Mám ve skříni špatný průtok vzduchu?

Chlazení vzduchem, vodou, peltierem, tekutým dusíkem, pasivem a dalšími + odhlučnění PC.

Moderátor: morke

Pravidla fóra
Pokládejte své dotazy do správných podsekcí, nikoli do kořenové sekce. Zde řešte pouze odhlučnění, monitoring, apod.

Nezapomínejte před položením nového dotazu hledat v předchozích tématech a FAQ.
kery-
Nováček
Nováček

Mám ve skříni špatný průtok vzduchu?

Příspěvek od kery- »

Zdravím..
Postavil jsem si novou sestavu a narazil jsem na problém...
Předem začnu tím že včera jsem strávil hodiny ve hrách Alan Wake nebo COD:MW3 na max detaily bez problému..
Dneska jsem hrál COD4 multiplayer a asi po hodině a půl se mi spustil větrák od zdroje na max. otáčky a i po vypnutí vydržel hodinu běžet naplno, pomohl až restart PC aby se otáčky uklidnily..

Tenhle problém jsem měl ještě než jsem si koupil novou GK a jel jsem na nouzové, tj HD5450. To se ten zdroj spínal furt a vždy pomohl až reset..Vždy když jsem pustil nějakou hru. I kdybych pustil Bulánky dám krk na to že se to takhle rozjede..

Reklamaci zdroje beru až jako poslední řešení, zajímá mě jestli nemám ve skříni špatný průtok vzduchu který by způsoboval přehřívání (což ale stejně nevysvětluje proč i po vychladnutí (hodina na pracovní ploše, na pozadí jen net skype apod.) větrák jede na max.)..

Přikládám obrázky s dokreslenými šipkami určující směr toku vzduchu:

http://screenshot.cz/FBGWC/20120330_203648.jpg
http://screenshot.cz/GOEA5/20120330_203728.jpg

Zdroj je jinak tichý, ale když se takhle rozjede je v nevydržení..

Je možnost přes nějaký soft sledovat teplotu na zdroji, popř. nějak manuálně regulovat otáčky na něm? Dík..
NEAKTUÁLNÍ CPU AMD Phenom II X6 1055T 2.8GHz MB Gigabyte GA-990FXA-UD3 RAM Kingston HyperX Genesis Grey 8GB(2x4GB) 1600MHz VGA MSI R7850 HD 2GB 900/4800MHz Twin Frozr III HDD Samsung HD103SJ 1TB Zdroj OCZ ZT Series 750W LCD Samsung SyncMaster SA550 27" Case CoolerMaster Storm Scout Cooling GELID Solution Tranquillo + 3x120mm CoolerMaster Red
Flegy
Mírně pokročilý
Mírně pokročilý

Re: Mám ve skříni špatný průtok vzduchu?

Příspěvek od Flegy »

zdroj chvalim :) . mam ten samej. rma zdroje je evidentni. tva sestava ho ani z poloviny nemuze zatizit. osobne o nem ani nevim. nikdy se mi u nej otacky nezvedly. jinak airflow je good. akorat co se tyce toho fanu v bocnici... nemam to rad. klidne ho muzes vyndat. lepsi je prutok vzduchu zepredu do zadu skrine.
Alfajk
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od Alfajk »

ten zdroj ma rozbitou regulaci - na reklamaci ho urcite vezmou,me tohle udelal 350W eurocase,po jakymkoliv zatizeni se roztocil na maximum a uz nezpomalil do uplnyho odpojeni od site
CPU: AMD Ryzen 5 7600X@5,5GHz | GPU: EVGA GeForce RTX 3080 12GB XC3 ULTRA GAMING | MB: ASUS PRIME X670-P WIFI | RAM: 32GB DDR5 6000MHz CL36 FURY EXPO | SSD: WD Black SN770 NVMe 2TB | PSU: Seasonic Focus GM-850 Gold | CPU Cooler: Noctua NH-D15 | Case: be quiet! Pure Base 500DX Black | OS: Win 10 Professional | Monitor: ASUS TUF Gaming VG27AQL1A
Lovec.
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od Lovec. »

