Arctic Cooling Silencer 64 Ultra TCL jak zvysit otacky...?

Vše co se týká chlazení vzduchem - větráčky, ventilátory, žebrované pasivy, atp.

Moderátor: morke

Odpovědět
Vision
Nováček
Nováček
Kontaktovat uživatele:

Arctic Cooling Silencer 64 Ultra TCL jak zvysit otacky...?

Příspěvek od Vision »

DD, potreboval bych poradit, jak zvysit otacky u tohohle chladice ( Arctic Cooling Silencer 64 Ultra TCL ) nekde jsem cetl ze skratovat senzor co je mezi zebry... jenze to by se tocil 2500otacek a to je moc hlasity, me by vyhovovalo to ztlumit zruba na 2000 otacek ... kdyz bych skratnul senzor a pak bych dal v speedfanu treba 80% tak by to teoreticky slo, ale za cenu toho , ze by uz malo svitil! ... pokud nekdo vite, tak poradte pls ... diky
-- DiL --
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od -- DiL -- »

...no jsou dvě možnosti - buď dát místo termistoru nějakej potenciometr s odpovídajícím rozsahem (pak ale budeš otáčky regulovat manuálně), nebo k termistoru připojit paralelně rezistor s hooodně velkym odporem, pomocí kterýho by sis nastavoval regulační rozsah...teda aspon teoreticky by to takhle melo fungovat...
POZOR! koupim pouzity rostlinny / fritovaci olej v jakemkoliv mnozstvi!
www.NTBOOK.cz - DIY opravy, pouzite notebooky, nahradni dily pro notebooky, informace o rework-u BGA (reflow, reball - prekulickovani)
DELL Precision M70 s WUXGA (1920 x 1200) a nVidia Quadro FX Go1400
BGA rework stanice ACHI-IR-PRO-SC
Vision
Nováček
Nováček
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Vision »

mno asi to vypada na potenciometr... ale problem je ze nevim kde ho koupit... asi v nejaky elektre ne? ... chtelo by to jistotu ze to bude fungovat ... pac ztratit zaruku a pak aby to jeste nechodilo ;)
-- DiL --
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od -- DiL -- »

...nevim, nezkousel jsem to...ale termistor (tzn. to "teplotni cidlo") neni nic jineho nez obycejny odpor s teplotni zavislosti...tzn. pokud ho "usmiknes" a zmeris jeho odpor (za studena - mel by byt nejvetsi) a misto nej naletujes potenciometr (nebo trimr) s hodnotou priblizne stejnou, jako si zmeril, proste si ho jenom nahradil jinym druhem ohmickeho odporu...potenciometr koupis v kazdym obchode s el.soucastkami (napr. GM Electronics)...
www.NTBOOK.cz - DIY opravy, pouzite notebooky, nahradni dily pro notebooky, informace o rework-u BGA (reflow, reball - prekulickovani)
Vision
Nováček
Nováček
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Vision »

jj diky moc... ;) dneska jestly budu mit cas tak to skusim sehnat... pak napisu jak to dopadlo
Vision
Nováček
Nováček
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Vision »

tak to dopadlo dobre.... jde to pekne regulovat ;) diky za pomoc
-- DiL --
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od -- DiL -- »

...není zač... :wink:
OXI
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od OXI »

Moc se v těhle věcech nevyznám, chci si pořídit tenhle chladič, a neni mi jasný jestli je nějak možný kontrolovat jeho výkon, chtěl bych aby běžel podle potřeb počítače, ale co nejefektivněji, při hluku do 20 dB

ovládat ho přes desku asi taky nijak nepůjde co?
Vision
Nováček
Nováček
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Vision »

ovladat prez desku ti sice pujde, ale ja dostal kus kterej se tocil moc pomalu ... podle me zalezi jen na kusu ... ja to vyresil tim potenciometrem ... jinak mel by se regulovat 1000 - 2500 otacek
-- DiL --
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od -- DiL -- »

