Bude stačit zdroj 750W?

Veškerý software týkající se zvuku, videa, fotografie, počítačové grafiky a podobné.
Odpovědět
robocop
Nikdy nic nevím
Nikdy nic nevím
Kontaktovat uživatele:

Bude stačit zdroj 750W?

Příspěvek od robocop »

Dobrý den.
Ted budu skladat komp a chzačínám objednavkou levneho casu a zdroje.
V PC bude Grafika typu cca jako minimálně tato:
http://www.nej-ceny.cz/325348/msi-vga-r ... i-fan.html
nebo malinko výkonnější.
a procesor s max odběrem 125W.
Potom 4xHDD, zvukovka.

Předpokládám, že by to mohl 750W zdroj utáhnout.
Vybral jsem si cenově a výkonově (podle mě) výhodný zdroj:
Fortron (OEM) ZDROJ BLACK POWER 750 85PLUS 750W ATX
http://interlink.tsbohemia.cz/fortron-o ... 88818.html
Bude to k tomu stačit?

(právě to chci objednat a tak se jen tak ptám, jestli mě od toho někdo neodradí - kupuji to v jednom obchode za nízkou cenu)
V této cenové relaci se moz 750W zdrojů nepohybuje. A 900W zdroj už je za 3000kč a více.
Tak co mi na to řeknete?

Díky.
Caderom
Začátečník
Začátečník

Re: Bude stačit zdroj 750W?

Příspěvek od Caderom »

Pokud má být ta grafická karta jenom jedna, tak v pohodě:
Corsair TX650 V2
http://interlink.tsbohemia.cz/zdroj-cor ... 27007.html

Lepší volba než ten Fortron
robocop
Nikdy nic nevím
Nikdy nic nevím
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od robocop »

Caderom píše:Pokud má být ta grafická karta jenom jedna, tak v pohodě:
Corsair TX650 V2
http://interlink.tsbohemia.cz/zdroj-cor ... 27007.html

Lepší volba než ten Fortron
2 grafiky tam nikdy nebudou. Jenom jedna.
Ovšem, nijak lehce se neda najit, kolik ta samostatna grafika bere Watů, potom se to tedy těško odhaduje.
No a jinak se mi tech 650W na tom druhem zdroji zda celkem malo.
Já jsem se kdyci pri skladani PC dost ublizil se 400W zdrojem, který mi nebyl schopen zapnmout PC. Koupil jsem 500W a žiju s ním dodnes.
Tedka, když si uvědomím, ža tam bude trosku výkonná grafika, tak se i malinko bojim abych si zase neubližil tím "650W" zdrojem. Mě se to zdá spíše jako nejistota. To je těžké rozhodování.
robocop
Nikdy nic nevím
Nikdy nic nevím
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od robocop »

Ja bych to viděl spíš asi na tohle:
Má to víc jak 90%učínnost., zde:
Fortron ZDROJ AURUM 700 80PLUS GOLD 700W ATX
http://interlink.tsbohemia.cz/fortron-z ... 19698.html
Caderom
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od Caderom »

Není zdroj, jako zdroj, důležité jsou 12V větve. Jsou 400W zdroje, které poskytnou na 12V méně než 300W, třeba i jen 240W:
Obrázek
Navíc u neznačkových zdrojů má často papírový údaj k reálu daleko.

EDIT: Problém je častěji ovšem spíše rozdělení větví, kdy v součtu je sice třeba 26A -> 312W na 12V u 400W zdroje, ovšem ty jsou rozloženy ve dvou max 13A větvích. Pak někdy dochází k tomu, že jedna větev je přetížená a druhá je vytížená třeba jen z třetiny.

Corsair TX650 V2 má jednu 12V větev s 53A, což dává celých 636W. Pokud se podíváš na spotřebu v nějakých testech grafických karet, tak se to pohybuje max okolo 400W s jednou kartou. A to je odběr, dodávaný výkon bude při 85% účinnosti okolo 340W. A to je celkový odběr, ještě pár Wattů musíš ubrat, protože jdou přes 3.3V a 5V větve.
http://extrahardware.cnews.cz/radeon-hd ... a?page=0,9

Účinnost není vše, důležitá je i kvalita součástek. Na Fortrony moc chváli v poslední době slyšet není. Za to Corsair, až na některé řady, je považován za kvalitního výrobce zdrojů. 5 let záruky taky není k zahození.

