Nové PC na Ryzenu, různé problémy

Libovolné problémy kolem PC, které nemají jasný původ.

Moderátoři: Walker1134, PKBO

gonsa
Začátečník
Začátečník

Nové PC na Ryzenu, různé problémy

Příspěvek od gonsa »

Ahoj,
nedávno jsem si tu nechal radit PC sestavu a nakonec jsem si ji i složil.
Mám tuto sestavu:

Fractal Design Define R6 Blackout
AMD RYZEN 5 2600X
Chladič na procesor SilentiumPC Fera 3 HE1224
ASUS ROG STRIX B450-F GAMING
Seasonic Focus Plus 550 Gold 
G.SKILL 16GB KIT DDR4 3200MHz CL16 Trident Z RGB

Geforce GTX 970 (z minulého PC)
1x SSD, 2x HDD

Jsem hodně zklamán :-( Nevím, možná mám smůlu na nějakou komponentu, ale spíše si myslím, že jsem se nechal nalákat "skvělým" Ryzenem apod. a "zapomněl" jsem na své problémy v minulosti s AMD sestavami, které jsem kdysi stavěl. S Intelem vždy běhalo vše krásně. No ne nadarmo se říká, že člověk nemá zasahovat do něčeho, co funguje (mám 6 let starý PC v podpisu abslutně bez problému, ale chtěl jsem prostě něco novějšího)..

No a teď k problémům..
Nejdříve jsem měl problém, že při vypnutí počítače se vypnul pouze systém, ale komponenty běžely vesele dál. Záhadně přeinstalací systému toto zmizelo. Měl jsem zároveň i problém (po přeinstalaci zatím není), že nejspíše po aktualizaci windows 10 z dubna se mi začala sekat myš anebo když jsem něco psal, tak to bylo se zpožděním apod., prostě takové záškuby PC. Dokonce i v Biosu se mi sekala myš.
- Teď řeším, že při testu Open GL v programu Cinebench se z ničeho nic vypne obraz, monitor nereaguje a PC běží dále.
- Dále někdy z ničeho nic jsou pomalejší reakce PC např. na spuštění průzkumníka anebo, když si dám pravým tlačítkem na složce vlastnosti. Na Intelu jsem byl zvyklý, že jsem kliknul a hned se daný program otevřel anebo prostě PC ihned zareagoval a teď mám pocit, že reakce jsou někdy pomalejší. Přitom test v Cinebench dopadl pro CPU Ryzen 3x lépe v single core asi o polovinu lépe.
Zvláštní je, že někdy trvá spuštění např. Total Comandera 4 sekundy a někdy je to hned. Na Intelu vždy ihned.
- Dále v programu Ai Suite od Asusu jde vidět, že se neustále mění frekvence procesoru a díky toho teploty a otáčky ventilátoru na CPU. Přijde mi značně otravné, aby když se z PC skoro nic nedělá se střídaly teploty během pár sekund např. takto 39 - 45 - 51 - 40 - 46 - 48 - 42 - 51 apod. - Toto je standardní chování Ryzen procesorů ?
Jaká je vůbec OK teplota ? Přijde mi , že na to, že jsem si kupoval celkem chválený chladič a koupil jsem si i pastu za 200 Kč na procák (ARCTIC MX-4 Thermal Compound), tak ty teploty jsou v klidu poměrně vysoké...

Poradíte mi prosím postupovat, jak zkusit zjistit, zda nějaká komponenta není vadná ? Měl jsem podezření na zdroj, schválně jsem si kupoval dle recenze kvalitní typ. Podle mě je 550 W na mou sestavu dostačující anebo myslíte si, že by bylo třeba silnější zdroj ?

