project: Vulcanus

Hotové nebo rozdělané projekty - úpravy a modifikace počítačových skříní krok za krokem.
V této sekci se nezapočítají příspěvky.

Moderátor: L4mka

Odpovědět
sergej_
Nováček
Nováček

project: Vulcanus

Příspěvek od sergej_ »

Obrázek

Už delší dobu sleduji casemodding. Sice na foru moc nejsem, ale občas se na nějaký povedený mod podívám... ono to ani nejde jinak, když mě do casemoddingu tak trochu "namočil" sám óóó velký Stoobi :-D Chodili jsme totiž na obchodku do stejné třídy... seděli jsme spolu v jedné lavici... :-D takže jsem viděl jeho projekty jako jeden z prvních :-)

A právě Stoobiho jeden z nejpovedenějších projektů, Rust Wi-Fi Router, mě inspiroval k vytvoření modu Vulcanus. Na Stoobiho routeru se mi moc líbilo, jak je takový bytelný, robustní, nerozbitný, brutální... a proto jsem chtěl vytvořit taky nějaký nerozbitný "brutal" mod :-). Nemám prostě rád takové ty super hyper mega giga kolotočácký mody s milionem blikajících různobarevných světýlek a nálepek. Asi rok mám jako hobby kovářství. Zařídil jsem si takovou menší kovárnu, tak tam občas něco zkouším – ale jak říkám jsem teprve začátečník, takže mě nekamenujte za to, že moje postupy nejsou „ryze kovářské“. Moc se mi líbí kov, jako materiál. Když se navíc zvolí vhodná povrchová úprava, tak se jeho přitažlivost a krása mnohem zvýší. Proto jsem se rozhodl, že mod Vulcanus bude kovaný. Mimochodem Vulcanus je římský bůh ohně a kovářů.

Dlouho jsem přemýšlel nad tvarem case a dolaďoval ho, až jsem došel k tvaru, který vidíte na obrázcích. Zešikmení čela a zadní strany mu dává jakousi dynamiku a „rychlost“. Nechtěl jsem nikde dávat žádné „okno“ – myslím, že by to kazilo dojem a navíc ono bude trochu dovnitř vidět přes tu „mříž“ na čelní a horní straně. Chtěl jsem, aby case vypadala zvenku, jako kdyby byla vykovaná někdy ve středověku, jako kdyby byla vytvořená nějakými primitivními nástroji, primitivní technologií. Je pravda, že používám taky rozbrušovačku a svářečku, což sice moc kovářské není, ale snažím se sváry co nejvíc skrýt a zamaskovat – a zvenku žádný svár vidět nebude.

Celý povrch počítače navíc chci napatinovat, tak aby vypadal staře. Proto jsem nechal všechny části zrezatět. Potom se ten povrch načerní (odrezovačem, v oleji nebo nad čerstvým uhlím – to ještě nevím) – no a pak ho vyčistím ocelovým kartáčem, vystouplé části trochu obrousím a vyleštím, čímž se krásně zvýrazní struktura a povrch kovu. Aby měl povrch case nějakou strukturu, aby to nebyl pouze rovný válcovaný plech, tak jsem ho trochu „pojednal“ kladivem. Ty různé důlky a nerovnosti na bočnicových plechách (2 mm) jsem dělal těžkým kladivem za studena... Ono to bylo celkem pracné a zdlouhavé – strávil jsem na tom asi 4 večery. Pak je ale velký problém s tím, že po tomhle „vykování“ se plechy strašně zkroutí, všude jsou boule a celkově je ten plech moc pokroucený. To je potom docela problém srovnat. Dalo to dost práce – rovnali jsme to dva – hladíkem a těžkým dvouručním kladivem. Nerovnosti na těch širokých pásovinách a „mřížce“ jsem dělal samozřejmě za tepla. Myslím, že tyto nerovnosti dají kovu hezkou strukturu a dodají počítači osobitý „neandrtálský“ dojem. Takže všechny kovové části budou mít kartáčovaný a leštěný povrch, kromě té mřížky z tyček. Tu bych chtěl nějak odlišit – ještě přesně nevím jak. Nevím, jestli to mám nabarvit nějakou třeba červenou barvou a pak patinovat, nebo co... nevím. Prostě chci, aby to bylo odlišné, aby to nepůsobilo jednotvárným, fádním dojmem. Máte někdo nápad, co s tím udělat?

