Rychlík s USB 3.0: Kingston DataTraveler HyperX
Před více než rokem mi odešla má poslední flashka. Byl to velice rychlý model od ATP s názven ToughDrive – parametry: 4GB, 30MB/s čtení, 25MB/s zápis a USB 2.0. V té době parametricky dobrá flashka, která vydržela i přejetí nákladním autem. Nicméně díky uložení čipu pouze v gumovém tělu se po čase ukroutil konektor a dílo zkázy bylo vykonáno. Hledání nové klíčenky mohlo začít. V té době bylo už pár modelů s rozhraním USB 3.0 na světě, ale rychlosti nebyly nikterak užasné. Zhruba před půl rokem se sice objevil Patriot Supersonic, který díky čtyř-kanálovému přístupu umožnil až 100MB/s čtení, respektive 70MB/s zápis, ale já stále váhal a čekal.
Kingston DataTraveler HyperX 64GB
Nakonec mě dostal model od Kingstonu, který oplýval vším, co jsem potřeboval. Jak jistě víte, USB 3.0 dokáže daleko vyšší přenosové rychlosti než verze 2.0. Teoretická maximální rychlost, díky osmi-kanálovému řadiči, činí až 225MB/s pro čtení a 135MB/s pro zápis. Ano, tato klíčenka je rychlejší než většina starších SSD a všechny pevné disky na trhu. Má to sice menší háček, ale k tomu se dostanu později. V režimu USB 2.0 rychlosti klesají na 30MB/s pro čtení i zápis, což je v podstatě limit rozhraní.
Co se týče kapacity, tak jsem volil 64GB, což je nejmenší kapacita z modelové řady (existují ještě 128 a 256GB verze). I tak můžu mít tak po ruce své oblíbené MP3, potřebné benchmarky a ovladače a nebude ani problém zazálohovat (případně obnovit) systémový disk na benchtablu. To vše pouze při rozměrech standardní flasky: 75 x 23,2 x 15,9.
Konstrukce a celkové provedení je jedním slovem super. Neměl by se tak opakovat problém s ukroucením konektoru, protože tělo je z hliníku a až kolem něho je gumové lemování ve tvaru X.
Testovací sestava
CPU: AMD FX-8150
RAM: Kingston KHX2133C8D3T1K2/4GX
MB: Asus Sabertooth 990FX
VGA: Asus GTX570
PSU: Seasonic OEM 600W
COO: Antec Kuhler 920 H20
Z hlediska testování propustnosti rozhraní by byla jistě vhodnější platforma Intel, ale i tak si myslím, že čipset 990FX od AMD doznal značných zlepšení, jak SATA, tak USB kontrolérů oproti svým předchůdcům.
Foto
Osobně si myslím, že se design a hlavně barevné sladění povedlo Kingstonu na jedničku a flaska tak působí moderním dojmem.
Omluvte prosím kvalitu fotek - foceno mobilem.
Benchmarky
Než si ukážeme výsledky testů, tak bych rád poukázal na to, že existuje více režimů komunikace po USB sběrnici. Na deskách Asus jsou k dispozici tři režimy - normální, turbo a UASP (USB Attached SCSI protocol). Turbo režim bere flashku jako SCSI disk a díky tomu naroste výkon (hlavně sekvenční). UASP je kapitola sama o sobě a musí byt podporován i ze strany flash disku. Pokud máte zájem se o tomto protokolu dozvědět více, tak se koukněte na nějaký z odkazů na konci recenze. Teď už ale k testům... První výsledek je v normálním režimu, druhý používá režim turbo. UASP bohužel tato flaska nepodporuje.
ATTO disk benchmark 2.46
V ideálním případě je maximální rychlost pro čtení 270MB/s (280 pro turbo mód) a zápis atakuje hranici 160MB/s. Jak to bude v o něco "reálnějším" CrystalDiskMarku?
CrystalDiskMark x64
Sekvenční test dopadl velmi dobře. O tom mimo jiné svědčí i přenosové rychlosti, které jsou větší, než garantuje Kingston (225/135MB/s). U čtení je rozdíl dokonce až 40MB/s při aktivování turbo módu. Práce s menšími soubory je už horší. Je to dáno hlavně USB protokolem. S funkčním UASP by to jistě bylo o něco lepší.
Pokud chcete vidět vysoké přenosové rychlosti v praxi, tak by jich i druhé zařízení z kterého (nebo na které) kopírujete data do (z) flash disku. Uvedu názorný příklad: Klasické disky dávají na začátku disku kolem 140MB/s a ke konci 80MB/s, pokud budu kopírovat z takového disku data na flashku, tak je jasné, že nedosáhnu na její maximum, protože jí bude paradoxně brzdit disk. U rychlých SSD disků je to už jiné kafe, viz obrázek výše.
