WD 74GB RAPTOR

Pevné disky a SSD, optické a výměnné mechaniky, řadiče IDE, SCSI, SATA a jejich nastavení.

Moderátoři: morke, Igoreso, Loki5567

Lemra
Čestný člen
Čestný člen

Příspěvek od Lemra »

Několik prvních postřehů:

Teplota

Po pěti hodinách provozu - měřeno METEX M-3850D + sonda:

Disky instalované v počítači lemra, teplota v místnosti 24:

WDC800JB - 42
Maxtor 6Y060L0 - 44
Raptor - 42

pro zajímavost - disky instalované v počítači proxy, teplota v místnosti 16

WDC WD100EB - 26
IBM/Hitachi IC35L060AVV207-0 (čtyřicítka vrácená minulý měsíc z reklamace, výměna za zdechlej IBM 120GXP) - 50

Hlučnost:

Raptor je slyšet, ale při zavřený case je jeho zvuk na hranici slyšitelnosti. Navíc je ten zvuk strašně příjemnej - takový jako tichounký skleněný cinkání. Těžko se to popisuje, ale vůbec ten zvuk nevadí, spíš naopak. Disk obsahuje jediný oddíl - možná, že při rozdělení na více partitions by se hlučnost zvýšila, jak je u WD zvykem. Takhle to nemá chybu.

Ostatní disky pro porovnání - WD a IBM/Hitachi je subjektivně nepatrně tišší, Maxtor hlasitější, Seagate SATA, co má Shit ve svý lemře (sorry, shitu), tak stejný.

Postřehy z instalace Win - některé časy:

Jako první mě dostala doba formátování disku na NTFS (instalátor XP) - 6 sec!!! Zkoušel jsem to ještě několikrát, a volba zformátovat rychle trvá u Raptora o 2 sekundy víc, než klasickej formát. Dost dobrý.

Kopírování souborů (z CD TEAC CD-540E) - 2min 25sec
Instalace WinXP PRO (standardní volby, vč. vyplňování UserInfo a ProductKey, od zahájení do restartu) - 7min 10sec
Instalace NVidia 5655 - 11sec
Instalace DirectX 9.0b - 14sec
Průvodce instalací sítě - 4 sec

Instalace SW z CD (tady to samozřejmě limituje přenosová rychlost CD):

Office XP - vše full kromě Utlouku (= MS Utlouk neinstalován) - 47sec
Corel9cz - vlastní instalace vč. řady fontů, 216MB - 2min55sec

Instalace SW z HDD (Maxtor, 2 partition) - od stisku tlačítka instalovat po ukončení:

Nero 6303 - 11sec
AcrobatReader6cz - k tomu se ještě vrátím - 6sec
AVP Pro 4.5.0.49 - vlastní instalace - 8sec
SONY Vegas 4.0 full - 8sec
SandraMax3 Pro - 2 sec

Cca 1 sec a méně:

WinRAR 3.30
TotalCommander 6.0
Spybot SD 1.30b4
FlashGet 1.40
PS Pad 4.2.9.
StyleXP 2.0

Hry - otestuju později, zatím pouze:

PainKiller Demo - instalace ze síťového disku po 100MB LAN - 51sec

Benchmarky:

Asi nejlíp vypovídající HD Tach. WD Raptor

Obrázek

WD 80GB JB

Obrázek

Maxtor 60GB

Obrázek

HD Speed - splácnul jsem to do jednoho obrázku, ale i zmenšený je to jakž takž čitelný

Obrázek

Sandra - File System Benchmark. Sandru nemám rád, tak pouze pro porovnání. WD Raptor:

Obrázek

WD 80GB

Obrázek

Maxtor 60GB

Obrázek

Subjektivně:

Je úplně jasný, proč ten disk stojí takový peníze - kdyby stál o dva tisíce víc, než běžná osmdesátka 7.200rpm, přestaly by se běžný disky prodávat. Subjektivní zrychlení je fantastický, aplikace reagují okamžitě - kliknete na ikonku a aplikace běží. Maximálně znát je to u AR6.0 - právě kvůli nekonečný době spouštění šestky jsem používal verzi 5.5 (existuje sice soft na urychlení startu, ale nelíbil se mi). Na Raptoru je spuštění AR6 otázkou 4sec a to už je zkousnutelný. Na původním WD mám nechanou původní paralelní instalaci XP - po pár hodinách práce s Win na Raptoru a rebootu do původních windows je to zpomalení strašně znát. Na Raptoru jsou sice Winy čerstvě instalovaný, ale stejně. Mám docela radost - po instalaci Raptoru je s lemrou radost dělat a investice určitě nebyla zbytečná. Až budu velkej, koupím mu někdy kamaráda do RAIDu...
Naposledy upravil(a) Lemra dne sob 3. dub 2004, 15:32, celkem upraveno 1 x.
..
random
Pokročilý
Pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od random »