Zatím jsem z ryzenu značně zklamán :-( Je pravdou, že jsem zároveň přešel i s Windows 7 na Windows 10 a vím, že ty díky automatickým aktualizacím dokáží udělat také pěknou neplechu...
říkám si, že by něco mohl vyřešit nový bios, přece jenom se jedná o poměrně novou desku. Bios mám zatím nahrán nejnovější.
Můžu sice všechny komponenty vrátit a postavit si PC na Intelu (nikdy jsem neměl s Intelem absoulutně žádný problém), ale nechce se mi to asi hned vzdávat, ale na druhou stranu mi končí ve čtvrtek 14 denní lhůta..

Vím, že na dálku se dá těžko radit, ale budu rád za jakoukoliv radu, kterou zkusím vyzkoušet.
Štve mě, že PC, který měl být min 2x lepší než můj dosavadní je vlastně výrazně horší :-( Tak nevím, jestli je reklama na ryzen falešná anebo je problém někde s nějakou komponentou...
Možná hledám chyby tam kde nejsou, ale přece jenom, když si koupím novou věc, která by měla být papírově lepší než ta stará, tak čekám, že bude vše lepší a svižnější anebo minimálně stejné, nikoliv horší..
Intel Core i5-3570K, Gelid Solution Tranquillo rev.2, ASUS STRIX-GTX970-DC2OC-4GD5, ASUS P8Z77-V LE, Kingston 8GB (kit 2x 4GB) 1333MHz, Seasonic SS-500ET F3, Fractal Design Define R4 Black Pearl, Dell U2415M
mlrs
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Re: Nové PC na Ryzenu, různé problémy

Příspěvek od mlrs »

Problem je u tebe - ja nic z toho co tu pises nepozoruju...
AI suite bych odinstaloval - je to sracka a mel jsem s tim samy problem.
Predpokladam tedy cisty necrackovany system s aktualnimi ovladaci.
Vsechny otacky jsem si nastavil primo v biosu, aby do cca 60 stupnu to nejelo skoro vubec a pak solidne pridalo.
Ve Win mam teplotu 37 stupnu s BOX chladicem, kdyz hodim youtube treba tak treba 44 - to se ale vetrak porad nepousti.
Dal predpokladam, ze mas v biosu vse OK - jak mas nastaveny pameti?
Odezvy systemu a problikavani obrazu -> Disk a grafika(?) -> to mas oboji ze staryho PC? Tzn. jak vypada disk ve smartu?
Obecne samozrejme muze byt vadna jen jedna komponenta (treba zdroj) a jeji nahradou by se to vyresilo, ale to neni tak easy urcit. Jinak 550W je bohate na takovy stroj.
Nehledej chybu v Ryzenu, mas chybu s nejakou komponentou a akorat zatim nevis s jakou...
Zdroj bych zkusil napojit ze staryho PC a projet testy. Samozrejme muzes zkusi mem test popr. nejaky heavy load, zda to PC zkousne.
Kdyz by byla blba deska, tak to se snad nejhur poznava - to jsem tak mel u sveho i5-3450 predtim a za boha jsem nemohl na nic prijit a az pak jsem naslepo reklamoval desku a zjistili, ze ji nejak kolisalo napeti kdesi (uz nevim presne) a pak mi ji vymenili a byl klid...
Ryzen 7 5700X + Wraith Prism RGB, Sapphire Pulse Radeon 9070 16GB, ASUS PRIME X470-PRO, Patriot Viper 4 32GB DDR4 3000Mhz, 3,5TB SSD, Seasonic Focus GX 650, Montech Air 903 Max, Dell U3023E
PC2: Mac mini M2 Pro + Xbox Series X&S + ThinkPad T14 Gen 5 AMD
gonsa
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od gonsa »

