Statická elektřina: sluchátka, notebook, rány a šum

Doporučení, výběry, názory a řešení problémů s notebooky, UMPC, deskbooky, apod.

Moderátor: Don

Odpovědět
Osiris
Nováček
Nováček

Statická elektřina: sluchátka, notebook, rány a šum

Příspěvek od Osiris »

Ahoj, mám takový kuriozní problém, u kterého jsem neznal příčinu. Všiml jsem si toho u delší práce s notebookem. V připojených sluchátkách docela silně šumělo. Tak mě napadla statické elektřina, po chvíli zkoušení jsem zjistil, že ve sluchátkách se děje následující: šoupu li botama po koberci a nejsem li přitom uzemněn nebo se nedotýkám (plastového) notebooku, pak ve sluchátkách občas zapraská. Dělám li to rychleji (nebo spíš déle, dokud nedojde k nashromáždění dostatečného náboje, až napětí stačí k průrazu), pak dojde k většímu prasknutí, při kterém ještě cítím vybití přes některé ucho, což není moc příjemný pocit. Od té doby začne ve sluchátkách šumět. (Může se to ale stát i tak, že sluchátka mám odpojené a šoupu nohama, pak je připojím a už v nich hučí, rozdíl je jen v tom, že nedostanu ránu do ucha).

Jediný způsob, jak odstranit šum, je ve správci zařízení vypnout a zapnout Zvukovku.

PS: neznáte nějaká uzemněná sluchátka?

PS: I přes reset zvukovky stále ve sluchátkách se objevuje určitá úroveň šumu, která je menší, ale stále ruší? Nevíte, jak se toho zbavit? Sluchátka připojená k mobilu tím netrpí.
Odpovědět

Zpět na „Notebooky a netbooky“