Tak ako si si precital tie subjektivne nazory...... mam ho tiez chut objednat :-D ......... ( ze by som ozelel bycikel .... :? ) ...... , ale pracoval na rychlejsom PC? Dost ma nalakalo najme to rychlejsie spustanie programov.... nepredpokladal som ze tie narasi budu az take.....
Sempron 2800@2160MHz ( 270x8 ), 1024MB GoodRam, MSI K8N Neo-FSR, Radeon 9800SE@8 pip 128MB 128b 378/290, 200GB HD Maxtor Pata, DVD RW LG4163
Tango Bravo
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od Tango Bravo »

Mám taky Raptora ale osobně se přiznám že jsem byl trochu zklamyný. Výsledky mám stejné jako Lemra ale fakt nevím. Asi to nedokážu poznat, tím to bude. Disk je to jinak super hlučnost nepatrně vyžší, teplotu jsem neměřil. Původně jsem měl 80JB.
CPU: AMD 3200+ MB: Abit NF7-S 2.0 MEMERY: 2x512 MB Kingston HyperX 400 Mhz GPU: Hercules 9800 Pro (425/370) HDD: WD Raptor 74 GB POWER: Thermaltake 480W Purepower COOLING: Titan CU5TB + 9 case fans
ICE
Středně pokročilý
Středně pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od ICE »

KUAA....

nedelas nahodou pro reklamni oddeleni WD? :)

ne... vazne.. ten disk vypada opravdu dobre... ta pristupovka je uzasna :) :oops:

PROC MA KAZDY WD JB jinej HD TACH? muj zacina na 50, v testech na PCT a SHW zacinal taky na 50... tvuj na 60... bordel... vrrr... sorry za poloOT... mi to nedalo :)
JirkaH
Mírně pokročilý
Mírně pokročilý

Příspěvek od JirkaH »

Ten disk je fakt dobrej, škoda že se nedělá pro PATA.
MaWa
Čestný člen
Čestný člen
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od MaWa »

ICE píše:PROC MA KAZDY WD JB jinej HD TACH? muj zacina na 50, v testech na PCT a SHW zacinal taky na 50... tvuj na 60... bordel... vrrr... sorry za poloOT... mi to nedalo :)
protože jsou 3 verze WD 7200ot disků - s plotnama 40GB, 60GB a 80GB :wink:
"A computer allows you to make mistakes faster than any other invention with the possible exceptions of handguns and Tequila."
HrdinaJan
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od HrdinaJan »

No pánové a dámy. Jesem tak vlastníkem tohoto HDD, ale určitě ne šťastným. Hlučnost, hlučnost a zase hlučnost. A když jsem si včera donesl novou CASE Big Tower, tak je to ještě horší. Už vím co to znamená slovo rezonace.Druhej HDD mám taky WD 120GB a 8MB paměti a o tom prostě vůbec nevim.

Co se týče rychlosti tak je svatá pravda že rychlejší může být snad jen "rejd"
ASUS MAXIMUS IX HERO+7700K@4,8GHz 1.28V+NOCTUA NH-D15+GIGABYTE AORUS GTX 1080 Ti +Kingston 16GB KIT DDR4 3333MHz CL16 HyperX Predator Series+SSD INTEL 750 400GB+EIZO 3237
james.flashpoint
Červená karta
Červená karta
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od james.flashpoint »

jenom trochu pochybuju o významu samostatného raptora když vyššího výkonu dosáhnete dvěma SATA II diskama v raidu 0 a s mnohem větší kapacitou a cenou
karf
Středně pokročilý
Středně pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od karf »

james.flashpoint píše:jenom trochu pochybuju o významu samostatného raptora když vyššího výkonu dosáhnete dvěma SATA II diskama v raidu 0 a s mnohem větší kapacitou a cenou
raid by měl být vhodnější na práci s velkými soubory - video atd kdežto raptor by měl být výhodnější na hodně drobných souborů (otevírání velkých sestav s hodně díly atd)
note:HP Pavilion Gaming i7 10870H, 16gb, rtx 2060, 1tb OS: MS Windows 10 Home x64
Workstation: HP Z2: Intel Core i7 8700@4.6GHZ, 32gb, Quadro P620, 512GB Samsung M2, 2x HP Z24 G2 OS: MS Windows 10Pro x64
nexus
Nováček
Nováček
Kontaktovat uživatele:

