Politý notebook... Jak ho zachránit ?
Moderátor: Don
- Gintonic
- Nováček
-
Politý notebook... Jak ho zachránit ?
Prosím Vás o pomoc.... Včera se mi podařilo polít si notebook PEPSI. Polil jsem ho na levé části, zhruba tak 1/3 klávesnice. Notebook jsem okamžitě obrátil vzhůru nohama, aby do něj Pepsi nezatekla, vypnul ho a vyndal baterku. Poté jsem ho osušil a nechal chvíli být. O něco později jsem klávesnici i několikrát zkoušel vysoušet fénem. Notebook jsem polil asi v 18h. Dnes ráno po 14h jsem ho poprvé zapnul. Normálně naběhl a dokonce i klávesnice fungovala. Jenže jakmile jsem se zalogoval do Windows, klávesnice fungovat přestala. Tak jsem notebook zase rychle vypnul.
Můžete mi prosím poradit, co s tím notebookem mám dělat dál ? Máte někdo podobné zkušenosti ? Jedná se o notebook řady A6M.
Díky mockrát !
Můžete mi prosím poradit, co s tím notebookem mám dělat dál ? Máte někdo podobné zkušenosti ? Jedná se o notebook řady A6M.
Díky mockrát !
- Mr.Nigga
- Středně pokročilý
- Gintonic
- Nováček
-
- Mr.Nigga
- Středně pokročilý
- mozek007
- Začátečník
- Kontaktovat uživatele:
Servis jako poslední možnost. Záruku už "prakticky" nemáš. Tu jsi ztratil
Až to rozebereš, můžeš udělat foto, jak jsou tam klávesy přidělané? Moc by mě to zajímalo a svůj neci rozebírat
Až to rozebereš, můžeš udělat foto, jak jsou tam klávesy přidělané? Moc by mě to zajímalo a svůj neci rozebírat
Věř tomu. Píšu na osobní blog Mozek tě vidí.net. Osobní fotografické stránky: OldaSalek.cz.
- vonkuttenberg
- Začátečník
-
- Kontaktovat uživatele:
Re: Politý notebook... Jak ho zachránit ?
poradte cim vycistit polity notebook. pred tydnem mi do nej nekdo nalil neznamy mnozstvi coly. potom co jsem vytahnul mechaniku tak byla lehce mokra, takze to asi nebylo nejmin... cim vycistit a jak postupovat? diky za tipy. notebook mam uz tyden vypnuty s odpojenou baterkou.
klavesnici klidne obetuju, hlavne at neodejde display nebo deska notebook ma cenu pres 30tis ale v zaruce bohuzel neni, protoze je dovezeny. volal sem do pchelpu a jednoho nejblizsiho servisu notebooku v Praze, na obou mistech chteji okolo 2000-2500 za vycisteni, ale s tim, ze mi nedaji zadnou zaruku. ....tak si to radsi udelam sam a poradne.
klavesnici klidne obetuju, hlavne at neodejde display nebo deska notebook ma cenu pres 30tis ale v zaruce bohuzel neni, protoze je dovezeny. volal sem do pchelpu a jednoho nejblizsiho servisu notebooku v Praze, na obou mistech chteji okolo 2000-2500 za vycisteni, ale s tim, ze mi nedaji zadnou zaruku. ....tak si to radsi udelam sam a poradne.
- Bez_n1ck
- Pokročilý
Najdi si na netu servisní manuál, podle něj notebook rozeber a vyčisti všechny známky po tekutině. Nic víc s tím ani udělat nemůžeš.
PC: MB: ASUS TUF Z370-PRO GAMING ; CPU: INTEL Core i7-8700K @ 3,7GHz ; CPUcooler: Noctua NH-D14 ; GPU: GIGABYTE GTX2070 WINDFORCE 3X 8GB ; DDR4: 2x16 GB 2666MHz CL16 ; HDD: Samsung 960 EVO M.2 500GB + WD Green 2,5TB + WD Red 4TB + 2xWD Red 8TB ; CASE: Be Quiet! Dark Base 900 ; PSU: Corsair RM650x ; MOUSE: Logitech G700s ; KEYBOARD: Razer Huntsman Elite ; SOUND: Logitech X530 ; MONITOR: 2x Dell U2515H (25" QHD IPS) | Games, that you can play with me | Diablo III - Divina
NOTEBOOK: Dell Precision 7730 ; CPU: Intel Core i7-8750H ; GPU: nVidia Quadro P4200 8GB ; DDR4: 2x16GB 2667MHz ; HDD: Samsung NVMe 256GB + Samsung 980 EVO M.2 1TB ; FullHD
NOTEBOOK: Dell Precision 7730 ; CPU: Intel Core i7-8750H ; GPU: nVidia Quadro P4200 8GB ; DDR4: 2x16GB 2667MHz ; HDD: Samsung NVMe 256GB + Samsung 980 EVO M.2 1TB ; FullHD
- vonkuttenberg
- Začátečník
-
- Kontaktovat uživatele:
nojasne ale cim? na svetovych forech pisou isopropyl, nebo lekarsky lih? jinde ale zas, ze by se to bali pouzit, ze to rozezere tistaky... muzu s tim teda cistit kabely, tistaky a vsechno? diky za tipy... neni problem to rozebrat, 2x vycistit a nechat uschnout a zapojit az po par dnech... ale cim cim cim...
