Deska na malý server

Vše ohledně rad s nákupem a srovnání desek - libovolný výrobce, socket i čipset.

Moderátoři: Eddward, PKBO

Odpovědět
Dancer
Nováček
Nováček
Registrován: 12. črc 2005

Deska na malý server

Příspěvek od Dancer »

Zdar ve spolek,
chtěl bych se zeptat zkušenějších (ve smyslu znalostí aktuální nabídky na trhu, nebo co se týká věku, zkušeností mám dost... :-D ): Nemáte doporučení na základní desku pro malý server s více disky?
Ano dost obecné zadání - tady jsou detaily:
Server by měl nahradit (za předpokladu, že to bude dávat smysl) současný server (4GB ECC RAM, integrovaná grafika, dva 4 TB disky v mirroru) sloužící primárně jako NAS. Současný server běží na linuxu. V případě současného serveru se procesor fláká (podvoltované a podtaktované dvoujádro AMD Athlon(tm) II X2 250e - 1000 MHz). Celý server žere v průměru kolem 40W) - napájeno je to notebookovým zdrojem před microPSU a celá ta sranda je naspaná do malého prostoru mezi vstupními dveřmi a věšákem, kde pasivně chlazený procesor a zbylé díly chladí komínový efekt, kterému pomáhají dva větráčky) - v přiloženém obrázku je fotka aktuálního serveru (ano, je to prasárna, ale už to takhle běží bez problému cca 10 let). Důvod, proč to takhle mám je dvojí - aktuální umístění bylo hluché místo bez využití a současně po bytě není jiné vhodné místo na nějakou další bednu.
Důvod, proč koukám po případném upgradu je nutnost dodat do serveru několik disků z důvodu nárůstu požadavků na data (děti dorostly a mně se rozrůstá množství video nahrávek) - z miroru bych rád přešel na RAID5 z 5 disků +offline zálohy na samostatně uložené disky.
V případě současné konfigurace by to obnášelo přidání jiného napájecího zdroje, nákup pěti disků, přidání RAM-ky a nahození Openmadia Vaultu (stárnu a už jsme lenoch).
V případě nového HW si k tomu musím připočítat navíc RAM, základní desku a procesor. Takže otázka zní: Je na trhu nějaká deska, která by umožňovala pokles spotřeby (oproti současné desce + procesoru) a současně umožňovala výhledově připojit více disků (např. 8) + měla např. dvě síťovky pro rychlejší připojení k síti a uměla ECC? Případně alespoň ten větší počet disků při +- stejných provozních hodnotách spotřeby + ECC?
Díky za případně návrhy!
Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory.
Dancer
Nováček
Nováček
Registrován: 12. črc 2005

Re: Deska na malý server

Příspěvek od Dancer »

Takže update: Prolézal jsem ještě porůznu internet a jak to vypadá, update asi nemá cenu. Našel jsem jedině desku s Atomem s osmi SATA porty, ale za cca. 8kKč... :oops:
Dohodím do serveru ještě jeden RAM modul (celkem tedy bude mít 8GB což je naprosto dostatečné) a následně dokoupím disky a silnější zdroj. Náklady (mimo disků) minimální, muziky hafo. 8)
Jedinou jinou možností by bylo koupení NAS-ky z druhé ruky, ale musela by to být velmi výhodná koupě. Takže pokud tu nepadne nějaký extra nápad, tak zůstanu u současného.
Za případné tipy ale děkuji! :)
Shaquille
Mírně pokročilý
Mírně pokročilý
Registrován: 16. bře 2004
Bydliště: Praha

Re: Deska na malý server

Příspěvek od Shaquille »

osobne bych koupil HW RAID radic, nejak k tem integrovanym v deskach nemam duveru.
neco jako tady bylo nedavno
https://pctforum.tyden.cz/viewtopic.php ... 3#p9762613
Spoiler
Define 7 XL * 13700KF * 2x16GB A-Die * 1TB 990 PRO + 1TB 970 EVO * 1000W PSH * RTX 3080 ti * voda * MPG321QRF-QD
DAN Cases A4-SFX V4.1 * 3600X * 2x8GB LP * 2x M2 + SATA SSD * 750W PSU * RTX 3060 ti
NAS 3x8TB RAID 5 + 2x4TB RAID 1 * OLED65C12 * HW-Q950A
Odpovědět

Zpět na „Rady s nákupem a porovnání“