Problemovy Raptor

Příspěvek od nexus »

Pred nedavnom som si kupil uz spominay HDD od WD Raptor 36GB SATA (WD360GD). Po instalacii do case-u mi ho BIOS rozpoznal a bol nan ochotny instalovat OS (WinXP Pro Eng SP2). Po instalacii a nainstalovani ovladacov pre ostatny HW zacal robit problem - na cca 5-10 sekund zostal cely PC ako keby zatuhnuty a po tomto casovom intervale isiel OK. Potom sa situacia asi po cca 10 minutach zopakovala. Po preinstalovani OS sa problem neodstranil. Prepol som na druhy HDD (povodny, kde som este OS mal nainstalovany). Pocitac fungoval korektne. Problem sa teda prejavuje len vtedy, ked je OS bootovany z Raptora. Vsetky HDD mam chladene. Raptor je pripojny tym datovym kabelom, ktorym som mal pripojeny stary HDD. Skusal som odpojit ostatne HDD, prerozdelit zatazenie zdroja (vypnut zariadenia, prerozdelit pomer zariadeni na vetvach, ...)
Moja zostava:
MB: ABit AX8 (najnovsi BIOS, ViA K8T890, VT8237, VT6421)
CPU: AMD Athlon64 3000+ s.939 (Winchester) BOX
RAM: 2x512MB DDR400 PQI
PWR: Chieftec 410W PFC (Case: Chieftec)
DVD-R: Pioneer 120S
DVD-RW: LG 4120
VGA: HIS Excalibur IceQ ATI Radeon X800XL 256 PCI-E16x
SND: Creative SB X-Fi Extreme Edition
TV: KWorld BT878
HDD1 SATA: WD Raptor WD360GD
HDD2 SATA: WD Caviar WD4000YR
HDD3 SATA: Maxtor MaxLineII 7L300S0
HDD4 PATA: Maxtor DiamondMax9 6Y120P0
HDD5 PATA: Seagate Baracuda ST3200822A

Urobil som niekde chybu ja? Je suci na reklamaciu?
pazda
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Re: Problemovy Raptor

Příspěvek od pazda »

nexus píše:...
zkus vypnout v biosu SMART monitoring, popr. nespoustej jinej program kterej ho zapina (napr. speedfan) a uvidis co to udela. me dela skoro to stejny pokud je SMART zapnuty.
HP Z600: CPU: 2x Xeon X5675 3GHz - 12core, RAM: 48GB DDR3, GPU:RX560, HDD1: SLC 2x 60GB RAID0, HDD2: Samsung 850 500GB, LCD: Dell U2716 QHD OS: Win 7
MAC: Macbook Pro 13" 2018 - i7 2,7GHz, 16GB RAM, 500GB Flash
HTPC: Mac Mini 2012 - i7 2,3GHz, 16GB RAM, 120GB SSD, 1TB HDD
NAS Synology DS214 + 2x WD Red 6TB
Apple TimeMachine 2TB
nexus
Nováček
Nováček
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od nexus »

pazda píše:
nexus píše:...
zkus vypnout v biosu SMART monitoring, popr. nespoustej jinej program kterej ho zapina (napr. speedfan) a uvidis co to udela. me dela skoro to stejny pokud je SMART zapnuty.
Vdaka za radu. Skusim ten SMART vypnut. Zda sa mi to ale trochu "o nervy" pouzivat pevne disky bez monitoringu ich zivotnosti. Takto mi sice ten SMART HDD nezachrani, ale cenne veci hej ...

Preco by mal byt RAPTOR takto citlivy na SMART, ked ostatne disky s tym nemaju problem?
Helstik
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od Helstik »

Vdaka za radu. Skusim ten SMART vypnut. Zda sa mi to ale trochu "o nervy" pouzivat pevne disky bez monitoringu ich zivotnosti. Takto mi sice ten SMART HDD nezachrani, ale cenne veci hej ...

