Mám ADSL internet od Telekomu. Nedávno mi zapojili Magio TV od Telekomu, v dôsledku čoho mi pevnú linku zmenili z analógovej na digitálnu, tzn. miesto do splittera sa musí pripájať do novéhou ADSL routra, ktorý mi dali - ADB VA 2111. K nemu je teda pripojená pevná linka, Magio a niekoľko PC cez LAN. Ten router je samozrejme lacný šmejd, bez nejakých širších možností konfigurácie.
Všetko funguje, mám len problém s tým, že keď niekto sťahuje napr. torrenty a možno aj keď len sleduje Youtube, popr. iné činnosti, na ostatných PC je internet neúnosne pomalý. Moja predstava je taká, že by som za ten ADB zapojil ďalší, lepší router, na ktorý by sa pripojili ostatné PC. Predbežne som vybral Asus DSL N17U, z toho, čo som vyčítal, majú tieto Asusy nejaký defaultný QOS profil, ktorý má nastavenú vysokú prioritu pre Web surfing a online hry, to je myslím presne to, čo potrebujem. Plus má hromadu iných zaujímavých funkcií, ale kľudne si nechám poradiť iný model.
No a konečne otázka - je vôbec možné tie routre takto za sebou zapojiť tak, aby ten druhý (Asus) stále plnil funkciu routra, teda hlavne aby tie QOS nastavenia mali vplyv na všetky počítače v sieti? A aspoň orientačne, čo a ako treba nastaviť na oboch routroch, aby pracovali tak, ako popisujem?
Router kúpim začiatkom nasledujúceho týždňa, len by som chcel už dopredu mať nejakú predstavu, čo a ako. Wifi zatiaľ neriešim, som jediný, kto ju využíva a to len občas kvôli mobilu, takže stačí, keď ju bude poskytovať len jeden router.
Hľadal som nejaké info na webe, ale pravdupovediac som sa v tom akurát dokonale stratil