mailovani prez proxy

Problematika připojení - hardware i software.

Moderátor: Don

Odpovědět
samkal
Nováček
Nováček
Kontaktovat uživatele:

mailovani prez proxy

Příspěvek od samkal »

zdravim!
Delam chlapcum (laickeho) spravce male site o trech PC. Maji tam W2000, W98, W95. PC s temi W2000 slouzi tez jako server. Pripojeni na net vytacene.
Nainstaloval jsem jim tam JanaServer, diky cemuz se mohou fsichni pripojit na internet a jsou stastni.
Potiz je ale s postou.

Kdyz nastavim JanaServer jako server SMTP a POP3, tak vse skvele funguje, ale narazil jsem na tyto problemy:

1. Chlapcum vadi, ze nemaji kontrolu nad tim, kdy jsou vsechny maily odeslany ze serveru na net. Maji ve zvyku odeslat postu, vypnou pc a jit domu. Jenze JanaServeru to chvilku zabere, nez vse posle dal a tak se stava, ze to vypnou predcasne. Neni tam zadna kontrola, jak to jednoduse zjistit, kolik toho jeste zbyva odeslat. Ale tohle bych nejak jeste zvladnul (naucim je trpelivemu cekani - muzou si dat kafe, nez pujdou domu, ze)...

2. kdyz nekdo odesle mail s neplatnou adresou prijemce, JanaServer to nepusti dal a vygeneruje email s chybovou hlaskou. Ale tenhle mail se nikam neodesle, a puvodni mail se spatnou adresou ceka dal na odeslani. Jakmile se o to JanaServer znovu pokusi, zase se to nepovede, vygeneruje se dalsi chybovy mail, ktery se nikam neodesle a tak porad dokola - az do zaplneni HD :shock:
Mozna je chyba v Jane (funguje mi u nich jen starsi verze pro NT), ale napadlo me, zda by to neslo resit nejak jinak.

Neni mozne to udelat tak, aby vsechny PC v siti mely primy pristup na net i co se tyka posty? Ze by si to kazdej posilal a stahoval primo z netu (ze svych schranek na Seznamu, Atlasu a vsude jinde), podobne, jako kdyz se pripojuje na stranky www? Je to vubec obecne mozne?
Pokud jo, co mam kde nastavit?
AMD 1GH, HD 40, RAM 512, sit Realtek RTL8029(AS) PCI Ethernet, bezdrat. Wirelles LAN PCI Adapter, WinXP Home, antiv. AVG 7, firew. Kerio Personal.
LeváRuka
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od LeváRuka »

Moc jsem nepochopil, jak to je s tím vytáčeným připojením k netu, ale nejjednodušší je /jako vždy/ použít router . Jestli to dobře chápu a na přístup k netu používáte dial-up tak existují i routery se záložním připojením právě přes dial-up , třeba SMC 7004 ABR (+ext. modem)
samkal
Nováček
Nováček
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od samkal »

Jo, k pristupu na net pouzivame dialup. Samozrejme z toho compu, kde je JanaServer.

S tom routerem nemam zkusenosti, ani jsem doposud netusil, ze nektery lze pouzit pro dialup a jiny (tedy asi) nikoliv. Kdyz ho budu shanet, na co sim mam dat pozor? Co mam presne chtit? - klidne se muze stat, ze za nejaky mesic chlapci prejdou na pripojeni k netu bezdratem, nebo ADL, nebo co ja vim - rozhodne se neco takoveho chysta. Nerad bych utracel 2x.
AMD 1GH, HD 40, RAM 512, sit Realtek RTL8029(AS) PCI Ethernet, bezdrat. Wirelles LAN PCI Adapter, WinXP Home, antiv. AVG 7, firew. Kerio Personal.
pavel.minarik
Středně pokročilý
Středně pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od pavel.minarik »