Ale počkej si ještě na názory jiných...
Naposledy upravil(a) Caderom dne úte 24. led 2012, 21:00, celkem upraveno 1 x.
robocop
Nikdy nic nevím
Nikdy nic nevím
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od robocop »

Hele, a jakým tím napětím, je napajená grafika. To abych se zorientoval v te tabulce proudového výkonu.
Ale přesto bych raději připlatil nejakou tu kačku, abych potom jenom nelitoval, že jsem udělal blbost.
Chci to prostě na jistotu raději s velkou rezervou, než nedostatkem výkonu.
Caderom
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od Caderom »

5V bylo důlěžité tak před 10 lety, na 12V byly tehdy malé nároky, takže právě starší zdroje jsou i přes vyšší Wattáž dnes naprosto nevhodné (nehledě na ztrátu výkonu a kvality stářím, či řekněme opotřebováním).
Naopak dnes snad žádný zdroj nemá ani u velmi výkonných sestav s nedostatkem výkonu na 5V problém (pokud nejde o vadný kus). Vždy když dojde na problém s nedostatečným výkonem, tak jde o 12V větev (větve). Opakuji zde editaci předchozího příspěvku, není důležitý jen součet 12V větví, ale i jejich rozdělení. Zdroj s 12V větvemi pod 18A bych nekupoval, byť je jejich maximální součet jakkoli veliký.
Naposledy upravil(a) Caderom dne úte 24. led 2012, 21:38, celkem upraveno 1 x.
Michael24
Středně pokročilý
Středně pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Michael24 »

Jediné plus toho Fortronu je právě ta účinnost, jinak má všechno horší.. Je hlučnější, proud rozdělený do 2 větví atd. Tzn. někdy se PC v zátěži restartuje, protože je často potřeba grafiku zapojit na obě větve atd atd..

Vezmi s klidným svědomím ten Corsair TX650 V2, je to velmi dobrý zdroj a tu kartu utáhne s prstem v nose :wink:
PC: CPU: Intel Core i5 2500K @4.4 GHz + Coolink Corator DS Gk: MSI Radeon R9 280X Gaming RAM: Kingston 8GB 1600MHz CL9 SSD: Crucial MX300 1TB MB: Asus P8P67 Pro OS: Windows 10 Home x64
robocop
Nikdy nic nevím
Nikdy nic nevím
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od robocop »

No tak jste mě ukecali.
Přečetl jsem si i recenzi a pochopil jsem, že TX650 V2 má víc než budu potřebovat.
Je o tom psano, že je to zdroj udělaný spíše přímo pro hráče. (což já ani nejsem - ale dělám s grafikou a videi a tam to potřeba je), ale i tak chci mít jistotu.
Takže díky, kupuji TX650 V2.
zombux
Odborník PCT
Odborník PCT

Příspěvek od zombux »

myslím že stačit nebude. osobně bych zvolil pro danou grafiku nejméně 1,2kW zdroj, lépe 1,4kW. pro každý disk bych pak počítal navíc 250W, to by pak už mohlo stačit.
ignorelist: kremrole a dezoláti
tmaven
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od tmaven »

troll zombix :)

Zdroj pro hrace :D dneska se uz pocita s tim, ze kdo ma high end grafiku je ihned hrac :D
ASUS ROG STRIX B550-I GAMING ~ AMD Ryzen 7 5800X3D ~ GeForce RTX™ 3070 Ti GAMING OC 8G ~ G.SKill Trident Z RGB 32GB (2x16GB) DDR4 3600 CL17 ~ Corsair SF750W ~ Samsung 980 PRO 1TB ~ Cooler Master MasterBox NR200P ~ Scythe Fuma 2 ~ Dell S2721DGF + BenQ XL2411Z + Samsung 2233RZ ~ www.flyingbbq.cz - Blog o BBQ!
tielka
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od tielka »

zombux píše:myslím že stačit nebude. osobně bych zvolil pro danou grafiku nejméně 1,2kW zdroj, lépe 1,4kW. pro každý disk bych pak počítal navíc 250W, to by pak už mohlo stačit.