Já jsem akorát nastavil paměti v biosu na ten XMP profil, co podporuje deska. Ten zdroj zkusím ze starého PC, už se na to chystám...Taky mám strach, aby to nebyla deska. Pomocí čeho prosím měříš teploty ? Mě ten Al suite právě ukazuje výše zmíněné teploty když ty máš na box chladiči takové nízké teploty, tak tím pádem mě to solidně topí, když mám údajně kvalitní chladič..Myslím, že ho mám namontován správně.
Jasně mám original systém, všechny aktualizace ještě nemám nainstalovány, protože se bojím zase pustit do kompu tu dubnovou aktualizaci, po které se mi předtím začala sekat myš, klávesnice a vůbec celý PC...
Taky mám strach, aby to nebylo deskou, protože to se nedá poznat :-(
Jinak disky se chovaly ve starém PC naprosto normálně a nebyl s nimi žádný problém, tzn. tu si myslím, že problém nebude.
Teď jsem si znovu vytáhnul a zapojil grafiku do slotu, zkontroloval kabely se zdroje, zda jsou dobře docvaknuty a spustil znovu ten test v Cinebench Open GL.
Díval jsem se jak se chová grafika. Po určité době začaly cvrlikat cívky (to je u této grafiky normální chování v zátěži), neroztočily se však ventilátory na grafice a zase vypnul obraz..Jdu nainstalovat nějakou hru a zkusím jestli se roztočí ve hře...
Ještě se zeptám. Tobě reaguje PC vždy vše svižně ? Tzn. klikneš na správce, chrome, operu apod. a program se Ti ihned bez jakéhokoliv zpoždění otevře ?
Intel Core i5-3570K, Gelid Solution Tranquillo rev.2, ASUS STRIX-GTX970-DC2OC-4GD5, ASUS P8Z77-V LE, Kingston 8GB (kit 2x 4GB) 1333MHz, Seasonic SS-500ET F3, Fractal Design Define R4 Black Pearl, Dell U2415M
gonsa
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od gonsa »

Tak teď jsem zkoušel Far Cry 5 a větráky na grafice se neroztočily, vypl se obraz, ale hrála normálně hudba ze hry a PC jel dále ! Na minulém PC se mi toto nikdy nestalo s touto grafikou, tzn. jdu vyzkoušet ten zdroj, popřípadě grafiku v minulém PC (jestli se mi náhodou nepodělala při tom všem grafika)...Jediný moment, kdy se ventilátory grafik točí je ihned po zapnutí PC při testu..
mlrs
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od mlrs »

Jo mi se pousti vse okamzite - zadny dlouhy odezvy.
AI suite fakt dej pryc - to urcite nicemu nepomaha. Merim pres HWinfo.
No neroztoceny vetrak na grafice nesvedci nic dobryho. Zkus ten zdroj a uvidis - jinak tezko radit no.
A jo, ty teploty nemas nizky - v tom HWinfu zkontroluj i voltaz CPU, na kterou ti skace...
Jako pameti muzes taky zkusit na nejaky default a nemusis tam hned hazet ten pretaktovany profil - tzn. proste mit vse v zakladu a hledat chybu...
Ryzen 7 5700X + Wraith Prism RGB, Sapphire Pulse Radeon 9070 16GB, ASUS PRIME X470-PRO, Patriot Viper 4 32GB DDR4 3000Mhz, 3,5TB SSD, Seasonic Focus GX 650, Montech Air 903 Max, Dell U3023E
gonsa
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od gonsa »

Tak se zdrojem ze staré sestavy tento problém nenastal (ventilátory se roztočily), takže na vině je zdroj. Doufám, že "pouze" zdroj. Hrál jsem asi jen 15 minut, ale hra se nesekala a bylo vše plynulé..No nic musím vybrat nějaký jiný zdroj. Do stejného už nejdu, kdyby se jednalo o nějaký sériový problém..Co si tak pamatuji, tak mám pocit, že kdysi jak jsem měl AMD sestavu, tak jsem měl rovněž nějaký problém s modulárním zdrojem tuším Corsairem.. No nejlépe bych nějaký klasický a ne modulární. Jenže jak vidno stejně je zbytečné dávat na recenze, když ten můj zdroj měl být špikčkový, ale výstupní kontrola jim tam stojí evidentně za houby. Přitom ve starém PC mám taky Seasonic, možná si nechám ho, ale chtěl jsem nový zdroj :-(
Atapi
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od Atapi »