Se Stoobim jsme debatovali o tom, jak se do počítače „poleze“ a vůbec o celém vntitřním uspořádání. Ty sešikmené stěny a navíc dva kulaté rohy jsou sice komplikace, ale ne neřešitelná. Přibližné vnitřní uspořádání vidíte na obrázcích. Chtěl bych zde použít slot-in mechaniku – CD by se dovnitř zasouvalo mezerou v té „mříži“ . Nechci tam dávat žádná blikající tlačítka a diodky – chci, aby na první pohled nebylo zvenku poznat, že je to počítač. Rád bych tam taky použil vodní chlazení – místa je tam na to dost. Celý vnitřek bych taky chtěl udělat co nejvíce kovaný, aby celkově ladil k počítači a nekazil dojem. A teď hlavní věc – systém otvírání. Všechny “vnitřnosti“ totiž budou přidělané na vnitřní kostře – a ta bude přivařená k „víku“ (ty dvě široké pásoviny a mřížka). A toto víko se bude spolu s celým „vnitřkem“ vyklápět – pant bude umístěný na čelní straně dole. Napevno zůstanou bočnice a dno počítače. Po vyklopení tak budu mít všechny komponenty krásně po ruce a nebudou mě překážet žádné bočnice a nic. Tím pádem můžou být bočnice přidělány „nafest“. Doufám že to z přiložených skic pochopíte. O tomto systému jsme debatili se Stoobim – je to hlavně jeho nápad :-) – a myslím, že docela dobrý :-) A můžu se chlubit, že mám systém otvírání „ByStoobi“ , heč :-)

Abych si dokázal počítač lépe představit a ujasnit si základní rozměry a proporce, tak jsem si vyrobil model z kartonu – moc mi při výrobě pomohl. Obě bočnice budou mít po obvodu „kované nýty“ – tak, jak vidíte na skice. Nechtělo se mi ručně vykovávat každý nýt hlavičkářem, tak jsem si koupil vraťáky šrouby a trochu jsem je zatepla pojednal kladivem :-) Myslím že vypadají efektně, neandrtálsky :-)

Zatím jsem s prací teprve na začátku. Ale myslím, že tu nejhorší část už mám za sebou. To dělání nerovností a rovnání plechů bylo hrozně zdlouhavé a pracné.

Tak a teď obrázky s popisky:

Obrázek
perspektivní pohled

Obrázek
systém otvírání

Obrázek
vnitřní uspořádání

Obrázek

Obrázek
papírový model

Obrázek
všechny části pohromadě

Obrázek
„víko počítače“

Obrázek
„dno počítače“ – spolu s větrací mřížkou pro zdroj – tato část počítače spolu s bočnicemi bude napevno – nebude se vyklápět

Obrázek
detail dírek mřížky – moc se mi líbí ta nepravidelnost

Obrázek
„mříž“ na víku počítače – je přivařena docela řídko – myslím, že dost pomůže chlazení

Obrázek
nýty, které budou na bočnicích – překované vraťáky

Obrázek
vykované tyčky mřížky

Obrázek

Obrázek

Obrázek

Obrázek
na těchto obrázcích vidíte krásný, chladný kovový povrch – podobně bych chtěl udělat povrchovou úpravu case. O to, že by to rezatělo nemám strach – vyleštěný kov se lehce navoskuje – pak to vydrží věky. Vykoval jsem svícen, který má stejnou povrchovou úpravu. Stojí už tři čtvrtě roku na chodbě v kamenném baráku, kde je docela vlhký vzduch – a nic to nedělá – nikde žádná rez. A i kdyby se trochu navlhčil, tak nezrezatí – velký význam má totiž to, že povrch je vyleštěn na leštičce zelenou (nejjemnější) pastou – takže tam nejsou žádné póry. Funguje to trochu jako teflon.