Výše doporučený model od SMC bude vyhovovat i při pevném připojení přes ADSL nebo cokoliv jinýho.
Pavel Minarik @ Dell Latitude 7300 (bohužel moc topí, nedoporučuju)
samkal
Nováček
Nováček
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od samkal »

koukal jsem na ten router, ale jestli to dobre chapu, tak nebude naprosto k nicemu, pokud prejdem na bezdrat. pripojeni k internetu. To je prece zalezitost karty a od ni vede kabel k antene. K routeru mohu pripojit externi modem, ale ne antenu, nebo interni modem.
Chapu spravne? Pokud jo, jak to resit v tomhle pripade? (ten bezdrat se totiz jevi jako realna varianta).
pavel.minarik
Středně pokročilý
Středně pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od pavel.minarik »

Nechápeš to správně, pokud Ti poskytoval přivede ethernet drát zakončený RJ45 a dělej si s ním co chceš (docela pravděpodobná varianta) je router přesně to pravé. Pokud to je tak že si jakože máš koupit wifi kartu do PC tak to je na prd, ale chce to pořídit wireless router, který připojíš do swtiche nebo ten switch (malej) bude mít wifi router přímo v sobě a počítače lokální sítě se do toho připojí klasickým ethernetem.
Pavel Minarik @ Dell Latitude 7300 (bohužel moc topí, nedoporučuju)
samkal
Nováček
Nováček
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od samkal »

Jo, chapu. Uvidime, co nabidne poskytovatel a jaka s nim bude ohledne toho domluva.
Zatim diky moc, podle dalsiho vyvoje se bud zase ozvu, nebo v lepsim pripade taky ne. :roll:
LeváRuka
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od LeváRuka »

Je potřeba oddělit připojení (konektivitu) a propojení jednotlivých PC, předpokládám, že by ste jednotlivý počítače nespojovali bezdrátově, když už máte položený dráty. Co se zbytečné investice týká, tak to zase není tak strašný, a takovej šikovnej router navíc i s printserverem se hodí vždycky.
Ten router je v první řadě určenej na připojení RJ45 (Wi-Fi, LAN, DSL....), ten dial-up je jenom taková záložní možnost (taky se to docela špatně kontroluje, kdy je a kdy není připojení vytočený) ale funguje to bez problémů, jenom je potřeba k tomu mít ještě externí modem, z toho jde takovej placatej konektor (typ nevím, neco na způsob LPT) a ten se zapojí do routeru, takže port (RJ45) pro WAN se tím neblokuje.
hugoventil
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od hugoventil »

samkal píše:Jo, chapu. Uvidime, co nabidne poskytovatel a jaka s nim bude ohledne toho domluva.
Zatim diky moc, podle dalsiho vyvoje se bud zase ozvu, nebo v lepsim pripade taky ne. :roll:
Jednoduse ti to pujde, kdyz si nainstalujes WinRoute. V nem zadas nadrazeny pop3 a smtp. Potom vytvoris uzivatele s hesly, ktere pote pouzijes v postovnich klientech sna clientech. Jako pop3 a smtp zde uvedes IP serveru. Pokud neco nepujde, tak napis.

Hugo
samkal
Nováček
Nováček
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od samkal »

No jo, takhle jsem to delal v tom JanaServeru taky. Jenze jak jsem psal to delalo neplechu.
Krome toho, co jsem psal, tak jeste nejake dalso drobne komplikovanosti. Proto jsem se ptal, zda to nejde nejak obejit, aby si jednotlive PC sahaly na web samy.
Ten router by sel, ale stejne by me zajimalo, zda to jde resit i nejak softwarove. Jak to, ze na www se dostanu v klidu z kterohokoliv PC a s mailama to jde jedine prez ten proxy, kterej musim tak slozite nastavovat (jeden z kamosu ma asi 15 uctu - to je teda chutovka to tam vsechno vypisovat :sad: ).
hugoventil
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

