Přetaktování AMD Athlon 64 a záruka
Moderátoři: flanker, Eddward, Baneshee
- DngrsKuzle
- Začátečník

-
Přetaktování AMD Athlon 64 a záruka
Jednou jsem na CzC četl příspěvek od jejich technika, že se v procesoru ukládá na jaké frekvenci byl nebo je taktován a tudíž ztrácíte záruku, i když procesor jen jednou nataktujete výše, než je default takt. Takže nepomůže ani když procesor vrátíte zpět na původní frekvenci. Ví o tom někdo něco víc, nebo je to kec. Díky
- [CZ]mike
- Mírně pokročilý

-
Re: Přetaktování AMD Athlon 64 a záruka
blbost... kde by se to ulozilo? cim by ta pamet byla napajena? Jak to z toho cipu prectou pokud spalis CPu taktovanim? To jen rekl aby lamky od toho odradil maximalne.DngrsKuzle píše:Jednou jsem na CzC četl příspěvek od jejich technika, že se v procesoru ukládá na jaké frekvenci byl nebo je taktován a tudíž ztrácíte záruku, i když procesor jen jednou nataktujete výše, než je default takt. Takže nepomůže ani když procesor vrátíte zpět na původní frekvenci. Ví o tom někdo něco víc, nebo je to kec. Díky
- pilarius
- Začátečník

- [CZ]mike
- Mírně pokročilý

-
- filda2003
- Začátečník

- Kontaktovat uživatele:
- Highlander
- Začátečník

- Kontaktovat uživatele:
- Thellwin
- Administrátor

Re: omg
Možná jsi si splet fórum ne ? Ohledne taktovat nebo ne toho už bylo napsáno tolik, že nemá cenu se k tomu dál vyjadřovat ...lund06 píše:Na taktování se vyser procesor je velmi silný nevidím důvod,navíc taktováním snizujes zivotnost procesoru a budes za par let v riti je to na nic stejne jako taktovani graf.karet ram atd zbytecnost
Goldnoob team proud member!
- axloth
- Začátečník

-
- Highlander
- Začátečník

- Kontaktovat uživatele:
tak ty jsi me pobawil....lund06 píše:Na taktování se vyser procesor je velmi silný nevidím důvod,navíc taktováním snizujes zivotnost procesoru a budes za par let v riti je to na nic stejne jako taktovani graf.karet ram atd zbytecnost
- Coololooser
- Středně pokročilý

- Kontaktovat uživatele:
Myslim ze tohle neni tva starost. Nikdo se te tady neptal jak netaktovat cpu tak pls radsi pomlclund06 píše:Na taktování se vyser procesor je velmi silný nevidím důvod,navíc taktováním snizujes zivotnost procesoru a budes za par let v riti je to na nic stejne jako taktovani graf.karet ram atd zbytecnost
K autorovi threadu: Osobne na nic takoveho neverim, tim ale nerikam ze tam neco nemuze byt, ale zatim jsem se u k8 cpu nesetkal s tim ze by me reklamaci neuznali z duvodu taktovani...
0118 999 881 999 119 7253
- filda2003
- Začátečník

- Kontaktovat uživatele:
Co vlastne v tehle sekci takovy clovek dela ??lund06 píše:Na taktování se vyser procesor je velmi silný nevidím důvod,navíc taktováním snizujes zivotnost procesoru a budes za par let v riti je to na nic stejne jako taktovani graf.karet ram atd zbytecnost
- axloth
- Začátečník

-
spis dela v czechcomputeru obchodnika nebo na reklamacnim oddeleni...filda2003 píše:Co vlastne v tehle sekci takovy clovek dela ??lund06 píše:Na taktování se vyser procesor je velmi silný nevidím důvod,navíc taktováním snizujes zivotnost procesoru a budes za par let v riti je to na nic stejne jako taktovani graf.karet ram atd zbytecnost.... asi mel smulu na spatne kousky a nesly mu nataktit, tak to zavrhl
- Gorr GrimWolf
- Začátečník

- Kontaktovat uživatele:
OT: Když už jsem u toho taktování tak mám menší dotaz...
Pokud beru v potaz procesor typu D920 až D960 jsou od sebe odlišené pouze frekvencí a ta jde nataktovat... Ale jsou ty jádra nějak vybírány? To znamená, že pokud jsi koupím D920 na 2,8Ghz je to horší jádro než-li třeba D960? Beru v potaz průměr všech CPU
Jo a ještě něco - jedou všechny D920 až D960 na stejné voltáži? Nebo se liší?
BTW: Neberte prosím v potaz ten procesor jako takový - myslel jsem to spíše obecně i na AMD, ale jako příklad mě napadl Intel...
Pokud beru v potaz procesor typu D920 až D960 jsou od sebe odlišené pouze frekvencí a ta jde nataktovat... Ale jsou ty jádra nějak vybírány? To znamená, že pokud jsi koupím D920 na 2,8Ghz je to horší jádro než-li třeba D960? Beru v potaz průměr všech CPU
Jo a ještě něco - jedou všechny D920 až D960 na stejné voltáži? Nebo se liší?
BTW: Neberte prosím v potaz ten procesor jako takový - myslel jsem to spíše obecně i na AMD, ale jako příklad mě napadl Intel...
?
- [CZ]mike
- Mírně pokročilý