Pár slov závěrem
DataTraveler HyperX je velice rychlým flash diskem, který disponuje velmi robustním a kvalitním zpracováním. Jedinou vadou na kráse tak může být pro někoho cena. Za 64GB model dáte něco málo pod 3000. USB 2.0 modely sice mají lepší poměr cena/kapacita. Pokud ovšem dojde na kopírování velkého množství dat, tak je nové USB 3.0 k nezaplacení. Já zatím své investice nelituji a doufám, že mi HyperX dlouho poslouží.
+ vynikající sekvenční přenosové rychlosti
+ hliníkové tělo
+ záruka 5 let
- cena
* práce s menšími soubory by mohla být lepší
ODKAZY:
http://bit.ly/AaYB41
http://bit.ly/xi0xuw
Moderátoři: morke, Igoreso, Loki5567
- froxic
- Středně pokročilý
- Kontaktovat uživatele:
FACEBOOK fanpage | HWBOT profil | YouTube kanál | Napsané recenze a novinky na PCT | Official Czech and Slovak Republic overclocking FB Trust Me, I'm an "overclocker" =)
- Ssnake
- Začátečník
-
Re: Rychlík s USB 3.0: Kingston DataTraveler HyperX
ten zapis malych souboru je tragedie, ale "chyba" asi bude u kingstonu ze optimalizuje na velke soubory, aby to vypadalo dobre v reklame - napr. adata n005pro 32GB ma teoreticke max "jen" 180MB/s, ale v atto zacina na 5MB/s (vs. 0.2 zde)
FD500, ST45SF, Z97i, i7-4980HQ CB20:1718,CB24:254 NH-U9B, 2x8, 1060, 5100MAX
x850xtPE, x1950xtx, hd2900gt, hd3870, hd4890 - - 6800ultra, 7900gtx, 8800gtx, 9800gtx+, gtx285
x850xtPE, x1950xtx, hd2900gt, hd3870, hd4890 - - 6800ultra, 7900gtx, 8800gtx, 9800gtx+, gtx285
- froxic
- Středně pokročilý
- Kontaktovat uživatele:
Optimalizace na velké soubory tam určitě je. Ale když to vezmu z mé praxe, kde mám na flash hodně MP3 případně 1080P MKV a cca 50-100MB menších souborů, tak mi to jako velká nevýhoda (z mého hlediska) nepřijde. Ale někomu, kdo pracuje s velkým množstvím dokumentů to už může vadit.
FACEBOOK fanpage | HWBOT profil | YouTube kanál | Napsané recenze a novinky na PCT | Official Czech and Slovak Republic overclocking FB Trust Me, I'm an "overclocker" =)
- Butch
- Středně pokročilý
Osobne mam ted pracovni flashku Kingston DT Ultimate G2 16GB USB 3.0
A kdyz jsem instaloval Office 2010 kompletni balik(tusim ze to ma nainstalovany neco pres 2GB) na Lenovo T420s s SSD diskem a zapojil pres USB 3.0 tak misto klasickych 15 minut byla instalace hotova asi za 3 minuty. To pak potesi
Kazdopadne cena kolem 3000Kc za extra rychlou 64GB flash se mi nezda nijak prehnane.
Tahle moje stala nedavno 1200Kc, ted uz stoji litr....
A kdyz jsem instaloval Office 2010 kompletni balik(tusim ze to ma nainstalovany neco pres 2GB) na Lenovo T420s s SSD diskem a zapojil pres USB 3.0 tak misto klasickych 15 minut byla instalace hotova asi za 3 minuty. To pak potesi
Kazdopadne cena kolem 3000Kc za extra rychlou 64GB flash se mi nezda nijak prehnane.
Tahle moje stala nedavno 1200Kc, ted uz stoji litr....
Intel i7 3770K@4,2GHz(1,3V)+Coolink Corator DS, Asus Maximus IV GENE-Z, ASUS Geforce GTX 1070 Strix 8GB, 16GB RAM Kingston, Samsung SSD 850 EVO 500GB+250GB, Samsung F3 1TB, WD RED 8TB, Fractal Arc Mini, Benq VW2420H, CM Silent Pro M2-720W, Logitech G502 proteus spectrum, Logitech Z-2300, Xbox ONE S gamepad, Logitech G11, Creative Sound Blaster X-Fi HD USB SBX, Lian-Li BZ-H06