Recenze myši ASUS ROG Gladius II Wireless

Klávesnice, myši, volanty, tablet, joysticky, podložky, pedály, řadící páky, atp.
Odpovědět
winycz
Začátečník
Začátečník
Registrován: 17. lis 2012

Recenze myši ASUS ROG Gladius II Wireless

Příspěvek od winycz »

Bezdrátová herní myš ASUS ROG Gladius II Wireless dnes již není žádnou novinkou, přesto bych se rád podělil se svými zkušenostmi s touto myší. Název se oproti původnímu modelu ze, kterého vychází, příliš nezměnil. Změnil se pouze přívlastek Origin na Wireless. Co se ale na myši krom způsobu připojení dalšího změnilo?

Obrázek

ÚVOD

ASUS Gladius II Origin Wireless vychází z modelu Gladius II Origin, který byl rovněž inovací modelu Gladius II. Po vzhledové stránce tato myš podědila defacto vše, krom kabelu, který zde není nutností. Další změna proběhla v případě použitého snímače pohybu, který výrobce použil jiný. Osazený optický senzor je stejně jako u předchůdce od výrobce PixArt, konkrétněji pak jde o model PMW3389. Jedná se o sensor s téměř dokonalými vlastnostmi již od 2000 DPI.

Maximální rozlišení tohoto sensoru je 16 000 DPI, což je o 4000 DPI více nežli v případě drátového modelu Gladius II Origin, který využívá optického sensoru PMW3360. Sensor dosahuje i vyšší rychlosti 400 IPS. Akcelerace zůstává shodná na 50g a stejně tak i rychlost pooling rate 1000 Hz.

V případě spínačů dal ASUS taktéž na léta ověřené japonské Omron D2FC-F-K 50M a Omron D2F-01F, které výrobce použil i v předchozích modelech této myši. Spínače se vyznačují životností až 50 milionů kliknutí a pokud je uživatel vymačká, pak není nic jednoduššího, než je vyměnit, neboť jsou osazeny v patici, ze které je lze jednoduše vyjmout a nahradit za nové, či jiné ze seznamu kompatibilních spínačů.

Na myši se nachází celkem 6 tlačítek (5 programovatelných).

Myš je takřka plně programovatelná, o řízení myši se stará 32-bit ARM procesor, který umožňuje rychlost komunikace neboli Polling Rate 125 - 1000 Hz. Možnosti konfigurace myši jsou opravdu bohaté v aplikaci ASUS Armoury Crate (dříve Armory II)

DESIGN A PROVEDENÍ MYŠI
ASUS Gladius II wireless je defacto vším shodná s modelem Gladius II. Šasi myši je plastové hladké ve tmavě šedé barvě.

Obrázek

Po bocích se nachází gumové úchyty, díky kterým myš přes svoji hladkost v ruce neklouže a je s ní možno dělat rychlé a přesné pohyby. Na levém boku úrovni palce se nachází dvě tlačítka.

Obrázek
Obrázek

Ve spodní části se pak nachází čtyři poměrně malé kluzáky a 4 zakryté šrouby. Umístění šroubů v jiných místech, než pod kluzáky je značnou výhodou, zejména pak při výměně spínačů či důkladnějším čistění myši. Najdeme zde také přepínač mezi vypnutým režimem a bezdrátovými režimy Bluetooth a RF 2,4 GHz.

Obrázek

Pro řadu Gladius je již tradiční tvarování myši pro praváky. Myš je poměrně velká a padne výborně i do větší ruky. Na délku měří 126 mm, do šířky 67 mm a výška pak dosahuje 45 mm. Hmotnost myši je skrz baterii o něco vyšší a činí 124 g. Na této váze i zůstane, neboť nemá výměnné závaží.

Obrázek

Stejně jako u modelu Gladius II Origin lze k myši připojit kabel typu micro USB. Konektor je však pouze zasouvací a není zajištěný. Přes kabel lze myš nabíjet, ale také i používat, pokud je přepínač ve střední poloze, tedy vypnuté myši.

Samozřejmě nechybí ani RGB podsvícení myši. Podsvícené je logo ROG na zádi myši a obvod kolečka. Podsvícení je kompatibilní s technologií AURA Sync a umožňuje vybírat ze škály různých režimů, či jej zcela vypnout.

