19" LCD Samsung 940FN - dobry vyber?

Monitory CRT, LCD, plazmové, projektory a další, rady a zkušenosti s nimi.

Moderátor: maXXmilian

Odpovědět
jessie.james
Začátečník
Začátečník

19" LCD Samsung 940FN - dobry vyber?

Příspěvek od jessie.james »

zdravim,
chystam se koupit sve prvni LCD (doted ficim na starem CRT AOC) a tak bych potreboval zhodnotit sve rozhodnuti. prosel jsem si testy a clanky na pctuningu a SH a vybral si 19" Samsung 940FN. zajima me, jestli je to dobra volba? nebo existuje lepsi 19" panel ve stejne cenove relaci? uvital bych zkusenosti a postrehy majitelu toho Samsungu, ale budu vdecny za kazdou radu nebo tip. wide-screen nechci, vybiram jen z klasickych 19" LCD. monitor budu pouzivat na hry, filmy, programovani webu a beznou kancelarskou praci. mate jej nekdo doma a muzete poreferovat?
dekuji
Sentenced
Čestný člen
Čestný člen
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Sentenced »

Tohle LCD mam doma u druhyho PC, takže nejaký info bych mel :)
(doufam, ze tu jeste nema samostatnej thread)

Vícemene jediná slabina 940FN je podsvícení, v rozích je jasne zřetelnější - poznáš to při nočním hraní např. Q4, DIII a podobnych. Pres den si toho počítam vůbec nevšimneš, ale při nočním sledování filmů (pokud to planuješ) by te to mohlo štvát. Videl jsem víc kusů a mel to každej, i když nevim jestli to třeba v novych seriich nepořešili .... Osobne hraju nerad při uplny tme ozařenej jen monitorem, takže mi u toho svítí aspon nejaky svetlo a potom uz si toho horšího podsvícení moc nevšimneš.

Jinak odezva je v pohode, hrál jsem na tom celkem dost her, bez problemu. Občas prestreli overdrive - když se černá mení do šedy, tak jsem si nekdy všiml svetlyho obrysu u objektů, např. v HL2, ale je to opravdu vyjímka.

Barvy jsou hodne slušný a popravde nepoznam rozdil mezi timhle MVA a treba S-PVA (ktery je chvalenější) v podobe Samsung 215TW. Nutno říct, že nejsem zadnej grafik nebo fotograf a doma mam ty PC spíš na hraní :roll:

Pozorovacích uhlu bych se taky nebál.
Jestli máš jeste nejakej dotaz - ptej se :)
Huutamalla voi saada kiven itkemään vaan ei puhumalla toista anteeksi pyytämään, pyytämään
- ja niinpä meillä tuulta kylvetään

jessie.james
Začátečník
Začátečník

je to podsviceni fakt hodne zretelne? abych pravdu rekl, tak ja zase na PC hraji a sleduji filmy prevazne v noci. pracuji pres den, ale bavim se v noci. vsimnes si toho letmym pohledem, kdyz na PC delas nebo se musis na ty prosvicene rohy zamerit? nebo jinak, ty prosvicene rohy jsou videt jen na tmavem podkladu, ze? je to hodne zretelne?
jeste by me zajimalo, jestli jsi mel u sveho LCD nejaky vadny pixel? v tehle cenove relaci garance 0 vadnych pixelu zrejme nehrozi, ale tak s tim ani nepocitam. spis se orientacne ptam, na co se pripravit. mas na LCD treba jeden vadny pixel, ktery jde videt napr. na zlutem podkladu?
jinak teda rikas, ze co se tyce barev, tak naprosta spokojenost?
Sentenced
Čestný člen
Čestný člen
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Sentenced »

Pokud jsi v místnosti, kde je zhasnuto, a máš zapnutý neco s tmavym pozadím (zminovany Q4, DIII, širokouhly filmy) tak se na nic nemusíš zaměřovat - jasne to vidíš. V osvetlený místnosti to videt vícemene neni ...
Krásně je to videt, když v noci zapneš "prazdnej" spořic obrazovky, podsvícení děla temeř X na obrazovce. Tohle te může děsit, ale jak píšu - je to tak znát v noci, kdyz je zhasnuto a když hraješ/pracuješ na tmavym podkladu - jinak ne.

Pokud je to na "normalním" pozadí, at už ve win nebo proste jiná hra, ktera neprobíhá nekde ve tmě, tak to videt neni.

