FAQ: DVD regiony

Vše o CD-R/RW, DVD±R/RW, Blu-ray, HD DVD, ZIP, FDD a dalších.

Moderátoři: morke, Igoreso, Loki5567

Zamčeno
Butch
Středně pokročilý
Středně pokročilý
Uživatelský avatar
Registrován: 17. črc 2003
Bydliště: Praha

FAQ: DVD regiony

Příspěvek od Butch »

Seznam regionů

1: U.S., Canada, U.S. Territories
2: Japan, Europe, South Africa, and Middle East (including Egypt)
3: Southeast Asia and East Asia (including Hong Kong)
4: Australia, New Zealand, Pacific Islands, Central America, Mexico, South America, and the Caribbean
5: Eastern Europe (Former Soviet Union), Indian subcontinent, Africa, North Korea, and Mongolia
6: China
7: Reserved
8: Special international venues (airplanes, cruise ships, etc.)


Faq se bude doplňovat
Bathory
Čestný člen
Čestný člen
Uživatelský avatar
Registrován: 28. úno 2004
Bydliště: BlackworlD
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Bathory »

Co jsou to DVD regiony
-----------------------------

Ve světě se s DVD médii dělají výborné obchody, ostatně to DVD fórum (spojení společností filmového průmyslu a výrobců DVD přehrávačů a médií) čekalo od samého začátku, protože kvalita obrazu je podstatně lepší než VHS a přispívají k tomu i další možnosti, jako vynikající zvuk, mnoha jazyčné titulky, dabing a další bonusy. Na straně druhé je ovšem to, co se filmovému průmyslu moc nelíbí a to je snadné zkopírování digitálních formátů na každém PC.

Aby se tomu zabránilo, vymyslelo DVD fórum dvě ochrany. Jednak to je ochrana proti digitálnímu načítání dat a tím pádem i nezákonnému kopírování nazvaná CSS (Content Scrabling System) a tou druhou jsou regionální kódy. Kód regionu v DVD hardwaru a softwaru má zabránit mezinárodnímu obchodu s DVD médii.

Celé to funguje tak, že prvním sektoru DVD disku se nachází takzvaný kód regionu, který má hodnotu od 0 do 8. DVD přehrávače vlastní také jeden nebo více těchto kódů. Na PC hlásí softwarový přehrávač svůj kód regionu DVD jednotce. Pokud pár kódů souhlasí nebo pokud je jeden z kódů roven 0, tak přehrávač může DVD přehrát, jinak ne. Kód 0 odpovídá úplnému uvolnění, přehrávač s tímto kódem přehraje vše a zároveň DVD s kódem 0 může být všude přehrán. Chráněný DVD disk může být tedy přehráván vždy jen v určitém regionu. A každý region má přidělen své vlastní číslo, jak je popsáno v prvním příspěvku nahoře

Každý DVD přehrávač nebo DVD-Rom umožní 5x změnit region (pozor, některé DVD-Romky jen 4x), potom už se v jednotce nastaví na pevno. Existují samozřejmě řešení, jak nastavit přehrávací zařízení na CODEFREE a to jak pro stolní přehrávače, tak i pro počítače a to pomocí upraveného firmware či programů typu Region Killer atd.

DVD fórum se tomu brání tkz. Region Code Enhanced (RCE).
RCE je programový kód skrytý na DVD v oblasti, kde se běžně vyskytuje menu. Při přihlášení DVD disku kód vyzkouší, zda DVD jednotka lže: DVD disk chráněný pomocí RCE přikáže nejprve jednotce ještě jednou přezkoušet kód země, který tato jednotka obdrží od softwarového přehrávače (u stolních přehrávačů od firmware). Výsledek je uložen do jednoho registru v jednotce. Pak se tento program ptá znovu, ale na jiný kód země. Výsledek porovná s prvním kódem v registru. Pokud jsou tyto kódy identické, zabrání RCE přehrání, neboť potom je jasné, že přehrávač falšuje odpověď. RCE není zatím nijak moc rozšířeno a na PC se to dá obejít kombinací se softwarem. (napsáno 3.5.2004).

Jaký region mate nastaven zjistíte tak, že ve vlastnostech jednotky klepnete myší na Region disku DVD nebo použijete např. program Drive region Info.
Bathory
Zamčeno

Zpět na „Optická, výměnná a jiná zařízení“