samkal píše:No jo, takhle jsem to delal v tom JanaServeru taky. Jenze jak jsem psal to delalo neplechu.
Krome toho, co jsem psal, tak jeste nejake dalso drobne komplikovanosti. Proto jsem se ptal, zda to nejde nejak obejit, aby si jednotlive PC sahaly na web samy.
Ten router by sel, ale stejne by me zajimalo, zda to jde resit i nejak softwarove. Jak to, ze na www se dostanu v klidu z kterohokoliv PC a s mailama to jde jedine prez ten proxy, kterej musim tak slozite nastavovat (jeden z kamosu ma asi 15 uctu - to je teda chutovka to tam vsechno vypisovat :sad: ).
Jetli ma 15 uctu, tak je nemocnej, zaloz mu jeden, ve Winroute to neni vubec slozity a zbylejch 14 at si vyzvedava pres web, beztak mu tam urcite chodi jen spam. Tak bych to udelal ja. A pouzij WinRoute! Je to hezky cesky, s moznosti filtrace obsahu stranek, mapovani, NAT atd.

Hugo
samkal
Nováček
Nováček
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od samkal »

Potvrdil jsi muj dojem: kamose posilam k doktorovi...
WinRoute je ale asi za penize, ne? To uz bych to radeji asi resil tim fyzickym routerem.

Dik za vsechny rady, je to fakt super, ale porad mi jeste nikdo nerekl, zda to jde nejak obejit a nastavit to tak, aby se ostatni compy prez ten server dostaly k poste na netu primo. A to by me fakt zajimalo, to mi lezi v hlave, to mi neda spat a tak vselijak podobne!
hugoventil
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

samkal píše:Potvrdil jsi muj dojem: kamose posilam k doktorovi...
WinRoute je ale asi za penize, ne? To uz bych to radeji asi resil tim fyzickym routerem.

Dik za vsechny rady, je to fakt super, ale porad mi jeste nikdo nerekl, zda to jde nejak obejit a nastavit to tak, aby se ostatni compy prez ten server dostaly k poste na netu primo. A to by me fakt zajimalo, to mi lezi v hlave, to mi neda spat a tak vselijak podobne!
Myslim, ze to naprijmo nepujde. SMTP jede na portu 25 POP3 na 110, kdyz pouzivas proxy server, tak to naprijmo nepujde, musis mit prave v proxy nastaveny jaky to SMTP a POP3 je - IP, hesla a tak. Nesmel bys pouzivat proxy, ale jen routovani, optam se na to.

Hugo
samkal
Nováček
Nováček
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od samkal »

Myslim, ze jsem to vyresil - alespon teoreticky (v praxi zatim nemel moznost).
Nasel jsem program CProxy (www.cproxy.com), ktery umoznuje ke kazdemu protokolu nastavit tzv. lokalni port a cilovy port. K tomu navic (u posty) nadefinovat server, kde jsou ulozeny me mailove ucty.
Takze nastavim cislo lokalniho portu (ten pak nastavim take v email klientovi - ke kazdemu serveru jine cislo) a v CProxy ho presmeruji na cilovy port, coz je napr. u POP3 port 110.
Mailovy klient pak vola port POP3 a dovola se na CProxy a ten to presmeruje na skutecny port POP3 a tedy na muj ucet na internetu.

Takhle napsane to vypada slozite, ale CProxy je v cestine, dobra napoveda (na webu i v programu) - takze neni problem. Nastavil jsem to zatim jen v ramci sveho jednoho PC, ale jak budu mit prilezitost, vyzkousim to i na dalsich compech v siti. Kdyby to nefachcilo, dam to sem, do fora.
Navic ma CProxy moznost filtrovani reklam a kompresi prenosu dat, ktera se pohybuje kolem 20-40%, coz u pomaleho pripojeni je uz znat. Rekl bych: fakt dobry.
Odpovědět

Zpět na „Sítě, modemy a Internet“