já si myslím že pokud se připojí SSD disk tak bude zdroj už přetížen :lol: pro sichr bych zvolil zdroj z nakadahu o síle 2000 KW :lol:
FX 8120
Nováček
Nováček

Příspěvek od FX 8120 »

Potřebujete-li vědět jaký zdroj Vám co utáhne nebo neutáhne tak doporučuji následující odkaz.

http://www.extreme.outervision.com/psuc ... orlite.jsp

Nejlepší a nejjednoduší jak zjistit jaký zdroj potřebuju.
Mr Lucas
Čestný člen
Čestný člen
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Mr Lucas »

Pro velice hrubou orientaci to stačí, každopádně důležitá je taky kvalita součástek ve zdroji. Není 400W zdroj, jako 400W zdroj. To ti buhužel ta kalkulačka neřekne.
... Don't give the noise a chance ...
ULN PC: MB: Asus P8P67 B3 CPU:Core i5 2500K / 4,5GHz@1,3V - passive cooled by Phanteks PH-TC14PERAM: Kingston HyperX Genesis Grey 8GB 1600MHz GPU: Sapphire HD 6850 775/4000MHz@0,975V cooled by Accelero S1 + 2x Noiseblocker PL1 (380-700rpm) SSD,HDD: Crucial M4 64GB + WD Green WD20EARS in Silentmaxx HDD Silencer PSU: Enermax PRO82+ 385W cooled by Noctua NF-S12-800 (390-700rpm) CASE: Cooler Master Cosmos II - Silent mod with two exhaust fans - rear Noctua NF-A14 ULN (400-700rpm), top Noctua NF-S12-800 (390-700rpm) + 2,5-5cm soundproofing material Gumex Type 500, Type 503, Type 505 AUDIO: Onkyo Wavio SE-200PCI -> Yamaha RX V559 -> Eagle Cable Silverline -> Yamaha NS 777, NS 444, NS 333 + Velodyne EQ-Max 12 LCD: 27" Asus VE278Q + 50" Philips 50PFL5008K/12 with Ambilight
FX 8120
Nováček
Nováček

Příspěvek od FX 8120 »

Nejdřív vyplnit všechny políčka....a pak kliknout na calculate.....a objeví se minimum PSU a recomanded PSU.....

Když bude minimum třeba 648 W a recomanded 698 W tak doporučuji zdroj o síle 700 nebo raději i 750 W aby jste mohli případně i taktovat nebo měli malinkou rezervu na připojení třeba dalších disků nebo mechanik.

Pokud máte jako já chlazení od Corsair Hydro H80 nebo H100 je to tam taky v kolonce water cooling kit....
FX 8120
Nováček
Nováček

Příspěvek od FX 8120 »

Mr Lucas píše:Pro velice hrubou orientaci to stačí, každopádně důležitá je taky kvalita součástek ve zdroji. Není 400W zdroj, jako 400W zdroj. To ti buhužel ta kalkulačka neřekne.

Tak jasně....ale pokud budu brát zdroje od renomovaných značek,tak by neměl být problém....

Nějaký no name 400 W se třeba s Fortronem nebo Seisonicem asi budeb těžko rovnat....

Já vždy kupuji zdroj podle této kalkulačky a neměl jsem nikdy žádný problém a vždy se vše utáhlo a ještě byla i trochu rezerva na taktování....
zombux
Odborník PCT
Odborník PCT

Příspěvek od zombux »

právě že není Fortron jako Fortron (ony teda i highend Fortrony jsou shity). docela dobrá série testů zdrojů teď běží na diitu :wink:
ignorelist: kremrole a dezoláti
Odpovědět

Zpět na „Audio, video a grafika“