Alfajk vymen zdroj pokud si tak neudelal riskujes zniceni sestavy
CPU: Intel Core i7-920 3,85ghz MB: Gigabyte GA-EX58-UD5 - Intel X58 GPU: Sapphire HD 5970 OC 2GB RAM: CORSAIR 16GB KIT DDR3 1600MHz CL9 Vengeance ZDROJ: Corsair Professional Series HX750 750W SSD: Crucial m550 256gb HDD: WD Caviar Black - 500GB , WD Caviar Blue KS - 500GB CHLADIČ CPU: Vodník OS: Windows 7 Pro 64bit CASE: Thermaltake Armor Revo LCD MONITOR: LG D2770P-PN 27"
kery-
Nováček
Nováček

Příspěvek od kery- »

Zdravim.

Tento týden jsem konečně vyreklamoval výše zmínění zdroj, vyměnili jej za jiný kus, ale problém s neregulováním otáček zdroje přetrval..

Myslíte že je možné že to dělá jiná komponenta? Že když je PC ve výkonu a pak se vrátim na plochu, tak prostě furt jede na plno? Nové Windows a drivery ke všemu už jsem zkusil - bez úspěchu.

Nejhorší je že jsem kupoval všechny komponenty naráz takže fakt nemůžu říct co to může být. CPU/MB/GK? Co myslíte vy?
NEAKTUÁLNÍ CPU AMD Phenom II X6 1055T 2.8GHz MB Gigabyte GA-990FXA-UD3 RAM Kingston HyperX Genesis Grey 8GB(2x4GB) 1600MHz VGA MSI R7850 HD 2GB 900/4800MHz Twin Frozr III HDD Samsung HD103SJ 1TB Zdroj OCZ ZT Series 750W LCD Samsung SyncMaster SA550 27" Case CoolerMaster Storm Scout Cooling GELID Solution Tranquillo + 3x120mm CoolerMaster Red
kery-
Nováček
Nováček

Příspěvek od kery- »

Samozřejmě je i šance že špatný zdroj poslali podruhý, konec konců Roccat Kone+ jsem u CZC během půl roku reklamoval 4x - ale to s ní mělo problémy hodně lidí. U tohoto zdroje nikdo nic jako "vadnou sérii" nezmiňuje..
kery-
Nováček
Nováček

Příspěvek od kery- »

Osobně bych si vsadil na grafiku, procesor ukazuje že jede na ploše na 1-5%..Dá se nějak zjistit okamžité vytížení GPU?

Co se stane když za chodu odpojím napájení od grafiky? Je tu nějaké riziko poškození nebo prostě jen nepojede? Myslím že kdybych tohle udělal měl bych jasno..

Edit: Tak jsem to udělal a rozdíl žádný - grafikou to tedy není. Takže bud procesor, popřípadě deska. Nebo jsem prostě měl tak velkou smůlu že mi podruhé poslali zdroj který dělá to samé..
shelby_nr
Čestný člen
Čestný člen

Příspěvek od shelby_nr »

1. nauč sa používať tlačítko EDIT
2. sprav si poriadok v kábloch
3. zdroj má byť otočený opačne
4. nič za chodu neodpájaj
5. ako zistiť čo huči? postupne odpoj jednotlivé ventil. v skrinke (pr. vypneš pc, odpojíš napr. ventil. na cpu chladiči, zapneš pc a ak to bude stále hučať, tak vypneš pripojíš ten ventil. a odpojiš iný a to dookola). No záleži aj na tom ako máš poriešene napájanie ventil. resp. reguláciu.
No možné je aj to, že máš zas vadný zdroj.
PC: Fractal R3+ Noiseblocker eLoop B12-PS, Noctua S12B FLX@ U.L.N.A + King Mod Premium, Seasonic X-560, G630 (dočasne) + Prolimatech Armageddon, MSI ZH77A-G43, 2x4 Kingston Blu, WD 6400AAKS. Monitor: Dell P2314H
NB: IBM/Lenovo T60 + 9 cell
kery-
Nováček
Nováček

