Procesorové DTP 65W čim chladit aby bylo na 45W tiché

Chlazení vzduchem, vodou, peltierem, tekutým dusíkem, pasivem a dalšími + odhlučnění PC.

Moderátor: morke

Pravidla fóra
Pokládejte své dotazy do správných podsekcí, nikoli do kořenové sekce. Zde řešte pouze odhlučnění, monitoring, apod.

Nezapomínejte před položením nového dotazu hledat v předchozích tématech a FAQ.
achiles
Nováček
Nováček
Registrován: 07. čer 2017

Re: Procesorové DTP 65W čim chladit aby bylo na 45W tiché

Příspěvek od achiles »

Vyměnil jsem boxovaný chladič za ARCTIC Freezer 12 CO. Oproti obrázkům má jinou desku pod matherboardem, na obrázku je to kčíž a ve skutečnosti jde o čtverec, lze ho vidět v instalačním manuálu https://support.arctic.de/cz/freezer12. Mam za to, že čtverec je lepší. Chlazení se zlepšilo, v pasivním režimu pro boxovaný bylo 42 stupňů, ted je 38 stupňů. Dolu to už asi nejde, když deska hlásí 34 stupňů.

Mam ještě dvě otázky:
1) Pro správu a monitorování teploty používám Gygabite System Information View, kde je utilita kalibrace. Kalibrace nastaví minimální možné otáčky větráku=1445RPM a pod tuto hodnotu se nemohu při nastavování dostat. Lze nějak tuto hodnotu snížit? Nebo jaký je dobrý program pro ovládání?
2) Podle instalačního manuálu https://support.arctic.de/cz/freezer12 může být větrák v režimu sání nebo foukání. To se dělá jak? Očekával bych někde změnu polarity napájení větráku, ale kde či jak?
anarkii
Začátečník
Začátečník
Uživatelský avatar
Registrován: 23. úno 2008
Bydliště: Brno

Re: Procesorové DTP 65W čim chladit aby bylo na 45W tiché

Příspěvek od anarkii »

1.) Ovládání ventilátorů pomocí BIOS/SW od výrobce desky většinou za moc nestojí - v tom smyslu, pokud se chceš dostat na nízký otáčky. A je pravda, že GB v tomhle ohledu patřil mezi ty horší...

Zkusil bych to ještě nastavit v BIOSu. Pokud ne, tak nějakej 3rd party SW. Já používám SpeedFan, ale ten s tvojí deskou na 99% nebude kompatibilní. Zkus Argus Monitor.

2.) Standardně by měl ventilátor "profukovat" žebra chladiče a asi mně nenapadá žádnej rozumnej důvod k tomu to měnit.
Dell Precision 5570 | AMD Ryzen 5 5600G | PNY GeForce RTX 3060 12GB | CoolerMaster Centurion Silencio 450 | Noctua NH-U12P SE2 | Noctua NF-S12B ULN (2x) | Gigabyte A520M DS3H | PATRIOT Viper 4 Blackout Series 2x8GB DDR4 3200 MHz CL16 | be quiet! Pure Power 11 400W | WD Blue SSD SN570 1TB NVMe | SSD Intel 330 Series | Gigabyte G32QC | Cherry Stream Wireless | Logitech G502 | Klipsch R-15PM | Sony WH-1000XM4
achiles
Nováček
Nováček
Registrován: 07. čer 2017

Re: Procesorové DTP 65W čim chladit aby bylo na 45W tiché

Příspěvek od achiles »

Děkuji za nasměrování, aplikace 3rd party prověřím.

Měl jsem za to, že pokud umístím ventilátor blíž k zadní straně kde mam otvor, tak se bude teplý vzduch rovnou vyfukovat mimo case. Ale už to mam přestavené.

Upgrade v 13:07:
Tak bohužel SpeedFan si s pojí deskou nerozumí, deska není v podporovaných vyjmenovaná a skutečně, většina polí a funkcí je prázdná a nedostupná.

Zkusil jsem poštelovat nastavení v Biosu a doufal, že se rozšíří možnosti změny přez aplikaci od Gigabajtu, nemá to na možnosti nastavení vliv. Pořád jsou nejmenší otáčky CPU větráku nad 1200RPM. Je tam funkce kalibrace, ta ošahá větrák a nastaví nějaké defoltní hodnoty pod které se nemohu dostat. Ani při manuálním nastavování. Ty defoltní hodnoty jsou při každé kalibraci jiné, ikdyž podobné předchozím.
achiles
Nováček
Nováček
Registrován: 07. čer 2017

Re: Procesorové DTP 65W čim chladit aby bylo na 45W tiché

Příspěvek od achiles »

Sice na podruhé, ale rozchodil jsem Argus Monitor. Zatim je to jediný FAN controler který mi kromě Gygabite SIV funguje.
Podařilo se mi zjistit. že minimální otáčky pro Artic Coler 12CO FAN na CPU jsou 27%, kolem 800RPM. na 26% klesne na 600RPM a teplota CPU je 30stupnů (max 35), ale zda se mi dost nestabilní. Gygabite si při kalibraci nastavuje jako minimum něco kolem 1300RPM. Rád bych šel níž, ale když se větrák neroztočí tak není kam. Předpokládám, že jediná cesta je jiný větrák.
1)Můžete doporučit nějaký?
2) Je vážný problém pokud je větrák napájen do 30% a při tom se netočí? Chápu, energie se páli ve vinutí a to se hřeje. Ale měla by tam být nějaká rezerva, tim spíš že při výkomu na 100% také dochází k ohřívání.

Zkusím jít přez nastavení v Biosu, kde se žádná kalibrace nedělá a tim obejít kalibraci SIV.

Větrák na case je 80x80 mm, PWM, také točí minimálně kolem 750RPM. jen se nastavuje 25%. Vešel by se mě tam 90x90mm, mrknu i tam na ten co doporučíte na procesor.
Odpovědět

Zpět na „Chladiče a chlazení“