Přechod na SSD "za běhu" a další šílenosti

Vše kolem disků bez pohyblivých částí - SSD, flash, nand, atp.

Moderátoři: morke, Igoreso, Loki5567

Odpovědět
dvdsvtlk
Nováček
Nováček

Přechod na SSD "za běhu" a další šílenosti

Příspěvek od dvdsvtlk »

Zdravím, následující dotazy budou možná pro leckoho z Vás smrští nesmyslů, trivialit a šíleností, mějte však prosím strpení, však já si rád nechám poradit :-). (Snažil jsem se zde i pohledat, ale nějak jsem i za přesměrování však budu vděčný.)

V HW nejsem nijak zvlášť zběhlý - zpravidla je to tak, že jednou za pár let potřebuji sestavit PC, tak si nastuduji něco málo o aktuálním HW, začnu to dávat dokupy a hle - ono to celá léta funguje! Mám teď již druhým rokem vcelku obstojný desktop (Athlon II X2 2.8 GHz, 4 GB RAM, ATI RHD 56xx, 640 GB HDD, Windows 7 x64), který mi při minimální potřebě údržby slouží velmi dobře (na to, že jsem jej skládal mírně přiopilý až překvapivě dobře), řekl jsem si však, že by nebylo od věci trochu ulehčit Windows a dopřát jim upgrade na SSD. Takže jsem ve své tradici něco trochu nastudoval, trochu proklikal pár modelů, po krátké rozvaze vybral Kingston SSDNow V+ 96 GB (kit)... a zjistil, že jsem v koncích :-). A tady to teprve začíná být zajímavé.

Zaprvé, měl jsem v plánu přesunout stabilní a funkční systém na tento nový disk a na tom původním (kde už toho místa moc nezbývá) nechat svá ostatní data. Jaké bylo mé nemilé překvapení, když jsem zjistil, že na přiloženém CD se potřebný SW zřejmě nenachází a Install Guide pouze odkazuje na nějaký Acronis True Image, ve free podobě navíc pouze trial (děkuji mnohokrát) a tento že vyžaduje, aby pro klonování disku bylo na tom původním obsaženo max. 85% kapacity SSD, což je vcelku nemyslitelné (nemám jednoduše kam zálohovat několik set GB dat). Jako dává to smysl, ale když já přece celý disk klonovat nechci :-). Nabízí se první otázka, zda tohle naklonování vybraných částí nějak dobře zvládne nějaký jiný program (a jaký)?

Druhá věc - ve článku na zdejším webu se zmiňuje zapnutí podpory AHCI (který podle rychlého mrknutí do manuálu má deska podporuje) před instalací Windows. Zajímalo by mě, co by se stalo při přepnutí po instalaci? V tomhle už opravdu plavu, proto se nebude další zoufalou snahou o upřesnění svého problém ještě více topit a budu doufat, že vše nutné bylo napsáno.

A za poslední, co na SSD mít - Windows, to je jisté, Program Files taky. Co však Program Files (x86)? Některé z tamních programů mají nemilý zvyk ukládat co nejvíce dat u sebe. Dobře, jde hlavně o Steam, který snad nebude problém přesunout jinam, a zbytek už nějak nakonfiguruju. Co složka Users? Ta bude počítám muset být na stejném oddílu taky, ovšem dělají mi starosti všechny možné programy, které si tu ukládají vše možné. V první řadě jde hlavně o Chrome (už jsem hledal a něco by se s tím snad dalo dělat), ovšem asi nebude jediný takový a nedovedu si moc představit dělat taková protiopatření u každého takového programu (zvlášť ne u těch microsofťáckých), takže tu by mě zajímalo, jak se s tím vypořádat a jaké je dle vás nejlepší možné rozdělení.

