Zmatky s IP adresou (v me hlave) + problemy s DNS

Problematika připojení - hardware i software.

Moderátor: Don

Odpovědět
Maxtor
Začátečník
Začátečník

Zmatky s IP adresou (v me hlave) + problemy s DNS

Příspěvek od Maxtor »

..no tak o IP adresach toho sice bylo napsano uz hodne, nicmene nejak jsem se ted do toho zamotal.. predem upozornuju, ze v sitich se moc nevyznam.. kdyztak me opravujte..
..pokud chci vyuzivat sluzeb serveru.. dejme tomu, takovy VNC protokol.. potrebuju na to mit verejnou IP (na outgoing PC).. chapu vztah pevne a dynamicke IP adresy.. alespon teda doufam.. co me ale mate je to, ze jsem ted zmenil DSL tarif s tim, ze mam svou pevnou IP adresu, nicmene podle rady porovnej "vnitrni" a "venkovni" IPcko ted zjistuji, ze nesedi..
..je tedy mozne, aby moje pevna IP adresa nebyla verejnou..? ..ja mel totiz za to, ze pevna IP je zaroven verejna.. no.. jak rikam.. mam v tom zmatky.. uvedte me tedy pls nekdo do reality, jak to s tema vsema IP adresama je..
Naposledy upravil(a) Maxtor dne stř 9. srp 2006, 04:32, celkem upraveno 1 x.
Bajgy
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od Bajgy »

rozdil mezi pevnou a dynamickou IP adresou je ten, ze provider ti bude rekne pevnou IP a tu si zadas do sveho rarizeni (at uz je to PC nebo router nebo neco jineho) anebo pokazde ,kdyz zarizeni zrestartujes, nebo po urcitem case se ti adresa IP zmeni, to je pak dynamicka.

Verejna IP s tim nema nic spolecneho. To pouze znamena ze je to IP adresa ktera nepatri do zakzvanych "privatnich" rozsahu.

Privatni IP adresy jsou urceny pro provoz ve vnitrnich sitich, ktere nejsou PRIMO pripojeny do Internetu.

Protoze je verejnych IP adres po svete nedostatek, casto se stava ze provideri maji pro sve zakazniky jen privatni IP adresu. A v pripade ze zakaznich chce/potrebuje verejnou tak mu ji prodaji. Obvykle za 100-200,- mesicne.
Toshiba Tecra A6
Maxtor
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od Maxtor »

jasny.. rozumeno.. dix

EDIT:/
..no tak me to nedalo a radeji jsem si zkontroloval co, ze mi to vlastne ten provider nabizi a ted teda zacinam bejt uplne zmatenej..
..jsem si ted uz na 100% jisty, ze mam pevnou verejnou IP adresu..
..jak je tedy mozne, ze "vnitrni" a "venkovni" (kdyz to tak nazvu) IP se lisi.. :?

..tak jsem nejak v ranni rozespalosti pozapomel na par vcelku podstatnych detailu.. no.. takze jeste jednou upravuju post a nahrazuju puvodni dotaz novym.. nechtel jsem zakladat nove tema..

..jak nastavit router ZyXEL Prestige 650R-33 (LAN) pro pevnou IP (nejde mi vylozene o navod krok po kroku.. nejak letmo se vyznam).. zmenil jsem u ISP tarif a jednou ze zmen je konec dynamicke IP adresy.. ted mam svou verejnou, pevnou IP.. co teda s tim..?

..tak jsem se dostal do faze, kdy v PC (v nastaveni TCP/IP) mam vyplnenu IP adresu.. masku podsite nechavam na default.. jako vychozi brana je IP routeru, to same IP je zadano jako DNS brana.. sekundarni DNS - prazdna..
..v routeru je vsechno nastaveno na default, tak jako pri vyuzivani dynamicke IP.. jedine, co je zmeneno je premapovani vsech portu zpet na PC..
..vsechno slape jak ma.. k PC se uz "z venku dostanu".. proste parada..

Me nadseni ale rychle zkazil dalsi problem.. po nacteni par stranek prestane fungovat pristup k HTML.. resp. k uplne vsemu.. modem jako by ztratil connect.. to, co je jiz pripojeno (napr. ICQ) funguje dal, nicmene nic noveho se nepripoji..
..z toho, co jsem zjistil by to mel byt problem s DNS cache, ktera uz neni schopna prijimat dalsi adresy.. podle toho, jak se pripojeni chova by to tomu odpovidalo.. nicmene jak mam nastavit DNS, kdyz na customer care providera mi bylo receno, ze vse zustava pri starem a vsechno mi bude prideleno automaticky.. no to je hezke, ale ja v routeru automatickou IP, vcetne DNS nastavenu mam.. tak kde zase muze byt problem.. jak to mam resit.. tentokrat uz fakt nevim jak dal.. :(
..a je vubec nutne tohle resit, kdyz chci pristupovat k PC z venku..? ..neforwarduju to zbytecne..?
Maxtor
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od Maxtor »

..no tak problem nevyresen, ale diagnostikovan.. je to zpusobeno connectem na DNS..
Odpovědět

Zpět na „Sítě, modemy a Internet“