Jeden vadný zdroj neznamená že je všechno na prd, já (a spousta dalších) to používám třeba v rigu kde jede dlouhodobě na 80 % výkonu a v PC tady má tuhle řadu každý druhý...
Obrázek
Loki5567
Moderátor
Moderátor

Příspěvek od Loki5567 »

Určitě bych neházel celou řadu do jednoho pytle. Prostě si natrefil zrovna na špatný kus z tisíce. Je to klišé, ale zdroj reklamuj nebo ho vrať ve 14 denní lhůtě a vezmi jiný. Pokud si vezmeš stejný nebo jinou značku, je čistě na tobě.

Taky jsem měl několik Corsair RM1000i a jeden po chvíli začal zlobit a druhý běží roky bez problému do teď v sestavě co mám.
CPU: AMD Ryzen 7 9800X3D@5450Mhz // MB: Asus ROG Crosshair X870E Hero // RAM: G.Skill Trident Z5 Neo 2x16GB 6000Mhz@6400 30-38-38-96 // GPU: MSI RTX 3090 Gaming X Trio // Storage: Corsair MP510 480GB + Corsair MP510 960GB + Crucial P3 Plus 2TB // PSU: Corsair HX1000i + CableMod Kit // Case: Phanteks EVOLV X // Cooling: Bykski XPR-C-M Silver + EK-Quantum Vector RTX 3090 + 2x SC Protium 150 D5 Polished Silver + Alphacool NexXxoS XT45 X-Flow 360 + EK-CoolStream SE 360 + 6x NoiseBlocker NB-Eloop B12-PS PWM + Watercool MO-RA 3 360 + 9x ARCTIC P12 Pro //
gonsa
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od gonsa »

Vzal jsem si zdroj, který mám skladem ještě dnes u nás v Alfě. V alze, kde jsem kupoval ten seasonic, bych měl zdroj až zítra anebo v pondělí. Potřebuji dále testovat sestavu, ať zjistím, co je všechno ještě popřípadě špatně :-(
Vybral jsem Corsair RM750x 750W (2018), tak snad tentokrát bude OK.
Loki5567
Moderátor
Moderátor

Příspěvek od Loki5567 »

Si vybral slušný zdroj :)
CPU: AMD Ryzen 7 9800X3D@5450Mhz // MB: Asus ROG Crosshair X870E Hero // RAM: G.Skill Trident Z5 Neo 2x16GB 6000Mhz@6400 30-38-38-96 // GPU: MSI RTX 3090 Gaming X Trio // Storage: Corsair MP510 480GB + Corsair MP510 960GB + Crucial P3 Plus 2TB // PSU: Corsair HX1000i + CableMod Kit // Case: Phanteks EVOLV X // Cooling: Bykski XPR-C-M Silver + EK-Quantum Vector RTX 3090 + 2x SC Protium 150 D5 Polished Silver + Alphacool NexXxoS XT45 X-Flow 360 + EK-CoolStream SE 360 + 6x NoiseBlocker NB-Eloop B12-PS PWM + Watercool MO-RA 3 360 + 9x ARCTIC P12 Pro //
gonsa
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od gonsa »

Zatím musím zaklepat to jede s novým zdrojem v pohodě, takže nejspíše vážně smůla na vadný kus zdroje Seasonic. Čekal bych u tak špičkového zdroje asi lepší výstupní kontrolu. Každopádně reakce (otevírání programu) je možná o nějakou setinu :-) pomalejší než na starém PC Intel :-) Ale to už jsem asi zbytečný detailista. To může být i třeba horší optimalizací Windows 10 oproti Windows 7.. Zkusím udělat nějaké další testy.
gonsa
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od gonsa »