Ano, bylo by možná jednoduší dát se cestou čisté instalace, ale osobně vyznávám heslo "když to funguje, tak do toho nešťourej" (teď mě napadá, o co se to vlastně snažím) a moc se mi nezdá, že bych strávil třeba celý den instalací nového disku a hlavně celého systému. Nicméně, jak jsem psal v úvodu - já si rád nechám poradit a pokud se ukáží všechny cesty jako neschůdné, klidně se myšlenky na SSDTeď vzdám a disk půjdu hezky vrátit (snad).

Tak doufám, že jste tenhle předlouhý příspěvek přežili ve zdraví a předem děkuji za všechnu projevenou ochotu a pomoc. :-)
durod
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Re: Přechod na SSD "za běhu" a další šílenosti

Příspěvek od durod »

ACHI...musi byt primarne u instalace, jinak nenabootujes. Ale jde to obejti zmenou v registrech(google)

Progmar files(x86)= 32bit programy
Program files=64bit programy
Je na tebe co jsi naistalujes a kde . U programu typu Firefox jsem vyresil presunuti cache na ram disk

s Users nenadelas nic, obsahuje skryte polozky- appl. data
Premistnit muzes Dokumenty, temp,tmp, cache programu- kdyz to umoznuji

Klonovat muzes jenom jednotlive partition, kdyz to mas jako jeden disk, tak mas smulu a nevejde ti to na SSD
i5 2500K, 16GB RAM, HD7750
Lokomotiva
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od Lokomotiva »

dvdsvtlk píše: Druhá věc - ve článku na zdejším webu se zmiňuje zapnutí podpory AHCI (který podle rychlého mrknutí do manuálu má deska podporuje) před instalací Windows. Zajímalo by mě, co by se stalo při přepnutí po instalaci?

A za poslední, co na SSD mít - .....takže tu by mě zajímalo, jak se s tím vypořádat a jaké je dle vás nejlepší možné rozdělení.

Ano, bylo by možná jednoduší dát se cestou čisté instalace...
To za prvé nedělej, nainstaluj znovu a budeš mít aspoň správně zarovnané bloky na disku, což je u SSD docela podstatné.

Za druhé - přepnutí na co? Na RAID nebo Standard IDE?
Nic ti nebrání to pak vyzkoušet - buď si s tím W7 poradí, nebo ne.

Za poslední - nech tam všechno kromě dokumentů.

Je třeba odpojit stávající disk (-y) - datové nebo napájecí kabely, na SSD nainstaluj (když naformátuješ při instalaci disk, bude mít určitě správně zarovnané bloky) a pak připoj ostatní disky.
Autodetekce je pozná, nainstaluje jim drivery automaticky a po restartu to bude fungovat jak má.
Když v bootovací sekvenci BIOSu nastavíš správně SSD před ostatními disky, nebudeš mít žádný problém a bude přístupné všechno.
Jak dlouho může trvat instalace W7 na SSD?
5 minut?
Před instalací nebudeš muset nic zálohovat, protože budeš mít všechno přístupné po ní.
No a nainstalovat znovu programy a nastavit je?
Nemám pocit, že je to tak časově náročné.
Michael24
Středně pokročilý
Středně pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Michael24 »

Přesně... Nevymíšlej zbytečnosti a nainstaluj na to SSD nový systém, bude to v konečném důsledku jednodušší než pak řešit nějaké problémy s funkčností :) Časově náročné? Nesmysl, sám budeš překvapený, jak to bude rychlé :)
PC: CPU: Intel Core i5 2500K @4.4 GHz + Coolink Corator DS Gk: MSI Radeon R9 280X Gaming RAM: Kingston 8GB 1600MHz CL9 SSD: Crucial MX300 1TB MB: Asus P8P67 Pro OS: Windows 10 Home x64
Wuuduu
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od Wuuduu »

nainstaluj system na novy disk a potom pripojstary a pretahaj si zlozky, ake potrebujes (steam, atd.).
Takto budes mat pre istotu chvilku aj stary system, pokial nevyladis novy na novom disku.

Rychle, nerychle... ale pokial vsetko poriadne nainstalujes, programy, utilitky a vsetko, co si doteraz mal, zabijes tym cely den.

