ADSL dva routre za sebou + pevná linka

Problematika připojení - hardware i software.

Moderátor: Don

Odpovědět
pctmungo
Nováček
Nováček

ADSL dva routre za sebou + pevná linka

Příspěvek od pctmungo »

Zdravím, riešim takýto problém:

Mám ADSL internet od Telekomu. Nedávno mi zapojili Magio TV od Telekomu, v dôsledku čoho mi pevnú linku zmenili z analógovej na digitálnu, tzn. miesto do splittera sa musí pripájať do novéhou ADSL routra, ktorý mi dali - ADB VA 2111. K nemu je teda pripojená pevná linka, Magio a niekoľko PC cez LAN. Ten router je samozrejme lacný šmejd, bez nejakých širších možností konfigurácie.

Všetko funguje, mám len problém s tým, že keď niekto sťahuje napr. torrenty a možno aj keď len sleduje Youtube, popr. iné činnosti, na ostatných PC je internet neúnosne pomalý. Moja predstava je taká, že by som za ten ADB zapojil ďalší, lepší router, na ktorý by sa pripojili ostatné PC. Predbežne som vybral Asus DSL N17U, z toho, čo som vyčítal, majú tieto Asusy nejaký defaultný QOS profil, ktorý má nastavenú vysokú prioritu pre Web surfing a online hry, to je myslím presne to, čo potrebujem. Plus má hromadu iných zaujímavých funkcií, ale kľudne si nechám poradiť iný model.

No a konečne otázka - je vôbec možné tie routre takto za sebou zapojiť tak, aby ten druhý (Asus) stále plnil funkciu routra, teda hlavne aby tie QOS nastavenia mali vplyv na všetky počítače v sieti? A aspoň orientačne, čo a ako treba nastaviť na oboch routroch, aby pracovali tak, ako popisujem?

Router kúpim začiatkom nasledujúceho týždňa, len by som chcel už dopredu mať nejakú predstavu, čo a ako. Wifi zatiaľ neriešim, som jediný, kto ju využíva a to len občas kvôli mobilu, takže stačí, keď ju bude poskytovať len jeden router.

Hľadal som nejaké info na webe, ale pravdupovediac som sa v tom akurát dokonale stratil :)
CageJ
Moderátor
Moderátor
Kontaktovat uživatele:

Re: ADSL dva routre za sebou + pevná linka

Příspěvek od CageJ »

Tak si cital zle :)..
QoS ti takmer vobec na torrenty nepomoze... problem je slaby upload, resp. pomer D/UP...
Celkovo je problemom zrejme pomala linka. Aky mas upload a download?

"Nedávno mi zapojili Magio TV od Telekomu, v dôsledku čoho mi pevnú linku zmenili z analógovej na digitálnu" .. Nerozumiem uplne tejto vete.. Pretoze digitalnu linku mas odvtedy co mas DSL a digitalne ustredne su tu uz snad 15 rokov... Ak myslis zmenu analog> digital telefon, tak ano Telekom rusi stare analogove telefony a prechadza na IPTV+VOIP, u tych pouzivatelov, ktori maju Magio.
Pokial nemas (telefonnu) pevnu linku, tak proste vyhod ten router a kup si lepsi (odporucam uz VDSL) router, a nemusis riesit 2 zariadenia.

A kedze tvoj vybrany router ma VDSL, tak nevidim zmysel pouzivat 2 zariadenia.. to je strasny nezmysel.. tak bud si kup router, resp. switch.. ale naco su ti dva modemy (modem-router) netusim..

Aky je teda zaver?

Takze potrebujes router, ktory vie priradzovat rychlosti pre jednotlive porty/wi-fi.. To vie napr. Mikrotik (to ale nie je xDSL modem-router)..
Tym obmedzis rychlost..
Dalsou moznost je proste rucne doma obmedzit kazdemu pouzivatelovi torrent na kazdom PC zvlast..
YT si nemyslim, ze vytazi tak linku..

Ak mas skutocne pevnu, musis to zial riesit dvoma routrami/ router+switch, alebo zohnat taky, ktory vie aj VOIP (internet phone).. Co som hladal, na SK trhu taky snad ani nie je..
Vie to napr. tento. TD-VG3631
http://www.amazon.com/TP-LINK-TD-VG3631 ... B009PY5JYO
AMD RYZEN 5600X, 16GB DDR4 2,8GHz, ASUS TUF B550, ASUS GOLD 650W; Fractal Design, ASUS DUAL RTX 3060 Ti GDDR6X;
AMD RYZEN 5800X3D, NOCTUA NH-D15, ASUS ProArt X570-CREATOR WIFI, SuperFlower 1200W, 32GB CL14 G.SKILL 3200, FRACTAL DESIGN XL R4, ASUS STRIX RTX 3080 OC; APPLE MacBook AIR M1
iPhone 12 Pro 128GB
Weslo
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od Weslo »