Tak další problémy :-( Lituji dne, kdy jsem se rozhodl, že přejdu z Intelu na AMD a z Windows 7 na Windows 10 :-(
Opakuje se chyba, kterou jsem měl po koupi PC a instalaci dubnové aktualizace Windows 10. Po dubnovém updatu Windows 10 se mi totiž začal systém chovat opět šíleně nestabilně. Před tímto updatem se to nestávalo. Jelikož se mi toto stalo hned i po koupi PC a nainstalování systému (potažmo té dubnové aktualizace) ,tak je jasné, že za to může právě ta velká aktualizace Windowsu.
Tak jsem se vrátil zpět, ale evidentně v registrech musel zůstat něco z té nové aktualizace, jelikož se to chová nestabilně (ale méně). Vážně super, aby člověk pořád přeinstalovával systém :-( Kdybych aspoň dostal na ten PC Windows 7, ale sehnal jsem si různé instalačky, které měly v sobě i podporu USB 3, ale systém se mi nepodařilo na PC nainstalovat.
Kdyby mi to nebylo blbé, tak půjdu všechny komponenty zase hezky vrátit do Alzy, protože to je vážně síla :-( Tak vracím zatím ten zdroj.
No počkám na novou generaci intel procesorů a pak si nechám složit PC. AMD už fakt nikdy protože ta nekompatibilita je fakt hrozná. Kdybych už neslíbil známému, že mu prodám můj starý PC (v podpisu) a on s tím nepočítal, tak z toho prodeje ještě vycouvám.
Promiňte, že tak prskám, ale vážně jsem nečekal, že se vyskytne tolik problémů..2 ztracené víkendy a úplně k ničemu. Člověk se raduje, že vyřešil jeden problém a má tu další. A ještě si nechává microsoft za tak nestabilní systém zaplatit....
AllowedCry
Mírně pokročilý
Mírně pokročilý

Příspěvek od AllowedCry »

Co to proboha meleš? Co je pro tebe "nestabilní" a "míň nestabilní" :? Zkus se rozepsat, protože krom emocí tu nic ke čtení není.
Ryzen 9800X3D || Asrock X870 Pro || 64GB @ 6000Mhz cl30 || AMD RX 7900 XTX @ UV-OC || M2 VP4300 4TB || HDD RED+ 4TB || Fractal R5 + Corsair HX850 || [4K] Philips 32M2N8900 240Hz + Philips 48OLED707.
Vesel
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od Vesel »

problem je v uzivateli nikoliv v upgradu na amd pochop to.... a za druhe urcite pouzivas crackelj windows tak se nediv
Atapi
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od Atapi »

Tak vrať cpu, paměti a desku. Špatná MB muže klidně zabít zdroj, už jsem se s tím setkal. A windows nesháněj někde, ale normálně udělěj oficiální instalačku W10 ze stránek microsoftu, pokud nemáš klíč (který stojí dneska stovku), tak w10 fungujou s minimálními omezeními i bez aktivace na neurčito.
Naposledy upravil(a) Atapi dne ned 2. zář 2018, 12:21, celkem upraveno 1 x.
Obrázek
mlrs
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od mlrs »

Problem bude dle vseho hlavne mezi zidli a klavesnici - ale jo, klidne to cely vrat a nech si nejakymi profiky (co to umi otestovat) slozit jine PC - to bude pro vsechny zucastnene asi nejlepsi :wink:
+ nezapomen hatovat AMD na vsech strankach, kde budes neco psat :roll:
Vesel
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od Vesel »

Zaklad koupit wndows 10 a nestahovat warez jak delas do ted ... pak budes naopak mile prekvapen
gonsa
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od gonsa »

Pravda, že jsem si ty nemilé komenty asi zasloužil, ale napíšu to raději znovu.
Systém mám právě z důvodu možných problémů s kompatibilitou LEGÁLNÍ !!