OXI píše:Moc se v těhle věcech nevyznám, chci si pořídit tenhle chladič, a neni mi jasný jestli je nějak možný kontrolovat jeho výkon, chtěl bych aby běžel podle potřeb počítače, ale co nejefektivněji, při hluku do 20 dB

ovládat ho přes desku asi taky nijak nepůjde co?
...pokud chceš ovládat otáčky ventilátoru na chladiči přes MB, nekupuj si verzi TC (tzn. s otáčkami ovládanými termistorem). ne že by TC provedení nešlo regulovat, ale používat najednou dvě nezávislý regulace otáček najednou je hovadina...podle mě není špatný (pokud nemáš samostatnej regulační panel) koupit TC verzi a nahradit čidlo potenciometrem...když jsi trochu šikovnej, můžeš potík umístit někam na čelní stranu case a otáčky si pak reguluješ podle potřeby sám...
Vision
Nováček
Nováček
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Vision »

jj potenciometrem to de v poho ... jinak kdyz skratujes ty dratky co vedou do rermistoru tak ti to pojede na 100% ten vetracek ... pak muzes regulovat deskou .... ale ja to musel vyresit potenciometrem kuli ledce aby svitila furt stejne jasne :)
OXI
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od OXI »

Já chci taky koupit ARCTIC Silencer 64 ULTRA TCL, jenže se docela bojim těhle zásahů. Termistor, potenciometr jsou pojmy který jsem viděl poprvý tady.

Koukal jsem na test tohodle větráčku (http://www.svethardware.cz/art_doc-3260 ... 0E2E0.html)
otáčky se nedostaly nikdy nad 2000, chtěl bych aby byla ta křivka otáček tak o 200 otáček za minutu víc

Chtěl bych chladit co nejefektivněji, a zároveň mě fascinuje to modrý
podsvícení, škoda že nědělaj neregulovanou verzi s podsvícenim
-- DiL --
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od -- DiL -- »

..."zvýšit" otáčky u TC verze jde - musíš připájet rezistor paralelně k termistoru (neboli teplotnímu čidlu) a tudíž snížíš výsledný odpor (podle vztahu (R1*R2)/(R1+R2) kde R1 je velikost odporu termistoru a R2 pak velikost odporu přidaného rezistoru) což vede ke zvýšení otáček...výsledkem je, že charakteristiku závislosti otáček na teplotě "posuneš" směrem nahoru ve směru osy x (navíc i trochu změníš její tvar)...rezistor bych volil co největší - dejme tomu 1M - nebo ještě lépe, nejdřív bych připájel potenciometr, pak bych pomocí něj vyladil požadovanou "rychlost" no a nakonec ho nahradil rezistorem o příslušný hodnotě...

//EDIT - kecám, ve směru osy y... :oops:
OXI
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od OXI »

Vůbec nepobírám, nikdy jsem nic nepájel, docela se toho bojim, už uvažuju o jinym větráčku
-- DiL --
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od -- DiL -- »

OXI píše:Vůbec nepobírám, nikdy jsem nic nepájel, docela se toho bojim, už uvažuju o jinym větráčku
...sim tě, jak bojim? všechno je jednou poprvý... :oops: ...maximálně si trochu popálíš prsty...

...jestli ale fakt nechceš nic pájet, kup si non TC verzi a reguluj to via speedfan...pokud teda tvoje deska podporuje regulaci...
OXI
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od OXI »

No uvidim, kdyžtak se tady ještě několikrát zeptám, každopádně ještě ho nemam, tak uvidim jakej si koupim
OXI
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od OXI »

Napadlo mě že když si koupim ten Chladič ARCTIC Silencer 64 ULTRA TCL
a koupim ještě Chladič ARCTIC FAN PRO 2 L TC tak by mělo stačit vyměnit ten odpor silenceru za odpor toho fanu aby se zvýšily otáčky. A ten fan pak poběží pořád naplno, co myslíte?
Odpovědět

Zpět na „Vzduch“