QoS neboli prioritizace by to sice řešilo, ale zase by ti to pravděpodobně nešlo s jiným zařízením ta IP telefonie a IPTV. Koupit router s QoS, nastavit modem jako bridge a používat se mi nejeví jako tak špatný nápad. Nevím jak to má T-Com na slovensku, ale tady v čechách jsou pro IPTV a VoIP používané jiné PVC v modemu takže by to stejně s jiným nechodilo.
Co nám to odhalí je jednoduchá otázka. Máš na modemu určené porty na telefony a telku nebo je to jedno kam to zapojíš?
AMD Ryzen 7 8700F 4100Mhz| XPG Levante X 240 | ASUS TUF GAMING B650M |64GB Corsair DDR5 5000Mhz | Gigabyte Radeon RX7600 16GB OC | 2x Samsung 980PRO 512GB + 2x2TB WDC WD20EZFX | Lian-Li O11 Dynamic Mini | Corsair SF-450 | 32" Dell S3222DGM | Synology DS223j + 2x6TB WD Red RAID1
CageJ
Moderátor
Moderátor
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od CageJ »

VOIP a IPTV bude na 99% na inom virtualnom okruhu, ale je to pomerne nova sluzba, takze chybaju INFO...
Inac dobra otazka..
AMD RYZEN 5600X, 16GB DDR4 2,8GHz, ASUS TUF B550, ASUS GOLD 650W; Fractal Design, ASUS DUAL RTX 3060 Ti GDDR6X;
AMD RYZEN 5800X3D, NOCTUA NH-D15, ASUS ProArt X570-CREATOR WIFI, SuperFlower 1200W, 32GB CL14 G.SKILL 3200, FRACTAL DESIGN XL R4, ASUS STRIX RTX 3080 OC; APPLE MacBook AIR M1
iPhone 12 Pro 128GB
pctmungo
Nováček
Nováček

Příspěvek od pctmungo »

Ďakujem za reakciu a objasnenie, aspoň čiastočné :) Takže:

- problém z torrentami bol zjavne v rýchlosti, ako ste povedali, mal som z nejakých technických príčin na ich strane zníženú rýchlosť akorát v čase, keď mi zapájali to magio, od dneška to mám normal na 5Mb a pri sťahovaní torrentu je internet použiteľný.

- zrejme som naozaj myslel zmenu analog> digital telefon, ako píšeš. Telefón má na tom ADB routri vlastný port Phone, telka sa zapája do LAN portu, v tejto chvíli bohužiľ nemôžem overiť, či funguje na hociktorom LAN porte, alebo len na jednom konkrétnom. Podľa Telekomu môžem svoj druhý router použiť, ale ten ich musí byť zapojený. Ale magio tv funguje bez ich ADB routra.

- mám tu jeden TP-LINK router, bohužiaľ je nejak zblbnutý a nedá sa dostať do administrácie (po továrenskom resete sa to podarilo asi 2x a potom to zase zblblo, naviac nešlo zmeniť defaultne meno a heslo). V každom prípade je ale nakonfigurovaný (nejak) a funguje. Keď ho zapojím priamo na dsl (bez toho ADB routra), tak "routuje" citeľne lepšie, ako keď idem na tom ADB.
Urobil som jednoduchý test, dal som uploadovať veľký súbor, a zároveň som otestoval rýchlosť sťahovania na dsl.sk: S ADB routrom som pri tomto teste nameral 17 KB/sec, s TP-Linkom 480 KB/sec. (moja plná rýchlosť je cca 570 KB/sec)
No a toto by som rád dosiahol s ADB + nový router :)

Funguje mi to aj tak, že zapojím TP-Link za ADB, ale TP-Link nemá WAN port, takže musím cez LAN a hádam, že takto funguje len ako switch.

- ten bridge, to nastavím v tom telekomáckom ADB? Neviem, či to bude možné, moc možností tam na nastavenie nie je, a po krátkom googlení som našiel niekoho, kto tvrdil, že to na ňom nejde. Nemuselo sa ale jednať o tento prípad, houby tomu rozumiem...
pctmungo
Nováček
Nováček

Příspěvek od pctmungo »

Tak už som to poriešil sám :-D trvalo mi to síce dva dni, za svet som nemohol spojazdniť internet, ale aspoň som sa niečo nové naučil...

ADB router som nechal vlastne v defaultných nastaveniach, ASUS som dal IP do tvaru 192.168.2.1, DHCP rozdsahy 192.168.2.x, WAN - nastavený ako Ethernet WAN a to to je asi všetko, čo bolo treba meniť oproti továrenskému nastaveniu...
Zapojeniez ADB LAN do Asus WAN, v ADB je zapojený len telefón.

A ten QOS funguje tiež presne, ako som predpokladal, ten môj provizórny test s ním dopadol perfektne.
Odpovědět

Zpět na „Sítě, modemy a Internet“