- -- DiL --
- Začátečník
- Kontaktovat uživatele:
jeste k tomu, co udelat ihned po politi - okamzite vypojit adapter, vyndat akumulator a samozrejme i CMOS baterii.
a cim cistit? destilovanou vodou a stlacenym vzduchem. IPA a lih jsou zbytecny luxus.
a cim cistit? destilovanou vodou a stlacenym vzduchem. IPA a lih jsou zbytecny luxus.
POZOR! koupim pouzity rostlinny / fritovaci olej v jakemkoliv mnozstvi!
www.NTBOOK.cz - DIY opravy, pouzite notebooky, nahradni dily pro notebooky, informace o rework-u BGA (reflow, reball - prekulickovani)
DELL Precision M70 s WUXGA (1920 x 1200) a nVidia Quadro FX Go1400
BGA rework stanice ACHI-IR-PRO-SC
www.NTBOOK.cz - DIY opravy, pouzite notebooky, nahradni dily pro notebooky, informace o rework-u BGA (reflow, reball - prekulickovani)
- vonkuttenberg
- Začátečník
-
- Kontaktovat uživatele:
dil: diky za tip, a jak s tim vzduchem? umejt hadrikem a pak vyfoukat? pocitam ze na to pujdu hadrikem na optiku a tim lekarskym lihem... a otrit radeji vsechno nebo jenom to co je po hmatu/opticky zapraseny? nedokazu si predstavit moc co treba patice procesoru a okoli, kondenzatory ke kterym (pod ktery) se blbe dostava...
- -- DiL --
- Začátečník
- Kontaktovat uživatele:
naposledy jsem cistil desku z DELL Precision M4400 (vcelku drahy kousek) shodou okolnosti taktez politou kolou. pouzival jsem pouze destilku a stlaceny vzduch a notebook to prezil bez uhony. postupoval jsem po kouskach, nejdrive jsem znecisteny misto do cista otrel vatou namocenou v destilce, potom suchou vatou a nakonec vyfoukal stlacenym vzduchem. u BGA-cek a SMD montaze (IC a vetsi soucastky) jsem nechal destilku "navzlinat" pod IC / soucastku, potom chvili pusobit (rozpoustet) a nakonec opet vyfoukal stlacenym vzduchem. samozrejme jsem cistil pouze ty mista, ktery byly viditelne potrisneny kolou (toho casu uz zaschlou). no a nakonec jsem desku nechal tyden susit pri pokojovy teplote.
pokud se ti kola dostala i do CPU patice, to uz je trochu "hardcore". dulezity je, aby destilka s kolou nikde nezustaly prilis dlouho - tzn. vsechno hned vyfoukat stlacenym vzduchem.
pokud se ti kola dostala i do CPU patice, to uz je trochu "hardcore". dulezity je, aby destilka s kolou nikde nezustaly prilis dlouho - tzn. vsechno hned vyfoukat stlacenym vzduchem.
- petr_
- Začátečník
- Kontaktovat uživatele:
Dobré také je, pokud už započala oxidace, poškozená místa izolovat aby k nim nemohl vzduch - třeba lakem na dps.
NTB: 13" MacBook Air mid. 2013, Haswell i7-4650U, 8GB LPDDR3, 256GB SSD
PC: Xeon 5550, 6GB DDR3, geforce 8800GTS 640MB
PC: Xeon 5550, 6GB DDR3, geforce 8800GTS 640MB
- vonkuttenberg
- Začátečník
-
- Kontaktovat uživatele:
petr_: da se zapocata oxidace nejak poznat? polity to mam teden a pul zpet od ty doby odpojena baterka (ne cmos).
-- DiL --: prave resim M4400, psal sem ti do SZ s poptavkou zda to nechces vycistit za penize kdyz uz s tim mas konkretni zkusenosti... a otazku kde se da koupit ten vzduch v lahvi (nebo se pouziva ten samy jako na optiku?)... a destilka jestli staci nekde od benzinky?... to by mel byt posledni dotaz a pak vzhuru do cisteni....
-- DiL --: prave resim M4400, psal sem ti do SZ s poptavkou zda to nechces vycistit za penize kdyz uz s tim mas konkretni zkusenosti... a otazku kde se da koupit ten vzduch v lahvi (nebo se pouziva ten samy jako na optiku?)... a destilka jestli staci nekde od benzinky?... to by mel byt posledni dotaz a pak vzhuru do cisteni....
- -- DiL --
- Začátečník
- Kontaktovat uživatele:
mno uz jsem ti psal SZ, nicmene - dikes za nabidku, ale jen si to vycisti sam . destilka bohate staci od pumpy a se stlacenem vzduchem ti nepomuzu. ja totiz pouzivam normalni pistovej kompresor s tlakovym zasobnikem. co se tyce demontaze, staci postupovat intuitivne. nicmene na googlu urcite nejaky navod popr.videjko najdes.