Nahromadila sa mi hromada video súborov na komprimovanie (HD video 1080p) a v tomto stávajúca zostava s C2Q už nestačí, preto sa pozerám po upgrade. Najlepšie mi vyšiel nejaký CPU Ryzen 7 1700 + základnú dosku si kúpim novú (samozrejme, nejaké pamäte, všetko ostatné mi môže zostať), kľudne aj z bazáru? Ale za koľko ho kúpiť? Dal by sa kúpiť CPU za 150 Eur či aj menej z bazáru? Viem, že nová 5 1600 so 6 jadrami stojí okolo 130, či bude niekto ochotný za toľko predať.
Dosť do toho vrážať nechcem, pri PC trávim tak max. 4-6 hodín času a ak to prekonvertujem (čo asi bude, že to nechám bežať 24. hod po nejaké obdobie, je toho okolo 4-5TB), tak to bude už len pracovná stanica spracovanie zopár fotiek (čo mi dnes stačí aj C2Q
Prípadne iná možnosť s ohľadom na cenu-výkon. Dnes ide kopa ex. CPU zo serverov za slušnú cenu.
Inak potrebujem nejaké tipy ohľadom dosky. Potrebujem, aby ešte určite zvládala bez problémov Win 7 po nejaké obdobie.
V podstate mám na dosku tieto podmienky:
- podpora Win 7 (viem, že niektoré dosky na Ryzen sú menej kompatibilné)
- 4 sloty na RAM
- ATX formát (aby mala PCI-E 4x pre nejaký radič a dva-tri PCI-E x1 sloty pre radiče a tak)
- 6 SATA portov (mám doma tri 240GB MLC SATA SSD Sandisky a pochybujem, že do 2025 budem kupovať nový a všetky sa pokazia,to by som bol fakt smoliar.
Ryzen ktorejžeto novej generácie (tretej) určite kupovať nebudem, určite nie CPU za 300 Eur.
Jaaj jasné, celkový rozpočet okolo 250-300 EUR (CPU+RAM+Doska). Zdroj meniť neplánujem. Mám semipasív Super Flower SF-550P14PE Golden King, ktorému ide stále ventilátor (nepoužívam ho teda v semipasív móde) a je furt chladný ako psí čumák (na rozdiel od platinového Seasonicu), tak ten asi ee.
Vďaka za tipy!