Příspěvek od kery- »

1. Díky, dám si pozor
2. Pořádek v kabelech mám, mám do zdroje zapojeny jen ty nejnutnější (modulární zdroj)
3. zkoušel jsem obojí a běží to stejně
4. viz bod 1
5. Vim že hučí zdroj, možná tomu nebudeš věřit ale tohle napadne i laika jako jsem já

Prostě hučí zdroj, už druhý a zase po reklamaci. Viz výše.

Vše jsem už řekl, teď prosím o skutečné rady, ne nějaké prdění do prázdna..Nic ve zlým, ale nic smysluplného jsi mi neřekl..
Suke001
Středně pokročilý
Středně pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Suke001 »

Tak vyzkoušej magickou hůlku, nevím co se ti na tom zdá nesrozumitelného.
kery-
Nováček
Nováček

Příspěvek od kery- »

Já nemyslel že je to nesrozumitelné, ale musíš uznat že problém jsem tu popsal celkem dost a jediné co mi tu řekne dokonce samotný moderátor je to abych vůbec zjistil jestli ten zdroj hučí. Nemám co dodat
Suke001
Středně pokročilý
Středně pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Suke001 »

Průtok vzduchu máš dobrý, až na ten ventilátor v bočnici. Takže fakt ti zbyde jen reklamace, rozebráním ztrácíš záruku. :)
kery-
Nováček
Nováček

Příspěvek od kery- »

Tak jsem si sehnal měřák Wattů do zásuvky a připojil k ní celou rozbočku s PC komponenty.

Spotřeba v klidu 155W (není to trochu moc? je sice pravda že jenom těch 55W spapá monitor a repráky, ale i tak, PC samo o sobě na ploše 100W?)

V Alanu Wakeovi na vše full 290W

Po vypnutí hry se to vrátí na 155W, takže žádná komponenta nejede ani v klidu "falešně" na plno a je to opět zdroj..

Jinak je mazec že tímhle výpočtem vychází spotřeba samotného PC v zátěži na maximálně 250W
shelby_nr
Čestný člen
Čestný člen

Příspěvek od shelby_nr »

kery- píše:Vše jsem už řekl, teď prosím o skutečné rady, ne nějaké prdění do prázdna..Nic ve zlým, ale nic smysluplného jsi mi neřekl..

Já nemyslel že je to nesrozumitelné, ale musíš uznat že problém jsem tu popsal celkem dost a jediné co mi tu řekne dokonce samotný moderátor je to abych vůbec zjistil jestli ten zdroj hučí. Nemám co dodat
Nabudúce sa trochu kludni...
k 2. bodu: je síce pekné, že máš zopojené len potrebné veci (veď je modulárny), ale ak to vizerá ako na fotke hore (v 1.poste) tak to nie je spravený poriadok v kábloch...pre inšpiráciu takto vyzerá poriadok v cablemanagementu: http://www.tichepc.sk//files/artefacts/ ... G_6372.jpg alebo http://www.tichepc.sk//files/artefacts/ ... G_6378.jpg

k 3. bodu: ak je zdroj otočný ventil. hore, tak kazý airflow

Lenže si písal, že možno to bude vga prípadne cpu, ale ak si to vyskúšal tak ok.
V tomto prípade akú radu? Kedže si si istý, že je to opäť zdroj tak jedine čo môžeš je ho dať opäť na RMA.
PC: Fractal R3+ Noiseblocker eLoop B12-PS, Noctua S12B FLX@ U.L.N.A + King Mod Premium, Seasonic X-560, G630 (dočasne) + Prolimatech Armageddon, MSI ZH77A-G43, 2x4 Kingston Blu, WD 6400AAKS. Monitor: Dell P2314H
NB: IBM/Lenovo T60 + 9 cell
kery-
Nováček
Nováček

Příspěvek od kery- »

Mít case ve které jsou takové otvory pro vedení kabeláže jako má tvoje R3, tak je to samozřejmě lepší, ale CM Scout není dělaný pro tak silnou kabeláž jako má můj OCZ ZT-750W. Za tou deskou co drží základku je tak 0,5cm místa a tudy ta kabeláž prostě rozumně vést nejde. Ale až vyřeším zdroj chystám se zainvestovat do nějakého bigtoweru kde to snad půjde líp..