Obrázek
žár ve výhni :-)

Obrázek
kování tyčky pro mřížku

Obrázek
pro vytváření důlků jsem používal kladivo s kulatými rohy

Obrázek
kování pásoviny – pro efektní fotku jsem ji ohřál na 1200 stupňů, kdy z povrchu při kování odletuje množství jisker :-)

Obrázek

Obrázek
vnitřek kovárny

Díky moc za konstruktivní příspěvky, názory a nápady :-)
Sergej
case
Nováček
Nováček
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od case »

jo tak to se ti povedlo 8/10 mislim si zě je to good :worship:
Simik
Nováček
Nováček
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Simik »

fakt super prace......ale zajimala by me vaha :)
sergej_
Nováček
Nováček

Příspěvek od sergej_ »

Simik píše:fakt super prace......ale zajimala by me vaha :)

no... vážit bude asi docela dost... odhaduju tak 20- 30 kg ... ale zase bude takovej bytelnej, nerozbitnej :-)
Stoobi
Středně pokročilý
Středně pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Stoobi »

proč mám trošku dojem, že tady někteří jedinci už pomalu hodnotí hotový mod, když tenhle je ještě na začátku?

Každopádně se nemá cenu asi moc vyjadřovat. Sergej umí pracovat a umí pracovat precizně, takže dobrého výsledku se nebojím...a hlavně se těším na další postup. :wink:
filletzz
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od filletzz »

:o tak todle se ti fakt povedlo :worship:
konečně zase nějakej pořádnej rust mód po stoobiho routeru
jen bych mněl strach o to zasunování CD přes mřížku, aby se ti ty CD nepoškrábaly...
MacBook Air 13" Mid 2013 + iPhone 4s
Stoobi
Středně pokročilý
Středně pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Stoobi »

filletzz píše:jen bych mněl strach o to zasunování CD přes mřížku, aby se ti ty CD nepoškrábaly...
notak pokud vím, tak tam Sergej má větší mezeru, respektive takovou, aby tam CD bezproblémů prošlo... :wink:
filletzz
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od filletzz »

jj ta mezera tam je, ale když omylem s tim CD zavadí o ten ''rezatej'' okraj jednotlivý příčky tak po čase se to CD může dost poškrábat, ale myslim že to je nepodstatnej detail, kterej sergej určitě nějak efktně vyřeší :)
sergej_
Nováček
Nováček

Příspěvek od sergej_ »

filletzz píše::o tak todle se ti fakt povedlo :worship:
jen bych mněl strach o to zasunování CD přes mřížku, aby se ti ty CD nepoškrábaly...
Je vidět, že sis nepřečetl ten text, co jsem k tomu psal. Nechci totiž dělat žádný rust mod. Povrch počítače bude kartáčovaný a leštěný - tak jak to je vidět na té pásovině a dvou detailech kovaného svícnu. - Takže žádný rust mod.

A to zasunování CD nebude problém - prostě tam, kde se bude strkat CD, tak na tu mřížku přidělám bužírku, nebo nějaký molitán nebo něco... aby se CD nepoškrábalo... ale tak, aby to nebylo moc nápadný, aby to nerušilo...
no_-_name
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od no_-_name »

po dlouhé době zas něco profesionálního :) Vodník by se do toho dal umístit krásně to je pravda :) Co v tom budeš mít za HW ?
eXp10it
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od eXp10it »

exkluzivni design, exkluzivni fotky, exkluzivni graficke prace :worship: ...takhle by mel vypadat start kazdeho projektu...kdyby byla na foru nejaka VIP sekce, tak bys do ni mel byt automaticky zarazeny :wink: sam sobe sis hned ze startu nasadil latku tak vysoko ze uz ted je jasne ze pokud case dodelas tak to bude nadhera...tady jde videt ze design by mel byt v teto sekci az na prvnim miste
eXp10it is b4ck
letos s*ru na moding a delam si pro radost bedny
ISAAC CPU tuleň 1100@1460MHz; MB msi 6337le5; 2 × 256 MB SDRAM 100@133MHz; HDD Samsung 200GB 7200rpm + nějaké ty blbosti okolo.
ICE
Středně pokročilý
Středně pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od ICE »

zajimavy!!! jsem zvedavej na vysledek :) ale zatim se mi to dost libi :)
bukva
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od bukva »

Člověk co umí nejen kovat, ale i hezky kreslit, to se jen tak nevidí :)

