FX-8300 stabilní taktování
Moderátoři: flanker, Eddward, Baneshee, PKBO
- petan320
- Nováček
-
FX-8300 stabilní taktování
Dobrý den,
chci koupit do PC cpu FX-8300.
základní deska: ASUS M5A99X EVO R2.0
Chtěl bych ho přetaktovat stabilně na 4.0 GHz, nesníží se mi výdrž procesoru?
Přemýšlel jsem i o FX-8350, který bude lepší na přetaktování a hraní her? Vyplatí se mi příplatek cca 1 500 Kč?
Chladič: Cooler Master Hyper TX3 EVO.
Jakou frekvenci bych měl s touto sestavou dosáhnout?
Potřebuji nakrmit MSI R9 380 2GB.
Díky za radu.
chci koupit do PC cpu FX-8300.
základní deska: ASUS M5A99X EVO R2.0
Chtěl bych ho přetaktovat stabilně na 4.0 GHz, nesníží se mi výdrž procesoru?
Přemýšlel jsem i o FX-8350, který bude lepší na přetaktování a hraní her? Vyplatí se mi příplatek cca 1 500 Kč?
Chladič: Cooler Master Hyper TX3 EVO.
Jakou frekvenci bych měl s touto sestavou dosáhnout?
Potřebuji nakrmit MSI R9 380 2GB.
Díky za radu.
- PKBO
- Moderátor
Re: FX-8300 stabilní taktování
Ahoj, brát FX na hraní her se celkově nevyplatí a je jedno jestli je to šesti-osmi jádro..
8300 se prodává prakticky za cenu i5, která bude mnohem universálnější a pojede fajn jak při hrách/apps psaných pro multivlákno tak při hrách, které jsou o singlethreadu a těch je dnes stále naprostá většina.
Pokud si chceš nějak pomoci, tak prodej desku a přejdi na intel, finančně tě to nebude stát o moc více..
8300 se prodává prakticky za cenu i5, která bude mnohem universálnější a pojede fajn jak při hrách/apps psaných pro multivlákno tak při hrách, které jsou o singlethreadu a těch je dnes stále naprostá většina.
Pokud si chceš nějak pomoci, tak prodej desku a přejdi na intel, finančně tě to nebude stát o moc více..
- Dithius
- Pokročilý
Brat FX 8300 klidně můžeš a chválim desku protože 99X je startovní deska pro OC FX.... nicmeně jestli na tom fakt chceš hrát tak 4 GHz je málo... například ja mám 4,8 GHz (hodně špatnej kousek na OC) a upřimně je to málo... chtělo by to alespoň 5,2 GHz aby to mělo smysl vůči Intelům.....
5,2 GHz na to potřebuješ FX 8350 minimalně + Vodní chlazení (ale né All in One prostě custume) a hlavně kvalitní vykoný zdroj...
Sečteno a podtrčeno na dražším Intelu si zahraješ lepe a vyjde tě to paradoxně levněji... FX CPU by byl OK kdyby vyšel ve své podobě před alespoň 3-mi lety v Vishera upgradu z Bulldozeru, ale sám šetřím na nové 6600K nebo lepe 6700K
5,2 GHz na to potřebuješ FX 8350 minimalně + Vodní chlazení (ale né All in One prostě custume) a hlavně kvalitní vykoný zdroj...
Sečteno a podtrčeno na dražším Intelu si zahraješ lepe a vyjde tě to paradoxně levněji... FX CPU by byl OK kdyby vyšel ve své podobě před alespoň 3-mi lety v Vishera upgradu z Bulldozeru, ale sám šetřím na nové 6600K nebo lepe 6700K
CPU: AMD Ryzen 7 7800X3D, IF 2066 MHz; MB: ASROCK B650E TAICHI Lite; RAM: Trident Z5 Neo 32GB 6200MHz CL30-38-38-28-68-48-1T (GearDown Disabled); GK: AMD Radeon RX 6950 XT; SSD: Kingstone KC3000 2048 GB; PSU: Corsair RM1000; Case: Thermaltake Core P5; Rad: Alphacool NexXxoS Monsta 560mm; Block: EKWTB Quantum Velocity (Fully black Nickel base); Pump: EK-DDC + acetal top; No exp-reservoir; OS: Custom Fedora 41 (installed ground UP from cmd nonGUI).