Obrázek

S tvarem této myši jsem byl spokojený již ve vydání Gladius II Origin, a zde tomu nemůže být jinak. Myš naprosto perfektně sedí i ve větších rukách díky větším rozměrům a díky pohodlným gumovým ploškám neklouže. Lze s ní přesně a rychle manipulovat.

Obrázek

BALENÍ MYŠI
Myš je zabalená v obalu s dvířkami na suchý zip, po jejich otevření je vidět přes plastový obal samotnou myš a případně si i vyzkoušet její tvar, ještě před samotným rozbalením. Na zadní straně balení jsou vypsány klíčové vlastnosti, funkce, a co se v balení nachází.

Obrázek

Myš se ke mně bohužel nedostala v kompletním balení. Nicméně součástí balení, které lze běžně zakoupit je myš, bezdrátový USB dongle, 2m opletený USB kabel, 2 náhradní Omron spínače, ROG vak pro přenos, ROG nálepka a manuál.

Obrázek

SENZOR
Senzor PixArt PMW 3389 není žádnou novinkou. Dle již několika recenzí o něm víme, že patří mezi opravdu špičkové senzory.

Vlastnosti senzoru otestuji na kvalitnější látkové podložce při několika různých rozlišení DPI. Komunikace bude probíhat skrze bezdrátové připojení RF 2,4 GHz s přibaleným přijímačem. Pro otestování myši využiji aplikace Enotus Mouse Test v0.1.4.

Největšími problémy se kterým se senzory setkávají je akcelerace a přichytávání k osám X/Y (Angle Snapping).

Nejprve se podíváme na výsledky s maximálním rozlišení 16 000 DPI. Při nejvyšším rozlišení se žádné negativní jevy neprojevují.

Obrázek

Rozlišení 8000 DPI je také velmi vysoké a nebývá běžně používáno. Lze očekávat že při tomto rozlišení budou vlastnosti sensoru stále perfektní.

Obrázek

Rozlišení 2000 DPI je velmi blízko běžně používaným rozlišením myší.

Obrázek

I při tomto rozlišení jsou vlastnosti téměř perfektní. Lze však pozorovat mírné přichytávání k horizontální ose.

Dále si ukážeme obrazce při rozlišení 800 DPI, které je také hojně využívané.

Obrázek

Výsledek je víceméně stejný jako v případě vyššího rozlišení 2000 DPI, obrazec je již více roztřepaný z důvodu nižšího rozlišení, a také se sensor potýká s přichytáváním k horizontální ose.

Posledním testovaným rozlišením je 200 DPI.

Obrázek

Zde je vidět již silná roztřepenost zavináčových obrazců z důvodu velmi nízkého rozlišení. Na vertikálních čárách je možné pozorovat značné přichytávání a horizontální čáry jsou ze stejného důvodu již téměř dokonale rovné. Na takto nízké rozlišení však nelze brát příliš ohled neboť není běžně používané.

K důležitým vlastnostem senzorů patří schopnost reagovat při rychlých pohybech. Maximální rychlost, kterou se mi podařilo zaznamenat bylo velmi vysokých 24,52 m/s, při rozlišení 8000 DPI. Sensor je schopen reagovat pravděpodobně i rychleji, nicméně na to mi nestačily ruce.

U myši lze nastavit rychlost komunikace (Polling rate) od 125 Hz až po 1000 Hz. Při nastavení 1000 Hz se mi podařilo naměřit nejvyšší rychlost 995 Hz, s nižším rozlišením rychlost komunikace klesla až ke 961 Hz. Jedná se však o stále perfektní hodnoty.

V testovací aplikaci jsem otestoval i přesnost senzoru (precision), která je udávána v procentech, ale také je z velké části závislá na lidském faktoru. Jedná se o posun myši o 2 m a pak zpátky do startovací polohy. Přesnost senzoru jsem naměřil téměř ve všech případech na 98 % a více.

Obrázek

SOFTWARE A PODSVÍCENÍ
Výrobce k myši dodává software ASUS ARMOURY Crate, kterým lze konfigurovat vlastnosti myši, programovat tlačítka a přizpůsobit její podsvícení. Tato aplikace mimo jiné slouží pro řízení všech částí počítače kompatibilních s touto aplikací.

