Ahoj,
pořídil jsem novou Asrock B550 Pro4 s Ryzen 5 5600X a Corsair Vengeance LPX Black 3200 MHz CL16 a boot se chová dost zvláštně. Pokud vlezu do BIOSu, tak PC nebootuje, je potřeba asi 10x udělat hard reset před 1. úspěšným bootem, aniž bych v BIOSu něco změnil. Jinak bootuje normálně. Dále nebootuje s XMP na 3200MHz.
A ještě k tomu nejde PC probudit z režimu spánku (svítí, běží, ale černo, klávesnice se nerozsvítí a je potřeba hard reset) a to samé se děje kamarádovi s mATX verzí této desky.
Může to být vadná základní deska? Režim spánku používám, tudíž i přemýšlím, zda reklamovat nebo rovnou jiného výrobce? Díky!
Problémy s bootem
Moderátoři: Walker1134, PKBO
- Ankar_23
- Začátečník
Problémy s bootem
CPU AMD Ryzen 5 5600X MB ASRock B550 Pro4 RAM Corsair Vengeance LPX Black 16GB SSD Samsung 860 EVO 250GB GK MSi GTX 1660Ti PSU Seasonic S12II 620W Case Fractal Design Define R4
- Jey
- Středně pokročilý
-
Re: Problémy s bootem
Nejspíše ty paměti, nekompatibilní nebo vadné moduly. Za předpokladu že tam je poslední verze BIOSu.
HANSPAULKA - Hanspaulská liga malé kopané | ROBOCRAFT - web o hře Robocraft | SPACEENGINEERS - web o hře Space Engineers | TUNNGLE - ultimátní nástroj pro hráče | WOTANKS - web o hře World of Tanks | Nechci být ani zpopelněn ani pohřben na území ČR (Česka).
- Epidot
- Středně pokročilý
Vytáhni ramky ven a vlož jen jednu a testuj.
13600k+Noctua D15SG2, MSI Z690 Tomahawk, 32GB Kingston Fury Renegade 3600, ASUS RTX 3070 Noctua OC Edition, ASUS ROG SWIFT PG279Q HW G-Sync, Samsung 990Pro 2TB, 970Evo+2TB, 970Evo+1TB, 960Evo 500GB, Kingston A2000 500GB, Intel 660p 2TB, Crucial M550 256GB, Intel X25-M 80GB, Fractal Torrent, Corsair RM1000x('24), Logitech G502+G815 tactile US, Secretlab OMEGA Classic, RME ADI-2 DAC FS+Denon AH-D9200, Modecom Eclipse 60
- Ankar_23
- Začátečník
BIOS mám předposlední. Dnes jsem tam dal nové 2x8 GB, fungoval pouze jeden kus ve slotu A1, po přidání druhého do B1 nebootoval. Různé kombinace jednoho kousku v jiných slotech také nebootoval a A2 + B2 taktéž ne. Nakonec nejdříve B1 a pak A1 a konečně boot. Vždy mezi změnou CMOS reset. XMP profil i režim spánku taky fungují. Akorát mi to při jednom ze startů freezlo a hodilo opravu Windows, jinak ok.
Zvláštní je, že záleželo na pořadí v jakém jsem to do slotů dal
Teď při bootu nejdříve svítí LEDky CPU a DRAM, pak začnou problikávat různě i VGA a BOOT LED a pak PC normálně bootne, to je normální stav?
Má cenu updatovat BIOS, když to teď funguje? Někde jsem četl, že když nejsou problém,y není radno si zahrávat s verzí BIOSu krom bezpečnostních updatů
Díky moc za rady!
Zvláštní je, že záleželo na pořadí v jakém jsem to do slotů dal
Teď při bootu nejdříve svítí LEDky CPU a DRAM, pak začnou problikávat různě i VGA a BOOT LED a pak PC normálně bootne, to je normální stav?
Má cenu updatovat BIOS, když to teď funguje? Někde jsem četl, že když nejsou problém,y není radno si zahrávat s verzí BIOSu krom bezpečnostních updatů
Díky moc za rady!
CPU AMD Ryzen 5 5600X MB ASRock B550 Pro4 RAM Corsair Vengeance LPX Black 16GB SSD Samsung 860 EVO 250GB GK MSi GTX 1660Ti PSU Seasonic S12II 620W Case Fractal Design Define R4