Svítící vadny pixely u mva/pva nehrozí a ani žadnej jinej jsem nenašel.
Pokud jde o barvy, tak jsem spokojenej - ale z tohodle pohledu jsem bežnej uživatel, nejakej grafik by to určite posoudil jinak. Predtim jsem mel všude TN lcd a barvy na tomhle jsou "živější", vypadá to proste dobre :)
Huutamalla voi saada kiven itkemään vaan ei puhumalla toista anteeksi pyytämään, pyytämään

qwertown
Začátečník
Začátečník

recenze

Příspěvek od qwertown »

Nevíte o nějaké recenzi v CZ na tento samsung??
oňa
Nováček
Nováček
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od oňa »

Sentenced píše: Svítící vadny pixely u mva/pva nehrozí ....
Je to dost OT, ale chci už mít jasno. Viděl jsem MVA/PVA panel s vadným subpixelem, který svítí (zeleně). Takže jak to je?
PC: AMD 2600+ Barton (socka A), MSI KT600, RAM Transcend 2x 512 MB DDR, GigaByte nVidia 6600 128MB AGP + AMD box (s754) :) , Hitachi 250 GB SATA, DVD-RW NEC 4550A, case EC, zdroj Fortron 400W, LCD Samsung 940BW 19" wide
Sentenced
Čestný člen
Čestný člen
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Sentenced »

2 oňa:
Jde o to, že pokud je u MVA/PVA pixel "mrtvej" nebude svítit bíle, ale bude tmavej, takže to tak otravovat nemusí... Ta možnost mrtvyho pixelu tu je, nehrozí ta nejhorší varianta v podobe zařícího bílýho bodu.

WoiTa
Mírně pokročilý
Mírně pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Re: recenze

Příspěvek od WoiTa »

qwertown píše:Nevíte o nějaké recenzi v CZ na tento samsung??
http://www.svethardware.cz/art_doc-9E59 ... F26AC.html
jessie.james
Začátečník
Začátečník

Sentenced píše:Tohle LCD mam doma u druhyho PC, takže nejaký info bych mel :)
jeste par dotazu.
kdyz mas na monitoru pismo (web stranku nebo treba word dokument) a scrollujes mysi po strance, nemaze se to nebo nekouse se to?
monitor ma nativni rozliseni 1280 x 1024. to znamena, ze vyssi rozliseni nejde nastavit a monitor jej nepodporuje?
WoiTa
Mírně pokročilý
Mírně pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od WoiTa »

Sice mam Belineu, ale panel je to stejny.
K tomu scrollovani, nemaze, nekouse, myslim ze nepoznas rozdil oproti CRT.
Rozliseni vyssi nastavit nejde, stejne jako u vsech ostatnich lcd panelu. Nativni je maximum. Pak uz si musis hrat jen s antialiasingem ;)
A k tem sviticim rohum, zvyknes si a jsou videt jen kdyz koukas na monitor z prima tak do 2 metru v naprosty tme. Navic mi to prijde jako ne zrovna typicka vada podsviceni. Videl jsem hnusne nerovnomerny podsviceni treba u acera. Tady ty rohy jsou trochu jiny a jsou videt jen kdyz pozorujes monitor z urcityho uhlu. Jakoby svetlo z lamp pronikalo do prostoru mezi krycim "sklem?" a lcd matici. Cili ze to neni za panelem.
A prave co se tyce podsviceni v klasickym slova smyslu, prijde naprosto dokonaly. Pokud se na monitor podivas trochu ze strany, je to jednolita tmava plocha, zadny skvrny.
jessie.james
Začátečník
Začátečník

vidim to tak, ze ho vemu a hotovo. za ty prachy to nebude spatna koupe. myslim, ze pro me ucely je to naprosto dostacujici LCD.
Sentenced
Čestný člen
Čestný člen
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Sentenced »

jessie.james píše:vidim to tak, ze ho vemu a hotovo. za ty prachy to nebude spatna koupe. myslim, ze pro me ucely je to naprosto dostacujici LCD.
Jak říkam, nebejt toho podsvícení (ale presne jak píše kolega nahore, z uhlu nebo z dalky si toho vicemene nevšimneš), tak nemam výhrad.

Overdrive a odezva me zklamala opravdu jen na par mistech, barvy slušný, nebál bych se toho.

Odpovědět

Zpět na „Monitory, televizory a projektory“