- petan320
- Nováček
-
Můžete mi to trochu vysvětlit proč by měl být fx nevýkonný? Podle testů i zde se v nově optimalizovaných hrách s directx 12 rovná i5. FX-8350 je někdy i nad nimi. A her s directx 12 bude přibývat.
- danco
- Začátečník
-
Skôr by som volil verziu 8320E a aj trošku lepší chladič. Nejakú dvojvežu, lepšie chladia okolie CPU a napájačku.
- DOC_ZENITH
- Středně pokročilý
Jenže kolik těch her, i těch novejch je "optimalizovanejch " hmm? Velice malé %. Pokud teda hraješ to co Fxku sedne, klidně. Pokud ale náhodou zavadíš o ňákou MMO či RTS hru co FXku nesedne tak jsi v ****** a ani sebelepší OC tě na něm nezachrání. Na tohle téma je tady horda postů, už to nebudu ze široka rozepisovat znova jak a proč.petan320 píše:Můžete mi to trochu vysvětlit proč by měl být fx nevýkonný? Podle testů i zde se v nově optimalizovaných hrách s directx 12 rovná i5. FX-8350 je někdy i nad nimi. A her s directx 12 bude přibývat.
- petan320
- Nováček
-
- DOC_ZENITH
- Středně pokročilý
1. DDworld nečti, je to fanatickej pro AMD web a i autor tohot článku už přešel pár let dozadu na intel, ten článěk je 3 roky starej, a i koukni na ty výsledky, v jediné CPU limited hře je 4Ghz FX někde na úrovni 3,3Ghz ivyho, tak a když oba přetočim.. uups.petan320 píše:http://www.ddworld.cz/pc-a-komponenty/p ... enu-7.html
Koukněte na tohle o tohle mi jde.
2. Bacha na testy co jsou nastavený špatně aby byly GPU limited. A CPU se v průměru neprojevilo. Pokud ti nastavim 4K s 8xAA bude to vypadat že brzdou by nebyl ani Atom.
3. CPU jsou zrádná věc v tom že málo ovlivňujou průměry ale maj zásadní vliv na kritické situace kde výkon jde do kopru (velkej dav, mnoho oběktů na scéně).
4. Koukni jak FX dopadlo třeba ve Fallout 4 kterej vyšel včera:
http://pclab.pl/art66856-16.html
Nádhera že jo? Taková je realita, FX je zastaralej CPU s mizernou architekturou a nikdo pro něj neoptimalizuje a nebude optimalizovat, tzn s postupem času na tom bude hůře a hůře, všimni si že i staré Intely co neuměj fullspeed AVX/FMA už nejsou takový drtiči a Haswell/Skylake je citelně nad nima. Ruku času nezastavíš a už to bude 5 let co Sandy vyšel a i ten FX naprosto rozdrtil, tak jak očekáváš že bude situace dnes vypadat? Prostě pokud hodláš hrát hry tak se FX za každou cenu vyhni.
Naposledy upravil(a) DOC_ZENITH dne stř 11. lis 2015, 15:27, celkem upraveno 1 x.
- petan320
- Nováček
-
OK. a doporučil bys mi i5-6500 nebo 6600K. Vzhledem k rozpočtu se mě moc nechce nad 6000, ale pokud to bude stát za to?
- PKBO
- Moderátor
DOC by ti doporučil 6700K ostatně jako já, protože HT u skylake je podstatně zajímavější než u starších generací, ale když na to cash není, tak hold upgradneš v budoucnu.
6600K přetaktuješ i ty špatné kousky na 4,5 Ghz úplně v pohodě na chladiči za pár stovek, to ti oproti té 6500 přinese nárůst výkonu cca 35%, jestli ti to za to stojí už musíš zvážit sám, v podstatě i na defaultu to bude oproti FX božský CPU tak či tak...
6600K přetaktuješ i ty špatné kousky na 4,5 Ghz úplně v pohodě na chladiči za pár stovek, to ti oproti té 6500 přinese nárůst výkonu cca 35%, jestli ti to za to stojí už musíš zvážit sám, v podstatě i na defaultu to bude oproti FX božský CPU tak či tak...