No ja funguju na Raidu uz rok a vse v poho.Dulezite veci si vzdycky zalohuju-programy,fotky a atd.Takze kdyby se nahodou neco posralo tak mne to tak neboli.Takze je dobre si sem tam udelat nejakou tu zalohu a nebyt k tomu lenivy.Takze funguju i s raidem a nemam z toho strach jako nekteri lide a nez kupovat Raptora to bych si koupil radeji dva disky a mas to jeste o neco rychlejsi a vice mista.Uz bych se v zivote nevratil k jednomu disku na kterem mam nahozene XP.Kdo jednou zkusi uz pak nechce jinak!!!!
CPU: AMD Ryzen 9 5900X, CPU FAN: Noctua NH-C12P, MB: Aorus, RAM: Kingston 64 GB, SSD NVMe 2+2+4TB, HDD Seagate 16T , VGA: RTX 4070 Super, CASE: Thermaltake Armor VA8000BWS, POWER: Corsair Professional Gold AX850 850W, LCD: Benq 27 4K + Dell 24 4K
pazda
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od pazda »

Helstik píše:...
Raid 0 je super vec, ale rychlejsi je jen pri kopirovani velkych souboru. tam kde musi cteci hlava rychle seekovat je lepsi Raptor. cili na system je vyhodnejsi mit rychlej disk (Raptor) a na zbytek Raid. Samozrejme by bylo uplne nejlepsi 4 Raptory v Raidu 0+1. Jinak mam otazku mel jsi nekdy problem se ztracenymy daty v Raidu 0? chystam se koupit dalsi Seagate do raidu a mam trochu obavu o data.
HP Z600: CPU: 2x Xeon X5675 3GHz - 12core, RAM: 48GB DDR3, GPU:RX560, HDD1: SLC 2x 60GB RAID0, HDD2: Samsung 850 500GB, LCD: Dell U2716 QHD OS: Win 7
Apple TimeMachine 2TB
Helstik
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od Helstik »

Ahoj.Ne nemnel.Akorat jsem se nedavno ze zacatku trapil, protoze jsem si koupil new desku Gigabyte 81955X PRo.Problem byl v ovladacich pro chipset!!!!!Parkrat se mi rozpadnul Reid ale pak jsem to vyresil-stahnul jsem nove ovladace a uz funguju 4 mnesice vpoho.
No mas pravdu s tim seekem, ale zatim mne to nijak netlaci a jsem velmi spokojen.Zajimalo by mne jak by to vypadalo mit zapojena dva raptory v Raidu :roll: :)
Mozna az budou nejake finance navic tak si jeden poridim,ale jen tu 36tku-kdyby nebyla tak strasne draha ta 150tka Raptor tak bych pouvazoval
CPU: AMD Ryzen 9 5900X, CPU FAN: Noctua NH-C12P, MB: Aorus, RAM: Kingston 64 GB, SSD NVMe 2+2+4TB, HDD Seagate 16T , VGA: RTX 4070 Super, CASE: Thermaltake Armor VA8000BWS, POWER: Corsair Professional Gold AX850 850W, LCD: Benq 27 4K + Dell 24 4K
pazda
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od pazda »

musim rict ze uz jen sledovat instalaci win na raptora je docela zajimavy a pri prvnim spusteni win se mi ani neukazalo loadovani win. raptora muzu jen doporucit (az na ten SMART ale me osobne to netizi). no tak asi syslim na novej disk (a zdroj), jsem zvedavej na tu rychlost :)
Apple TimeMachine 2TB
Maxtor
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od Maxtor »

Helstik píše:..Zajimalo by mne jak by to vypadalo mit zapojena dva raptory v Raidu...
No.. jaky by to bylo.. husty... resp...

Copy of 1.4GB file vysledky v sec.
Western Digital Caviar SE 120GB - 75.40
Western Digital Raptor 74GB - 58.06
2 x Raptor 74GB RAID-0 (138 GB) - 37.37

..vice zde...
http://www.gamepc.com/labs/view_content ... r74&page=1
Anarki
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od Anarki »

Zdarec,
Jsem "štastným majitelem " dvou těchhle disku 74 Gb a 150 Gb.
Ten 74 Gb s 8 Mb Cache je boot disk, 150 Gb je na hry konvertování DVD atď. Problému s hlučnosti se směju protože jsem si automaticky k ťem diskum koupil Zalman Heatpipe HDD Cooler.

