Ahoj,
Mám strix x670e-f gaming wifi a mám s tím celkem brutální problémy. Problém mám s použitím karty hyper m.2 x16 gen 4, prostě nedá se tam použít víc než jedno M2 nvme. Ale to není to nejhorší, mám celkově 4x M2 nvme 2TB
Jedna je pro systém další tři mám jako volume, takže ve win jsou ty tři další jako jeden disk (toto bylo vytvořeno přes windows ne přes bios, ve starším pc na desce x570 to fungovalo bez problému 2roky). Problém je, že na této desce se disky pořád odpojují a mizí, tím to možná zbourá celý systém. Nevím co s tím, mám pocit, že to bude problém desky a biosu...
Ve windows se mě stává, několikrát za den, že se najednou zpomalí PC, potom prakticky celkově zamrzne, i když s myší se pořád ještě hýbat dá, ale už se nedá nic ovládat. Potom o něco později dojde k restartu, je to restart bez BSOD, takže tam není žádný minidump.
Co je problém tak hned následně po tom restartu, ty disky nejsou vidět (3x2000GB - to je to pole a z nich je vidět pouze jeden), jak v biosu tak samozřejmě ve windows... PC se pak musí normálně vypnout. Po zapnutí se potom disky normálně objeví.
Problém je, že prostě ani nejsem schopen najít v prohlížeči událostí, co to všechno způsobí, co je tou příčinou...
Vždycky po tom co se ten systém zpomalí a pak zasekne, tak je spuštěn systémový časovač sledovacího zařízení a ten to pak resetuje. Ale fakt nemohu najít tu příčinu...
Ještě k těm diskům, to pole nebylo vytvořeno v biosu, ale ve Windows (fond uložiště) na "starém" počítači. Do tohoto nového jsem to prostě dal tak jak to bylo a funguje to.
A co s tím teď? Kde je chyba? Nevím zda ten výpadek disků je ten primární bod co to vše způsobí nebo až následek. Každopádně tam nejsou žádná systémová data.
CPU: Ryzen 9 7900
GPU: RX6750 XT
RAM: corsair vengeance 2x32GB 5600Mhz
3x M2 nvme Apacer AS2280Q4 2TB
1x M2 nvme kingston kc3000 2TB
Děkuji
Zvláštní zpomalení PC a následný samovolný restart a mizející disky
Moderátoři: Walker1134, PKBO
- MartinFALCON
- Začátečník
-
- CyberDeath
- Začátečník
Re: Zvláštní zpomalení PC a následný samovolný restart a mizející disky
Hojec
Super zahada ...
1, Vypni rychle spusteni (v ovladacich panelech v napajeni).
2, vypni fast boot v biosu (mozna nebude potreba)
Toto by mohlo vyresit nedetekovani pole po vytuhu.
Ohledne vytuhu ... zkontroluj si u vsech disku / radicu jestli mas ve spravci zarizeni u jejich vlastnosti nastavene aby jej wimdows nemohly vypinat pro setreni energie , to same udelej i u PCI-xpres linex zakaz jejich vypinani pro usporu energie to se myslim dela v upraveni napajeciho planu.
To vypinani zarizeni pro uspory dle rozhodnuti windows je maso ... takhle mi windows zhazovaly cele win protoze vypinaly wifi v M2 slotu.
A ten vypadek pole vypada proste na to ze ti nekdo jeden disk odrizne -> uspi nebo nejakou podobnou setrici kravinu windows se chvili snazi vzpamatovat a udrzet pole nez samy spadnou
Taky to muze byt jen debilni nekompatibilita tvych SSD s PCIE radicem ... taky zadna novinka v tom pripade doufej (a vetsinou to pomuze) ze ti bude stacit snizit generaci/rychlost PCIe -> tim ze ji v biosu zafixusej na PCIe 4 nebo mozna dokonce 3 a uvidis ->
I kdyz kdyz se divam na tvuj procesor -> tak by opravdu jen snizeni PCIe niz mohlo pomoci ... tahle generace AMD ma sice super vykon a freatury ale jinak je to neskutecny shit co se kvality tyce pokud nekterou jeho cast zazenes k jejim limitum.
Super zahada ...
1, Vypni rychle spusteni (v ovladacich panelech v napajeni).
2, vypni fast boot v biosu (mozna nebude potreba)
Toto by mohlo vyresit nedetekovani pole po vytuhu.
Ohledne vytuhu ... zkontroluj si u vsech disku / radicu jestli mas ve spravci zarizeni u jejich vlastnosti nastavene aby jej wimdows nemohly vypinat pro setreni energie , to same udelej i u PCI-xpres linex zakaz jejich vypinani pro usporu energie to se myslim dela v upraveni napajeciho planu.
To vypinani zarizeni pro uspory dle rozhodnuti windows je maso ... takhle mi windows zhazovaly cele win protoze vypinaly wifi v M2 slotu.
A ten vypadek pole vypada proste na to ze ti nekdo jeden disk odrizne -> uspi nebo nejakou podobnou setrici kravinu windows se chvili snazi vzpamatovat a udrzet pole nez samy spadnou
Taky to muze byt jen debilni nekompatibilita tvych SSD s PCIE radicem ... taky zadna novinka v tom pripade doufej (a vetsinou to pomuze) ze ti bude stacit snizit generaci/rychlost PCIe -> tim ze ji v biosu zafixusej na PCIe 4 nebo mozna dokonce 3 a uvidis ->
I kdyz kdyz se divam na tvuj procesor -> tak by opravdu jen snizeni PCIe niz mohlo pomoci ... tahle generace AMD ma sice super vykon a freatury ale jinak je to neskutecny shit co se kvality tyce pokud nekterou jeho cast zazenes k jejim limitum.
Tiger Lake ES 0000 8c/16t 4.7Ghz, Erying H570, 64GB DDR4 3200 CL22 Samsung, Asus A21, SST-ET700-MG, 2TB Faxiang S790
2TB Samsung PM9A1,Asus RTX 3070 Dual OC 8GB 350W mod + EKWB FullCover, All Water Cooled - GPU, CPU, 2x360 rad, ARCTIC P12 PWM
Building - 7945hx+48gb RAM+7800XT , ITX all on Air
2TB Samsung PM9A1,Asus RTX 3070 Dual OC 8GB 350W mod + EKWB FullCover, All Water Cooled - GPU, CPU, 2x360 rad, ARCTIC P12 PWM
Building - 7945hx+48gb RAM+7800XT , ITX all on Air
- MartinFALCON
- Začátečník
-
Ahoj, vše jsem teď nastavil. Jen mě zajímá kde je to rychlé spouštění? V napájecích profilech jsem to nikde nenašel.
Děkuji
Děkuji
- Mr.Nigga
- Středně pokročilý
"Logicky a intuitivně" je to schované pod položkou Nastavení tlačítek napájení
I'm living on reds, vitamin C and cocaine. Everything's a blur
- MartinFALCON
- Začátečník
-
Tak po kontrole jsem zjistil, že rychlé spouštění jsem měl už vypnuto.
Děkuji
Děkuji