Jen si dávej pozor, aby se ti tam ta mobo vlezla, nákres ti nějakej ten centimetřík nebo oblouček odpustí, PCB ne :wink:
Flegy
Mírně pokročilý
Mírně pokročilý

Příspěvek od Flegy »

proc nemuzu mit "prirucni" kovarnu ... fnukfnukfnuk... :jaw:
SilverFox
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od SilverFox »

wow :D Tohle vypada opravdu zajimave Drzim palce at se povede :)
[ AthlonXP 2600+ | MSI KT880 Delta | Radeon 9800Pro 125MB | Kingston 512MB | Samsung 160GB | Logitech MX518 | Acer LCD17" ] Nokia N-GAGE QD + MMC 512MB
filletzz
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od filletzz »

sergej_ píše:
filletzz píše::o tak todle se ti fakt povedlo :worship:
Je vidět, že sis nepřečetl ten text, co jsem k tomu psal. Nechci totiž dělat žádný rust mod. Povrch počítače bude kartáčovaný a leštěný - tak jak to je vidět na té pásovině a dvou detailech kovaného svícnu. - Takže žádný rust mod.

A to zasunování CD nebude problém - prostě tam, kde se bude strkat CD, tak na tu mřížku přidělám bužírku, nebo nějaký molitán nebo něco... aby se CD nepoškrábalo... ale tak, aby to nebylo moc nápadný, aby to nerušilo...
text sem si přečetl, ale asi sem ho špatně pochopil :oops:
Sir_-_Death
Mírně pokročilý
Mírně pokročilý

Příspěvek od Sir_-_Death »

Podle obrázků to vypadá, že se bude skříň kutálet? :oops: Ale jinak moc zajímavej nápad, těšim na další práci.
Ryzen 7 9800X3D + Lian-li Galahad 360; MSI MPG X870E EDGE TI WIFI; G.Skill Trident Z5 Neo RGB 2x32GB 6000 MHz; XFX Quicksilver AMD Radeon RX 9070 XT White Magnetic Air 16G ; SSD: Samsung 990 EVO Plus - 1TB + Samsung 980 PRO - 1TB + Crucial MX500 - 250GB; HDD: WD Blue - 1TB; Corsair RM850X White 850W, NZXT H7 Flow Black&White
sergej_
Nováček
Nováček

Příspěvek od sergej_ »

bukva píše:Člověk co umí nejen kovat, ale i hezky kreslit, to se jen tak nevidí :)

Jen si dávej pozor, aby se ti tam ta mobo vlezla, nákres ti nějakej ten centimetřík nebo oblouček odpustí, PCB ne :wink:

no... kreslit moc neumím... mám ještě hodně co zlepšovat... - jinak všechno by se tam mělo vpohodě vejít - proto jsem dělal papírový model, kde jsem si to všechno vyzkoušel... takže vůle by tam měla bejt :)
sergej_
Nováček
Nováček

Příspěvek od sergej_ »

eXp10it píše:exkluzivni design, exkluzivni fotky, exkluzivni graficke prace :worship: ...takhle by mel vypadat start kazdeho projektu...kdyby byla na foru nejaka VIP sekce, tak bys do ni mel byt automaticky zarazeny :wink: sam sobe sis hned ze startu nasadil latku tak vysoko ze uz ted je jasne ze pokud case dodelas tak to bude nadhera...tady jde videt ze design by mel byt v teto sekci az na prvnim miste

je pravda, že jsem nad tvarem a vůbec nad celým designem počítače přemýšlel dost dlouhou dobu. Měl jsem rozkresleno více verzí, ale tahle mi přišla taková nejvíc "funkční" a přitom zajímavá. Nechci tam dělat žádná okna, žádné "biohazardní" mřížky a jiné hlouposti...

jinak produktový design budu studovat na Fakultě užitého umění a designu v Ústí nad Labem - v ateliéru p. Alexiuse Appla :-) ... jsem moc rád, že jsem se tam dostal :-)
Flegy
Mírně pokročilý
Mírně pokročilý

Příspěvek od Flegy »

zavidim ti tvoje nadani... :oops: . uz jen tu skicu bych nikdy nenakreslil... ( :lol: ).

jinak, jakou budou mit ty bocnice finalni povrchovou upravu uz vis? :)
Odpovědět

Zpět na „Projekty“