Problémy: Pokud máte starý zdroj muže dělat potíže ( 300W starý ojetiny kromě DTK, Enermax) Nejlepší je použít zdroj který má originál Sata napájení na sobě.
Taky to chodí o dost pomaleji na Via čipech. (Osobně to mám na nForce4)
Skoušel jsem i Silicon Image co mám přídavný taky nic moc shit :sad:

Prektický parametry: Boot systému 6 sekund čistýho času (až do zhasnutí hdd led)
Konvert DVD na CD DivX jel z 45 minut na 37.
Kopírování filmu z Raptora na Raptor 75 Mb (většinu kopírovacího času)
Škoda že je jen Sata 1, tohle je asi jediný disk, který by dokázal využít potenciál Sata 2.
Moc zajímavě se k tomu staví i WD. :roll:

the Raptor features a standard first-generation 150 MB/sec interface rather than the 300 MB/sec conduit
found on many newer units. WD feels that electronics capable of negotiating at 300 MB/sec are sufficiently
proven for its standard consumer-oriented drives but not quite mature enough to mate with enterprise-class products.
The firm indicates that this may change as the relevant ICs continue to develop. For the most part, of course,
a 150 MB/sec or 300 MB/sec figure simply represents a ceiling, a bandwidth figure that today's speediest drives,
including this new Raptor, have yet to approach.

WD citi ze elektronika
schopna komunikovat na 300MB/sec je dostatocna pre Standartnych beznych lamerov a disky, :-D 8-)
ale nie dostatocna pre
pouzivanie alebo spravu alebo aby sa popasovala s enterprise-class produktmi. :sad:

cize SATA II je este Shit ... :lol:
Athlon 64 X2 6400 Black Edition+Zalman CNPS 9500, Abit KN9-Ultra, 4 Gb Corsair 6400C4DHX 2xWD Raptor 150GB 10krpm+ZALMAN ZM2HC2 500W Fortron 7800 GTX Asus nikdy více, Sound Blaster XFI Xtreme Music, Starší Big Tower ATX Cambridge Soundworks Gigaworks S750, 5.25 floppy, Logitech G5 Laser+Func Surface 1030 ...
Helstik
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od Helstik »

pazda píše:musim rict ze uz jen sledovat instalaci win na raptora je docela zajimavy a pri prvnim spusteni win se mi ani neukazalo loadovani win. raptora muzu jen doporucit (az na ten SMART ale me osobne to netizi). no tak asi syslim na novej disk (a zdroj), jsem zvedavej na tu rychlost :)

Zrovna jak jsem vychvaloval svuj raid tak se mi vecer posral.Vic se doctes zde http://forum.pctuning.cz/viewtopic.php?t=56068
nexus
Nováček
Nováček
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od nexus »

Helstik píše:Vdaka za radu. Skusim ten SMART vypnut. Zda sa mi to ale trochu "o nervy" pouzivat pevne disky bez monitoringu ich zivotnosti. Takto mi sice ten SMART HDD nezachrani, ale cenne veci hej ...

No ja funguju na Raidu uz rok a vse v poho.Dulezite veci si vzdycky zalohuju-programy,fotky a atd.Takze kdyby se nahodou neco posralo tak mne to tak neboli.Takze je dobre si sem tam udelat nejakou tu zalohu a nebyt k tomu lenivy.Takze funguju i s raidem a nemam z toho strach jako nekteri lide a nez kupovat Raptora to bych si koupil radeji dva disky a mas to jeste o neco rychlejsi a vice mista.Uz bych se v zivote nevratil k jednomu disku na kterem mam nahozene XP.Kdo jednou zkusi uz pak nechce jinak!!!!
Tak som teraz SMART vypol, ale ze by sa to nejak zmenilo ... Pri dlhsom pouzivany som si vsimol, ze to nejako "graduje". Urobi "zasek" raz za 10 minut a ked s nim dlhsie robim, tak som si vsimol, ze sa vela krat zasekne behom prehravania jednej 3-minutovej MP3. Ak nabootujem z ineho HDD a skusim raptora defragmentovat, (ci je SMART zapnuty alebo vypnuty) tak vsetko ide OK.

Som uz zufaly! :cry: Co este mam skusit?
Odpovědět

Zpět na „Disky, mechaniky a řadiče“