Prostě vím že to takhle není ideální ale možnosti casu nejsou lepší..

Problém jsem tedy vyřešil, ale s reklamací u CZC mám výbornou zkušenost kdy jsem 4x reklamoval Roccat Kone+, teď už to snad vyjde lépe, psal jsem na ČOIku o radu a snad se to nějak vyřeší..

Díky za rady a názory..

Ještě než to tu ukončíme dokázal bys mi poradit nějaký jiný zdroj pro mojí sestavu? Pokud bude RMA úspěšná a nějak z nich vydoluji peníze, šel bych s menším příplatkem nejraději do http://www.alfacomp.cz/php/product.php? ... 0V41NN16LK jaký máš na něj názor?
Bez_n1ck
Pokročilý
Pokročilý

Příspěvek od Bez_n1ck »

250W load spotřeba řekl bych sedí. 100W idle řekl bych taky (můj PC v podpise žere celej i s monitorama 370W idle, což je cca 200W na PC, ale tam spotřebu zvyšuje zapojení dvou monitorů)

Podle mně jsi narazil na špatnou sérii u zdroje. Jelikož reklamuješ do půl roku od koupě, můžeš si Ty zvolit, jak bude reklamace probíhat - vyber odstoupení od smlouvy a vem jinou značku/typ. Na výběr zdroje jsou tu jiná témata a přiznám se, jsem línej teď něco hledat :)
PC: MB: ASUS TUF Z370-PRO GAMING ; CPU: INTEL Core i7-8700K @ 3,7GHz ; CPUcooler: Noctua NH-D14 ; GPU: GIGABYTE GTX2070 WINDFORCE 3X 8GB ; DDR4: 2x16 GB 2666MHz CL16 ; HDD: Samsung 960 EVO M.2 500GB + WD Green 2,5TB + WD Red 4TB + 2xWD Red 8TB ; CASE: Be Quiet! Dark Base 900 ; PSU: Corsair RM650x ; MOUSE: Logitech G700s ; KEYBOARD: Razer Huntsman Elite ; SOUND: Logitech X530 ; MONITOR: 2x Dell U2515H (25" QHD IPS) | Games, that you can play with me | Diablo III - Divina
NOTEBOOK: Dell Precision 7730 ; CPU: Intel Core i7-8750H ; GPU: nVidia Quadro P4200 8GB ; DDR4: 2x16GB 2667MHz ; HDD: Samsung NVMe 256GB + Samsung 980 EVO M.2 1TB ; FullHD
kery-
Nováček
Nováček

Příspěvek od kery- »

Problém je ten že první zdroj je vyfakturovaný 8.2., takže když jsem ho koncem července reklamoval měl jsem o to říct, nevěděl jsem to. Ale požadoval jsem opravu a oni ho vyměnili, tim pádem je nová záruka a teď by mi ten půlrok od koupě měl běžet znova ne? Prý se s výměnou zboží udělá i nová kupní smlouva
Suke001
Středně pokročilý
Středně pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Suke001 »

A máš to na kupované na koncového spotřebitele nebo na Ičo ?
kery-
Nováček
Nováček

Příspěvek od kery- »

Na spotřebitele (mě)
Suke001
Středně pokročilý
Středně pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Suke001 »

Tak v tom případě máš pravdu a záruku máš novou :)
Odpovědět

Zpět na „Chladiče a chlazení“