Ale lepsie obetovat jeden den a mat to oK, ako potom riesit, preco ti co to nefunguje...
Lenovo ThinkPad EDGE E520, intel i3-2310M, 8GB RAM, intel HD graphics / Ati Radeon 6630M 1GB, HDD 500GB, Windows7 HP 64bit
intel pentiumMMX 200MHz, 64MB EDORAM, TsengLabs ET6000 2MB PCI, SoundBlaster AWE32 ASP 8MB ISA, HDD 4GB+850MB, DOS 6.22
ATARI 1024STFM, 1MB RAM, 3.5" FDD SingleSide, TOS
Apple iMac, i5 3,1GHz, 4GB RAM, Ati Radeon 6970M 1GB, 27" LED panel 2560x1440, Seagate 1TB HDD, Magic Mouse, Thunderbolt, audio-technica ATH-T44, Mac OSX 10.6.8
STEAM uubuuW ... EVE Online H00d

MACINTOSH – Most applications crash. If not, the operating system hangs.
dvdsvtlk
Nováček
Nováček

Příspěvek od dvdsvtlk »

Lokomotiva píše:To za prvé nedělej, nainstaluj znovu a budeš mít aspoň správně zarovnané bloky na disku, což je u SSD docela podstatné.
Jasné, beru na vědomí.
Lokomotiva píše:Za druhé - přepnutí na co? Na RAID nebo Standard IDE?
Nic ti nebrání to pak vyzkoušet - buď si s tím W7 poradí, nebo ne.
Mám jen jeden disk, takže počítám Standard IDE.
Lokomotiva píše:Za poslední - nech tam všechno kromě dokumentů.

Je třeba odpojit stávající disk (-y) - datové nebo napájecí kabely, na SSD nainstaluj (když naformátuješ při instalaci disk, bude mít určitě správně zarovnané bloky) a pak připoj ostatní disky.
Autodetekce je pozná, nainstaluje jim drivery automaticky a po restartu to bude fungovat jak má.
Když v bootovací sekvenci BIOSu nastavíš správně SSD před ostatními disky, nebudeš mít žádný problém a bude přístupné všechno.
Jak dlouho může trvat instalace W7 na SSD?
5 minut?
Před instalací nebudeš muset nic zálohovat, protože budeš mít všechno přístupné po ní.
No a nainstalovat znovu programy a nastavit je?
Nemám pocit, že je to tak časově náročné.
Pravda, takhle jsem o tom nepřemýšlel - tedy, že samotná instalace netrvá tak dlouho. Nakonec to vypadá jako docela schůdná cesta.

Jen ještě dotaz - to formátování SSD, které tedy bude provádět instalátor Win7 - je třeba tam něco speciálního nastavit/připravit?

Každopádně díky vám všem za pomoc, už to zdaleka nevypadá tak zoufale :-).
Smith
Pokročilý
Pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Smith »

dvdsvtlk píše:Jen ještě dotaz - to formátování SSD, které tedy bude provádět instalátor Win7 - je třeba tam něco speciálního nastavit/připravit?
Ne.
# Desktop [Ryzen 9 7950X, 128 GB RAM, GeForce GTX 1660 Ti, 4x SSD, 3x Dell UP2716D(A), W11 Pro]
# Notebook Dell XPS 13 [i7-7500U, 16 GB RAM, 512 GB SSD, W11 Pro], Apple MacBook Air 13" [M2, 16 GB RAM, 512 GB SSD]
# Home Server [2x E5-2630 v3, 128 GB RAM, WS2019] # Storage Synology DS1815+ [24 TB RAID6], Synology DS1819+ [24 TB RAID6, 10 GbE]
# Samsung Galaxy S23 Ultra # Canon EOS R5, Canon EOS 3, Canonet QL17 G-III, Bronica SQ-A # www.photosmith.cz
Odpovědět

Zpět na „SSD a flash disky“