Už jsem se trochu uklidnil. Šel jsem vrátit Seasonic zdroj a desku. Dám tomu ještě šanci a vyberu si nějakou AMD desku, která už je nějakou dobu na trhu. Přece jen ta má byla novinkou na trhu, tak je možné, že nebyla ještě odladěna, popřípadě byla vadná. Každopádně, pokud se problém znovu vyskytne, tak pak už může být případný problém pouze v procáku čí ramkách. Veškeré komponenty ze starého PC byly používány jak ve Windows 7, tak Windows 10 (tam jen chvíli, na desítky jsem přešel nedávno)a v nich jsem problém nikdy neměl.
Jinak než se mi nainstalovala dubnová aktualizace Windows 10 (April update), tak kromě výše popisovaného problému se zdrojem, kdy se mi neroztočily ventilátory na grafice a po vypnutí systému jel zdroj, ventilátory apod. dále, jsem problém se stabilitou systému neměl. Respektive akorát se mi zdálo, že spuštění programů trvalo o něco déle než jsem byl zvyklý na Intelu, ale to bych zkousl. Jenže po té aktualizaci (April update) a restartu PC se PC začalo neskutečně škubat. Myš se škubala, programy se dlouho spouštěly, internet skoro nejel, když jsem něco psal na klávesnici, tak na obrazovce jsem to viděl třeba s 5 sekundovým zpožděním apod. Při spuštění hry se hra sekala a dále PC nejel apod.
Tzn. ještě jednou před aktualizací jsem problém se stabilitou PC neměl a po aktualizaci ano. Je tedy zcela evidentní, že problém bude v něčem, co obsahovala ta aktualizace.
Jinak instalačku Windows 10 mám udělanou na flešce ze stránek microsoftu přes nějaký ten jejich program. Tím, že jsem zkoušel různé instalačky jsem myslel instalačky Windows 7. Chtěl jsem totiž zkusit dostat na ten PC Windows 7, jenže jedna instalace neobsahovala ovladače usb 3 (nešla myš ani klávesnice a to ani v USB 2 portech), u další instalace mi myš s klávesnici šly, ale při instalaci to po mě chtělo nějaké ovladače z CD či USB, ale vůbec nepsalo jaké.
Složil jsem v životě asi jen 6 PC, ale je prostě asi zvláštní smůla, že problém jsem měl jen u dvou a vždy to byly PC na platformě AMD. Prostě někdy asi není lepší dát na recenze, ale na své zkušenosti. Je to prostě jak s auty, někdo nedá dopustit na škodovku a někdo by ji nechtěl. Prostě za mě je Intel mnohem lepší v kompatibilitě se vším. Škoda, že nemám od každé komponenty nějakou náhradní, abych prostě různě vylučoval v čem může být problém.. Mám trochu strach, že deska o asi nevyřeší, protože jestli je to nějaký SW problém Windows 10 (po April update) s AMD chipsety, tak asi budu znovu, tam kde jsem byl :-( Zkusím chipset X470.
Jinak na stránkách ddworld jsem četl, jak doporučují GIGABYTE Z370 AORUS Ultra Gaming
a zde jsou na ní skoro samé špatné recenze, tak prostě mám pocit, že chipsety AMD nebudou až tak dokonalé...
https://www.newegg.com/Product/Product. ... 6813145037
Atapi
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od Atapi »

Z370 je intel... :roll:
Zkus a uvidíš a až budeš instalovat znova systém, tak hned po instalaci tam naházej všechny aktualizace a až potom dělej zbytek.
Obrázek
gonsa
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od gonsa »

Jojo máš pravdu :-) Myslel jsem GIGABYTE X470 AORUS ULTRA GAMING
https://www.newegg.com/Product/Product. ... -_-Product

Zkusím, doufám, že se jedná opravdu jen o shodu hodně špatných věcí najednou.
Akorát jsem celkem ztracený, co za desku vybrat. S Asusem jsem míval vždy dobré zkušenosti ,s Gigabyte ne.
Celkem se mi pozdává ASUS PRIME X470-PRO, tak zkusím něco vygooglit..
Odpovědět

Zpět na „Problémy s PC sestavami“