Do myši lze nahrát 3 různé profily, které lze pak měnit přímo v aplikaci. Každý profil pak umožňuje individuální nastavení funkcí tlačítek myši, rozlišení DPI či podsvícení. Tlačítko pro změnu DPI umožňuje volit mezi dvěma rozlišeními.

V první záložce „Tlačítka“ se nachází možnost naprogramování vlastních funkcí na jednotlivá tlačítka. Myš umožňuje i nastavit vlastní funkcionalitu pro otáčení kolečkem nahoru či dolů. Na tlačítka je možné nastavit předem definované funkce nebo lze nadefinovat vlastní makro.

Obrázek

V záložce „výkon“ lze nadefinovat rozlišení myši, rychlost reakce stisku tlačítek, dotazovací frekvenci (polling rate) a nebo vynucené přichytávání k úhlům a jejich ladění.

Obrázek

Na obrázku níže jsou v levé horní části pruhy s aktivovanou funkcí „Přichycování k úhlům“. Pod nimi poněkud šikmé pruhy představují nastavenou úroveň ladění úhlů na +20° (myš se pohybovala po vertikální a horizontální ose).

Obrázek

V záložce „Osvětlení“ lze volit mezi několika nadefinovanými režimy podsvícení a nastavit intenzitu podsvícení.

Obrázek

Záložka „kalibrace“ se zaměřuje, jak je z názvu již zřejmé, na kalibraci sensoru myši s použitým povrchem. Tedy podložkou myši. Nachází se zde předem nadefinované podložky výrobce ASUS a různé povrchy pro případ, že podložku nemáte. Níže se nachází možnost nastavení „vzdálenosti oddálení“, tedy Lift off distance. Tato funkce umožní myši reagovat na pohyb do určité výšky, kdy je nadzvednutá nad povrchem.

Obrázek

Předposlední záložka „Napájení“ slouží spíše jako informativní, je zde zobrazen aktuální stav nabití baterie. Lze zde nastavit při jaké úrovni nabití baterie má myš dát světelný projev, že je vybitá a čas za jak dlouho má myš přejít do stavu spánku v případě její nečinnosti.

Obrázek

V poslední záložce „Aktualizace firmwaru“ se nachází informace o aktuální verzi firmware v myši. Tlačítko „vyhledat aktualizaci“ slouží pro automatické aktualizování firmware v myši, za předpokladu, že je myš připojená k počítači přes kabel.

Obrázek

VÝDRŽ BATERIE
Výdrž baterie není nijak překvapující, ale ani ne špatná. Použitá baterie o kapacitě 800 mAH při 3,7 V dokáže napájet myš přes USB RF 2.4 GHz připojení po dobu kolem 40 hodin bez podsvícení a s polling rate na maximálních 1000 Hz.

Přes Bluetooth připojení, které však zhorší skvělé vlastnosti myši, vzroste její výdrž na zhruba 60 hodin.

ZÁVĚR
Vzhledem k tomu, že již s modelem ASUS Gladius II Origin jsem byl velmi spokojen, zde tomu nebylo jinak. Design a pohodlnost používání této myši zůstalo zachováno. Design je střízlivý, myš neurazí ani mezi lidmi, není to žádná kolotočářská hračka. Svými rozměry je určená spíše pro větší ruce a do malého pouzdra s notebookem se bude tíže schovávat. Nicméně pokud myš není třeba přenášet velmi potěší a pomůže uživatelům, kterým zkrátka vadí neustálý boj s kabelem.

Ke snímači nemám sebemenší výhrady, patří mezi jedny z nejlepších a při běžné práci ani při hraní nejsem schopný využít jeho maximální potenciál, respektive nejsem schopný narazit na jakékoli jeho omezení. Pro srovnání jsem měl bezdrátovou myš A4Tech Bloody R80, jejíž přesnost a chování bylo razantně horší. Bezdrátová komunikace je perfektní a není rušená ani dvěma smartphony s aktivovanými mobilními daty a GPS navigací, které ležely mezi myší a přijímačem.

Cena se aktuálně pohybuje kolem 2800 Kč s DPH. Stejný snímač ve svém těle nese bezdrátová myš Kingston HyperX Pulsefire Dart, jejíž cena se pohybuje kolem 2 500 Kč s DPH.

Obrázek
Odpovědět

Zpět na „Vstupní zařízení“