SATA port přídavného řadiče jsem používala pro mechaniku.
Ono se SATA mechanice moc nelíbilo být na jednom řadiči s nainstalovaným RAID driverem - četla ale nevypalovala, občas zmizela v Tento počítač - prostě otrava.
Takže jsem ji umístila na ten přídavný řadič a tam měla Standard IDE driver a byla spokojená.
- Igoreso
- Moderátor

-
- Kontaktovat uživatele:
narust vykone nebude sledovatelny skoro vubec a kdyz jo tak jen ve vyjimecnych situacich.. ja byl rozhodne zklaman.
i z velociraptoru jsem byl zklaman.
pravej pozitek prinesl az SSD Vertex 2 60Gb.
to se musi vydet,ani po vsech testech jsem nedoufal v takovou rychlost OS
ale pokud na to mas veci zkus si to a uvydis sam
i z velociraptoru jsem byl zklaman.
pravej pozitek prinesl az SSD Vertex 2 60Gb.
to se musi vydet,ani po vsech testech jsem nedoufal v takovou rychlost OS
ale pokud na to mas veci zkus si to a uvydis sam
AMD Ryzen 7 5800X / 32GB DDR4 3600MHz CL16 / RX 6700 10G / SSD FireCuda 530 2TB - PCI-E 4 / TUF GAMING B550-PLUS /
- safrdA
- Začátečník

-
je pravda, ze mi proslo rukama Vaio s ssd a macbok air s ssd a rychlost byla neuveritelna(s macem zkusenosti tolik nemam, takze nebylo moc s cim porovnavat, ale na tom vaiu to byla naprosta pecka!!!). Ale zas se vsude objevuje, ze ssd celkem uspesne straceji postupem casu na vykonu...
ten vertex2 60gb mi taky padl do oka... za 3200(alfacomp) uz je to celkem pruchozi...
ten vertex2 60gb mi taky padl do oka... za 3200(alfacomp) uz je to celkem pruchozi...
- Igoreso
- Moderátor

-
- Kontaktovat uživatele:
Pokud na SSD nechas cca 15% volneho mista zpomalovani tim velmi oddalis.
Pak staci jen HDD smazat(uplne smazani) a znovu nahodit system. Ja toto stejne delam kazdej rok,tak se toho nebojim
Pak staci jen HDD smazat(uplne smazani) a znovu nahodit system. Ja toto stejne delam kazdej rok,tak se toho nebojim
AMD Ryzen 7 5800X / 32GB DDR4 3600MHz CL16 / RX 6700 10G / SSD FireCuda 530 2TB - PCI-E 4 / TUF GAMING B550-PLUS /
- zombux
- Odborník PCT

SSD ztrácí na výkonu jen někdy. 1) pokud nepodporujou TRIM a jejich implementace funguje špatně, a 2) pokud člověk neví jak se k nim chovat.
ignorelist: kremrole a dezoláti
- safrdA
- Začátečník

-
tak jsem si pořidil esata-sata kabel, protahl ho do bedny a ze to stejne zkusim... vytvořit RAID pole byla hračka, bohužel se mi nedaří najít ovladače, přes které by se mi podařilo nainstalovat Win7 X64(32bit šly v pohodě). Zkoušel jsem to s několika různými ovladači, ale vždy bez úspěchu - načtení ovladače vyhodí chybu, že ovladač není podepsán a že instalace není možná. Nemá někdo typ na ovladače řadiče raid?
Diky
Diky