-
Hele on se vyrobi wafer. Wafer neni po celem svem obsahu stejne kvalitni, respektive pri okrajich dochazi ke skresleni. Ten se pak rozreze. a jednotlive kousky se testuji. Zjisti se vadna L2(ta treba zabira cca70% jadra) tak se jeji cast odpoji a je z toho levnejsi model. Pak se testuji na urcite rychlosti a pokud nesplnuji kriteria(teplota,presnost vypoctu,stabilita,odber) snizuje se jejich defaultni frekvence. Potom existuje umele zvysovani modelu kdy z podarenych jader ktere by klidne mohli byt D960 se stanou D920 jelikoz je po nich obrovska poptavka. Takze vlastne kdyz si koupis D920 mas D960 ktere nedokazalo projit testyGorr GrimWolf píše:...
ano intely jedou na stejnen defaultnim napeti
- koubek10
- Žlutá karta

-
- markro
- Nováček

-
- Kontaktovat uživatele:
- Palec123
- Mírně pokročilý

- Kontaktovat uživatele:
Pokud nebude cpu-cko po stranach ohorelymarkro píše:Jestli si to pretaktoval nikdo nikdy nepozna
Ne delam si srandu.. V dnesni dobe se ti nemuze stat, abys procesor usmazil nedostatecnym chlazenim. Na vsechno je dnes "detska pojistka"
Pokud se teplota vysplha prilis vysoko, system se automaticky vypne, aby nedoslo k jeho poskozeni.
(Ovsem na druhou stranu by me zajimalo, jestli se to same stane, kdyz do procesoru pujde velmi vysoke napeti
Pokud jde o zjisteni, na jake frekvenci procesor pracoval, nemusis se niceho bat..
P.S.
Takova myslenka na zaver. Pokud se procesory testuji, tak by meli zakaznici do svych rukou dostat bezproblemove a funkcni CPU, ktere bezi na takove frekvenci, jakou ma mit onen model, ktery zakaznk zvolil. Tak co pak chces reklamovat..
- Highlander
- Začátečník

- Kontaktovat uživatele:
tam zadna ochrana není .... kdyz na procesoru budes zvysovat napeti nad jeho jmenovite prurazne tak mu rapidne snizujes zivotnost ....ta se odviji od kvality vyrobeneho procesoru (kremiku) a provozni teploty.Čím nižsi teploty dosahnes při maximalnim vytizeni CPU tak tim mu mužes pridavat vetsi napeti..Palec123 píše: (Ovsem na druhou stranu by me zajimalo, jestli se to same stane, kdyz do procesoru pujde velmi vysoke napeti![]()
to že se udává prurazné napeti např u 90nm 1.55V neznamená že kdyz do nej pustis 1.6V tak že ti shoří(je to jenom teoreticka hodnota ktera je udávana při maximalni teplote procesoru TcaseMAX).
Takže pokud provozujes svuj procesor třeba na 30 stupnich tak do neho mužes bez problemu pustit 1.65V a nemusis se vubec bát že by se mu neco mohlo stát....
PS: kdyby deska měla ochranu proti zvyšování napěti tj treba ze by to omezila nad 1.5V tak by sme si moc nezataktovali .....alias shity jako ECS..
- Federmann
- Začátečník

- Kontaktovat uživatele:
Vyvolalo velkou debatu tak se přidávámlund06 píše:Na taktování se vyser procesor je velmi silný nevidím důvod,navíc taktováním snizujes zivotnost procesoru a budes za par let v riti je to na nic stejne jako taktovani graf.karet ram atd zbytecnost
Máš úplnou pravdu, že budu za par let v ..., ale radši tam půjdu s procesorem za 5-tis, když maká jako procesor za 30-tis, jestli mu zkrátím životnost z 20-ti na 10-let, když za 5 let je dávno překonaný a stává se pro většinu aplikací nepoužitelný mi vůbec nemáže vadit.
TcaseMAX je teplota zapsaná uvnitř procesoru a dá se vyčíst, při jejím dosažení (přičemž nezáleží na důvodu jako je nepětí, vyoký výkon, okolní teplota či malý chladič) se jeden vnitřní bit změní z "L" na "H", čímž zastaví hodinový generátor na desce, a následně vypne PC. Mělo by to fungovat jeko bezpečná ochrana, platí pro všachny AMD 64. Taktoval jsem a taktovat vždy budu a to vše, bez velkého rizika zničení čehokoliv, chce to jenom opatrnost a zkušenosti.