- DOC_ZENITH
- Středně pokročilý
Ano přesně jak říká PKBO.
- luke777
- Začátečník
-
Vidis ale cenove budes zase nekde jinde s intelem.To ze vydaj novou patici a kdo chce prejit ze stare i5 tak musi menit desku a pameti.To nikomu nevadi ze intel dela ze zakazniku osliku otres se.Klidne si tu fx kup pokud nemas love zalezi co mas ted.
http://www.cnews.cz/recenze/fx-8320e-te ... trana/0/11
Tady mas novejsi test.
Ohanet se nove vydanou hrou ktera je plna chyb neoptimalizovana????
http://www.cnews.cz/recenze/fx-8320e-te ... trana/0/11
Tady mas novejsi test.
Ohanet se nove vydanou hrou ktera je plna chyb neoptimalizovana????
- DOC_ZENITH
- Středně pokročilý
Pokud máš starou I5 nemáš důvod přecházet je furt dost dobrá. V době kdy začne bejt dýchavičná (třeba původní I5-750 dnes) tak uplynulo 6+ let a to fakt musíš kupovat novou platformu i paměti atd, po takové době je to normal. Ano intel je otravnej a teoreticky mohly bejt všechny CPU od Nehalemu dodnes na stejné patici (protože DMI a QPI jsou zpětně kompatibilní), ale... AMD se nechová nijak lépe, jejich poslední dobrej socket s velkou životností byl AM2, kde se na lepších deskách vystřídaly 90nm K8, 65nm K8, Phenomy1 i Phenomy 2. Od té doby nic, AM3 neni kompatibilní s AM3+CPU (a to čistě marketingově, pár desek s dodělanou podporou existuje ale jejich kvalita/zabugovanost za to nestojí), FM1 neni kompatibilní s FM2 ačkoliv by mohl, FM2 neni s FM2+ atd atd. U Intelu dáš aspoň ivyho do desky pro Sandyho (ale proč by to kdo dělal) a broadwell do Z97 / i když kdo má Z97 už tam v ní má high end CPU takže tuto změnu asi provádět nebude)... tady si oba dva nejmaj poslední roky moc co vyčítat, oba dva dojej jak to jen jde.
Intel by se mohl inspirovat vlastní historií a udělat nám pár "overdrive CPU" jako byly předtim, ala modernější arch CPU upravené pro starší desky. Takovej Skylake pro 1155 by spoustu lidí potěšil, nebo třeba 6/8 jádrovej ivy/haswell pro 1366. Dokonce zde ani neni fyzická nekompatibilita, výstupy seděj, PEG linky taky, QPI a DMI jsou zpětně kompatibilní, typ použitých RAM také.... šlo by to.
Intel by se mohl inspirovat vlastní historií a udělat nám pár "overdrive CPU" jako byly předtim, ala modernější arch CPU upravené pro starší desky. Takovej Skylake pro 1155 by spoustu lidí potěšil, nebo třeba 6/8 jádrovej ivy/haswell pro 1366. Dokonce zde ani neni fyzická nekompatibilita, výstupy seděj, PEG linky taky, QPI a DMI jsou zpětně kompatibilní, typ použitých RAM také.... šlo by to.
- Jeremy
- Začátečník
Jen se vtírnu,byla by výměna mojí i5 2500K na 4.4GHz za nějaké to osmijádrové fx-ko gut?
- DOC_ZENITH
- Středně pokročilý
Byl by to těžkej downagrade, vůbec nad tim nepřemejšlej. 2500K bych měnil jen za 6700K nebo 5820K.
- Jeremy
- Začátečník
A za i5 6600K by to smysl mělo?
- DOC_ZENITH
- Středně pokročilý
Ne za ty prachy. Novej CPU, deska, 16GB DDR4, a bude to o 30% rychlejší? EE.
- Jeremy
- Začátečník
Výkonově je lepší i5 6600K než ta moje i5 2500K?
- DOC_ZENITH
- Středně pokročilý
Jistě že je, ale asi jen o 30%, po overclocku obouch to bude cca furst stejnej rozdíl.
- Jeremy
- Začátečník
30% je ale už dost,ne?